Klozapol

klozapol, leponex

Moderator: moderatorzy

modus100
zarejestrowany użytkownik

Klozapol

Post autor: modus100 »

Witam

Do jakiej grupy należy lek KLOZAPOL, czy jest to lek o bardzo mocnym działaniu czy też lek o działaniu słabszym.
Przy jakiej odmianie schizofreni stosuje sie tego typu lek.
Czy po stosowaniu tego leku jest szansa na wyjście pacjenta z choroby.
Pacjent choruje od 13 lat.

Bardzo prosze o odpowiedź.
Wojtek
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Klozapol to lek atypowy, drugiej generacji (podobnie jak Zyprexa, Rispolept i pare innych). Jest to lek o dosc silnym dzialaniu, nazywany jest lekiem ostatniej szansy, gdyz stosuje sie go wtedy, kiedy inne leki zawioda. Z tego, co wiem, stosuje sie go we wszystkich odmianach schizofrenii. Jest lekiem bardzo skutecznym, ale lekarze staraja sie nie zapisywac go czesto ze wzgledu na mozliwe zmiany w obrazie krwi i uszkodzenie szpiku kostnego, ktore wystepuje u niektorych pacjentow (na szczescie rzadko).
haker76
zaufany użytkownik

Post autor: haker76 »

Od 4 lat biorę klozapol i czuję się po nim dobrze.Żaden lek,który brałem wcześniej nie dziąłał tak dobrze jak klozapol.Biorę dawkę dzienną łącznie 175 mg.Oprócz tego,rano biorę 15 mg seronilu.Klozapol postawił mnie w końcu na nogi,chciałbym być zawsze w takiej kondycji psychicznej,jak w tej chwili.Uciążliwe jest tylko badanie krwi,muszę robić je co 2 miesiące,ale trudno,jak trzeba,to trzeba.To prawda,że klozapol jest lekiem ostatniej szansy,lekarz zapisuje go,gdy inne leki nie skutkują.Ważne jest też,że jest całkiem refundowany.
Awatar użytkownika
Ryszard
zaufany użytkownik

Post autor: Ryszard »

Wiktoria pisze:Według mnie właśnie za często przepisują i za duże dawki. Uważają ze dawka 500-600mg dopiero leczy, ale to jest doza dla słoni.
Zgoda Wiktorio, to dawka dla słoni. Ja biorę 25mg dziennie Leponexu (to samo co klozapol) i wszystko jest super od 14 lat. Na poczatku też brałem słoniowa dawkę .... nie pamietam ile ale 300mg-500mg to na pewno.

Prawdopodobnie żeby wyjść z choroby trzeba brać słoniowe dawki, później wystarczy sladowa ilość podtrzymująca .... najlepiej słuchać lekarza. Wiem że "słuchać lekarza" to bardzo trudne dla chorego na schizofrenię. Sam uważałem moją pierwszą lekarkę za nadzorcę piekła w którym znalazłem się po moim Boskim objawieniu czyli ... "szpitala psychiatrycznego". Był beznadziejna, stara, brzydka, kustykająca, bez przerwy z papierosem w ustach, unikająca rozmów z pacjentami. Z perspektywy czasu myślę, że to było najlepsze co mogło mnie spotkać ... ta stara durna pysychiatra z 30 letnim stażem .. (już nie żyje).
Jestem pewien, że dzięki niej z tego wyszedłem. Trwało to aż 6 lat, ale uważam że tyle musiało. Ze schizofrenii nie da sie wyjść z dnia na dzień, lub w przewidywalnym okresie czasu - jak to ma miejsce w innych chorobach.

Słuchajcie lekarzy, nawet jeśli w chorobie wydaja sie wam niekompetentni - to moja rada dla wszystkich chorych.
oiselle
zaufany użytkownik

Post autor: oiselle »

Oiselle od niedawna znów bierze Klozapol (+ Rispolept, Tisercin i Concor).
Ma chyba początki remisji...
No more death
Gosia11

Post autor: Gosia11 »

Mojemu bratu lekarze wciskaja klozapol od kilku lat a on nie chce go brac bo twierdzi ze po nim zle sie czuje.Wprawdzie na poczatku byla poprawa ale potem brat stwierdzil ze po tym leku boli go brzuch i nie chce go brac. Różne leki roznie dzialaja na konkretne osoby, wiec trzeba sprobowac. Lekarze mowia ze to bardzo dobry lek.
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Re: Klozapol

Post autor: Agata M »

.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 4:17 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
sony814

Post autor: sony814 »

Moim zdaniem po remisji wazne zeby lek utrzymywal sie we krwi czyli 12,5 jest minimum a taka ja stosowalem i czulem sie normalnie biore ten lek z rok zeszlem z dawki 500 mg podajze na 12,5 mg obecnie biore 25 mg i odziwo dziala gdy jednak zapomnialem wziasc leku to objawy shizofreni prostej wracaly po 1 dniowym odstawieniu wrocilem i nic mi nie bylo raz odstawilem na 2 lub 3 dni bo chcialem odstawic z jakiegos tam powodu nie chcem mowic z jakiego :D jednak bol brzucha byl niedowytrzymania i wrocilem mysle ze te skutki odstawienne sa takie zeby go jednak nie odstawiac :D Pozdrawiam i zycze kazdemu szybkiego powrotu do zdrowia :D
lukrecja
zaufany użytkownik

Post autor: lukrecja »

klozapol -straszne świństwo ,oplułam sie i dostawałam febry
i sraczki-wszystko jak przez sito przelatywało przezemnie.
na moja schzofreniczną kapucyne chyba jedynie zioło dobrze robi ,
Jedynie w Czechach mozna bez problemu zajarać .
a tutaj debata -no PROSIE a nie mówiłam ,ze banda psychopatów
bez zadnych zachamowań i skrupułów wykorzystuje naiwne
beczace w rękaw owce ,
http://nowadebata.pl/2011/09/08/narod-na-prochach-cz-1/
lukrecja
zaufany użytkownik

Post autor: lukrecja »

http://www.tvn24.pl/28377,1717267,0,1,n ... omosc.html
a tu jeszcze jeden kwiatek ,wreszcie ludziska zaczynaja myśleć
i maja w szerokim poważaniu ałtorytet chocby tej nawiedzonej pindy Burakowej.Ciekawe jakie profity za te łgarstwa dostaje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „clozapina”