Książki o chorobach psychicznych i o szpitalu psychiatrycznym

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Re: Książki o chorobach psychicznych i o szpitalu psychiatrycznym

Post autor: cezary123 »

Psycho-logika
Dean Burnett

Każdego roku jedna na cztery osoby doświadcza problemów ze zdrowiem psychicznym, przy czym same zaburzenia depresyjne i lękowe dotykają ponad 500 milionów osób na świecie.
Dlaczego zaburzenia psychiczne są tak powszechne?
Co we współczesnym życiu wywiera szkodliwy wpływ na naszą psychikę? Dlaczego wiele problemów ze zdrowiem psychicznym daje wyraźne objawy fizyczne? I dlaczego tym problemom nadal towarzyszy sporo nieporozumień oraz stygmatyzacja?
W „Psycho-logice” Dean Burnett, neurobiolog i wzięty popularyzator nauki, odpowiada na te i mnóstwo innych pytań, wyjaśniając, co dzieje się w naszych mózgach, kiedy cierpimy na zaburzenia takie jak stany lękowe, depresja i uzależnienie.
Pasjonująca „Psycho-logika” przeplata odkrywcze wyniki dociekliwych badań ze zwierzeniami osób, które doświadczają problemów ze zdrowiem psychicznym. Dzięki temu książka przynosi zajmujące i uspokajające wyjaśnienie, jak i dlaczego powstają zaburzenia psychiczne oraz jak można je zrozumieć.
"Podziwiam działalność Deana Burnetta. Jest bardzo przekonujący, doświadczony i racjonalny. Wiesz, że możesz mu zaufać, i wiesz, że jego książka będzie wspaniałą lekturą." Jon Ronson
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5017099/psycho-logika
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Renata Grochał i hit ostaniej szprzedaży w ilości 40 000 ksiązek.
"Zbigniew Ziobro, prawdziwe oblicze"

Ksiązka którą powinien przeczytać chyba każdy Polak. Ksiązka doskonale ukazuje obraz zaburzonej osobowosci, już od młodych lat. I jak niskie są wartości moralne polskiej prawicy, bo przecież ten czlowiek. Z takimi cechami, dostał sie na szczyt władzy !
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Może wróćmy do ludzi naprawdę chorujących psychicznie i cierpiących:

"Historie pracujących w Polsce pielęgniarek opisała Marianna Fijewska w książce "Tajemnice pielęgniarek. Prawda i uprzedzenia", która ukazała się w 2019 r. nakładem wydawnictwa W.A.B. Poniżej prezentujemy jej fragment
(...)

"Odeszłyśmy z koleżanką karmić tych, którzy sami nie byli w stanie jeść, a ona to wykorzystała. Powiesiła się na swoim szaliku, na kratach w oknie łazienki. W takich chwilach człowiek ma ochotę uciec do domu, trzasnąć drzwiami i powiedzieć, za przeproszeniem: "K***wa mać, mam już dość tej roboty" — wspomina Marzena, pielęgniarka w szpitalu dla psychicznie i nerwowo chorych
(...)

Młody schizofrenik wyszedł na spacer z opiekunem ze szpitala psychiatrycznego. Nagle przeskoczył przez ogrodzenie i wpadł na transformator elektryczny – 80 proc. ciała poparzone, nieudana reanimacja, śmierć. Jego matka również była schizofreniczką. Gdy dowiedziała się, że syn nie żyje, położyła się na korytarzu, krzycząc: "Jak ja mogłam?". Ta kobieta obwiniała się, że przekazała synowi chorobę, która go zabiła. Później stanęła nad łóżkiem swojego dziecka i zastygła w katatonii z takim wyrazem cierpienia na twarzy, jakiego u nikogo nigdy nie widziałam. Natalia, 3-letni staż, OIOM, szpital publiczny, woj. mazowieckie"
https://www.medonet.pl/zdrowie,pielegni ... 85862.html

"Tajemnice pielęgniarek. Prawda i uprzedzenia"

Marianna Fijewska

"Według stereotypu pielęgniarka to osoba idealna, łagodna, dobra, opiekuńcza, współczująca, która ma potrzebę nieść bezinteresowną pomoc. A jaka jest prawda, czy pielęgniarka to siłaczka pełna ideałów pracująca z pasji, czy wredna herod-baba? W tej książce to one mają głos, przedstawiają obraz środowiska – opowiadają o sobie, o warunkach pracy, relacjach z lekarzami i zwierzchnikami, o konfliktach. To, czego się dowiemy, każdego zszokuje.
Sądzisz, że o pracy pielęgniarek wiesz wszystko? Pracują ponad siły, zarabiają niewiele, są na każde wezwanie, każdego dnia stykają się z chorobą i śmiercią, walczą o godne wynagrodzenie i szacunek, budzą skrajne, często negatywne, emocje, są wypalone zawodowo już po kilku latach pracy. Ile w tym wszystkim prawdy, a ile mitów oraz uprzedzeń?
Po lekturze „Tajemnic pielęgniarek” przekonasz się, że nie wiesz o tym zawodzie jednak wiele. Dzięki lekturze tej książki, można zajrzeć w miejsca, w które normalnie nie można wejść.
Książka napisana przez dziennikarkę serwisu WP Kobieta, niebojącą się iść pod prąd i zadawać trudne pytania. Marianna Fijewska na co dzień odkrywa fakty i porusza kontrowersyjne tematy społeczne".
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4875495 ... przedzenia
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Ciekawa jestem Waszego zdania o tej nowości

https://wydawnictwopoznanskie.pl/produk ... szpitalem/
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Pamal pisze: czw cze 15, 2023 3:23 pm Ciekawa jestem Waszego zdania o tej nowości

Jeszcze tego:
Choroba idzie ze mną. O psychiatrii poza szpitalem
Autorka: Anna Kiedrzynek

nie widziałem w księgarni, ale chętnie przejrzę i może nawet zakupię.

Ostatnio wpadła mi w ręce inna książka:
"Psychiatrzy. Sekrety polskich gabinetów"
autorstwa Ewy Pągowskiej.

Uważam ją za niezłą i uwadze forumowiczów polecam.
Pamal
zaufany użytkownik

hvp2 pisze: pt cze 16, 2023 12:07 am
Pamal pisze: czw cze 15, 2023 3:23 pm Ciekawa jestem Waszego zdania o tej nowości

Jeszcze tego:
Choroba idzie ze mną. O psychiatrii poza szpitalem
Autorka: Anna Kiedrzynek

nie widziałem w księgarni, ale chętnie przejrzę i może nawet zakupię.

Ostatnio wpadła mi w ręce inna książka:
"Psychiatrzy. Sekrety polskich gabinetów"
autorstwa Ewy Pągowskiej.

Uważam ją za niezłą i uwadze forumowiczów polecam.
Dzięki, przeczytałam bardzo ciekawy rozdział o zaburzeniach osobowości.
Na oddziale jest w obecnie więcej pacjentów anakastycznych (poczucie winy, sztywne reguły itd) niż narcystycznych a przecież rodzice podobno kiedyś byli bardziej surowi, zdawałoby się że powinno w dzisiejszych czasach się roić raczej od narcyzów???
Pamal
zaufany użytkownik

A może... to co kiedyś uważano za patologię jest dziś normą i odwrotnie???
Pamal
zaufany użytkownik

W książce "Kryzys psychiczny"
Bronowski Kaszyński Maciejewska
opisane są opcje wsparcia społecznego dla osób chorujących
Awatar użytkownika
Katastrofa
bywalec

Post autor: Katastrofa »

Z tym razem krow to film słaby ten piękny umysł, a joker to tylko nicholson z Batmana, a nie ten dżoker australijski biały Anglosasi.
Pamal
zaufany użytkownik

Nie bardzo mi się podobała
Pamal
zaufany użytkownik

Coś ukazało się ostatnio, chyba dla bliskich chorych
https://www.empik.com/nie-jestem-chory- ... ,ksiazka-p
ODPOWIEDZ

Wróć do „książki”