Moja siostra ma podwójną diagnozę
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
- Gadu-Gadu: 22162777
Moja siostra ma podwójną diagnozę
Moja siostra ma podwójną diagnozę - schizofrenia i alkoholizm, pije codziennie od kilku lat. Nie szukam tutaj właściwie żadnej porady, bo siostra nie chce się leczyć, nie widzi swojego problemu, ja osobiście nie wierzę, że przestanie pić i pogodziłam się z tym, że alkohol jest jej najlepszym przyjacielem, czuję głównie bezradność wobec tego problemu w naszym domu. Jedyne pytanie, jakie mam to czy Rispolept w tabletkach można rozpuszczać w wodzie i tak go przyjmować (siostra ma problemy z połykaniem tabletek, mówi, że nie połknie całej, a jej psychiatra o tym nie wie, nie wie także o jej problemowym piciu). Pytam dlatego, że wydaje mi się, że tabletka rozpuszczona w wodzie może mieć inne, słabsze działanie niż ta połknięta w całości.
Pozdrawiam, grenadine.
Pozdrawiam, grenadine.
-
- zaufany użytkownik
Re: Moja siostra ma podwójną diagnozę
Można rozpuszczać w wodzie leki. Mi tak podawali lek w szpitalu. Tylko w czasie brania neuroleptyków nie wolno pić alkoholu, mogą się nasilać skutki uboczne leków i inne rzeczy.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- zaufany użytkownik
Psychiatra powinien wiedzieć o alkoholizmie! Bo to może nie być schizofrenia tylko psychoza Korsakowa spowodowana piciem.
-
- zaufany użytkownik
Moze to juz jest delirium ?
Widzialam kiedys w psychiatryku cos podobnego. Nie wiem czy siostra tak ma ale tamto bylo przerazajace. Typowa epilepsja pomieszana z katatonia. Babka chodzila po korytarzu, malo albo nic nie mowila a w odpowiedniej chwili padaczka ja dopadla, niesamowite przezycie, ciekawe, moglabym jeszcze cos takiego zobaczyc. Za drugim razem mniej sie balam i mozna bylo nawet dziewczynie podac reke zeby wstala. Mocne wrazenia - to lubie, mam nadzieje tylko, ze tych ludzi to nie boli.
Widzialam kiedys w psychiatryku cos podobnego. Nie wiem czy siostra tak ma ale tamto bylo przerazajace. Typowa epilepsja pomieszana z katatonia. Babka chodzila po korytarzu, malo albo nic nie mowila a w odpowiedniej chwili padaczka ja dopadla, niesamowite przezycie, ciekawe, moglabym jeszcze cos takiego zobaczyc. Za drugim razem mniej sie balam i mozna bylo nawet dziewczynie podac reke zeby wstala. Mocne wrazenia - to lubie, mam nadzieje tylko, ze tych ludzi to nie boli.

-
- bywalec
Dziękuję za odpowiedzi.
Raczej na pewno jest to schizofrenia, bo schizofrenia była pierwsza, a uzależnienie potem się przyplątało. Symptomów derilium nie zauważam u siostry. Nie wiem, być może powinnam porozmawiać z jej psychiatrą, ale jest to dla mnie trudne, bo ona upija się na spokojnie i nie robi awantur, niszczy jedynie swoje własne zdrowie i przykro jest na to patrzeć.
Pozdrawiam, grenadine.
Raczej na pewno jest to schizofrenia, bo schizofrenia była pierwsza, a uzależnienie potem się przyplątało. Symptomów derilium nie zauważam u siostry. Nie wiem, być może powinnam porozmawiać z jej psychiatrą, ale jest to dla mnie trudne, bo ona upija się na spokojnie i nie robi awantur, niszczy jedynie swoje własne zdrowie i przykro jest na to patrzeć.
Pozdrawiam, grenadine.
-
- zaufany użytkownik
Witaj :-)
Niedawno na stronach poświęconcyh schizofrenii czytałem o tym krótą informację.
Otóż alkohol wchłania się bardzo szybko a co za tym idzie wchłaniane są większe dawki leków, dlatego też nie powinno się w ogóle pić alkoholu i zażywać jakichkolwiek lekarstw.
Tak uparcie wszystkim osobom polecam IPiN w Warszawie. Wiem, że jest tam świetny ośrodek leczenia uzależnień. Może kiedyś uda się siostrę namówić do leczenia.
A tak na marginesie polecam strony archiwalne Radia Podlasie. Są tam audycje poświęcone DDA i prawdopodobnie leczenia alkoholizmu.
Pozdrawiam
Romek
Niedawno na stronach poświęconcyh schizofrenii czytałem o tym krótą informację.
Otóż alkohol wchłania się bardzo szybko a co za tym idzie wchłaniane są większe dawki leków, dlatego też nie powinno się w ogóle pić alkoholu i zażywać jakichkolwiek lekarstw.
Tak uparcie wszystkim osobom polecam IPiN w Warszawie. Wiem, że jest tam świetny ośrodek leczenia uzależnień. Może kiedyś uda się siostrę namówić do leczenia.
A tak na marginesie polecam strony archiwalne Radia Podlasie. Są tam audycje poświęcone DDA i prawdopodobnie leczenia alkoholizmu.
Pozdrawiam
Romek
-
- student psychologii
44 Korsakow znacznie różni się od schizofrenii. Zaburzona jest orientacja allopsychiczna. Poza tym wydaje mi się na 90% choć jak zawsze mogę się mylić:), zespół występuje po zaprzestaniu picia a nie w jego trakcie.
-
- bywalec
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jak na razie siostra po kilku latach codziennego picia przestała pić, cokolwiek to spowodowało chciałabym żeby już tak zostało na zawsze, choć pewnie bez profesjonalnego wsparcia, terapii może być ciężko. Jestem strasznie zadowolona z takiego obrotu sprawy i czuję ulgę.
-
- zaufany użytkownik
Podziękuj JAHUSZUA (JEZUSOWI CHRYSTUSOWI) za to.