Seria zamachów w Paryżu [akt terroru]
Moderator: moderatorzy
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: Seria zamachów w Paryżu [akt terroru]
Pomijasz w cytatach znaczną część moich wypowiedzi, więc taka rozmowa nie ma sensu.
Myślę, że swoje stanowisko wyłożyłam dość klarownie, w przeciwieństwie do Ciebie.
Pozdrawiam.m.
Myślę, że swoje stanowisko wyłożyłam dość klarownie, w przeciwieństwie do Ciebie.
Pozdrawiam.m.
Moje stanowisko jest, w przeciwieństwie do Twojego bardzo proste - na lądzie muzułmanie, a wsparcie z powietrza od wojsk zachodnich.
Natomiast Twojego nadal nie rozumiem.
Natomiast Twojego nadal nie rozumiem.
LaDopamina
- moi
- moderator
- Kontakt:
Sojusz na wzór CENTO.
Przy czym uważam, że walka bez udziału państw muzułmańskich (tak jak to robi Rosja, czy Francja) jest bez sensu.
Pozdrawiam.m.
Przy czym uważam, że walka bez udziału państw muzułmańskich (tak jak to robi Rosja, czy Francja) jest bez sensu.
Pozdrawiam.m.
To w takim razie wielka szkoda, że państwa muzułmańskie nie są zainteresowane zwalczaniem ISIS.
I nie ma czegoś na wzór CENTO.
I nie ma czegoś na wzór CENTO.

LaDopamina
- moi
- moderator
- Kontakt:
Wszystko wskazuje na to, że taki sojusz jest możliwy. Amerykanie już pomagają Kurdom w Syrii.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Kurdowie biorą na siebie ciężar walk na lądzie. Potrzebne im tylko wsparcie powietrzne. Takie, jakiego udziela m.in. USA.
Tylko Kanada się wycofała, niestety.
Tylko Kanada się wycofała, niestety.
LaDopamina
- moi
- moderator
- Kontakt:
Bez udziału państw muzułmańskich wsparcie w postaci innej, niż szkolenie wojska będzie źle odebrane przez co bardziej podatnych na agitację ISIS, radykalnych muzułmanów.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
A nie wiesz przypadkiem, dlaczego państwa muzułmańskie nie chcą włączyć się w zwalczanie ISIS?
LaDopamina
- moi
- moderator
- Kontakt:
Bo mieliby przeciwko sobie radykalnych muzułmanów? Bo też boją się zamachów terrorystycznych?
Powodów na pewno jest wiele. Niemniej jednak to jedyny sposób, by nie było mowy o dżihadzie.
Pozdrawiam.m.
Powodów na pewno jest wiele. Niemniej jednak to jedyny sposób, by nie było mowy o dżihadzie.
Pozdrawiam.m.
No więc CENTO nie ma i nie wiadomo, czy w ogóle będzie.
To jakie jest Twoje zdanie - wycofanie się z walki przeciw ISIS (jak Kanada), czy kontynuowanie nalotów (jak USA)?
To jakie jest Twoje zdanie - wycofanie się z walki przeciw ISIS (jak Kanada), czy kontynuowanie nalotów (jak USA)?
LaDopamina
- moi
- moderator
- Kontakt:
Stworzenie takiego układu jak CENTO. Myślę, że niedługo będzie, bo jak wspomniałam wcześniej Amerykanie już szkolą opozycję syryjską i Kurdów.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
A decyzja na teraz - wycofanie się z nalotów, czy ataki na ISIS? 

LaDopamina
- moi
- moderator
- Kontakt:
Przychylę się do zdania Harjita Sajjana, bo to on tu jest znawcą, asem wywiadu, nie ja 
Pozdrawiam.m

Pozdrawiam.m
Czyli popierasz wycofanie się z prowadzenia wojny przeciw ISIS. 

LaDopamina
- moi
- moderator
- Kontakt:
Nie popieram jej w tej formie, w jakiej to obecnie trwa - samodzielna walka osobnych państw przeciwko wspólnemu (jak by nie patrzeć) wrogowi. Bez konsultacji z państwami Bliskiego Wschodu.
Trwają rozmowy między państwami: Hollande poleciał do Rosji. Zobaczymy, co z tego będzie.
Pozdrawiam.m.
Trwają rozmowy między państwami: Hollande poleciał do Rosji. Zobaczymy, co z tego będzie.
Pozdrawiam.m.
"Francuski minister spraw zagranicznych nie wyklucza w walce przeciw ISIS współdziałania z wojskami Baszara al-Assada.
Kraje zachodnie do tej pory odrzucały współpracę z Assadem."
http://www.sueddeutsche.de/politik/kamp ... -1.2756957
http://www.sueddeutsche.de/politik/kamp ... -1.2756957
LaDopamina
Stymulant Captagon jest popularnym lekiem na Bliskim Wschodzie.
To być może zażyli zamachowcy z Paryża.
W ich pokoju hotelowym znaleziono pudełka po pizzy, rurki plastikowe i strzykawki.
Jest produkowany w Syrii i Libanie. The Washington Post pisze, że "podgrzewa wojnę syryjską, a bojowników zamienia w nadludzi"
Biorący ten narkotyk: "Do mnie należy cały świat, jestem tak silny, jak nikt", "Niczego się już nie bałem".
Jest to pochodna amfetaminy, w latach 60.była stosowana jako lek przeciw ADHD. Od 1986 r. został wpisany przez ONZ na listę niebezpiecznych narkotyków.
http://www.sueddeutsche.de/politik/aufp ... -1.2752802
To być może zażyli zamachowcy z Paryża.
W ich pokoju hotelowym znaleziono pudełka po pizzy, rurki plastikowe i strzykawki.
Jest produkowany w Syrii i Libanie. The Washington Post pisze, że "podgrzewa wojnę syryjską, a bojowników zamienia w nadludzi"
Biorący ten narkotyk: "Do mnie należy cały świat, jestem tak silny, jak nikt", "Niczego się już nie bałem".
Jest to pochodna amfetaminy, w latach 60.była stosowana jako lek przeciw ADHD. Od 1986 r. został wpisany przez ONZ na listę niebezpiecznych narkotyków.
http://www.sueddeutsche.de/politik/aufp ... -1.2752802
LaDopamina
- moi
- moderator
- Kontakt:
Czyli znowu konflikt interesów.unreal pisze:"Francuski minister spraw zagranicznych nie wyklucza w walce przeciw ISIS współdziałania z wojskami Baszara al-Assada.
Pozdrawiam.m.
W rocznicę masakry w redakcji "Charlie Hebdo" w Paryżu miała miejsce próba zamachu.
Terrorysta z okrzykiem Allah akbar zaatakował toporem rzeźnickim dwóch policjantów.
Został zastrzelony.
Terrorysta jako uchodźca mieszkał w ośrodku dla uchodźców w Recklinghausen w Niemczech.
Był zarejestrowany pod czterema nazwiskami i otwarcie sympatyzował z IS.
W grudniu zniknął z ośrodka.
http://mobil.n-tv.de/politik/Pariser-An ... 32136.html
Terrorysta z okrzykiem Allah akbar zaatakował toporem rzeźnickim dwóch policjantów.
Został zastrzelony.
Terrorysta jako uchodźca mieszkał w ośrodku dla uchodźców w Recklinghausen w Niemczech.
Był zarejestrowany pod czterema nazwiskami i otwarcie sympatyzował z IS.
W grudniu zniknął z ośrodka.
http://mobil.n-tv.de/politik/Pariser-An ... 32136.html
LaDopamina
Ze strachu przed zamachami na lotnisku w Genewie zostały zaostrzone przepisy bezpieczeństwa.
Genewska policja sprawdziła pracowników, którzy mają wstęp do stref bezpieczeństwa na lotnisku i na tej podstawie cofnęła dziesiątki upoważnień. Pięć osób skierowało sprawę do adwokata, ponieważ wyłącznie muzułmanom odmówiono wejścia na lotnisko.
http://www.radio.li/de/news/artikel/gen ... betroffen/
Widocznie lotnisko woli płacić ewentualne odszkodowania.
Genewska policja sprawdziła pracowników, którzy mają wstęp do stref bezpieczeństwa na lotnisku i na tej podstawie cofnęła dziesiątki upoważnień. Pięć osób skierowało sprawę do adwokata, ponieważ wyłącznie muzułmanom odmówiono wejścia na lotnisko.
http://www.radio.li/de/news/artikel/gen ... betroffen/
Widocznie lotnisko woli płacić ewentualne odszkodowania.
LaDopamina