Aborcja a schizofrenia

Moderator: moderatorzy

Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Re: Aborcja a schizofrenia

Post autor: Unknown »

cezary123 pisze:Gwałt dotyka również owe niewinne dziecko, którego życie zostaje gwałtownie zapoczątkowane. Ma tylko z tego powodu popełnić samobójstwo?
Czy do ciebie nie dociera, że owe "dziecko" jest dla ofiary pasożytem przypominającym o gwałcicielu? Po tak traumatycznym przeżyciu obwiń ją jeszcze, że "prowokowała" i zabij za "morderstwo" płodu, jeśli z poczucia winy sama nie odbierze sobie życia. Dla dobra owczarni każ też ofiarom pedofilów rodzić niewinne przecież dzieci i jeżeli nawet uda im się dożyć porodu zaopiekuj się później kalekimi dziećmi tych dzieci...

"Mówiąc brutalnie - promowanie całkowitego zakazu aborcji to świetny sposób, by tanim kosztem nastukać punktów u Pana Boga. Można by w tym celu rozdać majątek samotnym matkom, ale to plan kosztowny. Wolontariat w domu dziecka może się z kolei okazać męczący (wiadomo, dzieci z chorobą sierocą, kupy, smarki). Obrona dzieci nienarodzonych jest dużo przyjemniejsza. Po pierwsze, nie trzeba się nimi zajmować. A po drugie - wie to każdy katolicki fundamentalista - jest za nie dużo więcej punktów."

Zaprzecz.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Schizo pisze:i zabij za "morderstwo" płodu, jeśli z poczucia winy sama nie odbierze sobie życia
W moim światopoglądzie nie ma kary śmierci.
Nie można zabić gwałciciela, to mścimy się na niewinnym dziecku?
A jak dorośnie i dowie się, że powstało z gwałtu to z poczucia winy( za siebie i cierpienie owej kobiety, w której być musiało) ma popełnić samobójstwo, więc lepiej żeby go zamordowano zanim dowie się o wszystkim?
To mało rzeczowe argumenty.
Cała sztuka bronić jego życie przed czymś takim.
Ostatnio zmieniony pt wrz 27, 2013 2:30 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
cezary123
zaufany użytkownik

Schizo pisze: Dla dobra owczarni każ też ofiarom pedofilów rodzić niewinne przecież dzieci i jeżeli nawet uda im się dożyć porodu zaopiekuj się później kalekimi dziećmi tych dzieci...

"Mówiąc brutalnie - promowanie całkowitego zakazu aborcji to świetny sposób, by tanim kosztem nastukać punktów u Pana Boga. Można by w tym celu rozdać majątek samotnym matkom, ale to plan kosztowny. Wolontariat w domu dziecka może się z kolei okazać męczący (wiadomo, dzieci z chorobą sierocą, kupy, smarki). Obrona dzieci nienarodzonych jest dużo przyjemniejsza. Po pierwsze, nie trzeba się nimi zajmować. A po drugie - wie to każdy katolicki fundamentalista - jest za nie dużo więcej punktów."

Zaprzecz.
Nikogo nie zgwałciłem, ani nie byłem powodem niechcianej ciąży, więc mogę z czystym sumieniem zbierać punkty u PanaBoga. :)
Każdy poniesie konsekwencje swojego postępowania a ja nie zamierzam dać się wciągnąć w winy pedofilów, gwałcicieli i matek zabijających życie nowych ludzi.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:Nikogo nie zgwałciłem, ani nie byłem powodem niechcianej ciąży, więc mogę z czystym sumieniem zbierać punkty u PanaBoga. :)
Każdy poniesie konsekwencje swojego postępowania a ja nie zamierzam dać się wciągnąć w winy pedofilów, gwałcicieli i matek zabijających życie nowych ludzi.
:lol: Masz już plus u "PanaBoga", poważnie.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
cezary123
zaufany użytkownik

Schizo pisze: :lol: Masz już plus u "PanaBoga", poważnie.
Śmiej się śmiej. Kobieta niewinnie obarczona ciążą mogłaby powiedzieć to samo co ja.
Tyle, że na niej spoczywa większa odpowiedzialność.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:Kobieta niewinnie obarczona ciążą mogłaby powiedzieć to samo co ja. Tyle, że na niej spoczywa większa odpowiedzialność.
Dobrze ktoś tam pisał: "pro-life" powinno się nazywać "pro-control", czyli żądnymi władzy nad innymi obłudnikami...

cezary123
zaufany użytkownik

Schizo pisze: Dobrze ktoś tam pisał: "pro-life" powinno się nazywać "pro-control", czyli żądnymi władzy nad innymi obłudnikami...
Nie ma w tym nic z obłudy.
Najbardziej razi krzywda niewinnych, kogoś kto był niewinny tej krzywdzie.
Winnych z oczywistych powodów coś takiego nie obchodzi.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:Nie ma w tym nic z obłudy.
Najbardziej razi krzywda niewinnych, kogoś kto był niewinny tej krzywdzie.
Winnych z oczywistych powodów coś takiego nie obchodzi.
"W Sejmie zakończyła się debata nad obywatelskim projektem dotyczącym zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej. - Ile razy zbliża się ważna kampania wyborcza, wraca problem tzw. kompromisu aborcyjnego - zauważył w Poranku Radia TOK FM Jacek Żakowski. Po gorącej dyskusji posłowie odrzucili projekt.

Tomasz Wołek przyznał, że temat aborcji to stały element gry politycznej. Nie zgodził się jednak, by kompromis w tej kwestii nazywać "tak zwanym". - W polskich warunkach, przy sile oddziaływania Kościoła, to był możliwie najlepszy kompromis - stwierdził publicysta. Jego zdaniem należy go chronić także dziś.

"Panowie dostający wzwodu moralnego budzą moją odrazę"

Jednak zdaniem prof. Wiesława Władyki z "Polityki" aborcja staje się tematem zastępczym. - Tu nie ma woli zrozumienia drugiej strony. Ani grama. Tam nie ma rozmowy, to jest kolejna odsłona okładania się kijem - wskazywał. - Nie chodzi o aborcję, o racje moralne, chodzi o politykę - dodał.

- Budzi moją odrazę, gdy widzę panów, którzy dostają wzwodu moralnego, wchodząc w rolę dysponentów ciała kobiety i nakaźników heroizmu. Bo do tego się to sprowadza - mówił Tomasz Lis, naczelny "Newsweeka". Podkreślał, że ma ogromny szacunek dla rodziców wychowujących dzieci z wadami genetycznymi. - Wielkie ukłony - mówił. - Jednak dyktat heroizmu płynący z parlamentu jest czymś nie na miejscu - dodał. - Wymuszanie heroizmu w praktyce oznacza wymuszanie ludzkich tragedii i cierpień - podjął Wołek."
- http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1468 ... zwodu.html

cezary123
zaufany użytkownik

Schizo pisze:"Panowie dostający wzwodu moralnego"
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1468 ... zwodu.html
Karkołomny, dziwny i niesmaczny styl Lisa.
Co to w ogóle może oznaczać?

Panowie i panie olewający mordowanie siebie samych przez matki budzą moje zdumienie.

Co do tego, że to sprawa polityczna to zgoda, ale co to oznacza?
Widocznie partie chroniące życie są bliżej prawdy.
Nikt nie zabrania żadnej partii chronić życie.Wtedy szanse polityczne staną się równe.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:Co do tego, że to sprawa polityczna to zgoda, ale co to oznacza?
Widocznie partie chroniące życie są bliżej prawdy
Listy oszołomów z frondy:
* "bohaterów" [188 osłów]: http://www.fronda.pl/a/lista-chwaly-pos ... 30920.html - czyli tych, na których nie głosować...
* "morderców" [233]: http://www.fronda.pl/a/lista-poslow-kto ... 30919.html
Poseł Dariusz Cezar Dziadzio:

Dziękuję, panie marszałku.

Panie Marszałku! Szanowni Wnioskodawcy! Szanowni Państwo Posłowie! Panie Ministrze! Właśnie miałem zapytać o to samo co pani poseł, w którym miejscu, gdzie były składane te podpisy, przez kogo i jaki procent podpisanych to są osoby w wieku pozarozrodczym i rozrodczym. Chciałbym też zapytać, czy mieli państwo odwagę, aby spróbować zebrać te podpisy pod Centrum Zdrowia Dziecka, miejscem, w którym ból i cierpienie przelewają się przez korytarze od, można powiedzieć, urodzenia dziecka aż do jego naturalnej śmierci, na którą rodzice czekają z bólem i cierpieniem. Chciałbym również zapytać, jaki procent tych podpisów został zebrany po prostu pod kościołem, gdzie po indoktrynacji na mszy świętej wychodzący...

(Głos z sali: Panie marszałku, to jest skandal.)

(Poseł Małgorzata Sadurska: To jest skandal.)

Proszę się uspokoić.

(Głos z sali: Jaki skandal?)

(Głos z sali: To kalumnie.)

...z kościoła podpisywali listę dostarczoną prosto pod nos. Dziękuję bardzo. (Oklaski)
cezary123 pisze:Panowie i panie olewający mordowanie siebie samych przez matki budzą moje zdumienie.
Otóż proszę sobie wyobrazić sytuację, gdy kobieta ciężarna w drugim, trzecim, czwartym miesiącu ciąży dowiaduje się, że nosi płód i będzie miała dziecko, które nie ma mózgu. Jest bardzo mała szansa, że ta ciąża zostanie donoszona do samego końca, i jeszcze mniejsza na to, że dziecko przeżyje po urodzeniu dłużej niż godzina czy dwie.
(Poseł Krystyna Pawłowicz: No to umrze.)
Bardzo proszę, abyście państwo nie mówili ciągle o zespole Downa. Mówimy o dzieciach, które mają koszmarne wady, takich jakich nawet sobie nie wyobrażacie. Mówimy o tego typu wadach. Nie mówmy o tym, że lekarze ginekolodzy cieszą się, bo nie ma zespołu Downa albo nie rodzą się dzieci z zespołem Downa. Pracując tyle lat w zawodzie, nigdy nie słyszałam o tym, żeby gremia ginekologiczne cieszyły się z powodu mniejszej ilości rodzonych dzieci z zespołem Downa. Tak że bardzo dziękuję. Inicjatywa Dialog u wnosi o odrzucenie projektu ustawy. (Oklaski)
Wicemarszałek Jerzy Wenderlich: Dziękuję, pani poseł.
O zabranie głosu proszę panią marszałek Wandę Nowicką.
(Poseł Krystyna Pawłowicz: Dobrze, że nas pani ginekolog na świat nie przyjmowała.)
Bardzo przepraszam, pani profesor...
(Poseł Krystyna Pawłowicz: Powiedziałam tylko, że dobrze, że nas pani ginekolog na świat nie przyjmowała, boby nas nie było. To jest dramat.)
Poseł Krystyna Pawłowicz: [...] W medycynie obowiązuje taka sama zasada, to znaczy trzeba leczyć, ratować życie ludzkie, a nie szkodzić, nie zabijać. Żyjącą osobę, śmiertelnie chorą na przykład na nowotwór, leczy się do końca - nie zabija się jej, tylko leczy się ją do końca. Tym bardziej zasada ta powinna dotyczyć chorych dzieci, dzieci nienarodzonych, zupełnie bezbronnych. Uchwalając proponowaną ustawę, możemy uratować wielu rodziców od tragedii życia ze świadomością dokonanego zabójstwa własnego dziecka, a lekarzy od piętna zabójców. (Oklaski)
cezary123 pisze:Co to w ogóle może oznaczać?
:lol:

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Dla mnie osobiście aborcja nie jest dobrym rozwiązaniem, ale uważam, że za nikogo państwo nie powinno podejmować decyzji. A już szczególnie za kobiety, które w zamian za rezygnacje z pracy i całodobową opiekę nad niepełnosprawnym dzieckiem dostają 500 złotych zasiłku opiekuńczego, albo za ofiary gwałtu.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

moi pisze:Dla mnie osobiście aborcja nie jest dobrym rozwiązaniem, ale uważam, że za nikogo państwo nie powinno podejmować decyzji. A już szczególnie za kobiety, które w zamian za rezygnacje z pracy i całodobową opiekę nad niepełnosprawnym dzieckiem dostają 500 złotych zasiłku opiekuńczego, albo za ofiary gwałtu.
Najczęstszym argumentem, że mężczyzna musi płacić alimenty na dziecko, jest fakt, że jakoś musiał przyczynić się do powstania tego dziecka. Jeśli więc on ponosi konsekwencje - nie ma opcji zrezygnowania z obowiązku alimentacyjnego - i państwo wkracza w jego życie, kiedy ten niechciany przez niego "skarb" pojawi się na świecie, nie można twierdzić, iż kobieta jest człowiekiem specjalnej troski, która nie może ponosić konsekwencji swoich czynów: seks nawet z zabezpieczeniem może skończyć się ciążą, a to z kolei pojawieniem się dziecka na świecie. Nikt kobiety nie zmusza do zajmowania się dzieckiem, może je zostawić choćby w "oknie życia" lub w szpitalu - tego mężczyzna nie może zrobić - chytrusio pozbyć się wszelkich konsekwencji swoich chuci. Zabijanie zaś dziecka tylko dlatego, że kobieta została zapłodniona z użyciem siły, jest mordowaniem niewinnego człowieka, który nie przyczynił się do sytuacji. To dziecko również kobieta może oddać na wychowanie tym, którzy nie będą w nim widzieli potwora. Jeśli oddawanie dziecka przez matkę jest bolesne, to czym jest jego mordowanie przez nią albo czym się jawić powinno?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Sądzę, że dla niektórych kobiet urodzenie dziecka pochodzącego z brutalnego gwałtu może być czymś ponad siły i uważam, że nikogo nie powinno się do tego zmuszać. Wiele z takich kobiet wybierze wtedy samobójstwo - o nie się nie martwisz? Przecież te kobiety też są niewinne.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

moi pisze: Wiele z takich kobiet wybierze wtedy samobójstwo - o nie się nie martwisz? Przecież te kobiety też są niewinne.
A co z dzieckiem? Dlaczego ono ma mieć odebrane życie zanim się na dobre rozwinie? Poza tym nie szafowałbym z tym, że wiele kobiet popełni samobójstwo
(o tym mówią statystyki ze wszystkich miejsc na globie). Kobiety bardzo rzadko się zabijają. Psychicznie i fizycznie (odczuwanie bólu) są dużo silniejsze od mężczyzn. Poza tym dzieci z gwałtów w stosunku do wszystkich mordowanych przed narodzeniem jest jakiś mikry procent.
cezary123
zaufany użytkownik

Schizo pisze:

"...w którym miejscu, gdzie były składane te podpisy, przez kogo i jaki procent podpisanych to są osoby w wieku pozarozrodczym i rozrodczym..."
Dlatego właśnie mówię: to nie moja sprawa, bo dzieci nie planuję w najbliższej przyszłości, ale tym bardziej razi mnie krzywda ludzi, którzy powinni być przez nas przyjęci na świat co najmniej tak jak sami chcieliśmy tu być przyjęci.
Od momentu zapłodnienia nie ma odwrotu- albo jedyne życie albo już w młodym wieku do grobu.
Schizo pisze: Otóż proszę sobie wyobrazić sytuację, gdy kobieta ciężarna w drugim, trzecim, czwartym miesiącu ciąży dowiaduje się, że nosi płód i będzie miała dziecko, które nie ma mózgu. Jest bardzo mała szansa, że ta ciąża zostanie donoszona do samego końca, i jeszcze mniejsza na to, że dziecko przeżyje po urodzeniu dłużej niż godzina czy dwie.
(Poseł Krystyna Pawłowicz: No to umrze.)
To jest eutanazja a nie żadna aborcja.
To zupełnie inny problem i powiem, że w kwestii eutanazji nie mam zdania.
Wiem co to znaczy urodzić się na tym świecie na całe życie i nie zostać abortowanym, ale nie wiem jeszcze, co to znaczy odchodzić spokojnie i bezboleśnie z życia.
Nie mam nic przeciwko eutanazji, chociaż być może sam zechcę wytrzymać do naturalnej śmierci.
Mam osobiste prawo do wyboru. Po to zaistniałem ( na szczęście i dzięki matce, która nie wybrała dla mnie przedwczesnej śmierci )
Zdrowe abortowane dzieci nie mają wyboru i nie wiedzą kto ich świadomie zabija.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Makaron pisze: Poza tym nie szafowałbym z tym, że wiele kobiet popełni samobójstwo
(o tym mówią statystyki ze wszystkich miejsc na globie). Kobiety bardzo rzadko się zabijają.
Poproszę o te statystyki w przypadku kobiet zmuszonych do urodzenia dziecka pochodzącego z gwałtu. Na pewno nimi dysponujesz, skoro -jak twierdzisz- o samobójstwach kobiet wiesz wszystko. Zapytaj uczestniczek tego forum, ile z nich ma za sobą próby samobójcze i myśli samobójcze. Lub poczytaj uważnie wątek pt. "Samobójstwo- wasze przeżycia i myśli". Może mężczyźni są po prostu bardziej skuteczni w próbach samobójczych i o tym własnie mówią statystyki?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

moi pisze: Może mężczyźni są po prostu bardziej skuteczni w próbach samobójczych i o tym własnie mówią statystyki?
Tak, są bardziej skuteczni. A wiesz dlaczego? Nie dlatego, że kobiety są głupsze i nie potrafią się zabić, tylko że w większości przypadków NIE CHCĄ SIĘ ZABIĆ. Ich próby samobójcze są wołaniem o pomoc, bardzo często jedynie próbą zwrócenia na siebie uwagi - niczym więcej - o tym też wiadomo. Lekarze są w stanie ocenić próbę samobójczą, czy była rzeczywistym, zagrażającym się targnięciem na życie, czy tylko niegroźną, nie zagrażającą życiu manifestacją. W szpitalach psychiatrycznych i na toksykologii nie pracują idioci. Jeśli przywożą kobietę, która łyknęła 10 aspiryn i zadzwoniła do męża, to wiedzą, z czym mają do czynienia! Mężczyźni targający się na swoje życie ze skutkiem śmiertelnym wiodą SMUTNY PRYM. Bo widzisz, z tym jest jak ze wszystkim innym - gadać to można wiele i o niczym, na przykład o podjęciu pracy a jednocześnie markować szukanie tej pracy, w czym kobiety również są wyśmienite, dlatego większość bezrobotnych i ukrytych bezrobotnych (żyjących z pracy męża) jest kobiet niż mężczyzn. Bo mężczyzna musi, kobieta tylko może.

Wracając do statystyk, pierwsze z brzegu z raczej rzetelnego miejsca, oficjalne statystyki policyjne skutecznych prób samobójczych, ogółem i w rozbiciu na płeć. Popatrz, poczytaj, zrozum, przyjmij do wiadomości!

http://www.statystyka.policja.pl/portal/st/954/

Ostatnie dane z 2011 w dół aż do 1991 roku, więc dane są reprezentatywne!

Dla przykładu,

2011 rok ogółem 3.839 skutecznych prób samobójczych,
z tego mężczyźni 3.294,
kobiety TYLKO 545.
Rok 2000, ogółem 4.947
, mężczyźni z tego 4.090,
kobiety całą resztkę 857.
Rok 1991, ogółem 4.159,
mężczyźni 3.388,
kobiety zaledwie z tego 771.

TO SĄ SMUTNE FAKTY. Średnia jest stała.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie chodziło mi o to, że kobiety sa głupsze i nie potrafią się zabić, tylko o inne czynniki środowiskowe, które uniemożliwiają samobójstwo. Np. to, że kobiety rzadziej są samotne (częściej niż mężczyźni wychowują same dzieci) i zawsze znajdzie się ktoś, kto powstrzyma próbę samobójczą.

Ale ja prosiłam Cię o dane w przypadku kobiet, które były zmuszone do urodzenia dziecka pochodzącego z gwałtu. Przecież wiesz na pewno, że takiej kobiecie samobójstwo nawet nie przyjdzie do głowy.

Pozdrawiam.m.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Z artykułu: "Depresja u mężczyzn: główne fakty"

Czy depresja u mężczyzn przebiega inaczej?

Nie ma obecnie bezspornych dowodów wskazujących na całkowicie odmienny rodzaj ‘męskiej depresji’. Jednakże mężczyźni mają większe skłonności do rywalizacji i są bardziej nastawieni na zdobywanie władzy i odnoszenie sukcesów, niż kobiety. Nie lubią się przyznawać do poczucia słabości, lub poszukiwać pomocy u innych – uważają, że powinni polegać tylko na sobie. Dlatego też rzadziej zwierzają się ze swoich uczuć rodzinie, przyjaciołom, czy lekarzowi, w związku z czym nie ubiegają się o pomoc, która jest im niezbędna. Badania dowodzą, iż objawy takie jak poirytowanie, nagłe wybuchy gniewu, utrata panowania nad sobą, agresja i ryzykowne działania, występują częściej u mężczyzn, niż u kobiet. Mężczyźni również częściej popełniają samobójstwo, niż kobiety.

Jak mężczyźni radzą sobie z depresją?

Mężczyźni częściej niż kobiety szukają pomocy w alkoholu lub narkotykach, co na dłuższą metę pogarsza tylko sytuację. Alkohol może przyczynić się do problemów w pracy, nieodpowiedzialnych, nieprzyjemnych, a nawet niebezpiecznych zachowań. Mężczyźni częściej również przedkładają pracę zawodową ponad związki osobiste, lub rodzinę, co często prowadzi do konfliktów. Tego typu zachowania mogą przyczynić się do wystąpienia depresji.

Samobójstwo

Prawdopodobieństwo popełnienia samobójstwa jest trzykrotnie wyższe wśród mężczyzn, niż wśród kobiet. Ryzyko samobójstwa jest najwyższe wśród mężczyzn samotnych na skutek separacji, rozwodu, wdowieństwa, oraz wśród nadużywających alkoholu. W ostatnich kilku latach obserwuje się wzrost samobójstw wśród mężczyzn, zwłaszcza w grupach wiekowych 16-24 i 39-54. Nie odkryto jak dotąd przyczyny tych tendencji.

http://www.rcpsych.ac.uk/healthadvice/t ... wnefa.aspx

Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

moi pisze:Ale ja prosiłam Cię o dane w przypadku kobiet, które były zmuszone do urodzenia dziecka pochodzącego z gwałtu. Przecież wiesz na pewno, że takiej kobiecie samobójstwo nawet nie przyjdzie do głowy.
Schizo jest biegła w przekopywaniu internetu i wynajdowaniu linków do interesujących statystyk i tekstów, może ona będzie w stanie cię zadowolić, amerykańce pewnie gdzieś takiego opublikowali i jest to do znalezienia w otchłaniach internetu.

Zasadnicze tutaj jest jednak co innego: czy można mordować jednego człowieka (dziecko poczęte z gwałtu), bo drugi człowiek (matka tego dziecka) może mieć myśli samobójcze czy któraś z nich może nawet się targnie na życie?

Mowa o niewinnym człowieku - dziecku - znajdującym się w brzuchu, które w żaden sposób nie jest winne czemukolwiek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ciąża, macierzyństwo”