Czy mam szanse na rente
Moderator: moderatorzy
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Czy mam szanse na rente
Witam
Mam 27 lat ok kilku lat choruję na schizofrenie lecze się nie robiłem orzeczenia o niepełnosprawność lekarka powiedziała że musze mieć przepracowane minimum 5 lat w ciagu 10 lat ale nie mam tyle.. pytałem tez ile renty się dostaje powiedziała że jakieś grosze ok 800 zł zalezne od składek ale czytałem o rencie socialnej czy mogę się o nią ubiegać jeżeli tak to co mam zrobić i ile ta renta wynosi ? z góry dzięki za info.
Mam 27 lat ok kilku lat choruję na schizofrenie lecze się nie robiłem orzeczenia o niepełnosprawność lekarka powiedziała że musze mieć przepracowane minimum 5 lat w ciagu 10 lat ale nie mam tyle.. pytałem tez ile renty się dostaje powiedziała że jakieś grosze ok 800 zł zalezne od składek ale czytałem o rencie socialnej czy mogę się o nią ubiegać jeżeli tak to co mam zrobić i ile ta renta wynosi ? z góry dzięki za info.
Przede wszystkim zdrowia.. :-)
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Re: Czy mam szanse na rente
Renta socjalna (600zł) przysługuje osobie, która:
* jest pełnoletnia oraz
* jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:
- przed ukończeniem 18. roku życia albo
- w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia albo
- w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406
* jest pełnoletnia oraz
* jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:
- przed ukończeniem 18. roku życia albo
- w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia albo
- w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Czyli co lipa bo za późno zachorowałem jaki bezsens
Ja też za późno zachorowałam bo w wieku 28 lat i dosłownie żadne świadczenie pieniężne mi nie przysługuje. Porażka totalna.
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
-
- bywalec
Jest też coś co nazywają rentą socjalną z opieki społecznej. Nie trzeba mieć okresów składkowych do tego. Zapytaj się w mopsie czy ci dadzą.
Te świadczenia z opieki społecznej (MOPS) znowu opierają się o najniższe dochody, to jest kryterium przyznawania, dochód na głowę członka rodziny nie może przekraczać określonej sumy, nie pamiętam w tej chwili ile ona wynosi, trzeba sprawdzić w przepisach. Ja też się na to nie łapię 

Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Staż uprawniający do renty
Okres składkowy i nieskładkowy wymagany do przyznania renty uzależniony jest od wieku osoby, w jakim powstała niezdolność do pracy. Okres ten wynosi:
1 rok - jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat,
2 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 20 do 22 lat,
3 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 22 do 25 lat,
4 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 25 do 30 lat,
5 lat - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat.
Warunek wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego nie jest wymagany od ubezpieczonego, który stał się niezdolny do pracy z powodu skutków wypadku w drodze do pracy lub z pracy.
Okres wymaganych 5-ciu lat w odniesieniu do osób, u których niezdolność do pracy powstała po ukończeniu 30 roku życia, musi przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przypadającego przed dniem zgłoszenia wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400
Okres składkowy i nieskładkowy wymagany do przyznania renty uzależniony jest od wieku osoby, w jakim powstała niezdolność do pracy. Okres ten wynosi:
1 rok - jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat,
2 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 20 do 22 lat,
3 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 22 do 25 lat,
4 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 25 do 30 lat,
5 lat - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat.
Warunek wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego nie jest wymagany od ubezpieczonego, który stał się niezdolny do pracy z powodu skutków wypadku w drodze do pracy lub z pracy.
Okres wymaganych 5-ciu lat w odniesieniu do osób, u których niezdolność do pracy powstała po ukończeniu 30 roku życia, musi przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przypadającego przed dniem zgłoszenia wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Czyli mam znaleźć prace pracować 5 lat i dopiero wtedy starać się o rente ?
Na to wygląda. Warto najpierw postarać się o samo orzeczenie o niepełnosprawności to wtedy łatwiej przynajmniej o jakąkolwiek pracę.
Nie trzeba tak rywalizować na otwartym rynku pracy, coś na pewno się znajdzie, a potem można przejść na rentę.
Nie trzeba tak rywalizować na otwartym rynku pracy, coś na pewno się znajdzie, a potem można przejść na rentę.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
No w Urzędzie Pracy jest co najmniej kilkanaście ofert z wymaganą grupom inwalidzką najczęściej jako stróż albo agencje ochrony i co z tego widze cały czas sa dostepne czy warto w takim razie zrobić orzeczenie o niepełnosprawności i jakich mogę się spodziewać zarobków (nie oczekuje cudów)
Aha i pytałem Pani doktor gdzie mogę pracowac na rencie czy ktoś mnie przyjmie powiedziała że praktycznie nigdzie czy pracodawca może sprawdzić na co mam rente i czy musze go informować o tym
Aha i pytałem Pani doktor gdzie mogę pracowac na rencie czy ktoś mnie przyjmie powiedziała że praktycznie nigdzie czy pracodawca może sprawdzić na co mam rente i czy musze go informować o tym
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Orzeczenie warto wyrobić sobie w Powiatowym Zespole ds. Orzekania o Niepełnosprawności, działającym przy MOPS-ie. Podobno jest łatwiej, niż w ZUS-ie.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
A jak z orzeczeniem o niepełnosprawność jaką grupę dostane ? i czy pracodawca może sprawdzić jaka to niepełnosprawność
Zależy jak bardzo chory jesteś.
Jak lekarze dobrze opiszą to pewnie umiarkowany. Uprawnia do uzyskiwania świadczeń pieniężnych i wielu ulg. Ciekawe, że można dostać środki na własną działalność gospodarczą, jak ktoś ma pomysł i nie boi się działać sam.
Przykładowo w MOPS:
http://www.mops.katowice.pl/?str=148
Pracodawca dowie się po zaświadczeniu czy niepełnosprawność jest fizyczna czy psychiczna jak będziesz szukał pracy nie na otwartym rynku tylko w zakładach pracy chronionej. O schizofrenii lepiej nie mówić pracodawcy jak się nie dopytuje. Tajemnica lekarska.
Po prostu jak chce zatrudnić to niech zatrudnia jak nie to nie. I tak ma dofinansowanie do każdego stanowiska pracy na które przyjmuje niepełnosprawnych.
Jak lekarze dobrze opiszą to pewnie umiarkowany. Uprawnia do uzyskiwania świadczeń pieniężnych i wielu ulg. Ciekawe, że można dostać środki na własną działalność gospodarczą, jak ktoś ma pomysł i nie boi się działać sam.
Przykładowo w MOPS:
http://www.mops.katowice.pl/?str=148
Pracodawca dowie się po zaświadczeniu czy niepełnosprawność jest fizyczna czy psychiczna jak będziesz szukał pracy nie na otwartym rynku tylko w zakładach pracy chronionej. O schizofrenii lepiej nie mówić pracodawcy jak się nie dopytuje. Tajemnica lekarska.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
To co w takim razie najlepiej mówić jak zapyta pracodawca na co jestem chory ?
niezle.Schizo pisze: 1 rok - jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat,
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Kilka lat temu ta sprawa jednak tak wyglądała, że to dofinansowanie było uzależnione od typu schorzenia. Konkretnie przy tzw. "schorzeniach specjalnych" to dofinansowanie było wyższe. Do tych schorzeń były zaliczane właśnie choroby psychiczne.cezary123 pisze:I tak ma dofinansowanie do każdego stanowiska pracy na które przyjmuje niepełnosprawnych.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Mów, że leczyłeś się na depresję.szymon1234 pisze:To co w takim razie najlepiej mówić jak zapyta pracodawca na co jestem chory ?
Pozdrawiam.m.
Pytałeś Szymon o zarobki w ochronie? Jeśli tak, to mogę ci trochę przybliżyć jak wygląda ta sprawa
a więc będzie to twoja pierwsza umowa więc raczej dostaniesz najniższą krajową 1600 zł brutto, po odciągnięciu składek wyjdzie jakieś 1300-1400 na rękę, to i tak dobrze. Biorąc pod uwagę, że teraz w każdym zakładzie na początku tyle płacą. Pytałeś też czy pracodawca się dowie, więc to zależy już tylko od ciebie, ja swojemu powiedziałem że depresja. Pozdrawiam

- szymon1234
- zaufany użytkownik
Dzięki wam wszystkim za szczere i konkretne odpowiedzi nie spodziewałem się że na internecie znajdę takie miejsce jesteście wielcy i zycze zdrowia przede wszystkim 

- moi
- moderator
- Kontakt:
Jak by nie patrzeć, dofinansowanie musi być nadal kuszące dla pracodawców, skoro gros ofert jest zarezerwowana właśnie dla niepełnosprawnych osób.hvp2 pisze:Kilka lat temu ta sprawa jednak tak wyglądała, że to dofinansowanie było uzależnione od typu schorzenia. Konkretnie przy tzw. "schorzeniach specjalnych" to dofinansowanie było wyższe. Do tych schorzeń były zaliczane właśnie choroby psychiczne.cezary123 pisze:I tak ma dofinansowanie do każdego stanowiska pracy na które przyjmuje niepełnosprawnych.
Szymonie, jeśli masz możliwość wyrób sobie stopień niepełnosprawności - zwiększysz swoje szanse na tynku pracy. A pracodawcy nie masz obowiązku przyznawać się z jakiego tytułu masz przyznaną niepełnosprawność.
Pozdrawiam.m.