Chcę powiedzieć że...

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Ronaldinho
bywalec

Re: Chcę powiedzieć że...

Post autor: Ronaldinho »

Catastrophique pisze: pn lip 27, 2020 8:31 am "Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Dębogost".
I kiedy to było. Coraz mniej nowych userów.
Chyba w wyszukiwarce Google ta strona jest nisko :/
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Albo zniecheca w inny sposob. Ciekawe.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Bardzo żałuję tego, co robiłem ponad trzynaście lat temu. Wtedy byłem zacofany duchowo. Nie miałem opieki psychiatrycznej. Chodziłem do szkoły podstawowej i gimnazjum, gdzie mi dokuczali. Rodzina była dysfunkcyjna, może nawet w pewnym stopniu patologiczna, chociaż rodzice nie byli i nie są alkoholikami. Robiłem czyny, za które przynajmniej jako ktoś starszy można pójść na długo do więzienia. Może nie dziwić powinno to, że od ponad 10 lat "bardzo boję się piekła" i zapadłem na wyraźne zaburzenia obsesyjno-kompulsywne na tle religijnym. Myślę, że w dzieciństwie i wczesnej adolescencji mogłem mieć coś takiego jak heboidofrenia. Oto, co o heboidofrenii pisze polska Wikipedia (teraz):
Heboidofrenia (niem. Heboïdophrenie, Heboid, ang. heboïdophrenia) – typ choroby psychicznej, opisany przez Karla Ludwiga Kahlbauma w 1889 roku.

W klasycznym ujęciu (Kahlbaum, Rinderknecht, Halberstadt) heboidofrenia traktowana była jako łagodna, uleczalna postać hebefrenii, występująca wyłącznie u dzieci i młodzieży. Jej istotą były zaburzenia zachowania, spowodowane zaburzeniami napędu i moralności. Od hebefrenii odróżniało ją mniejsze upośledzenie funkcji poznawczych, większe nasilenie zachowań antyspołecznych, ogólnie mniej burzliwy przebieg i lepsze rokowanie.

W XX wieku Guiraud, a za nim inni francuscy psychopatolodzy zwrócili uwagę na użyteczność klinicznej koncepcji heboidofrenii, zaliczając do niej przypadki nietypowej schizofrenii z nasilonymi skłonnościami antyspołecznymi i przestępczymi. Heboidofrenia w tym ujęciu leży na pograniczu schizofrenii i osobowości dyssocjalnej. Pewne zastosowanie termin heboidofrenii miał także w psychiatrii rosyjskiej.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

Jest moc, jest energia, jest stabilność
E ?= m + (*c²)
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

(Niemal) całe ostatnie kilkadziesiąt minut spędziłem przy komputerze.

Ktoś na forum aspi.net.pl zasugerował wczoraj, że w dzieciństwie mogłem mieć osobowość schizoidalną, ta osoba "uparcie" twierdzi, że nie mam zaburzeń ze spektrum autyzmu. Myślę, że osobowość schizoidalna w dzieciństwie oznacza całościowe zaburzenia rozwoju... Zaburzeń osobowości (raczej?) nie diagnozuje się u kilkuletnich dzieci.

Wiele cech zespołu Aspergera do mnie nie pasuje, np. problemy z rozpoznawaniem ludzi i prozopagnozja, potrzeba niezmienności i przewidywalności, trudności z myśleniem abstrakcyjnym, nierozumienie przenośni, inne przetwarzanie bodźców sensorycznych, shutdowny, niekontrolowane meltdowny, przeładowania sensoryczne, brak intuicyjnej teorii umysłu czy przynajmniej wiedzy, że inni nie myślą tak samo, jak ja.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Nie diagnozuje się autyzmu po diagnozie schizofrenii.
E ?= m + (*c²)
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Najpierw miałem diagnozę "autyzmu" (czyli zespołu Aspergera), potem zaburzeń schizotypowych i jednocześnie zespołu Aspregera, następnie przez pewien czas tylko schizofrenii (bez "autyzmu" - zespołu Aspergera), po oddziale dziennym wróciły diagnozy takie jak: zaburzenia schizotypowe (bez schizofrenii, czyli F20) i zespół Aspergera, występujące jednocześnie.

Użytkownik forum aspi.net.pl, który uważa, że nie mam zaburzeń ze spektrum autyzmu, napisał coś w tym rodzaju, że wydaje mu się, że mam dość umiarkowaną schizofrenię. Najważniejszym argumentem za moją (rzekomą) schizofrenią zdają się być "koincydencje". Pojawiły się one dopiero we wrześniu 2014 r., nawet w ostatnich dniach dostrzegłem nowe chyba. Czyli trwa to już ponad 70 miesięcy. Problemy religijne mogą generować u mnie idee urojeń wielkościowych i posłanniczych, a same "koincydencje" mogą być uważane za urojenia odniesienia (ksobne).
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Masz dwie diagnozy w takim razie, autyzm przed schizą obowiązuje, statystycznie osoby autystyczne mają większe ryzyko psychoz.
E ?= m + (*c²)
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

książka Lalka i qwa miła historia .Powodzenia . Śmiecie internetowe
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

przeciez ja od dawna czuje że wenka to kłamstwo ale po co to
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

nieważne w sumie
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

tak to jest myslałem ze napiszesz ale ty niemiałas za grosz odwagi. Nawet kłamstwo o wegaństwie jestes mała kłamczucha b mała
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Spać mi się chce i mi się nie chce.
E ?= m + (*c²)
zacziszor
zaufany użytkownik

Post autor: zacziszor »

Mam dość życia.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Dziś przez około sześć godzin pracowałem przy czerwonych porzeczkach. Może ze trzy kilogramy oberwałem (oraz oddzielałem od gron czerwone kuleczki - owoce). Podobało mi się to nawet. Przed domem babci widziałem kota i nawet go pogłaskałem. Piękne zwierzę. Pocieszne. Bardzo miłe uczucia wzbudza.

Gdyby nie jednoczesne rozpoznania całościowego zaburzenia rozwoju, OCD i schizotypii, wielu moich "koincydencji" pewnie by nie było. Mógłbym "nie odkryć" interesujących właściwości ciągów geometrycznych 21, 42, 84 i 84, 42, 21.

Moja psychika uważa Koran za największe kłamstwo w dziejach ludzkości. "Tworzy dziwaczne idee", aby wytłumaczyć istnienie wzorców liczbowych i literowych w świętej dla muzułmanów księdze. Numeracja rozdziałów i wersetów w Koranie zdaje się mieć głęboki sens, gdyby była ona inna, to wielu zależności po prostu by nie było.
Ronaldinho
bywalec

zackieh pisze: pn lip 27, 2020 9:49 pm Mam dość życia.
Co jest?
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Mam dobry humor i pogarda dla ludzi mi wraca.
E ?= m + (*c²)
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

widziałem wczoraj brata Jezusa.
O dziwo Jezus miał brata jeszcze przed naszą erą.
Co dziwniejsze mój pseudocycek uważa, że jest nieskończenie doskonały i wyświetla mi na klacie obraz Jezusa, który wita swe owce chlebem.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Dzisiaj udało mi się zbierać czerwone porzeczki przez około trzy godziny, po południu. Już zostało ich bardzo niewiele na polu, tak mało, że można już nie zbierać.

Dzisiaj zacząłem korzystanie z laptopa po 21 godzinie i wczoraj udało mi się spędzić w Internecie na laptopie mniej niż trzy godziny.

Wczoraj nie miałem rozmowy z psychoterapeutą przez telefon (a miałem w każdy wtorek od ponad czterech miesięcy), ponieważ osoba, z którą miałem rozmowy, poszła na urlop.

Dzisiaj widziałem kota przy domu, zanim poszedłem na pole zebrać czerwone porzeczki. To kotka była.
Ronaldinho
bywalec

Chyba bierze mnie anhedonia
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”