Czy mam szanse na rente

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

Czy mam szanse na rente

Post autor: szymon1234 »

Witam
Mam 27 lat ok kilku lat choruję na schizofrenie lecze się nie robiłem orzeczenia o niepełnosprawność lekarka powiedziała że musze mieć przepracowane minimum 5 lat w ciagu 10 lat ale nie mam tyle.. pytałem tez ile renty się dostaje powiedziała że jakieś grosze ok 800 zł zalezne od składek ale czytałem o rencie socialnej czy mogę się o nią ubiegać jeżeli tak to co mam zrobić i ile ta renta wynosi ? z góry dzięki za info.
Przede wszystkim zdrowia.. :-)
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Re: Czy mam szanse na rente

Post autor: Unknown »

Renta socjalna (600zł) przysługuje osobie, która:
* jest pełnoletnia oraz
* jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:
- przed ukończeniem 18. roku życia albo
- w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia albo
- w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

Czyli co lipa bo za późno zachorowałem jaki bezsens
Awatar użytkownika
think
zaufany użytkownik

Post autor: think »

Ja też za późno zachorowałam bo w wieku 28 lat i dosłownie żadne świadczenie pieniężne mi nie przysługuje. Porażka totalna.
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
pogrzebany żywcem
bywalec

Post autor: pogrzebany żywcem »

Jest też coś co nazywają rentą socjalną z opieki społecznej. Nie trzeba mieć okresów składkowych do tego. Zapytaj się w mopsie czy ci dadzą.
Awatar użytkownika
think
zaufany użytkownik

Post autor: think »

Te świadczenia z opieki społecznej (MOPS) znowu opierają się o najniższe dochody, to jest kryterium przyznawania, dochód na głowę członka rodziny nie może przekraczać określonej sumy, nie pamiętam w tej chwili ile ona wynosi, trzeba sprawdzić w przepisach. Ja też się na to nie łapię ;)
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Staż uprawniający do renty

Okres składkowy i nieskładkowy wymagany do przyznania renty uzależniony jest od wieku osoby, w jakim powstała niezdolność do pracy. Okres ten wynosi:

1 rok - jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat,
2 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 20 do 22 lat,
3 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 22 do 25 lat,
4 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 25 do 30 lat,
5 lat - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat.

Warunek wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego nie jest wymagany od ubezpieczonego, który stał się niezdolny do pracy z powodu skutków wypadku w drodze do pracy lub z pracy.

Okres wymaganych 5-ciu lat w odniesieniu do osób, u których niezdolność do pracy powstała po ukończeniu 30 roku życia, musi przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przypadającego przed dniem zgłoszenia wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy.

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

Czyli mam znaleźć prace pracować 5 lat i dopiero wtedy starać się o rente ?
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Na to wygląda. Warto najpierw postarać się o samo orzeczenie o niepełnosprawności to wtedy łatwiej przynajmniej o jakąkolwiek pracę.
Nie trzeba tak rywalizować na otwartym rynku pracy, coś na pewno się znajdzie, a potem można przejść na rentę.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

No w Urzędzie Pracy jest co najmniej kilkanaście ofert z wymaganą grupom inwalidzką najczęściej jako stróż albo agencje ochrony i co z tego widze cały czas sa dostepne czy warto w takim razie zrobić orzeczenie o niepełnosprawności i jakich mogę się spodziewać zarobków (nie oczekuje cudów)

Aha i pytałem Pani doktor gdzie mogę pracowac na rencie czy ktoś mnie przyjmie powiedziała że praktycznie nigdzie czy pracodawca może sprawdzić na co mam rente i czy musze go informować o tym
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Orzeczenie warto wyrobić sobie w Powiatowym Zespole ds. Orzekania o Niepełnosprawności, działającym przy MOPS-ie. Podobno jest łatwiej, niż w ZUS-ie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

A jak z orzeczeniem o niepełnosprawność jaką grupę dostane ? i czy pracodawca może sprawdzić jaka to niepełnosprawność
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Zależy jak bardzo chory jesteś.
Jak lekarze dobrze opiszą to pewnie umiarkowany. Uprawnia do uzyskiwania świadczeń pieniężnych i wielu ulg. Ciekawe, że można dostać środki na własną działalność gospodarczą, jak ktoś ma pomysł i nie boi się działać sam.
Przykładowo w MOPS:

http://www.mops.katowice.pl/?str=148

Pracodawca dowie się po zaświadczeniu czy niepełnosprawność jest fizyczna czy psychiczna jak będziesz szukał pracy nie na otwartym rynku tylko w zakładach pracy chronionej. O schizofrenii lepiej nie mówić pracodawcy jak się nie dopytuje. Tajemnica lekarska. :wink: Po prostu jak chce zatrudnić to niech zatrudnia jak nie to nie. I tak ma dofinansowanie do każdego stanowiska pracy na które przyjmuje niepełnosprawnych.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

To co w takim razie najlepiej mówić jak zapyta pracodawca na co jestem chory ?
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Schizo pisze: 1 rok - jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat,
niezle.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

cezary123 pisze:I tak ma dofinansowanie do każdego stanowiska pracy na które przyjmuje niepełnosprawnych.
Kilka lat temu ta sprawa jednak tak wyglądała, że to dofinansowanie było uzależnione od typu schorzenia. Konkretnie przy tzw. "schorzeniach specjalnych" to dofinansowanie było wyższe. Do tych schorzeń były zaliczane właśnie choroby psychiczne.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

szymon1234 pisze:To co w takim razie najlepiej mówić jak zapyta pracodawca na co jestem chory ?
Mów, że leczyłeś się na depresję.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
mlody92
bywalec

Post autor: mlody92 »

Pytałeś Szymon o zarobki w ochronie? Jeśli tak, to mogę ci trochę przybliżyć jak wygląda ta sprawa ;) a więc będzie to twoja pierwsza umowa więc raczej dostaniesz najniższą krajową 1600 zł brutto, po odciągnięciu składek wyjdzie jakieś 1300-1400 na rękę, to i tak dobrze. Biorąc pod uwagę, że teraz w każdym zakładzie na początku tyle płacą. Pytałeś też czy pracodawca się dowie, więc to zależy już tylko od ciebie, ja swojemu powiedziałem że depresja. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

Dzięki wam wszystkim za szczere i konkretne odpowiedzi nie spodziewałem się że na internecie znajdę takie miejsce jesteście wielcy i zycze zdrowia przede wszystkim :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

hvp2 pisze:
cezary123 pisze:I tak ma dofinansowanie do każdego stanowiska pracy na które przyjmuje niepełnosprawnych.
Kilka lat temu ta sprawa jednak tak wyglądała, że to dofinansowanie było uzależnione od typu schorzenia. Konkretnie przy tzw. "schorzeniach specjalnych" to dofinansowanie było wyższe. Do tych schorzeń były zaliczane właśnie choroby psychiczne.
Jak by nie patrzeć, dofinansowanie musi być nadal kuszące dla pracodawców, skoro gros ofert jest zarezerwowana właśnie dla niepełnosprawnych osób.

Szymonie, jeśli masz możliwość wyrób sobie stopień niepełnosprawności - zwiększysz swoje szanse na tynku pracy. A pracodawcy nie masz obowiązku przyznawać się z jakiego tytułu masz przyznaną niepełnosprawność.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”