a jak dostane stopień lekki to będę mógł pracować w zakładach pracy chronionej ?moi pisze:Jak się wczytasz w te przepisy, to wyjdzie Ci, że ze stopniem umiarkowanym możesz mieć kartę parkingową i legitymację. W niektórych miastach są jeszcze zniżki na środki transportu miejskiego (w każdym mieście inne zniżki).szymon1234 pisze: znalazłem coś takiego http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/3544
ale nie wiem czy to aktualne i mało co zrozumiałem
Ja bym tego nie była taka pewna. Byłam trzykrotnie hospitalizowana z powodu zaburzeń psychicznych, leczę się od lat, miałam operację kręgosłupa, mam znaczny ubytek wzroku, a dostałam stopień lekki. Dopiero po odwołaniu się przyznali mi stopień umiarkowany.wini pisze:Z taką diagnozą to powinieneś dostać st. umiarkowany.
Pozdrawiam.m.
Czy mam szanse na rente
Moderator: moderatorzy
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Re: Czy mam szanse na rente
Przede wszystkim zdrowia.. :-)
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Myślę, że tak. To miejsca dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością, a stopień lekki to też niepełnosprawność.szymon1234 pisze: a jak dostane stopień lekki to będę mógł pracować w zakładach pracy chronionej ?
Pozdrawiam.m.
Będziesz mógł pracować, ale mało jest zakładów chronionych, które biorą z tym stopniem. Mają one małą dotacje dla ludzi z tym stopniem, albo nie mają w ogóle.
Mi brakuje 9 miesięcy do zwykłej renty. Orientujecie się czy ją dostane gdy już po diagnozie podejmę pracę? Czy lekarz orzecznik zwraca na to uwagę?
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Nie wiecie czasem jak sprawdzić gdzie są zakłady pracy chronionej w moim mieście i okolicy ?
- moi
- moderator
- Kontakt:
Tak, okresy składkowe i nieskładkowe wylicza się dosłownie co do dnia. Lekarzowi orzecznikowi nie umknie brak tych 9 miesięcy.paulus pisze:Mi brakuje 9 miesięcy do zwykłej renty. Orientujecie się czy ją dostane gdy już po diagnozie podejmę pracę? Czy lekarz orzecznik zwraca na to uwagę?
Pozdrawiam.m.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Ciekawi mnie pewna sprawa jeżeli przepracuję 5 lat i mam umiarkowany stopień niepełnosprawności to jakiej kwoty mogę się spodziewać w sensie ile wyniesie renta ? (tak mniej więcej)
- moi
- moderator
- Kontakt:
Można sprawdzić na stronach ZUS-u:
A tu kwoty najniższych rent i emerytur:
http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=52
Pozdrawiam.m.
Wysokość renty
Wysokości renty ustala się w następujący sposób:
1)
renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy:
-
24% kwoty bazowej,
-
po 1,3% podstawy wymiaru za każdy rok okresów składkowych, z uwzględnieniem pełnych miesięcy,
-
po 0,7% podstawy wymiaru za każdy rok okresów nieskładkowych, z uwzględnieniem pełnych miesięcy,
-
po 0,7% podstawy wymiaru za każdy rok okresu brakującego do pełnych 25 okresów składkowych i nieskładkowych, przypadających od dnia zgłoszenia wniosku o rentę do dnia ukończenia przez wnioskodawcę 60 lat, tzw. staż hipotetyczny,
2)
renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy - wynosi 75% renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy,
3)
renta szkoleniowa wynosi 75% podstawy jej wymiaru i jest niezależna od wymiaru stażu ubezpieczeniowego. Renta szkoleniowa nie może być niższa niż najniższa wysokość renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy.
Przykład
W marcu 2012 r. z wnioskiem o rentę z tytułu niezdolności do pracy wystąpiła kobieta legitymująca się 3 letnim okresem opieki nad dzieckiem (okres nieskładkowy) i 26 letnim okresem pracy (okres składkowy). Lekarz orzecznik stwierdził istnienie częściowej niezdolności do pracy. Pozostałe warunki, wymagane do przyznania renty, zostały również spełnione i świadczenie zostało przyznane. Do ustalenia podstawy wymiaru renty z tytułu niezdolności do pracy zainteresowana wskazała wynagrodzenie osiągane w okresie 10 kolejnych lat kalendarzowych, tj. w latach 1996 - 2005, które w porównaniu z przeciętnym wynagrodzeniem z tych samych lat wynosi 172,30%. Oddział do wyliczenia renty zastosował kwotę bazową wynoszącą 2974,69 zł. Podstawa wymiaru renty z tytułu niezdolności do pracy wynosi więc 5125,39 zł (172,30%x2974,69 zł). Wysokość renty wynosi:
24% x2974,69 zł = 713,93 zł
26 x 1,3% x 5125,39 zł=1732,38 zł
3 x 0,7% x 5125,39 zł=107,63 zł
2553,94 zł
W związku z tym, że zainteresowana jest częściowo niezdolna do pracy, renta przysługuje w wysokości 75% wyliczonej kwoty, a więc 1915,46 zł (75% x 2553,94 zł).
Przykład
W marcu 2012 r. z wnioskiem o rentę z tytułu niezdolności do pracy wystąpił mężczyzna legitymujący się 5 letnim okresem nauki w szkole wyższej (okres nieskładkowy) i 28 letnim okresem pracy (okres składkowy). Lekarz orzecznik stwierdził całkowitą niezdolności do pracy. Pozostałe warunki, wymagane do przyznania renty, zostały także spełnione i świadczenie zostało przyznane. Do ustalenia podstawy wymiaru renty z tytułu niezdolności do pracy zainteresowany wskazał wynagrodzenie osiągane w okresie 10 kolejnych lat kalendarzowych, tj. w latach 2002 - 2011, które w porównaniu z przeciętnym wynagrodzeniem z tych samych lat wynosi 128,73%. Oddział do wyliczenia renty zastosował kwotę bazową wynoszącą 2974,69 zł. Podstawa wymiaru renty z tytułu niezdolności do pracy wynosi więc 3829,32 zł (128,73%x2974,69 zł). Wysokość renty wynosi:
24% x 2974,69 zł= 713,93 zł
28 x 1,3% x3829,32 zł =1393,87 zł
5 x 0,7% x 3829,32 z= 134,03 zł
2241,83 zł
A tu kwoty najniższych rent i emerytur:
http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=52
Pozdrawiam.m.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Dzięki wielkie za info! tylko jest mały problem mało co z tego rozumiem...
Powiedzmy że mam umiarkowany stopień niepełnosprawności i 5 lat składkowych ile dostane ?
Powiedzmy że mam umiarkowany stopień niepełnosprawności i 5 lat składkowych ile dostane ?
- moi
- moderator
- Kontakt:
Musisz sobie pod te wzory podłożyć swoje kwoty zarobków brutto i netto.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Słaby jestem mało co rozumiem sorry no
powiedzmy że mam 5 lat składkowych za minimalną krajową

- moi
- moderator
- Kontakt:
To dostaniesz najniższą rentę - skorzystaj z linku, który podałam w poście.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
- moi
- moderator
- Kontakt:
Jeżeli dostaniesz częściową niezdolność do pracy - to tak. Przy całkowitej niezdolności do pracy dostaniesz 799,18 zł. Do tych kwot możesz sobie dorobić - ile, to też możesz sprawdzić na stronach ZUS. Możesz też do nich zadzwonić po informację.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Nie wiem czy dobrze rozumuję ale przy całkowitej niezdolności chyba nie można pracować czy jednak można ?
-
- bywalec
Można.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Przy całkowitej niezdolności do pracy można też nie dostać renty! Moja znajoma miała taki właśnie przypadek! Po odwołaniu się przyznali jej jednak rentę socjalną. Nie wiem, jak będzie w Twoim przypadku.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
No różnie to bywa z tymi rentami mówisz dostała po odwołaniu rentę socjalną ale chyba może iść do pracy ?
- moi
- moderator
- Kontakt:
Tak, pisałam CI już, że można dorobić pewną kwotę pieniędzy. Jaką - znajdziesz na stronach ZUS-u.
Tę informację można też z łatwością odnaleźć w internecie:
Pozdrawiam.m.
Tę informację można też z łatwością odnaleźć w internecie:
http://wyborcza.biz/finanse/2029020,105 ... 56697.htmlIle można dorobić
Osoby na rencie z tytułu niezdolności do pracy (podobnie jak na rencie rodzinnej) mogą dorabiać, ale muszą uważać na ustawowe limity. Jeśli je przekroczą i zarobią więcej, mogą stracić część świadczenia lub może zostać im ono odebrane.
Zgodnie z prawem można dorobić do 70 proc. przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego (od 1 września 2012 r. to 2447,80 zł zł brutto).
Po przekroczeniu tego progu renta jest zmniejszana.
O ile? O kwotę, o jaką przekroczyliśmy limit. Jeżeli więc pani Agnieszka dorobiła na rencie 2547,80 zł brutto, to jej renta zostanie zmniejszona o 100 zł.
Ważne! ZUS może potrącić maksymalnie:
• 528,82 zł - z renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy,
• 396,03 zł - z renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy,
• 448,83 zł - z renty rodzinnej dla jednej osoby.
Ale uwaga! Jeśli limit dorabiania zostanie przekroczony o 130 proc. przeciętnego wynagrodzenia (od 1 września 2012 r. to 4545,90 zł brutto), ZUS wstrzyma wypłatę renty.
Uwaga!
Nie zmniejsza się ani nie zawiesza, niezależnie od wysokości dodatkowego przychodu, następujących świadczeń:
- rent inwalidy wojennego i rent rodzinnych po tym inwalidzie,
- rent inwalidy wojskowego, którego niezdolność do pracy powstała w związku ze służbą wojskową, i rent rodzinnych po tym inwalidzie.
Pozdrawiam.m.