Kto czyta książki ten żyje podwójnie.

Moderator: moderatorzy

Carlito
zaufany użytkownik

Kto czyta książki ten żyje podwójnie.

Post autor: Carlito »

Zgadzacie się z tym???? Powiedział to Umberto Eco włoski intelektualista
Arom
zaufany użytkownik

Re: Kto czyta książki ten żyje podwójnie.

Post autor: Arom »

Niektórzy dzięki czytaniu książek w ogóle żyją!
Gdy w ich realnym życiu nie ma życia...
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Arom, dobrze napisałeś!
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

requin pisze:Zgadzacie się z tym???? Powiedział to Umberto Eco włoski intelektualista
zgadzam sie, ostatnio nie czytam :oops:
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Zgadzam się, jedno życie realne, a drugie fikcyjne w świecie książkowej fantazji.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

Post autor: tańcząca w zbożu »

Tak. Czytanie to sposób na ucieczkę od otaczającej rzeczywistości w odmienny świat.
Lubię kaczki, fajnie sobie nurkują w wodzie, ukazując kuper i nóżki skierowane ku górze.
Awatar użytkownika
stanley151
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46785217

Post autor: stanley151 »

Flamaster pisze:Tak. Czytanie to sposób na ucieczkę od otaczającej rzeczywistości w odmienny świat.

nie zawsze, np ksiazka "Chata" ukazuje rzeczywistosc , takie przeciwienstwo Kodu d Vinci
Ludzie szukają Miłości, a Ona jest na krzyżu...
"Jezu, ufam Tobie"
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Książki pozwalają odkrywać nas samych, ukryte uczucia pragnienia, podobieństwa. Dobra książka to nowy świat, którego stajemy się częścią podczas lektury i długo po niej, a są takie, które zapadają w nas tak głęboko, że stają się częścią nas. Niektóre trzeba czytać w odpowiednim wieku, by dotarły. Są takie, do których się wraca jak spotyka się ze starymi dobrymi więcej niż znajomymi, przyjaciółmi. Wkraczasz do innego wymiaru i stajesz się kimś innym.
pali-kot
zarejestrowany użytkownik

Post autor: pali-kot »

Ja jakoś nie mogę czytać lub popadłem w stan lenistwa,czy wy także tak macie?Biorę zelastę(zolafren) i nie lubię oglądać telewizji,za to godzinami siedzę w internecie,czasmi nawet myślę rzeby obejrzeć jakiś film ale nie mogę się skupić i może z 5 minut pooglądam i wyłączam telewizor,za to lubię dużo słuchać radia,może grać na okragło.Co wy na to?Jurek
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Mam to samo. Film oglądam pięć minut i zatrzymuję. I tak wracam do niego po 20 nawet razy i rzadko oglądając do końca. Z książkami jest dużo gorzej. Naprawdę musi mnie w sposób nieprawdopodobny interesować, żeby przeczytać ją. Mam chyba 50 książek (wliczając e-booki) odhaczone na którejś stronie, wiele z nich z taką zakładką leży u mnie w domu od wielu lat.
pali-kot
zarejestrowany użytkownik

Post autor: pali-kot »

No tak ,rozmawiałem kiedyś z kolegą i on też bierze zelastę i nie może czytać ,to chyba leki to powodują i rozpraszają uwagę i dlatego nie można się skupić i czytać,trochę szkoda bo czytanie ćwiczy intelekt i tok myślenia jest lepszy,kiedyś jak nie chorowałem to dużo czytałem i sprawiało mi to przyjemność,teraz jest inaczej i nic prawie nie czytam.
Awatar użytkownika
fuKs
bywalec

Post autor: fuKs »

requin pisze:Kto czyta książki ten żyje podwójnie.
Dobrze że nie czytam, bo było by mnie co najmniej czterech.
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Chcesz być inteligentniejszy? Mieć więcej empatii? Czytaj książki – przekonuje brytyjski pisarz Neil Gaiman: http://natemat.pl/78871,czytanie-to-nas ... eil-gaiman
Musimy czytać, by dalej się rozwijać i odpowiednio funkcjonować w społeczeństwie — przekonywał pisarz science fiction Neil Gaiman podczas spotkania zorganizowanym przez Reading Agency. Brytyjski autor podczas spotkania, które miało na celu uświadomienie ludzi, że książki mają bardzo ważną rolę do odegrania w naszym społeczeństwie. Dodał, że w oczytanym środowisku jest więcej innowacji, i mniej przestępczości.
...
Książki wytwarzają w nas uczucia
– Literatura potrafi budować w człowieku empatię. Kiedy oglądasz telewizję czy film to patrzysz z zewnątrz na to, co się przytrafia innym ludziom. W książce patrzysz ze środka. Prozę fikcyjną tworzysz z 26 liter i garści znaków interpunkcyjnych. Dzięki temu, to ty i tylko ty, za pomocą wyobraźni tworzysz świat i ludzi, którzy w nim się znajdują. Oni widzą twoimi oczami. Zaczynasz czuć pewne rzeczy, odwiedzać różne miejsca i światy, których w inny sposób byś nie poznał. Dowiadujesz się, że każdy staje się tobą. Ty stajesz się kimś innym i kiedy wracasz do własnego świata, to wracasz do niego lekko zmieniony – przekonuje Gaiman.
...
Książki rozwijają naszą wyobraźnię
Autor wyjaśnił dokładnie, jak książki bezpośrednio wpływają na rozwój naszych umysłów. Dzięki nim uczymy się nowych słów i wiemy, jak je wykorzystać. Kształtujemy naszą wyobraźnię, bo zaczynamy wyobrażać rzeczy, które nie istnieją. W głowie zaczynamy tworzyć ich obraz. Tak jest ze wszystkim co tworzymy, a książki tylko rozwijają ten zmysł.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
WTC
bywalec

Post autor: WTC »

.
Ostatnio zmieniony pn gru 16, 2013 5:23 pm przez WTC, łącznie zmieniany 1 raz.
shadowman
bywalec

Post autor: shadowman »

lubie czytać ale często trudno mi się skupić
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
shadowman
bywalec

Post autor: shadowman »

Gdzieś słyszałem coś takiego, że lepiej być analfabetą, niż umiejącym czytać i nie robić tego
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
Carlito
zaufany użytkownik

Post autor: Carlito »

shadowman pisze:lubie czytać ale często trudno mi się skupić

Też tak mam niestety
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

requin pisze:Też tak mam niestety
Ja również. Udaje mi się poczytać max godzinę dziennie. Po tym czasie odjeżdżam myślami, zaczyna mnie nosić itp.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
ODPOWIEDZ

Wróć do „książki”