Bieżące kłopoty techniczne
Moderator: moderatorzy
-
- admin
- Status: webmaster
-
- admin
-
- admin
Niestety od dwóch dni większość serverów poczty elektronicznej odrzuca połączenia z najego IP. W efekcie forum nie może dostarczyć maili. Prawdopodobnie tpsa przedzieliła mi numer IP obciążony przez poprzednika spamowaniem, lub tzw dynamiczny i teraz nikt nie chce odbierać poczty z tego adresu.
Postaram się zbadać dokładniej przyczynę. Na razie spora grupa uczestników nie może zostać powiadomiona o nowych postach w ich wątkach. Większy problem może powstać z rejestracją nowych użytkowników, która wymaga potwierdzenia mailem.
Postaram się zbadać dokładniej przyczynę. Na razie spora grupa uczestników nie może zostać powiadomiona o nowych postach w ich wątkach. Większy problem może powstać z rejestracją nowych użytkowników, która wymaga potwierdzenia mailem.
-
- admin
-
- admin
Niestety z powodu kłopotu z wysyłaniem maili od 22. lutego nie mogło się zarejestrować sporo nowych użytkowników. Nowe konta aktywowałem odręcznie, proszę używać je. Niestety forum nie może na razie wysłać potwierdzenia hasła, lecz liczę na to, że każdy je pamięta. W razie dalszych kłopotów z rejestracją proszę pisać do mnie na razie na adres zlisiecki w domenie gmail.com.
Serdecznie przepraszam za te utrudnienie.
Serdecznie przepraszam za te utrudnienie.
-
- admin
-
- admin
-
- admin
Witam, nie chce całkiem zarywać nocy i muszę przedłużyć testy nowego oprogramowania od godź 12 wieczorem do 7-mej rano. Mogą one spowodować komunikat: serwer niedostępny, lub zapytanie, czy zapisać plik na dysku. Te komunikaty można zigonorować i spróbować powtórnie na kilka minut.
Jednak także przez wiekszość czasu testów serwer jest w pełni dostępny.
Jednak także przez wiekszość czasu testów serwer jest w pełni dostępny.
-
- admin
Ostatecznie przełączyłem dziś rano Linux na wersję 10.2 OpenSuSE. Niestety nie działa jeszcze wysyłanie maili co widać błędem:
DEBUG MODE
Line : 113
File : smtp.php
Postaram się poprawić jak najszybciej. Proszę także o uwagi o możliwych innych błędach.
DEBUG MODE
Line : 113
File : smtp.php
Postaram się poprawić jak najszybciej. Proszę także o uwagi o możliwych innych błędach.
Ostatnio zmieniony pt mar 16, 2007 2:07 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- zaufany użytkownik
-
- admin
To próba wysłania maila dla osoby, która obserwuje ten wątek.
Maile nie działają w ogóle, przyczyną jest ich odsiewanie przez filtr bezpieczeństwa. Choć znam przyczynę nie tak prosto to poprawić i pewno trochę potrwa.
Oczywiscie mają kłopot nowi użytkownicy, bo nie mogą dostać potwierdzenia rejestracji
sorry
Maile nie działają w ogóle, przyczyną jest ich odsiewanie przez filtr bezpieczeństwa. Choć znam przyczynę nie tak prosto to poprawić i pewno trochę potrwa.
Oczywiscie mają kłopot nowi użytkownicy, bo nie mogą dostać potwierdzenia rejestracji
sorry
-
- admin
Przyczną błędu było zbyt duże obciążenie systemu maili, po zwiększeniu jego możliwości błąd ustąpił. Sorry za te utrudnienia, lecz upgrade do wyższej wersji oprogramowania jest zwykle konieczny, choćby ze względów bezpieczeństwa.
Następne co nas niestety czeka to zmiana samego oprogramowania forum, Nas stronach http://www.phpbb.com (ach, chyba padły im dyski !) dostępna jest już wstępna (piąta) tzw piąta beta wersji 3.0 forum. Forum będzie miało wiele więcej możliwości, np podwątki, etc. Poza tym liczę, że będzie szybsze. Matrwi mnie tylko, że ni emogę znaleźć tego ładnego wyglądu (tzw. skórki). U nas jest to Helius. Być może podam nawet kilka skórek do wyboru.
W sumie dużo roboty, lecz chyba będzie z niej pożytek.
Następne co nas niestety czeka to zmiana samego oprogramowania forum, Nas stronach http://www.phpbb.com (ach, chyba padły im dyski !) dostępna jest już wstępna (piąta) tzw piąta beta wersji 3.0 forum. Forum będzie miało wiele więcej możliwości, np podwątki, etc. Poza tym liczę, że będzie szybsze. Matrwi mnie tylko, że ni emogę znaleźć tego ładnego wyglądu (tzw. skórki). U nas jest to Helius. Być może podam nawet kilka skórek do wyboru.
W sumie dużo roboty, lecz chyba będzie z niej pożytek.
-
- admin
W logach pojawia się sporo wpisów o braku tzw.
"User Agent Header", lub "Request Header". Dotyczą one użytkowników, które ustawiły przeglądarkę w taki sposób, żeby nie podawała żadnych danych. Jednak obenie większość strona www dopasowuje sioę do przeglądarki, ukrywanie informacji przy pomocy jakiego programu wchodzi się na forum jest błędem.
Osoby, u których pojawi się na ekranie komunikat błędu odwołujący się do braku Agent Header proszę o poprawienie ustawień, lub zwrócenie się do mnie bezpośrednio.
Niestety nadal mamy kłopot z smtp.php. Forum wydaje się nie nadążać z wysyłaniem maili. Proszę o cierpliwość, bo cały czas nad tym problemem pracuję.
"User Agent Header", lub "Request Header". Dotyczą one użytkowników, które ustawiły przeglądarkę w taki sposób, żeby nie podawała żadnych danych. Jednak obenie większość strona www dopasowuje sioę do przeglądarki, ukrywanie informacji przy pomocy jakiego programu wchodzi się na forum jest błędem.
Osoby, u których pojawi się na ekranie komunikat błędu odwołujący się do braku Agent Header proszę o poprawienie ustawień, lub zwrócenie się do mnie bezpośrednio.
Niestety nadal mamy kłopot z smtp.php. Forum wydaje się nie nadążać z wysyłaniem maili. Proszę o cierpliwość, bo cały czas nad tym problemem pracuję.
-
- admin
> Gdy chcę wejść na forum schizofrenia.evot.org za pomocą przeglądarki
> Firefox, to pojawia się pewien problem:
> "Nieprawidłowe żądanie!
> Twoja przeglądarka (lub serwer pośredniczący) wysłał żądanie, którego
> ten serwer nie potrafi obsłużyć.
> Przez IE czy też przez Opere działa prawidłowo. Czy strona nie jest
> obsługiwana przez Firefox?
Witam,
nowe filtry odrzucają zapytania z programów nie podających swojej nazwy
tzw. "User Agent Header", lub po prostu "identyfikacja przeglądarki".
Najprawdopodobniej została on przy Pana instalacji Firefoxa wymazana. Właśnie zastanawiam się, gdzie w Firefoxie należy ją wpisać i jakoś nie mogę znaleźć tego miejsca. Sorry, dam znać jak tylko będę wiedział coś więcej.
z
> Firefox, to pojawia się pewien problem:
> "Nieprawidłowe żądanie!
> Twoja przeglądarka (lub serwer pośredniczący) wysłał żądanie, którego
> ten serwer nie potrafi obsłużyć.
> Przez IE czy też przez Opere działa prawidłowo. Czy strona nie jest
> obsługiwana przez Firefox?
Witam,
nowe filtry odrzucają zapytania z programów nie podających swojej nazwy
tzw. "User Agent Header", lub po prostu "identyfikacja przeglądarki".
Najprawdopodobniej została on przy Pana instalacji Firefoxa wymazana. Właśnie zastanawiam się, gdzie w Firefoxie należy ją wpisać i jakoś nie mogę znaleźć tego miejsca. Sorry, dam znać jak tylko będę wiedział coś więcej.
z
-
- admin
Nasz nowy użytkownik podał sposób wpisywania User-Agent:
Jeśli dobrze pamiętam to tego wpisu zaraz po zainstalowaniu firefoxa nie ma, więc:
1. w pasku adresu wpisujemy about:config
2. klikamy prawym przyciskiem na jakimś wpisie i tworzymy nowy wpis "Dodaj
ustawienie typu >> string"
3. Wpisujemy: general.useragent.override
4. następnie: 'identyfikacja przegladarki'
-
- admin
-
- admin
Znowu muszę serdecznie przeprosić użytkowników za zakłócenia w pracy servera. Niestety nowy software wymaga poprawek i dostosowań. Liczę, że niedługo wszystko będzie dobrze współgrało i komunikaty błędów nie pojawią się więcej.
Uprzejmie proszę wszystkich użytkowników nie traktować komunikatów błędu jako metody na usunięcie kogokolwiek z forum. Z powodu takich możliwych nieporozumień bardzo mi przykro.
Uprzejmie proszę wszystkich użytkowników nie traktować komunikatów błędu jako metody na usunięcie kogokolwiek z forum. Z powodu takich możliwych nieporozumień bardzo mi przykro.
-
- admin
przerwa pracy servera dziś od ok 17 do 20:30 spowodowana była ciągłymi dopasowaniami nowego oprogramowania. mam nadzieję, że już się nie powtórzy.
Niestety zauważyłem, że niektórzy użytkownicy mogą odbierać pojawiające się komunikaty błędu servera jako wskazówkę, że mają odejść z forum. Nic bardziej błędnego ! Komunikaty błędów mówią wyłącznie o problemie technicznym. Dotyczy to także niedozwolonych słów. Każdy może używać takiego języka i takich słów jakie uważa za stosowne. Niektóre słowa należy zapisać jednak z minusem wewnątrz, lub podobnie umożliwiając ich odróżnienie od wpisów reklam dokonywanych przez automaty w innym przypadku nie opędzilibyśmy się od reklam.
Niestety zauważyłem, że niektórzy użytkownicy mogą odbierać pojawiające się komunikaty błędu servera jako wskazówkę, że mają odejść z forum. Nic bardziej błędnego ! Komunikaty błędów mówią wyłącznie o problemie technicznym. Dotyczy to także niedozwolonych słów. Każdy może używać takiego języka i takich słów jakie uważa za stosowne. Niektóre słowa należy zapisać jednak z minusem wewnątrz, lub podobnie umożliwiając ich odróżnienie od wpisów reklam dokonywanych przez automaty w innym przypadku nie opędzilibyśmy się od reklam.
-
- admin
-
- admin