.

Moderator: moderatorzy

the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Marzyłem o otwarciu własnego BIZNESU - i za drogo

Post autor: the end »

Powodzenia jeszcze.
nic
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Podobnie jak ty, jakiś czas temu marzyłem o własnej firmie - agencji interaktywnej. Udało mi się ją założyć dzięki Akademickim Inkubatorom Przedsiębiorczości. Koszt miesięczny takiego przedsięwzięcia to 250zł. Plusem są darmowe szkolenia, spotkania z innymi beneficjentami i przede wszystkim - możliwość wystawienia fvat. Głównie przez ten ostatni powód się zdecydowałem. Chciałem zalegalizować działalność i wystawiać faktury, ale nie wyrobiłbym z ZUS'em, podatkiem itp.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Ojciec mi mówi żebym coś takiego zrobił. Jakieś forum. Ale nie ma pomysłu. To co jest to jest dobre. Jeszcze chciał żeby jakiś sklep internetowy zrobić wcześniej ale tu trzeba wkładu. Raczej dużego. I współpracowników.

Mogę szukać niszy ale nie mam coś na to ochoty. W styczniu idę wreszcie do pośredniaka, tam mówili na dziennym, że pomogą i ma być praca.
nic
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Rozumiem. Pozycjonowanie jest drogie, to fakt.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Najważniejsze to zacząć coś robić, spróbować. Wcielić plan w życie. Trzymam kciuki aby się udało.
kawałekmetalu
zarejestrowany użytkownik

Post autor: kawałekmetalu »

Jak masz orzeczenie o niepełnosprawności możesz starać się o dofinansowanie z PFRON na założenie nowej działalności gospodarczej...
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

I tak się ciesz, że ten tysiąc. Ja miałem naprawdę myślę dobry pomysł na biznes w moim mieście. Co się nalatałem. Ale dofinansowanie by nawet nie pokryło czynszu, a co dopiero mówić o dostosowaniu pomieszczenia itd. Może gdybym nie miał "tylko" borderline i mógłbym się ubiegać o dofinansowanie dla osób z grupą inwalidzką (haha i tak takich nie było w tamtym czasie).
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

w moim mieście jest teraz program gdzie niepełnosprawni mogą dostać nawet 30 tyś dofinansowania na rozpoczęcie działalności i 1,6 tyś miesięcznie przez pół roku (taki parasol aby się ze wszystkim ogarnąć), poza tym oczywiście szkolenia, wsparcie jak sobie w tym biznesie radzić.
Eden, nie wiem gdzie mieszkasz ale poszukaj jakichś programów wsparcia.
Gehenna
zaufany użytkownik

wstrętne Eden
Gehenna
zaufany użytkownik

Pieniądze, które dostają opiekunowie osób niepełnosprawnych są śmiesznie niskie, tak nie powinno być i dlatego przede wszystkim opiekunowie ci walczą pod sejmem
ale... zasiłek ten jest jakby rekompensatą - poświęcasz swój czas na opiekę i nie pracujesz. Jeśli opieka nam osobą niepełnosprawną nie absorbuje całego Twojego czasu i masz możliwość pracować to zasiłek ten nie powinien Ci się należeć. Te pieniądze nie są przeznaczone na rozwój własnego biznesu. Jeśli planujesz wykorzystywać tą kasę w taki sposób to jest to wyłudzenie.
Z kolei dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej to taka "wędka" - mają Ci pomóc zacząć prowadzić firmę, ale założenie jest takie, że dzięki tej pomocy dasz radę SAM pracować, zarabiać na własne utrzymanie.

Eden, nie widzisz różnicy?
Gehenna
zaufany użytkownik

Re: .

Eden, przykro mi, że Cię uraziłam. Może faktycznie napisałam zbyt ostro. To wspaniale, że masz plany i marzenia, że masz ambicje. Szczerze życzę Ci aby udało się osiągnąć wyznaczone cele. Tylko myślę, że nie tędy droga. Zdenerwowało mnie to co napisałeś o zasiłku, o tym jak chcesz go wykorzystać. Być może nie mam racji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”