Książki, które warto przeczytać
Moderator: moderatorzy
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Re: Książki, które warto przeczytać
Polecam Wiktora Pielewina, cala tworczosc, ostatnia "EmpireV" zachlysnalem sie normalnie, niby to filozoficznie psychodeliczne, niby wzniosle, ale tak bardzo dotyczy zwyklego mlodego czlowieka, ze po prostu zachwyca "Zycie owadow" ksiazka o mnie, tak przynajmniej myslalem, jak ja czytalem w czasie schizy , przeczytalem 7 razy, rozlozylem na czesci pierwsze, przeanalizowalem i pojalem kazdy watek, z czego jestem dumny! A i ten wschodni akcent nie do opisania klimat! To jest postmodernizm z domieszka popartu (chyba ze ktos uwaza, ze to to samo ). Natomiast z modernizmu wschodniego polecam Sologuba i jego "Diablika" - pierwotne, niczym nie zaklocone studium schizofrenii. Film tez jest swietny!
Ostatnio zmieniony ndz lis 07, 2010 11:17 pm przez Antonio Kontrabas, łącznie zmieniany 1 raz.
'Portret Doriana Graya' Oscara Wilde'a
.,.,
Ostatnio zmieniony ndz cze 10, 2012 5:11 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
- savior
- bywalec
- Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł
hmmm, Mistrz i Małgorzata świetna, pisałem z niej pracę i z ze "Stu lat samotności" Marqueza
ja lubie głównie fantastykę, Lem, Dick, ostatnio czytam Lovecrafta i Poego(niezle pobudzają wyobrażnię), a kupiłem sobie też A.Pilipiuka drugi tom o jakubie wędrowyczu- fantastyka komediowa, polecam na doła:)
ja lubie głównie fantastykę, Lem, Dick, ostatnio czytam Lovecrafta i Poego(niezle pobudzają wyobrażnię), a kupiłem sobie też A.Pilipiuka drugi tom o jakubie wędrowyczu- fantastyka komediowa, polecam na doła:)
- savior
- bywalec
Cieszę sie, że macie tak bogate zainteresowania, literatura to piękny świat, choć czasami bywa złudny, mysle, ze trzeba zachowac równowagę, u mnie nap literatura świetnie uzupełnia się z muzyką, sztuką,
w sztuce rozumianej szeroko(literatura, film, muzyka i wiele innych) - przenikają sie idee, prądy myślowe, to jest wspaniałe
w sztuce rozumianej szeroko(literatura, film, muzyka i wiele innych) - przenikają sie idee, prądy myślowe, to jest wspaniałe
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Nom, Akunin caly jest rewelacyjny, bardzo lubie cykl o Fandorinie, polecam zaczac od Azazela. 100 lat samotnosci wybornie sie czyta, ale ten klimat mnie przytlacza, kogo sie tam polubi, to zaraz umiera, fajnie jak bohater jest jeden przez cala powiesc czy cykl i zyje, da sie go wtedy lubic.
- savior
- bywalec
często jest tak że autor igra z czytelnikiem, można chcieć go czasem pobic, ale jest taki właśnie urok w pisaniu. fajnie kiedy jest pewien zcentralizowany bohater, który jest postawiony w niezwykłej sytuacji, od jego woli pprzetrwania, siły, sprytu zależy czy przeżyje. Taki model bardzo mi odpowiada.AntonPawlowicz pisze:100 lat samotnosci wybornie sie czyta, ale ten klimat mnie przytlacza, kogo sie tam polubi, to zaraz umiera, fajnie jak bohater jest jeden przez cala powiesc czy cykl i zyje, da sie go wtedy lubic.
Polecam ciekawego autora i ciekawego człowieka w ogóle: Macieja Kuczyńskiego. Za młodu czytałem jego takie książki jak "Kask" i "Zimny brzeg". W ostatnim wywiadzie autor mówi między innymi o swojej ostatniej książce "Wodospad". O "Wodospadzie" http://ksiazki.polter.pl/Wodospad-Macie ... ski-c21481 Wywiad z autorem http://www.przystan-literacka.pl/index.php?show=3078
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
- savior
- bywalec
Ciekawe sa opowiadania Lovecrafta. Autor ten prawdopodobnie inspiruje sie Poe'm, którego opowiadania też sa świetne. Obu łączy groza, tajemnica, fantazja:)
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
"Kochanek wielkiej niedźwiedzicy" Sergiusza Piaseckiego.Historia przemytników w latach 20 ubiegłego wieku.Piękna książka o marzeniach,przyjaźni,tęsknocie,samotności,ideałach.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Gdzies juz o tym slyszalem, wypozycze sobie przy okazji na 100%, dobra rzecz podobno, szkoda ze stara i nie dostepna w sklepach.
- savior
- bywalec
jesli już apropos książek...oto wypowiedź prawdziwego erudyty:)
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
hehehehheee dobre, oto przecietny prawdziwy stosunek naszego przecietnego obywatela do czytania ksiazek
- savior
- bywalec
nawet nie wiesz jak bardzo czytają...ksiażeczki zdrowia i czekowe
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Przykro widziec, ze tak sie dzieje, gdy w Rosji np. czytanie jest niemalze sportem narodowym. To sie tam naprawde robi, o tym sie mowi, tym sie tam zyje. Ksiazki naprawde sa tam czytane i wydawane i tak w sumie bylo od zawsze. Dobra biblioteczka to u nich majatek, a u nas co? Na Allegro ksiazek od zatrzesienia za grosze, nikt nie kupuje, to chyba najmniej chodliwy towar w Polsce .
PS mialem zbior dziel Lenina starego wydania, pytalem sie po antykwariatach czy kupia lub wezma w komis, nie nie zdecydowanie nie, jeden sie znalazl tylko, mi zaproponowal jak za makulature 40zl za 13 tomow Zawiozlem do Truskawca i opylilem w ksiegarni prosto w centrum, babka chyba dla siebie lykla, zadzwonila po meza i wyplacili mi w dolcach okolo 2tysiaki po przeliczeniu
PS mialem zbior dziel Lenina starego wydania, pytalem sie po antykwariatach czy kupia lub wezma w komis, nie nie zdecydowanie nie, jeden sie znalazl tylko, mi zaproponowal jak za makulature 40zl za 13 tomow Zawiozlem do Truskawca i opylilem w ksiegarni prosto w centrum, babka chyba dla siebie lykla, zadzwonila po meza i wyplacili mi w dolcach okolo 2tysiaki po przeliczeniu
Anton masz ciekawy ksiegozbior ,a czy dziela Stalina tez posiadasz bo nigdy nie moglem zrozumieć o co mu chodziło a musialem zdać egzamin z ekonomii politycznej socjalizmu.Nawiasem mowiac, Marx i Lenin byli bardziej strawni.Wracając do literatury ,jako młodzian lubiłem tematykę SF czyli S.Lem (nawet pisałem kolokwium z jego filozofii),oczywiście,Strugaccy -Piknik na skraju drogi ,Dick,Aximow itp.AntonPawlowicz pisze:mialem zbior dziel Lenina starego wydania,
- savior
- bywalec
Fajne rzeczy, a Pratchet? albo parodia Władcy Pierscieni, "Nuda pierścieni"?
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Chyba mam tez stalina, muisalbym sprawdzic, bo juz nie pamietam, poza tym mam jeszcze encyklopedie rosyjska w 40 tomach, jeden wazy okolo 10 kg , jak wynajme ciazarowke tez to wywioze za Buga
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
PS Stalina nie mozna zrozumiec, gosciu byl bardzo chory, mial manie przesladowcza, schize maniakalna i kij wie co jeszcze. Gruzin to byl musial za mlodu niezle zielska przypalac, u nich tam na Kaukazie to rosnie na ulicach, a potem juz calkiem mu sie psycha rozjechala jak do wladzy sie dopchal no i narod wykastrowal, wszedzie szpiegow widzial i spisek, ze czychaja na jego zycie.