Czy Neuroleptyki Uzależniają ?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Czy Neuroleptyki Uzależniają ?

Post autor: Dobro »

arq pisze:Karuna gdyby wirus uszkodził Ci fizycznie kompa i nadawałby się tylko na śmietnik też byłbyś tak sfrustrowany?
Nie byłoby już fajnie, ale bym przeżył.
Dla młodego to był cały świat. Pewnie jego koledzy tylko w to grają. Uzależnienie. Jak widać to trochę po wyrzuceniu z siebie frustracji to się uspokoił.

Dokładnie A., jak ktoś jest podatny to wiele rzeczy może mu zaszkodzić.
Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

arq pisze:
AntonPawlowicz pisze:Jak ktoś jest degeneratem, to nie tylko gry mu zaszkodzą, może to być rownie dobrze maslo, margaryna, albo dziewczyna
Nie trzeba być degeneratem by być zdemonizowanym.
No tak, ja wiem, ale tez nie podciagajmy wszystkiego pod jedna rynne.
Duze znaczenie ma wychowanie. Gdy dziecko jest przyzwyczajone, ze tylko czerpie garsciami, ze dostaje wszystko co chce, nie dając kompletnie nic od siebie, wystarczy wprowadzić nawet drobne zmiany, by zamienilo się w potwora jak na filmiku. Rodzice często sami, na własne zyczenie degeneruje swoje pociechy i nie potrzeba do tego mocy nadprzyrodzonych.
Awatar użytkownika
savior
bywalec
Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł

Post autor: savior »

arq pisze:
savior pisze:Gry video to cholernie uzależniająca rzecz...
Coś na potwierdzenie tych słów, widać wyraźnie kto ma nad Nim kontrolę.
https://www.youtube.com/watch?v=Ka3bO_pyvgI
myślisz, że to video jest prawdziwe czy może wyreżyserowane?
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

savior pisze:myślisz, że to video jest prawdziwe czy może wyreżyserowane?
Nie mam, ani na chwilę wątpliwości, że jest prawdziwe. Gra jaką mu "zabrano" to nie bez powodu jedne z lepszych MMO "World of Warcraft" wyprodukowane przez Blizzarda tak tych od Diablo. Karuna mylnie stwierdził, że tylko jego koledzy w to grają rozczaruję czy nie, ale w 2013r. grało w te grę około 7,7mln osób.
Racja, że to był dla niego cały świat. Dzieciaki wolą mieć odciski od padów, niż nabić sobie guza grając w piłkę czy bawiąc w chowanego.
Reakcja gościa mówi sama za siebie jaki wpływ mają gry.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Ten przypadek to jeszcze nic, jeśli chodzi o WOWa - w samych Chinach było tylko kilkadziesiąt przypadkow śmierci z wycieńczenia lub głodu, nie wspominając o zgonach dzieci spowodowanych zaniedbaniami rodzicow grających nałogowo w to MMO.
Gry masive multiplayer online sa ewenementem oraz wizytowka naszych czasów. Nigdy wczesniej nic takiego nie miało miejsca i nie dorownywalo temu fenomenowi pod względem popularności oraz plonu śmierci, jaki niestety zebral. To taka hera wśród gier komputerowych.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

Ja chyba jestem uzależniony od jedzenia: codziennie muszę zjeść co najmniej 3 solidne posiłki; chyba coś ze mną nie tak :lol:
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

A jak jeszcze zawierają mięsiwo to na bank! Jedzenie miesa jest jednym z najsilniejszych nalogow pod sloncem, uzaleznia trwale, psychicznie oraz fizycznie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

AntonPawlowicz pisze: raz, ze THC (substancja czynna) utrzymuje się w organizmie bardzo długo (w rdzeniu mózgowym), bo nawet przez 9 miesiecy od ostaniego zazycia i dopiero po tym okresie mogą wystapic skutki odstawieniowe, takie jak goraczka, drgawki, wymioty, slinotok, majaczenia, psychoza.
Paliłam marihuanę i naprawdę wiem, jakie są skutki odstawienne (a raczej ich brak). Przebywałam też z osobami, które paliły ja nałogowo.

Poza tym, piszesz tu o psychozie przy halucynogennach, ale to nie jest efekt uzależnienia, tylko efekt uboczny. I nie zawsze musi wystąpić.
Niektórzy ludzie ćpają latami i nic im nie jest.
Ale o to, rzeczywiście, można się spierać.

Jednak, jak wspomniałam wcześniej, uzależnieniami są takie nałogi, jak hazard, pracoholizm, itp. Nie dają uzależnienia fizycznego, tylko psychiczne.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: przegłosowany »

Nie powodują haju i przyjemności - nie uzależniają. Jeśli jednak bez nie możecie spać... odpowiedzcie sobie sami.
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Mnie chodziło o cos innego. Anton napisał, że uzależnienie jest wtedy, gdy występują objawy fizyczne. A nie zawsze tak jest w przypadku uzależnień.

Pozdrawiam.m.
Orzeł

Post autor: Orzeł »

Mnie ręka boli jak nie piszę na klawiaturze. Czy to uzależnienie fizyczne?

Neuroleptyki nie uzależniają, dawniej pojawiały się pogłoski jakoby mózg się do nich przystosowywał przez zwiększenie liczby receptorów, ale to jest jak najbardziej naturalny proces, mózg komórki znajduje się na błonie komórkowej i komórka sobie myśli: tego mam za mało chce więcej to dam więcej receptorów.
Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik

Orzeł pisze:Neuroleptyki nie uzależniają, dawniej pojawiały się pogłoski jakoby mózg się do nich przystosowywał przez zwiększenie liczby receptorów
Inaczej. To fakt, że N. powodują trwałe zmiany w mózgu. Te odkryte, opisane i zanalizowane zmiany, to zwiększenie wrażliwości neuroreceptorów na dopaminę.
Orzeł

Post autor: Orzeł »

Takie zmiany są odwracalne, tylko poziom dopaminy musi się ustabilizować bez leków.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

Orzeł pisze:Takie zmiany są odwracalne, tylko poziom dopaminy musi się ustabilizować bez leków.
też mi się tak wydaje
człowiek ma zadziwiające zdolności samoregeneracyjne :)
Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik

Na chłopski rozum. Jeśli amfetamina czy kokaina powodują wyczerpanie neuronów, czy nawet ich uszkodzenie pod kątem wydzielania dopaminy, tak neuroleptyki powodują, że neuronki odpoczywają sobie i się właśnie regenerują, regenerują możliwości dopaminowe właśnie. I stąd nadwrażliwość na dopaminę po odstawieniu. Tak se myślę. :) Jak duża i czy przewlekła, tego już nie potrafię sobie wyobrazić.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze:
Orzeł pisze:Neuroleptyki nie uzależniają, dawniej pojawiały się pogłoski jakoby mózg się do nich przystosowywał przez zwiększenie liczby receptorów
Inaczej. To fakt, że N. powodują trwałe zmiany w mózgu. Te odkryte, opisane i zanalizowane zmiany, to zwiększenie wrażliwości neuroreceptorów na dopaminę.
Jeszcze inaczej - trwale zmiany w mózgu powodują narkotyki. Neurolpetyki te zmiany oraz inne zasklepiaja, innymi slowy lecza. To nie neuroleptyki powodują namnażanie się receptorow dopaminowych, tylko wlasnie narkotyki, a także ostre stany psychotyczne i ogolnie chorobowe w mozgu. Halucynacje powoduje maksymalnie wysoki poziom dopaminy, to nie ulega watpliwosci. Poziom dopaminy wybijają w kosmos wszelkie narkotyki oraz jak wiadomo pod czas psychozy natepuje nadczynność procesow chemicznych na poziomie synaptycznym, a takze nagly silny oraz długo utrzymujący się wzrost dopaminy, odpowiedzialny za omamy i halucynacje. Gdy ow poziom utrzymuje się stale na bardzo wysokim poziomie, prowadzi to powstawania wielu nowych receptorow odpowiedzialnych za wyrzut oraz wychwyt zwrotny dopaminy. To jest oczywiste. Tylko nie wiem dlaczego o tym się nie mowi, tylko opowiada podobne bajki o neuroleptykach. Czy komus jest na reke takowa bzdurna propaganda?
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze:Na chłopski rozum. Jeśli amfetamina czy kokaina powodują wyczerpanie neuronów, czy nawet ich uszkodzenie pod kątem wydzielania dopaminy, tak neuroleptyki powodują, że neuronki odpoczywają sobie i się właśnie regenerują, regenerują możliwości dopaminowe właśnie. I stąd nadwrażliwość na dopaminę po odstawieniu. Tak se myślę. :) Jak duża i czy przewlekła, tego już nie potrafię sobie wyobrazić.
W trakcie leczenia, tak jak powiedziales receptory dopaminowe sa uśpione, po jaki kij mili by się namnazac? Zgodze się z tym, ze mogą się namnazac receptory serotoninowe, których w okresie chorobowym jest znaczny deficyt, a pod czas leczenia ogrod obfitosci. A to jak wiadomo prowadzi do zdrowienia - serotonina jest odpowiedzialna za doznawanie przyjemności, aktywnosc, libido, ogolnie szczęście i zdrowie w prostym rozumieniu słowa.
Dlatego wierze, ze zdrowienie jest możliwe, tylko jest to proces zmudny i powolny. Taki receptorek może się tworzyć przez kilkanaście lat jeden wiec jak już człowiek faktycznie ma wyzdrowieć i namnozy tych receptorow sobie odpowiednia ilosc, to akurat ma, jeśli szczęście dopisze, 90 lat i kompletna demencje.
Z czego wynika, ze leki sa debest i trza je brac po kres :D
Awatar użytkownika
savior
bywalec

Nie wiem Anton, skąd bierzesz takie teorie, ale nawet psychiatrzy doskonale wiedzą, że antypsychotyki niczego nie leczą. Paraliżują tylko neurony, otumaniają i być może dzięki temu pasożyty astralne nie mają takiego dostępu do świadomości. Mówi się wtedy o tzw remisji. Pisze nawet na ulotkach: mechanizm działania leku właściwie nieznany. Także te wszystkie teorie dopaminowe i inne to kłamstwo, ściema i bujda na resorach; kłamstwo powtarzane po to, abyście brali to goowno do końca życia a kartele farmaceutyczne bogaciły się na Waszej krzywdzie.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Nie zgadzam się z Toba kompletnie, ale masz prawo do własnego zdania.
Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:W trakcie leczenia, tak jak powiedziales receptory dopaminowe sa uśpione, po jaki kij mili by się namnazac? Zgodze się z tym, ze mogą się namnazac receptory serotoninowe, których w okresie chorobowym jest znaczny deficyt, a pod czas leczenia ogrod obfitosci. A to jak wiadomo prowadzi do zdrowienia - serotonina jest odpowiedzialna za doznawanie przyjemności, aktywnosc, libido, ogolnie szczęście i zdrowie w prostym rozumieniu słowa.
Dlatego wierze, ze zdrowienie jest możliwe, tylko jest to proces zmudny i powolny. Taki receptorek może się tworzyć przez kilkanaście lat jeden wiec jak już człowiek faktycznie ma wyzdrowieć i namnozy tych receptorow sobie odpowiednia ilosc, to akurat ma, jeśli szczęście dopisze, 90 lat i kompletna demencje.
Z czego wynika, ze leki sa debest i trza je brac po kres :D
Ty Anton jak już coś napiszesz, to łapki opadają. :?

1. Jest naukowo stwierdzone, udowodnione i opisane, że długoletnie zażywanie neuroleptyków prowadzi do wtórnej nadwrażliwości receptorów na dopaminę. Amen.

2. Nauroleptyki są antagonistami (blokerami) receptorów dopaminowych i po części też serotoninowych i nie "namnażają serotoniny", jak żeś to raczył ująć, bo nie są inhibitorami żadnego z ww. neuroprzekaźników. Na przykładzie solianu, który ma bardzo mało punktów docelowych w mózgu masz tu: http://www.drugbank.ca/drugs/DB06288#targets

3. Serotonina poprawia nastrój podobnie (choć inaczej), jak dopamina. Zażywanie wszelkich (z nielicznymi wyjątkami) środków antydepresyjnych podnoszących poziom serotoniny wpływa zdecydowanie ujemnie na libido i sprawność seksualną.

4.
Dlatego wierze, ze zdrowienie jest możliwe, tylko jest to proces zmudny i powolny.
Leki NIE LECZĄ tylko minimalizują ryzyko nawrotu lub zmniejszają lub maskują objawy. Niemniej, niewykluczone są sytuacje, że ktoś z wiekiem czy zmianą sytuacji życiowej czy w związku ze zmianą nastawienia życiowego może uzyskać taką poprawę, że leki nie będą konieczne. Co nie znaczy, że leki neuroleptyczne leczą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „antypsychiatria”