Stres
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
Stres
Co to są omamy imperatywne? czy stres ma wpływ na schizofrenię?
Re: Stres
Omamy imperatywne zawierają polecenia w formie zakazów, nakazów, np. głosy chcące zmusić chorego do zrobienia czegoś. Co do stresu, to ma on spory wpływ na przebieg schizofrenii, zazwyczaj jego nadmiar skutkuje zaostrzeniem objawów psychotycznych.
- czaras
- zaufany użytkownik
- Status: Informatyk
Zauważyłem, że jak byłem wzburzony to objawy wytwórcze schizofrenii się zmniejszyły ? Czy wiecie jak to wytłumaczyć ?
„Są rzeczy znane i nieznane, a pomiędzy nimi drzwi.” William Blake
-
- bywalec
Ciekawe, i nienaturalne.czaras pisze:Zauważyłem, że jak byłem wzburzony to objawy wytwórcze schizofrenii się zmniejszyły ? Czy wiecie jak to wytłumaczyć ?
W większości naukowych publikacji jest napisane, że duży stres zwiększa objawy wytwórcze, więc że jest na odwrót.
Może Twoje "wyciszenie" omamów wynikało z innej przyczyny, np. zaczęły działać leki? Czasami omamy same ustępują nawet i bez leków, raczej nie miało to związku ze stresem.
- czaras
- zaufany użytkownik
- Status: Informatyk
Zauważyłem, że przy niewielkim stresie mózg jest mobilizowany przez hormony stresowe i przestaję odczuwać rozdwojenie jaźni - czyli stan gdy człowiek ma wrażenie, że nie panuje nad wszystkimi swoimi myślami. Gdy człowiek ma uczucie rozdwojenia jaźni, wtedy sam zaczyna sobie dokuczać co niekiedy staje się trudne do zniesienia.
„Są rzeczy znane i nieznane, a pomiędzy nimi drzwi.” William Blake