wątek kretynki
Moderator: moderatorzy
wątek kretynki
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 11:27 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: wątek kretynki
Ja też proszę męża o pomoc przy najmniejszym problemie z komputerem. Nie przejmuj się, nie Ty jedna jesteś atechniczna 
Pozdrawiam.m.

Pozdrawiam.m.
- aux03ster03
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
to piszcie do mnie ;
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
- aux03ster03
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
nie znam sie na smartfonach widzialem tylko na polce w sklepie
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
Bardzo prosto połączyć komputery, żeby były widoczne dyski twarde - szczególnie w systemach Windows 7 i 8. Wystarczy dodać wszystkie komputery do tej samej "Grupy domowej". Można to zrobić wchodząc w Centrum Sieci i Udostępniania, które jest w Panelu Sterowania (jeżeli ktoś ma uproszczony wygląd, to trzeba kliknąć zakładkę "Sieć i Internet"). Po lewej na dole można znaleźć hasło "Grupa domowa". Tam można ją stworzyć. Potem na pozostałych komputerach dołączyć do tej samej Grupy domowej, którą pozostałe komputery powinny wykryć automatycznie. Oczywiście należy sprawdzić w zakładce "Centrum Sieci i Udostępniania", czy komputer jest tak skonfigurowany, żeby był widoczny w sieci ("Zmień zaawansowane opcje udostępniania"). Tam w zakładce "Wszystkie sieci" najlepiej wyłączyć udostępnianie chronione hasłem.
Potem należy zmapować dysk twardy (partycję), który chcemy widzieć na swoim komputerze. Ale zanim to - ten dysk musi zostać udostępniony nam w sieci. A więc robimy to klikając prawym przyciskiem myszy na partycji, która ma być udostępniona w sieci i wybieramy z menu kontekstowego Udostępnij->Udostępnianie zaawansowane... Tam klikamy na "Udostępnianie zaawansowane..." Wyskakuje okienko w którym zaznaczamy "Udostępnij ten folder" i poniżej wybieramy "Uprawnienia". Wyskakuje kolejne okienko, w którym dajemy uprawnienia. Czyli "pełna kontrola", "zmiana", "odczyt". Zaznaczamy, co chcemy. Potem wszystko zatwierdzamy wychodząc z kolejnych okien, aż do ostatniej, gdzie klikamy "Zamknij". No i dysk jest już udostępniony w sieci
. Przy partycji powinny się pojawić dwie główki, co oznacza, że dysk jest udostępniony. No i teraz mapowanie... W siódemce jak się wejdzie w "Komputer" powinien być pasek z różnymi poleceniami (m.in. "Mapuj dysk sieciowy"). W ósemce też to polecenie jest w podobnej formie, tyle że z ikonką. No to klikamy polecenie. Wyskakuje nam okno, w którym powinno być zaznaczone "Połącz ponownie przy logowaniu". Klikamy "Przeglądaj...". Tam powinny pojawić się komputery widoczne w sieci. Jak rozwiniemy drzewko, powinny pojawić się udostępnione dyski. Wybieramy odpowiedni i klikamy "OK". Jeżeli wszystko jest dobrze zrobione, powinno się otworzyć okno z zawartością konkretnego dysku, a w "Komputer" ten dysk powinien być widoczny jako dysk sieciowy, w który oczywiście można wejść tylko wtedy, jeśli dane urządzenie jest włączone
. I tak robimy z każdym dyskiem, który chcemy dodać w sieci. Wszystko
.
Potem należy zmapować dysk twardy (partycję), który chcemy widzieć na swoim komputerze. Ale zanim to - ten dysk musi zostać udostępniony nam w sieci. A więc robimy to klikając prawym przyciskiem myszy na partycji, która ma być udostępniona w sieci i wybieramy z menu kontekstowego Udostępnij->Udostępnianie zaawansowane... Tam klikamy na "Udostępnianie zaawansowane..." Wyskakuje okienko w którym zaznaczamy "Udostępnij ten folder" i poniżej wybieramy "Uprawnienia". Wyskakuje kolejne okienko, w którym dajemy uprawnienia. Czyli "pełna kontrola", "zmiana", "odczyt". Zaznaczamy, co chcemy. Potem wszystko zatwierdzamy wychodząc z kolejnych okien, aż do ostatniej, gdzie klikamy "Zamknij". No i dysk jest już udostępniony w sieci

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 11:28 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Catastrophique
- bywalec
Tzn masz na tym pendrivie te piosenki czy trzeba je ściągnąć ponownie? Czy na innym komputerze pokazuje się jakiś komunikat gdy wkładasz ten pendrive?
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 11:28 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Catastrophique
- bywalec
Spróbuj poszukać tego na Youtube, jeśli pamiętasz tytuły piosenek. Jeśli nie, napisz mi na PW co to mniej więcej było to znajdę to, ściągnę i Ci wyślę.
Z pendrivem niestety nie pomogę, nie mam pojęcia o co może chodzić.
Z pendrivem niestety nie pomogę, nie mam pojęcia o co może chodzić.
Tik tak tik tak

.
- Catastrophique
- bywalec
Chodzi o to?:
Wysłać Ci to jakoś, przerobić na inny format czy wystarczy Ci to co na Youtube, powyżej?
Wysłać Ci to jakoś, przerobić na inny format czy wystarczy Ci to co na Youtube, powyżej?
Tik tak tik tak

.
- Catastrophique
- bywalec
Gehenno, tak jak Ci napisałem w mailu. Mogę Ci to w każdej chwili wysłać pocztą, jeśli chcesz.
Tik tak tik tak

.
- Catastrophique
- bywalec
Zasługujesz na znacznie więcej.
Jednak jeśli nie chcesz, nie będę nachalnie nalegał.
Jednak jeśli nie chcesz, nie będę nachalnie nalegał.
Tik tak tik tak

p.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Wiesz, ja w ogóle nie umiałam obsługiwać komputera - życie mnie do tego zmusiło. Musiałam napisać pracę magisterską, nie mogłam cały czas prosić narzeczonego o pomoc, więc dzwoniłam do koleżanek i one telefonicznie mnie instruowały: jak zapisać plik, jak stworzyć folder, itd. Potem jakoś poszło. Musisz po prostu dużo używać komputera, robić na nim rożne rzeczy: np. zapisywać sobie wydatki w Excellu, sumować je, itd.
Ja w pracy powinnam używać Excella na zaawansowanym poziomie, ale nie mam o tym pojęcia. Wszystko sobie zapisuję w zeszyciku z notatkami i jakoś na razie to się sprawdza. Może też rób notatki?
Pozdrawiam.m.
Ja w pracy powinnam używać Excella na zaawansowanym poziomie, ale nie mam o tym pojęcia. Wszystko sobie zapisuję w zeszyciku z notatkami i jakoś na razie to się sprawdza. Może też rób notatki?
Pozdrawiam.m.
.
-
- zaufany użytkownik
Im częściej się w tym siedzi i coś robi, tym lepiej człowiek sobie radzi. Ja też nie znam się na komputerze, dlatego, że nie muszę go używać poza forum, gg i pocztą.
Gdybym musiała to też bym się nauczyła. gehenno, nie przejmuj się aż tak bardzo i nie myśl o sobie źle, tylko skup się na tym, żeby się nauczyć tego, co trzeba.