Kazanie Księdza Natanka

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: Kazanie Księdza Natanka

Post autor: Kamil Kończak »

Moi rozumiem,że jesteś za rodziałem Kościoła od państwa i zniesieniem konkordatu.Nie wiem tylko co rozumiesz pod pojęciem wtrącania się Kościoła w życie obywateli więc trudno mi dyskutować.Piszesz dosyć ogólnie.Ja nie jestem za modelem francuskim,raczej bliżej mi do niemieckiego najbardziej moim zdaniem rozsądnego.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Jak tylko zaczęłam słuchać tego księdza, od razu zrobiło mi się słabo. Dla mnie to niebezpieczny fanatyk.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Ja się cieszę, że Kuria chce ograniczyć działalność ks. Natanka.

Pozdrawiam.m.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Sam fakt, że nie chce z pokorą poddać się decyzji władz kościelnych, jest dla mnie niepokojący. Wydaje mi się, że to, co mówi, jest niebezpieczne. Właśnie przez dziwne "demoniczne" poglądy osoby wrażliwe chorują tak jak ja, bo wszędzie doszukują się szatana, a to chyba nie jest tak.
Ten ksiądz jest interesującym tematem do analizy dla psychiatry i psychoanalityka. :lol:
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

Moi odpowiedz to dam ci cięto riposte
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Obawiam się,że zawiesili go nie za jego damagogię tylko za mieszanie się w sprawy finansów Kurii.Może za jedno i drugie.W jednym z kazań powiedział,że poszkodowani w wyniku trąb powietrznych powinni zwracać się wlaśnie do Kurii jako,że ona prowadzi działalność charytatywną i wiele innych,zbiera od parafii podatek.Wydaje mi się,że akurat w tym zdaniu miał trochę racji i m.in.za to został ukarany.

the formless."

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

moi pisze:Ja się cieszę, że Kuria chce ograniczyć działalność ks. Natanka.

Pozdrawiam.m.
a ja bym chciał żeby politykom ograniczono przywileje płynące z imunitetu.Kuria niczego nie robi bezinteresownie.Wszystko zależy od profitów.Rydzyka jakoś nikt nie dyscyplinuje.Gdyby za Natankiem stał większy elektorat i media byłby nie do ruszenia.Jedna wielka polityka.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Irish pisze:
moi pisze:Ja się cieszę, że Kuria chce ograniczyć działalność ks. Natanka.

Pozdrawiam.m.
a ja bym chciał żeby politykom ograniczono przywileje płynące z imunitetu.
Również tego bym sobie życzyła. I żeby politycy składali przez wyborami poręczenia majątkowe. Za złe decyzje odpowiadaliby własnym majątkiem.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zlomiasz
zaufany użytkownik

Post autor: zlomiasz »

Tak jeszcze a propos kontrowersji wokół Harry'ego P. Właśnie posłuchałem zapisu "Rozmów niedokonczonych" RM sprzed tygodnia p/t "Współczesne zagrożenia duchowe":
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=26676
gdzie temat Hogwartsu często powraca. Tym razem gromy miota profesor i jezuita w jednym; w sumie całkiem ciekawa pogwarka, także w kontekście chorób psychicznych :-)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Moi ja też bym chciał żeby posłowie składali poręczenie majątkowe ale każdy wie,że to nierealne.Można się nie zgadzać z Korwinnem-Mikke ale powiedział coś co niby nie jest odkrywcze ale prawdziwe.Gdyby w jakimś przedsiębiorstwie ktoś rządził tak nieudolnie jak ministrowie w naszych rządach trafiłby do kryminału.Posłów niestety chronią imunitety i znoszą ich odpowiedzialność za podejmowane decyzje zarówno w czasie kadencji jak i po niej.Co do Natanka to przesłuchałem pare jego kazań i stwierdzam,że jest chory.Chory albo robi to z całkowitą premedytacją.Raczej to drugie.Do tego robi z siebie męczennika.Kuria go zawiesiła a on dalej odprawia msze.Powiedział,że Dziwisz jest masonem.Ciekawe kto mu płaci za robienie takiego fermentu.Może jakiś mason z Watykanu :D

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ja też podejrzewam chorobę psychiczną. Jakąś manię, w której dominuje misja posłannicza. Zdarzają się takie mieszanki. Myślę, że skończy się na ekskomunice, bo ks. Natanek nie zamierza ustąpić.

Pozdrawiam.m.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

moi pisze:Ja też podejrzewam chorobę psychiczną. Jakąś manię, w której dominuje misja posłannicza. Zdarzają się takie mieszanki. Myślę, że skończy się na ekskomunice, bo ks. Natanek nie zamierza ustąpić.

Pozdrawiam.m.
Może jakaś paranoja z objawami paranoiczno-reformatorskimi? Mania...może masz rację. Powiem Ci, że intryguje mnie zagadnienie jego schorzenia psychicznego. :mrgreen: I też mi się zdaje, że on ani myśli ustępować. Cieszę się, że został ukarany przez Kościół, bo robi z siebie, Kościoła i wszystkich wierzących pośmiewisko. Później ludzie z zewnątrz myślą, że wszyscy katolicy tacy są.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

zagubiona we mgle pisze:I też mi się zdaje, że on ani myśli ustępować.
Dlatego przewiduję skandal i ekskomunikę.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Wszedłem dzisiaj na blog katolicki pewnego księdza.Nawet dostał nagrodę za blog roku parę lat temu.Ktoś napisał,że trzeba wspierać i ratować księdza Natanka ja napisałem co o tym myślę.Od razu zostałem zakrzyczany przez parę osób.Potem autor bloga powiedział,że jak mam ochotę poniewierać ks.Natanka to nie na tym blogu i że zamyka temat.W żadnen sposób nie obraziłem ks.Natanka,wyraziłem tylko swoje zdanie ale co tam.Ktoś nawet spytał czy wolę masonów rozbijajacych Kościół.Domyślam się,że osoba ta miała na myśli Dziwisza i ludzi według niej podobnych do śp.Życińskiego,o którym Natanek powiedział,że smarzy się w piekle i był wysunięty na stanowisko przez masonów.Powiedział też,że to oni napisali mu doktorat.Napisałem do tego księdza na gg dlaczego uważa,że obrażam tego księdza pisząc tylko swoje zdanie.Odpowiedział,że choć treści,które wypowiada Natanek są ostre w formie broni on wiary i Kościoła.Spytalem kogo w takim razie broni Kuria zawieszając go w obowiązkach.Nie odpowiedział.Także zwolenników Natanka trochę jest.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Zastanawia mnie fenomen popularności ks. Natanka. Przecież postępuje wbrew woli Kurii, sprzeniewierza się jej i robi z siebie męczennika!

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Moi zdaje Ci się.Jego polularność jest rozdmuchana przez media.Jego fanów jest garstka.Więcej jest fanów jego wystąpień,które traktują jak dobry kabaret.Przytoczę kilka tekstów.Ksiądz wymienia zagrożenia płynące z okultyzmu."Jeżeli Twoje dziecko czyta księgi obcych religii,jeżeli robi tatuaże,używa jaskrawych kolorów do paznokci,nosi moro,irokezy wiedz,że coś się dzieje".Potem wymienia zagrożenia takie jak hipnoza,bioenergoterapia,i nagle mówi-czytanie z moczu hehe,za chwilę poprawia na oczu :D Potem mówi o zagrożeniach płynących z uprawiania sztuk walki mówiąc o duchu "Karate".Najlepsze jest jednak to kiedy mówi "Kiedy Twoje dziecko ubiera się na czarno wiedz,że coś się dzieje".Mówi to facet w czarnej sutannie.I jak tu się nie śmiać.Właśnie w tv mówią,że dar nieposłuszeństwa otrzymał z nieba i ma światłowód,który łączy go z Bogiem.

the formless."

piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

Irish dostałeś ode mnie wiadomość ?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Na pw?Nie dostałem.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Myślisz, że te tłumy, które jeżdżą na jego kazania, jadą po to, żeby się pośmiać? Bardzo wątpię.

Pozdrawiam.m.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Ja mam wątpliwości co do tonu agresji w wypowiedziach księdza Natanka, tchnących fanatyzmem oraz poglądów, w niektórych momentach sprzecznych z oficjalnym nauczaniem Kościoła. Właśnie z powodu herezji, które głosi, kuria zainterweniowała, bo to jest mieszanie ludziom w głowach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „polityka”