Melatonina - brał ktoś?
Moderator: moderatorzy
Melatonina - brał ktoś?
Brał ktoś z Was melatoninę?
Ostatnio mam problemy ze snem, albo późno kładę się spać albo przesypiam co drugą noc a co drugą nie śpię.
Neuroleptyki mające działanie nasenne raczej odpadają bo po pierwsze one za bardzo zamulają a po drugie właśnie odstawiam stopniowo Amisan.
Jakie wrażenia po melatoninie? Podobno działa dopiero po dwóch tygodniach?
Jakie dawki braliście?
Ostatnio mam problemy ze snem, albo późno kładę się spać albo przesypiam co drugą noc a co drugą nie śpię.
Neuroleptyki mające działanie nasenne raczej odpadają bo po pierwsze one za bardzo zamulają a po drugie właśnie odstawiam stopniowo Amisan.
Jakie wrażenia po melatoninie? Podobno działa dopiero po dwóch tygodniach?
Jakie dawki braliście?
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Melatonina - brał ktoś?
Ktoś już kiedyś pisał o melatoninie.
Musiałbyś poszperać w wątkach, ale pisał, ze skuteczne.
Musiałbyś poszperać w wątkach, ale pisał, ze skuteczne.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Ja kiedyś brałem melatoninę na bezsenność i na mnie w ogóle nie działała. Ale dodam, że nawet leki nasenne na mnie wtedy nie działały. Może przy lekkiej bezsenności pomoże lub w zaburzeniu rytmu dobowego.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
No zobaczymy. Kupiłem dzisiaj 30 tabletek w najmocniejszej dawce 5 mg, chciałem słabsze to aptekarka mówiła, żeby po prostu dzielić na pół.
Spróbuję najpierw od połówek. Może przynajmniej przywróci mi normalny rytm snu bo ostatnio chodzę spać o czwartej rano albo wcale.
Spróbuję najpierw od połówek. Może przynajmniej przywróci mi normalny rytm snu bo ostatnio chodzę spać o czwartej rano albo wcale.
Na mnie też melatonina nie działała próbowałam innych środków typu neospazmina, neopersen forte czy nervosol piłam spore ilości melisy zupełnie nic pomógł dopiero powrót do ketrelu czyli ketileptu
Dla mnie melatonina to najlepszy usypiacz jaki brałem, no może poza zeldoxem
Podobno działanie ujawnia się dopiero po 14 dniach. Czy to prawda?
Nie pamiętam czy po 14 dniach, ale nie brałem jej regularnie tylko co drugi dzień albo czasami co 3 i działała dobrze.
Wziąłem wczoraj jedną na noc i już po niecałej godzinie chciało mi się spać. Jak na razie dobry usypiacz
Zobaczymy jak będzie dalej.
Zobaczymy jak będzie dalej.
I co było dalej? Jestem ciekawa czy ten lek jest skuteczny przy dłuższym stosowaniu. Wczoraj łyknęłam 1 mg, pierwszy raz i powiem "tak sobie" - nadal się wybudzałam w nocy. Może trzeba odczekać te 2 tygodnie żeby pojawiły się efekty...A może potrzebna jest wyższa dawka... gdzieś czytałam, że melatoniny nie stosuje się w "ciężkich chorobach psychicznych". No nie wiem, zobaczymy co będzie dalej... Gdyby ktoś miał jakieś doświadczenie w tej sprawie i podzielił się tym, byłabym wdzięczna.
Melisa
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Mi zamiast melatoniny bardziej na sen pomógł Magvit b6.Działa tez trochę przeciwlękowo,na niepokój i uspokaja jeżeli to chyba nie jest bardzo mocne,bo u mnie się sprawdza. Śpię po tym często jak zabity i ułatwia zasypianie.
Melatoninę swego czasu brałem trochę gdy chyba miałem problem z snem po olanzapinie.Trzeba uważać na ten lek bardzo zaburza tą sferę,a odstawienie kończy się mocnymi problemami z początku przez parę miesięcy snu i trzeba dodać inne leki by w miarę dobrze spać.Ja się strasznie męczyłem gdy odstawili mi olanzapine w szpitalu.Już nigdy tego zamulaczu nie wezmę.
Melatoninę swego czasu brałem trochę gdy chyba miałem problem z snem po olanzapinie.Trzeba uważać na ten lek bardzo zaburza tą sferę,a odstawienie kończy się mocnymi problemami z początku przez parę miesięcy snu i trzeba dodać inne leki by w miarę dobrze spać.Ja się strasznie męczyłem gdy odstawili mi olanzapine w szpitalu.Już nigdy tego zamulaczu nie wezmę.
Dzięki Tup za odpowiedź. No wygląda na to, że jestem w czarnej dziurze... brałam już 7,5mg olanzapiny i miałam problemy ze snem - lekarka podwyższyła mi do 10mg. Przez pewien czas brałam te 10mg ale znowu pojawiły się problemy ze snem i znów lekarka podwyższyła mi do 12,5 mg. Teraz biorę już od pewnego czasu 15 mg i znowu zaczęłam się wybudzać w nocy. Teraz już nic nie mówiłam lekarce, sama na własną rękę chcę sobie z tym poradzić...
Melisa
- piotrs
- zaufany użytkownik
a ile tego Amisanu bierzesz
ja 200 mg/dobe tez problemy ze snem dlugo zasypiam dlugo spie
np 5-6 godzin pozniej 2-3 godziny chodze i 2 godziny spie
mysle zeby dodac 5 mg zolafrenu albo 2,5 nasen
ale wtedy apetyt
Mi melatonina pomagała zasnąć ale nie wpływała na długość snu tzn. i tak się wybudzałem w nocy jak pamiętam. Obecnie biorę syrop neospasmina i dobrze usypia choć i tak się budzę w nocy. Przeczytałem, że neospasmina a dokładnie waleriana może mieć właściwości rakotwórcze ale nie wiem ile w tym prawdy.
Czasem biorę na sen Labofarm, chyba mocniejsze od melatoniny. Ale najlepszy i tak jest Haloperidol po nim śpię jak zabity. Tak samo Respolept można przespać nawet cały dzień z przerwami na jedzenie.
Ja co jakiś czas biore i całkiem niezle sypiam .
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Melatonina to delikatny nasenniacz, nie należy się niewiadomo czego spodziewać. U mnie po suplementacji 5mg melatoniny po dwóch miesiącach pojawił się krwiomocz.
Najlepiej zażywać doraźnie, a może to nie od tego? Może nabawiłeś się zapalenia pęcherza moczowego? Urofuraginum na to pomaga.
O krwiomoczu jest mowa w ulotce melatoniny, ale innym zamienniku. Po odstawieniu melatoniny wszystko minęło.
Melatonina nie działa doraźnie, więc nie ma sensu brać tego jednorazowo.
Melatonina nie działa doraźnie, więc nie ma sensu brać tego jednorazowo.
Pozwolę sobie nie zgodzić się, najlepiej właśnie działa doraźnie. Mi ją doradziła moja lekarka. Śpię jak dzidzia po 1 tabletce i wyraźnie czuję jej działanie. Jest się trochę śpiącym nawet następnego dnia.