Otylość - MAM DOŚĆ ! Latuda ratunek?

Moderator: moderatorzy

Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Re: Otylość - MAM DOŚĆ ! Latuda ratunek?

Post autor: Miś Uszatek »

AcidHouse pisze: pn lut 01, 2021 10:36 am
Miś Uszatek pisze: ndz sty 31, 2021 8:03 pm
Paweł30 pisze: ndz sty 31, 2021 7:33 pm Najlepiej to odstawić te leki na stałe i waga też spadnie na zawsze.
Zarejestrowałeś się niedawno na tym forum aby takie rady dawać??? A takie rady to dają ludzie zdrowi którzy chcą się powyrzywać na chorych.

Post był zbyt przesadny - i tutaj racja !
Pawełek clap clap...
Przyznaj jednak, że odstawiając leki waga leci bez większego wysiłku i tutaj Pavelek ma rację.
Nie wiedzą tego tylko ci, którzy nigdy leków nie odstawiali, a mają się za nie wiadomo kogo.
Ja sam leki też kiedyś odstawiłem(zyprexe) w 1997 albo 1998 roku. Była euforia, radość, ale co do wagi to nie pamiętam. Była. Bo tydzień potem jak patrzyłem przez okno na ludzi gdzieś daleko idących to wydawało mi się że mnie widzą i patrzą się na mnie.
I teraz powiedz mi co w takiej sytuacji zrobić? Nie brać leków i brnąć w psychoze i może chudnąć przy okazji czy jednak brać leki i tyć???
Odwieczne pytanie schizofrenika...
PawełB
zarejestrowany użytkownik

Post autor: PawełB »

Wydaje mi się że to trudny temat bo z jednej strony leki pomagają w psychozie a z drugiej strony przez nie się bardzo tyje ja odstawiałem kilka razy i kończyło się tym że po pół roku czasami krócej czułem się tak źle że musiałem wrócić do leczenia bo nie dało się wytrzymać obecnie też mam problem z otyłością ważę 110 kg ale już więcej nie tyję też chciałbym schudnąć ale to nie jest takie proste sama dieta może nie wystarczyć trzeba też uprawiać sport ja mam w planach zacząć już na wiosnę.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Leki+jedzenie,lekami samymi nie da się przytyć xD
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Paweł30 pisze: pn lut 01, 2021 11:08 am Wydaje mi się że to trudny temat bo z jednej strony leki pomagają w psychozie a z drugiej strony przez nie się bardzo tyje ja odstawiałem kilka razy i kończyło się tym że po pół roku czasami krócej czułem się tak źle że musiałem wrócić do leczenia bo nie dało się wytrzymać obecnie też mam problem z otyłością ważę 110 kg ale już więcej nie tyję też chciałbym schudnąć ale to nie jest takie proste sama dieta może nie wystarczyć trzeba też uprawiać sport ja mam w planach zacząć już na wiosnę.
Tak jak wcześniej napisałem nie ma złotego środka na otyłość po psychotropach.
Paweł30 nie chce już podkręcać śruby, ale skoro piszesz że odstawiałeś kilka razy i potem wracałeś do leczenia, to sam widzisz że nie da rady inaczej. Ja też bym nie chciał brać tych cholernych prochów ale nie mam innego wyjścia, a jak ktoś pisze żeby odstawić całkowicie leki raz na zawsze to sorry ale wydawało mi się to niedorzeczne.
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Waga - zależy też jak się te leki odstawia i sytuacji osobnika.
Ja swoje leki odstawiałem od razu wszystkie, bo moja wiara w sukces była zbyt duża. Nie polecam nagłego odstawiania dość wysokich dawek.
Aha...Lepiej mi się tworzyło muzykę podczas, gdy nie brałem leków. Po pół roku coś jednak pękło...
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Ja to przez ten tydzień co nie brałem leków, to miałem euforie i super mi się składało modele. Ale tylko przez tydzień. Co było potem to już pisałem.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Czekamy na kolejny raport :clap:
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

To nie raporty, to bulwar.
grow up
bywalec

Post autor: grow up »

Pijcie tetra bromo butan czyli herbatkę na letnio. I po problemie.
Drobnym drczkiem: ten lek leczy.
*
Awatar użytkownika
AniaNieIstnieje
zaufany użytkownik

Post autor: AniaNieIstnieje »

Walet Pikowy pisze: pn lut 01, 2021 11:22 am Leki+jedzenie,lekami samymi nie da się przytyć xD
Oczywiście, że po lekach się tyje. Przecież to są substancje, które działają na mózg. Oddziałują na receptory, które znajdują się "obok" tych odpowiadających za głód. Tak tłumaczyli mi do doktorzy specjalizujący się w odchudzaniu jak i psychiatrzy. To jasne że od samej małej tabletki, którą jakby zważyć to ma w sobie kilka miligramów masy się nie tyje. Stwierdzenie, że tyje się po lekach to jest skrót myślowy nie pozbawiony prawdy.
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
Awatar użytkownika
Yellow9
zaufany użytkownik

Post autor: Yellow9 »

Ja mam tak, że jak najdzie mnie ochota na słodkie to pije słodką kawe lub kakao, z jedzenia robie sobie placki, omlety, racuchy i nie musze wtedy się zapychać słodyczami
Życie jest piękne

Tylko akurat nie moje
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

AniaNieIstnieje pisze: czw lut 04, 2021 12:13 pm
Walet Pikowy pisze: pn lut 01, 2021 11:22 am Leki+jedzenie,lekami samymi nie da się przytyć xD
Oczywiście, że po lekach się tyje. Przecież to są substancje, które działają na mózg. Oddziałują na receptory, które znajdują się "obok" tych odpowiadających za głód. Tak tłumaczyli mi do doktorzy specjalizujący się w odchudzaniu jak i psychiatrzy. To jasne że od samej małej tabletki, którą jakby zważyć to ma w sobie kilka miligramów masy się nie tyje. Stwierdzenie, że tyje się po lekach to jest skrót myślowy nie pozbawiony prawdy.
Piszę tak,bo biorę prawie 20 lat te leki i nigdy nie miałem nadwagi.Fakt,że często mało jem i przez dłuższy czas brałem,biore małe dawki.A od siostry nawet mam zalecenia przytyć,bo jestem bardzo szczupły więc jak to tłumaczyć?
Awatar użytkownika
AniaNieIstnieje
zaufany użytkownik

Post autor: AniaNieIstnieje »

up@ Wyjątek potwierdza regułę.
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Ja od trzech miesięcy nie słodze herbaty, kawy itd. Słodycze też odpadły. Czasami małą kostke gorzkiej czekolady zjem ale rzadko. Waga spadła i mam większe zabezpieczenie przed cukrzycą(chociaż mimo tego jestem w grupie ryzyka bo babcia i tata mają cukrzyce). Niby drobiazgi ale zawsze coś.
Awatar użytkownika
Buszra82
moderator
moderator

Post autor: Buszra82 »

u mnie wiązało się to z tym że często niektóre leki wzmagały niepotrzebnie apetyt , podczas kuracji rispoleptem miałam straszną chęć na słodkie produkty nad którą trudno mi było zapanować, przy kwetiapinie też miałam wzmożony apetyt, podobnie jak przy zażywaniu depekiny dopiero na abilify i lamotriginie mogę zapanować nad tym apetytem choć nadal mam dni, że zjem za dużo ...pomaga ruch, regularny, zwłaszcza spacery, wysiadać kilka przystanków wcześniej jak się nie śpieszymy, starać się jak najwięcej chodzić i do sklepu i pomiędy różnymi miejscami przemieszczać się na piechotę, no i trzeba pić dużo wody, a jak woda nam nie podchodzi dodać 1, 2 plasterki cytryny , mandarynki czy pomarańczy i popijać w ciągu dnia regularnie, lub dodać soku z cytryny czy pigwy trochę do wody to bardzo pomaga :)
Awatar użytkownika
Buszra82
moderator
moderator

Uszatek też boje się cukrzycy bo u mojego taty zgiagnozowano cukrzycę typu 2 oraz mam skłonność do nadciśnienia, ale profilaktyka jak piszesz , cukier można zastąpić stewią czy ksylitolem czyli cukrem brzozowym ja czasem też używam erytolu do czegoś słodkiego jakiś ciastek kokosanek czy szarlotki bo akurat w kawie erytolu nie lubię smaku. Gorzka czekolada, gorzkie zdrowsze kakao, miód gryczany, akcjowy czy też, samodzielnie robić słodycze, zmniejszać gramaturę cukru w przepisach, zamienać produkty na zdrowsze, kaszę gryczaną, ciemny ryż, ciemny makaron razowy, ciecierzyca, soczewica, odmiany pesto są takie mixy w biedronce z warzywami suszonymi , kaszami i np. soczewicą warto po nie siegać, samemu można zrobić cukier różany, przetwory z pigwy, cytryny, śliwek np. żółtych z mniejszą ilością cukru, suszone owoce, orzechy, ale z umiarem no i ta stronka NFZ diety jest ogromną kopalnią zdrowych przepisów i jest zupełnie za darmo, ciekawą rzeczą do owsianki są owoce morwy są czasem na promocji w sklepach , stabilizują poziom cukru, można do nich dodać banana , trochę ziarenek maku , płatki owsiane na wodzie z mlekiem i mamy dobre pożywne śniadanie
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

Kolejny raport podam na koniec miesiaca
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Co do cukrzycy to dziedziczy się ją w genach po kobiecie i to nawet nie bezpośrednio np. po matce tylko dalej po babci albo i jeszcze dalej. Taką informacje udzielił mi diabetolog u którego leczy się mój tata.
Awatar użytkownika
Buszra82
moderator
moderator

tata ma cukrzyce, no ale niestety moje babcie też miały cukrzycę i ze strony taty i ze strony mamy :-( a babcia ze strony mamy zmarła na nowotwór piersi ..więc obciążenie mam spore, dziadek ze strony mamy miał problemy ze strony psychcznej ale nigdy się nie leczył, babcia ze strony mamy miała problemy psychiczne, ale to były czasy gdy lecznie zaburzeń psychicznych było w powijakach czasem zażywała jakieś krople, czasem piła zioła na to, w najbliższej rodzinie mama jest po kryzysie psychicznym diagnoza ostre zaburzenia organiczne ujawiło się po 60 roku życia! brat choruje na schizofrenię, ja mam chad, no i w młodszym pokoleniu moje dzieci ..starsze miało problemy na tle psychicznym diagnoza depresja, obecnie remisja i wyleczona , u młodszej ujawniły się właśnie problemy, jeszcze nie wiemy dokładnie co jej jest, wstępnie ostre zaburzenia adaptacyjne związane z przeciążeniem nauką zdalną i lękiem przed niepowdozeniem szkolnym, stres mógł wywołać celiaklię oraz zaburznia w trawieniu i przyswajaniu białek, obecnie przebywa w szpitalu na pediatrii i jest diagnozowana...tak że mam pewność że w mojej rodzinie jest to genetyczne, jakaś być może nieprawidłowość w chromosomach która przechodzi niestety pokoleniowo ... i dziedziczy się ją w kolejnych pokoleniach...
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

Najgorsze co można zrobić przy cukrzycy to używać słodzików, były badania że organizm reaguje na nie jak na cukier i się mocniej rozstraja.
E ?= m + (*c²)
ODPOWIEDZ

Wróć do „latuda”