objawy odstawienia fluanxolu

flupentixol

Moderator: moderatorzy

hubert
zarejestrowany użytkownik

objawy odstawienia fluanxolu

Post autor: hubert »

Hej wszystkim. Pragnę podzielić się swoim doświadczeniem z tym lekiem. Brałem 3mg przez pierwsze 4 dni, bo zacząłem mieć lekką akatyzję. Dodatkowo biorę zypsillę wieczorem. Gdybym wiedział, że to lek akatyzyjny to pewnie bym dyskutował z lekarzem czy warto w ogóle go wprowadzać, bo zapisałem się na oddział dzienny więc z nowym lekarzem na pierwszym spotkaniu nie chciałem narzucać swego toku myślenia. Zmniejszył mi do 1,5mg. Ok, akatyzja się zmniejszyła, ale po lekach aktywizujących, szczególnie po abilify zaczął mi wolniej lecieć czas. Tak samo po fluanxolu, tylko fluanxol był łagodniejszym lekiem. Ciężko mi to opisać jakie to uczucie, ale 20 minut oglądania wiadomości przychodziło mi z wielkim wysiłkiem. Nie wiem czy to to samo co spowolnienie intelektualne. Siedziałem na komputerze i średnio co 6-7minut patrzyłem na zegar i myślałem sobie, że ten czas za wolno leci, coś jest nie tak. Po dwóch tygodniach powiedziałem lekarzowi, że jest źle, pozwolił odstawić lek i zostać tylko na zypsilli tak jak chciałem. Niestety fluanxol ma też objawy odstawienne. Jestem tego pewny. W internecie nie znalazłem nic co by mnie dotyczyło, ale coś ze mną jest nie tak. Czas jakoś ciągle wolno leci. Kiedyś to leciał jakoś tak płynnie, uciekał mi. Kiedyś myślałem jeju już 19 jak ten czas leci, a teraz jest odwrotnie jeju dopiero 19 :( Teraz jest jeszcze gorzej po odstawieniu niż na fluanxolu, bo siedzę na komputerze i patrzę na zegar co minutę albo co dwie minuty. To jest męczące. Telewizję się lepiej ogląda, ale już np meczu piłkarskiego nie oglądnę spokojnie czy tvn 24, bo tam jest zegar, na który ciągle się patrzę, nie mogę się skupić na meczu tak jak przed tym lekiem. Minęły dwa tygodnie i objawy nie ustąpiły, może nie patrzę już co minutę na zegar tylko czasami co dwie minuty, ale to nie jest poprawa. Jestem trochę załamany, że już mi tak zostanie i nic się z tym nie da zrobić. Druga sprawa jest taka, że lekarz kazał mi przestać brać tak z dnia na dzień fluanxol, zamiast odstawiać stopniowo. Odstawiłem abilify i już nie pamiętam jak to dokładnie było, ale ten czas leciał trochę szybciej, a po fluanxolu narazie nie widzę poprawy :( A miało już być tak dobrze. Czy ktoś miał podobnie?
mamuska
zaufany użytkownik

Re: objawy odstawienia fluanxolu

Post autor: mamuska »

mialam na wiekszej dawce. Okropne to bylo. Na innych lekach tego nie mialam.
Teraz na 1mg juz mi czas normalnie leci.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

hubert a w czym problem że czas leci wolniej? Czy to taki duży problem? Najważniejsze aby nie było urojeń, lęków, depresji, itd. Przyznaje faktycznie też tak mam a biore 2 mg fluanxolu. Ale to chyba nie taki wielki problem. Dam ci rade. Nie doszukuj w sobie problemów, bo zgłupiejesz. Ale częściowo ciebie rozumie bo też tak mam, tak jak pisałem. Mnie osobiście bardziej dokucza akatyzja, i otępienie czy jak to nazwać przymulenie. Ale mam za to mniejsze urojenia od kiedy biore fluanxol. I to mnie bardzo cieszy :)
hubert

Chodzi o to, że ten czas leciał szybciej, jakoś płynnie. Jak brałem fluanxol i abilify oprócz akatyzji był ten sam problem z czasem. Nie wiem jak to opisać, ale oglądałem tv i mialem problem, żeby się skupić na oglądaniu tv, jakbym oglądał tv z wysiłkiem, mój umysł się męczył. Byłem też taki przytłumiony, te leki jakoś dziwnie na mój umysł wpływały i widzę, że nie tylko ja miałem podobny problem. Tego objawu co ja mam nigdzie w ulotce nic podobnego nie napisali. Mogę to jeszcze opisać w ten sposób, że bardzo lubiłem oglądać filmy, jak oglądałem film to zapomniałem czasami o świecie, byłem zrelaksowany, bo film strasznie wciągał, a na fluanxolu i abilify był już z tym problem, ten czas w czasie filmu leciał jakoś wolniej, tam nie było zegara, ale po 6,7 minutach już mi siadała koncentracja,sprawdzałem ile czasu minęło. Tak jak pisałem, oglądałem to z wysiłkiem, musiałem robić przerwy często, bo miałem jakiś problem ze skoncentrowaniem się, mój umysł się męczył no i do tego akatyzja. Tak samo grałem na komputerze, to zapominałem o świecie, że choruję, naprawdę sprawiało mi to przyjemność, byłem wciągnięty na maksa, ale coś się stało i jest cały czas źle, wydaje mi się, że to przez fluanxol. Mój lekarz błądzi :( Od pół roku miałem już dopasowane leki, a teraz znowu trzeba coś zmieniać :(
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Nie przejmuj się kolego ja też tak mam że czas płynie wolniej. Ale dla mnie osobiście to najmniejszy problem. Ja wszędzie widze wrogów. Na ulicy mam wrażenie że ludzie chcą mi krzywde zrobić. I akurat z tym walcze.
hubert

Tylko ci twoi wrogowie i że ktoś ci krzywdę chcę zrobić to minie, masz rodzaj urojeń, urojenia mijają z czasem, to mogę ci powiedzieć. Tym bym się nie martwił.
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

Mijają jeśli trafisz na odpowiedni lek, jeśli nie to do usranej śmierci będą męczyć.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

hubert pisze:Tylko ci twoi wrogowie i że ktoś ci krzywdę chcę zrobić to minie, masz rodzaj urojeń, urojenia mijają z czasem, to mogę ci powiedzieć. Tym bym się nie martwił.
No ja wiem że to są urojenia, zdaje sobie z tego sprawe, ale samo to nie zniknie. Albo wóz albo przewóz. Czyli albo leki (i skutki uboczne) albo urojenia.
hubert

dlatego dobrze trzeba dobrać leki, probowales jakis innych lekow? ja sie znam troche na lekach, nie jestem lekarzem, ale mialem doswiadczenia z kilkoma lekami, ale po niektorych tyłem czy długo spałem. Urojenia znikna same jak bedziesz bral leki.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

hubert pisze:dlatego dobrze trzeba dobrać leki, probowales jakis innych lekow? ja sie znam troche na lekach, nie jestem lekarzem, ale mialem doswiadczenia z kilkoma lekami, ale po niektorych tyłem czy długo spałem. Urojenia znikna same jak bedziesz bral leki.
Wiem że znikną jak będe brał. Próbowałem wszystkich leków dostępnych na rynku od atypowych po klasyczne. Obecnie moje pole możliwości się zawęża gdyż mam rozwalone nerki i niektórych leków mimo iż bym chciał nie moge brać. I tak np. takiego solianu czy sulpirydu nie moge no bo nerki.

---

Jeszcze dodam że jak piszesz że znasz się na lekach to jest to dla mnie zastanawiające. Ja się lecze już około 18 lat a nie mam odwagi powiedzieć że znam się na lekach :mrgreen:
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Moim zdaniem leki nie załatwiają wszystkiego. Z jednej strony jak znoszą objawy to pozwalają nabrać do nich krytycyzmu ale jak bierze się leki to nie znaczy że się nabierze krytycyzmu. Nie wiem może po dłuższym czasie tak jest ale pamiętam jak kiedyś na zolafrenie, nawet na chyba sporych dawkach mimo że nie doświadczałem już telepatii to ja nadal w nią chyba wierzyłem. Wierzyłem że leki zniwelowały moje głosy i rozmowy z innymi ludźmi ale nadal wierzyłem że ten kontakt z innymi może być prawdziwy. Teraz mimo że biorę obecnie minimalną dawkę solianu a ostatnio nie brałem leków to mam o wiele większy krytycyzm do objawów moim zdaniem. W telepatię już nie wierzę. Ja jakiś czas temu wziąłem pod uwagę że moje objawy schizofrenii mogły/mogą powodować demony i dzięki temu chyba nabrałem krytycyzmu do objawów bo przestałem wierzyć prawie całkowicie że głosy są prawdziwe czy w to co mówiły/mówią. Obecnie nie mam takich wyraźnych głosów jak miałem np. w psychozie tylko mam czasem jakby obce myśli. Nie wiem czy mam rację odnośnie tych demonów ale moim zdaniem nabranie krytycyzmu do objawów do ważny na krok w poradzeniu sobie z nimi. Nie wiem może dlatego tak piszę że nie mam prawie wcale obecnie objawów wytwórczych w porównaniu z tym co było kiedyś. Tomsoul trochę nie rozumiem tego że skoro wiesz że to urojenie że ludzie chcą Ci zrobić krzywdę i nadal z tym walczysz. Skoro wiesz że to urojenie to może po prostu przestań o tym myśleć i się tym nie przejmuj i wtedy to może zniknie.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Ale ja się boje. To nie jest takie proste. Chociaż przyznaje masz troche racji że być może troche się nakręcam. I potem myśle sporo o tym i są potem problemy. Skomplikowana sprawa. Boje się wyjść na dwór, boje się spojrzeć na ludzi, po prostu się boje.

---

Nie piszmy już o mnie bo to nie mój watek tylko huberta.
hubert

a z tymi nerkami nic się nie da zrobić, jakiejś operacji czy coś?
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Wiesz to jest tak że ja miałem sepse i wyniku niej uszkodziły mi się nerki. Przez rok czasu się dializowałem. Obecnie nerki pracują. Jak się dializowałem to szykowali mnie do przeszczepu. Ale jak pisałem nerki ruszyły a lepiej mieć własne niż cudze. Także nic się nie da zrobić. Jak bym zaczął brać taki solian to spoko od razu bym nie zszedł ale chodzi o kreatynine, mocznik, potas. Nie jestem lekarzem ale prawdopodobnie solian może osłabiać prace nerek i przez to kreatynine, mocznik i potas mogą być wysokie a wtedy powrót na dializy. A dializy to nic miłego także już wole się męczyć tak jak teraz. Nie ma co tak strasznie narzekać. :) Próbuje być optymistą choć to uśmiech przez grymas na twarzy.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Szkoda że nie możesz brać wszystkich leków ze względu na nerki. Ja na przykład na większej dawce solianu 200 mg czuję się dosyć pewnie ale mam pewien brak uczuć i pewny brak odczuwania przyjemności a na mniejszych dawkach i bez brania leków jestem bardziej lękliwy moim zdaniem. Jeśli chodzi o nerki to nie wiem ale jeśli jesteś wierzący to polecam msze z modlitwami o uzdrowienie lub w ogóle modlitwę i wiarę w Boga. Ja wierzę że Bóg uzdrawia na czy po takich mszach i ogólnie dzięki modlitwom. Jeśli chodzi o lęki to próbowałeś je pokonać może małymi krokami poprzez wychodzenie do ludzi czy rozmowy z innymi ludźmi. Czy jak kogoś poznasz obcego to też się boisz że ktoś Ci może krzywdę zrobić czy dotyczy to tylko nieznajomych ?
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Wierze w Boga. Co do tych urojeń i lęków to boje się ludzi jak się patrzą na mnie. Po spojrzeniu mam wrażenie że chcą mi krzywde zrobić. Mentalną i fizyczną. Dlatego coraz rzadziej wychodze na powietrze.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Co do mszy z modlitwami o uzdrowienie znalazłem pewną stronę z zestawieniem mszy online: http://www.jezusuzdrawia.pl/transmisje-intrernetowe/ choć niektóre dane są nieaktualne np. pierwsza msza. Ja byłem na jednej ostatnio osobiście i mi się podobało. Poza tym uważam że uzdrowienia przez Boga mają też chyba miejsce poza kościołem katolickim np. w zborach zielonoświątkowych ale nikogo do niech nie zachęcam bo sam chodzę do kościoła katolickiego. Ja wierzę że Bóg może uzdrowić nie tylko fizycznie ale właśnie także duchowo z różnych lęków czy urojeń itp. Co do lęków to nie wiem co poradzić. Ja takich nie miałem urojeń ale kiedyś wydawało mi się że inni wiedzą o mojej chorobie i też miałem przez to pewną niechęć do wychodzenia z domu. Próbowałeś kiedyś może jakiejś terapii ?
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Chodze do psychologa. Jutro ide.
ODPOWIEDZ

Wróć do „fluanxol”