Lista substancji mogących wywołać psychozę

Moderator: moderatorzy

Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Re: Lista substancji mogących wywołać psychozę

Post autor: Miś Uszatek »

Właśnie przeczytałem tą liste i widze clopixol na pierwszym miejscu. Że niby wywołuje psychoze. Bzdura. Kompletna bzdura. Biore clopixol od roku czasu i wyciągnął mnie on właśnie z psychozy. Przed clopixolem miałem urojenia ,teraz ich nie mam. Pozatym jestem aktywny i bardzo dobrze się czuje. Niewiem co za cymbał pisał artykuł zacytowany przez Schizo ale to po częśći bzdury.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Na tej zasadzie może wywołać psychozę ten czy inny lek, co paracetamol zabić.
Co roku odnotowuje się (zazwyczaj z powodu przedawkowania lub nietolerancji na lek) śmiertelne przypadki po zażyciu tego leku do kupienia bez recepty. Fakt, że milionom, milionom innych ludzi po jego zażyciu nic złego się nie stało, a przyniósł ulgę, to detal. Na tej samej zasadzie należałoby wycofać z użycia samochody - bo ludzie giną z ich powodu itd.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Ale ja nic z tego nie rozumiem. Znam słabo english. A zauważ w dodatku że to jest specyficzny angielski, naukowo-lekarski i tym bardziej nie kumam. Może łaskawie dasz tłumaczenie skoro już wklejasz?
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

tomsoul pisze:
Ale ja nic z tego nie rozumiem. Znam słabo english. A zauważ w dodatku że to jest specyficzny angielski, naukowo-lekarski i tym bardziej nie kumam. Może łaskawie dasz tłumaczenie skoro już wklejasz?
Podsumowanie skutków ubocznych leków - tylko te najłatwiej zauważalne problemy zdrowotne są tam wymienione i wyłącznie leki najczęściej je powodujące. Tłumaczenie tych kilku 'trudnych' określeń psychiatrycznych poniżej (reszta chorób niepsychiatrycznych jest przecież wymieniona w ulotkach i nie ma związku z tym tematem).

[Ilość leków z takim skutkiem w ogóle] efekt i nazwy leków najczęściej wywołujących niepożądane objawy:

[166] Depresja: Accutane, Advil, Catapres, Cipro, Dalmane, Factive, Inderal, Naprosyn, Norpace, Pepcid, Reglan, Tagamet, Talwin, Ultracet, Valium, Xanax, Zantac

[156] Psychozy / halucynacje: Aldomet, Benadryl, Catapres, Celebrex, Cipro, Dexatrim, Elavil, Halcion, Inderal, Lanoxin, Procanbid, Sonata, Tagamet, Ultracet, Valium, Vioxx

[147] Stany splątania / delirium: Amaryl, Ambien, Benadryl, Catapres, Cipro, Compazine, Diabeta, Diabinese, Dymelor, Elavil, Mellaril, Sinemet, Tagamet, Valium, Xanax, Zantac

[76] Demencja: Aldomet, Inderal, Maxzide, Mellaril, Regroton, Restoril, Ser-Ap-Es, Tagamet, Valium, Xanax, Zantac

[35] Bezsenność: Avelox, Floxin, Inderal, Lasix, Mevacor, Nicorette, Sudafed, Synthroid, Theo-24
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Dzięki za wysiłek.
Awatar użytkownika
aux03ster03
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: aux03ster03 »

Schizo pisze:Akurat z tobą nie mam o czym dyskutować... Lista jest dla osób, które nie wiedzą jakie leki, narkotyki itd. mogą powodować halucynacje/urojenia i np. wkręcają sobie "schizofrenie". :wink: Jeśli nie masz żadnego "leku" do dodania na te listę zajmij się wklejaniem zdjęć wymienionych wcześniej zwierzaczków (koniecznie samców, po twoich postach widać, że do samic masz jakiś uraz - możliwe też, że to efekty wysokich dawek leków...), ale zrób to w innym, odpowiednim dziale/temacie. :mrgreen:
ja sobie nie wkrecam nie biore narkotykow a glosy mam mimo to
zdiagnozowane F.20 diagnoza wielokrotnie potwierdzona. Urojenia sa faktem naprawde mam schizofrenie i nikt mi nie wmowi ze nie a juz napewno nie jakis forumowicz ktory mnie nie zna osobiscie ;
takze nietrafione z tymi narkotykami. Przewaznie schizofrenik zaprzecza ze ma schizofrenie.A robienie z kogos narkomanow jest obrazliwe i nieprawdziwe.Schizo czy tak trudno ci uwierzyc w to ze ktos moze byc chory. Są dobre i zle leki ; Leki są roznej jakosci.Nie wszystkie sa zle.Nikt by mi nie dal narkotykow bo wiedza jaki jestem ; Skonczylo by sie na komisariacie zapewne. Demencji rowniez niemam nie jestem stary
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

@Aux03ster03, nie pisałam przecież o tobie. Nie wiem czy brałeś jakieś narkotyki lub inne substancje mogące wywołać epizod psychotyczny / omamy / urojenia, ale o nich właśnie jest ten wątek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”