Chciałbym opisać wam jak wygląda pobyt w szpitalu w Morawicy, jaka panuje tam atmosfera oraz jak wygląda leczenie.
Podkreślam, że to co zaraz opiszę jest na podstawie moich doświadczeń związanych z dwukrotnym pobytem w tej placówce.
Tak więc do sedna sprawy:
Oba pobyty w szpitalu wspominam bardzo źle, krótko mówiąc jestem bardzo zrażony do tego miejsca i wydaje mi się, że będę zrażony już do końca życia.
Pobyt przypomina wegetację, od śniadania do obiadu, od obiadu do kolacji.
Brak jakiejkolwiek psychoterapii, rozrywki, poza zajęciami plastycznymi tzw, prace manualne, krótkimi spacerami po terenie szpitala na, które trzeba "zasłużyć", oraz dostępnym jednym telewizorem na cały oddział, a oddział trochę osób sobie liczył, nic więcej się nie dzieje.
Na oddziale był bezwzględny zakaz posiadania telefonów komórkowych wyposażonych w aparat cyfrowy.
Oddział na którym między innymi przebywałem to oddział mieszany, czyli składający się z mężczyzn jak i kobiet w różnym wieku, o różnych "jednostkach chorobowych", czyli począwszy od nerwic, depresji, upojenia alkoholowe po różnego typu schizofrenie.
Z tego co wiem jest to jeden z najlżejszych oddziałów w tym szpitalu.
Chciałbym dodać, ze jest to oddział zamknięty.
W szpitalu trzeba wszystkiego pilnować, gdyż pacjenci kradną, tak więc trzeba mieć to na uwadze. Jak zapewne w większości szpitali najbardziej chodliwym "towarem" są papierosy jak i kawa

Najbardziej co mnie bulwersuje to jest to, że jeżeli "kładziesz się" na oddział na własne życzenie, czyli dobrowolnie, ponieważ czujesz potrzebę, nie radzisz sobie już sam ze sobą to później gdy samopoczucie ulegnie poprawie, nie zagrażasz sobie jak i otoczeniu i chcesz wyjść na własne żądanie to jest problem z opuszczeniem tego szpitala ! Potrzebna jest zgoda opiekuna np. rodzica mimo tego, że jesteś osoba pełnoletnią !.
Jestem tylko ciekaw jak się ma do tego Rzecznik Praw Pacjenta...
Atmosfera jaka panuje w szpitalu pozostawia wiele do życzenia...
Jeżeli miałbym ocenić całokształt tejże placówki w skali od 1 - do - 10, Oceniam niestety tylko na "2" !!!
Pozdrawiam Wszystkich