Czy mogę zostać rodzicem zastępczym?

Moderator: moderatorzy

elka
zarejestrowany użytkownik
Status: bez zawodu
Gadu-Gadu: 42649357

Czy mogę zostać rodzicem zastępczym?

Post autor: elka »

Witam.
Choruję na schizofrenie paranoidalną od 2008 roku; miałam wtedy skończone 39 lat. Obecnie biorę abilify 30 mg i perazin 50 mg oraz citronil 35mg na depresję. Czuję się świetnie.
W roku 2003 ukończyliśmy wraz z mężem kurs kwalifikacyjny na rodzinę zastępczą i po rozmowie z psychologiem mieliśmy otrzymać dziewczynkę z domu dziecka, lecz byłam tak zmęczona opieką nad naszą rodzoną córką ( która choruje na autyzm i jest upośledzona umysłowo w stopniu znacznym), więc zrezygnowaliśmy. Obecnie u mojej córki prawie nie widać autyzmu, jest bardzo wesołym dzieckiem. Ze względu na moją córkę nie mogę podjąć żadnej pracy. Moja druga córka jest osobą dorosłą i nie potrzebuje już matki tak jak była mała. Ja natomiast siedzę w domu sama (Anetka chodzi do szkoły specjalnej, do klasy autystycznej) i po prostu nudzę się.
Chciałabym zostać rodzicem zastępczym, ale czy mam szansę? Choruję przecież psychicznie. Wiem również, żeby zostać rodzicem zastępczym nie można mieć zaburzeń psychicznych. Czy jak moja schizofrenia pozostaje w remisji i nie odczuwam żadnych jej objawów to dalej mam zaburzenia psychiczne? Jak to wygląda ze względu na nasze prawo? Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji? Byłabym bardzo wdzięczna. 7 kwietnia mam wizytę u psychiatry i mam zamiar spytać się na ten temat, ale chciałabym mieć trochę wiedzy.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Czy mogę zostać rodzicem zastępczym?

Post autor: moi »

Skontaktuj się z jakimś ośrodkiem adopcyjnym - tam odpowiedzą na Twoje pytania.

Pozdrawiam.m.
yo
bywalec

Re: Czy mogę zostać rodzicem zastępczym?

Post autor: yo »

Też mi się wydaje,że kontakt z ośrodkiem adopcyjnym jest odpowiednią wskazówką. W Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym jest zapis że adopcji może dokonać osoba z pełną zdolnością do czynności prawnych oraz spełniająca wymagania właściwej placówki adopcyjnej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”