C\y ktoś miał dyskinezy późne
Moderator: moderatorzy
C\y ktoś miał dyskinezy późne
Otóż sprawa wygląda tak, biorę risoplept consta i haloperidol 8 mg lekarz nie chce mi zwiększyć, bo mówi, że jeśli teraz mam akatyzję to mogę się dorobić dyskinez późnych. Czy oprócz tego, że ciągle się w nich rusza nogami to są jeszcze jakieś nie przyjemne skutki tych objawów? Co byście zrobili na moim miejscu? Bo wygląda na to, że leki będę brał do końca życia więc czy będzie akatyzja czy dyskineza późna na jedno wychodzi. A chcę zwiększyć dawkę ponieważ nie pomaga mi całkowicie ten lek.
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
Re: C\y ktoś miał dyskinezy późne
Ja mam mimowolne ruchy nogami i całym ciałem , niedawno się nasiliły. wcześniej miałem tylko wtedy kiedy kładłem się spać. na razie jeszcze nie rozmawiałem o tym z lekarzem bo mi to specjalnie nie przeszkadza. mam gorsze problemy zdrowotne niż to.
Ja bym radziła jednak szybko porozmawiać o tym z lekarzem.Mickey pisze:Ja mam mimowolne ruchy nogami i całym ciałem , niedawno się nasiliły. wcześniej miałem tylko wtedy kiedy kładłem się spać. na razie jeszcze nie rozmawiałem o tym z lekarzem bo mi to specjalnie nie przeszkadza. mam gorsze problemy zdrowotne niż to.
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
Dlaczego?pamal pisze:Ja bym radziła jednak szybko porozmawiać o tym z lekarzem.Mickey pisze:Ja mam mimowolne ruchy nogami i całym ciałem , niedawno się nasiliły. wcześniej miałem tylko wtedy kiedy kładłem się spać. na razie jeszcze nie rozmawiałem o tym z lekarzem bo mi to specjalnie nie przeszkadza. mam gorsze problemy zdrowotne niż to.
No bo objawy wyglądają niepokojąco, jeśli to początek dyskinez, to chyba najlepiej coś z tym zrobić jak najwcześniej?
Oj z tymi dyskinezami późnymi to ciężka sprawa...
Wyczytałam, że jak się zaczną to już zostaną. Całkowite odstawienie neuroleptyku nasila jeszcze te objawy tak samo jak wysokie dawki. Gdy się pojawią, lekarze podobno przepisują wtedy niskie dawki i wtedy nie jest to tak bardzo dokuczliwe. Ale nie znam tego z autopsji...
Wyczytałam, że jak się zaczną to już zostaną. Całkowite odstawienie neuroleptyku nasila jeszcze te objawy tak samo jak wysokie dawki. Gdy się pojawią, lekarze podobno przepisują wtedy niskie dawki i wtedy nie jest to tak bardzo dokuczliwe. Ale nie znam tego z autopsji...
Melisa