moja mama jest chora inie wiem jak jej pomoc

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

Klara
zarejestrowany użytkownik

moja mama jest chora inie wiem jak jej pomoc

Post autor: Klara »

Jestem tu nowa, moja mama ma stwierdzona schizofrnie od bardzo dawna, ja dowiedzialam sie o tym od rodziny, ale moja mama nie wie ze ja wiem. kiedys jakies epizody wydawaly mi sie normalne ale teraz doszukuje sie w jej zachowaniu objawow, rodzina powiedziala mi ze mam nie dac odczuc jej bo bedzie gorzej o tym ze ja wiem, i tego sie bardzo boje bo chcialabym jej pomoc ale nie wiem jak i czy powinna wiedziec o tym ze ja wiem o jej chorobie. prosze jesli ktos moze niech mi doradzi bede naprawde wdzieczna bo jak narazie wszystko w mojej rodzinie jest owiane tajemnica
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Mama powinna wiedzieć że wiesz, inaczej jak jej pomożesz?
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

Jeśli chcesz jej pomóc to traktuj ją jak osobę normalną, tak jak do tej pory. Człowiek ze schizofrenią to nie jak czasem pokazują w TV jako wściekłego, z nożem i pianą w pysku, gotowym zabić każdego. Są to ludzie wrażliwi, często nie dający sobie rady z krytyką, o zaniżonym poczuciu własnej wartości. Mówię to gdyż wielu nie wie jak się zachować, mając poczucie obcowania z trędowatym. O tym że ty wiesz o jej chorobie może być dla niej obciążające gdyż będzie martwiła się o ciebie.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
nora
zarejestrowany użytkownik

Post autor: nora »

To jest temat na przyszłość dla mojego syna , bo jego tata też się z tą chorobą boryka. Ja staram się mu tłumaczyć ,. że tata się gorzej czuje , wszystko go mędczy, ale stany najgorsze są bardzo trudne do zrozumienia dla mołodszych dzieci. Może sama od mamay uzyskasz informacje , będzie jej potrzebna jeszcze nie raz. Nora
zosia
zaufany użytkownik

Post autor: zosia »

Staraj sie byc jej przyjacielem i powiernikiem a sama ci to powie. Czasami jest tak ze rodzina chce dobrze poprzez ukrywanie problemu. A co z toba? musisz na biezaca byc ze wszystkim bo kiedys cos moze spasc na ciebie jak grom z jasnego nieba
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”