Boję się komisji ZUS
Moderator: moderatorzy
Re: Boję się komisji ZUS
dam znać jak po komisji ostatnio przybili na 3 lata i cztery miesięce bo nie miałem ciągłości zaległych rent wypłacili na 2400 około
reasumując i tak nieznacznie byłem w plecy, przez brak ciągłości
reasumując i tak nieznacznie byłem w plecy, przez brak ciągłości
wydawało mi się że na schizofrenie nie można dostać lekkiego, przynajmniej umiarkowany ?
że pracowałem wypełniłem
że pracowałem wypełniłem
Znam osobę (i to nie jedną), która przy F20 ma stopień lekki (częściową niezdolność do pracy).
Jeśli pracowałeś w ZPCh czy ZAZie to masz większe szanse na utrzymanie stopnia umiarkowanego (całkowitej niezdolności).że pracowałem wypełniłem
Ostatnio zmieniony wt gru 20, 2016 7:30 pm przez hvp2, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja na pierwszej komisji dostałem całkowitą niezdolność do pracy a na drugiej częściową a stopień niepełnosprawności mam umiarkowany.
Stopień niepełnosprawności lekki nie oznacza częściowej niezdolności do pracy bo to przecież dwie oddzielne komisje więc jedno nie ma przełożenia na drugie.hvp2 pisze:Znam osobę (i to nie jedną), która przy F20 ma stopień lekki (częściową niezdolność do pracy).
Jak możesz mieć równocześnie częściową niezdolność, a równocześnie umiarkowany stopieńpawel534 pisze:Ja na pierwszej komisji dostałem całkowitą niezdolność do pracy a na drugiej częściową a stopień niepełnosprawności mam umiarkowany.
Pobierasz rentę w kwocie około 750 PLN, czy też nieco ponad 600 PLN
Częściową niezdolność do pracy dostałem na komisji ZUS a umiarkowany stopień niepełnosprawności w powiatowym zespole ds. niepełnosprawności z tym że najpierw dostałem umiarkowany stopień a dopiero potem miałem komisję ZUS. Przecież to dwie oddzielne komisje więc co w tym dziwnego że tak dostałem ? Rentę miałem niecałe 900 zł a teraz mam niecałe 700 zł, ja mam rentę inwalidzką, nie socjalną.
Jasne!
...z wysokości Twoich rent wnioskuję, że masz spory staż pracy, bo gdybyś takiego nie miał to te kwoty byłyby niższe (ja przy całkowitej niezdolności (klasyfikacja ZUS) dostawałem około 750 PLN, bo mam tylko 6 lat stażu pracy).
...z wysokości Twoich rent wnioskuję, że masz spory staż pracy, bo gdybyś takiego nie miał to te kwoty byłyby niższe (ja przy całkowitej niezdolności (klasyfikacja ZUS) dostawałem około 750 PLN, bo mam tylko 6 lat stażu pracy).
a ja 644 obecnie socjalne
wtedy bodajże 580 x 4 = 2320
staż pół roku z tamtego roku i 2016 do lutego - zakład pracy chronionej
wtedy bodajże 580 x 4 = 2320
staż pół roku z tamtego roku i 2016 do lutego - zakład pracy chronionej
mam 32 lata żeby mieć najniższą musiał bym mieć pięć lat stażu ?
Z tego co się orientuję, to aby dostać z ZUS normalną rentę inwalidzką (nie socjalną) to trzeba mieć udokumentowane pięć lat pracy na etacie. Być może coś się zmieniło, lepiej to sobie doczytaj...piotr 84 pisze:mam 32 lata żeby mieć najniższą musiał bym mieć pięć lat stażu ?
Hvp2 nie doczytuje bo te 4,5 roku będę zbierał 20 lat albo i nie dozbieram do emerytury
Chociaż po nowym roku chciałbym spróbować się w samuraj security tzn. w ochronie o ile z literką P przyjmują ?
pozdrawiam
Chociaż po nowym roku chciałbym spróbować się w samuraj security tzn. w ochronie o ile z literką P przyjmują ?
pozdrawiam
Nie mam dużego stażu, w sumie podobny jak Twój 5-6 lat + studia bo też się jakoś wliczają. Nie wiem może zarobki też się liczą.hvp2 pisze:Jasne!
Wymagany staż pracy zależy od tego w jakim wieku kto zachorował. Może być wymagane 5 lat a może być 3 albo 4 z tego co się orientuję. Teraz nie pamiętam dokładnie ale jest to na stronach ZUS.hvp2 pisze:Z tego co się orientuję, to aby dostać z ZUS normalną rentę inwalidzką (nie socjalną) to trzeba mieć udokumentowane pięć lat pracy na etacie. Być może coś się zmieniło, lepiej to sobie doczytaj...piotr 84 pisze:mam 32 lata żeby mieć najniższą musiał bym mieć pięć lat stażu ?
Znalazłem:
Staż uprawniający do renty
Okres składkowy i nieskładkowy wymagany do przyznania renty uzależniony jest od wieku osoby, w jakim powstała niezdolność do pracy. Okres ten wynosi:
1 rok - jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat,
2 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 20 do 22 lat,
3 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 22 do 25 lat,
4 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 25 do 30 lat,
5 lat - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat.
Warunek posiadania wyżej wymienionego okresu składkowego i nieskładkowego nie jest wymagany od osoby, która stała się niezdolna do pracy z powodu skutków wypadku w drodze do pracy lub z pracy, zaistniałego po dniu 31 grudnia 2002 r.
Okres wymaganych 5-ciu lat w odniesieniu do osób, u których niezdolność do pracy powstała po ukończeniu 30 roku życia, musi przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przypadającego przed dniem zgłoszenia wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy.
Źródło: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400
Ostatnio zmieniony wt gru 20, 2016 9:31 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
Wydaje mi się, że liczy się tu zarówno wysokość zarobków jak i wliczają się studia.
Ja nie mam studiów i zawsze pracowałem za płacę minimalną.
Ja nie mam studiów i zawsze pracowałem za płacę minimalną.
Ja przez 4,5 roku pracowałem w jednej firmie w której dosyć dobrze zarabiałem ok. 1600-2000 zł netto, 10-15 lat temu.
renta socjalna więc przed 20 rokiem życia
dopytam na komisji
dopytam na komisji
renta socjalna więc przed 20 rokiem życia - wykształcenie nie pełne zawodowe
dopytam na komisji
dopytam na komisji
Ja znowu zadzwoniłam do ZUS do działu orzecznictwa bo żadne wezwanie mi nie przyszło jeszcze pocztą i okazało się że mam już termin na 5 stycznia . Będzie co będzie.
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Bądź dobrej myśli. Nie ma się co bać na zapas.
W każdej sytuacji dasz sobie radę. Jesteś bardzo dzielną i mądrą osobą. Nieco zagubioną, ale to z powodu silnych przeżyć, na które byłaś skazana.
Wszystko się ułoży, Jeżyku.
Pozdrawiam.m.
W każdej sytuacji dasz sobie radę. Jesteś bardzo dzielną i mądrą osobą. Nieco zagubioną, ale to z powodu silnych przeżyć, na które byłaś skazana.
Wszystko się ułoży, Jeżyku.
Pozdrawiam.m.
- bobek
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 401
pawel534 pisze:Ja przez 4,5 roku pracowałem w jednej firmie w której dosyć dobrze zarabiałem ok. 1600-2000 zł netto, 10-15 lat temu.
Hmmm ktoś umiem wyliczyć rente na podstawie dochód i tego wzoru?
żyj i daj żyć innym
A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.
A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.