Czy mam szanse na rente

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

Re: Czy mam szanse na rente

Post autor: szymon1234 »

moi pisze:
szymon1234 pisze: znalazłem coś takiego http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/3544
ale nie wiem czy to aktualne i mało co zrozumiałem
Jak się wczytasz w te przepisy, to wyjdzie Ci, że ze stopniem umiarkowanym możesz mieć kartę parkingową i legitymację. W niektórych miastach są jeszcze zniżki na środki transportu miejskiego (w każdym mieście inne zniżki).
wini pisze:Z taką diagnozą to powinieneś dostać st. umiarkowany.
Ja bym tego nie była taka pewna. Byłam trzykrotnie hospitalizowana z powodu zaburzeń psychicznych, leczę się od lat, miałam operację kręgosłupa, mam znaczny ubytek wzroku, a dostałam stopień lekki. Dopiero po odwołaniu się przyznali mi stopień umiarkowany.

Pozdrawiam.m.
a jak dostane stopień lekki to będę mógł pracować w zakładach pracy chronionej ?
Przede wszystkim zdrowia.. :-)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

szymon1234 pisze: a jak dostane stopień lekki to będę mógł pracować w zakładach pracy chronionej ?
Myślę, że tak. To miejsca dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością, a stopień lekki to też niepełnosprawność.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
mlody92
bywalec

Post autor: mlody92 »

Będziesz mógł pracować, ale mało jest zakładów chronionych, które biorą z tym stopniem. Mają one małą dotacje dla ludzi z tym stopniem, albo nie mają w ogóle.
Awatar użytkownika
paulus
zaufany użytkownik

Post autor: paulus »

Mi brakuje 9 miesięcy do zwykłej renty. Orientujecie się czy ją dostane gdy już po diagnozie podejmę pracę? Czy lekarz orzecznik zwraca na to uwagę?
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

Nie wiecie czasem jak sprawdzić gdzie są zakłady pracy chronionej w moim mieście i okolicy ?
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

W Urzędzie Pracy powinni mieć wykaz takich zakładów.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

paulus pisze:Mi brakuje 9 miesięcy do zwykłej renty. Orientujecie się czy ją dostane gdy już po diagnozie podejmę pracę? Czy lekarz orzecznik zwraca na to uwagę?
Tak, okresy składkowe i nieskładkowe wylicza się dosłownie co do dnia. Lekarzowi orzecznikowi nie umknie brak tych 9 miesięcy.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

Ciekawi mnie pewna sprawa jeżeli przepracuję 5 lat i mam umiarkowany stopień niepełnosprawności to jakiej kwoty mogę się spodziewać w sensie ile wyniesie renta ? (tak mniej więcej)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Można sprawdzić na stronach ZUS-u:
Wysokość renty
Wysokości renty ustala się w następujący sposób:
1)

renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy:
-

24% kwoty bazowej,
-

po 1,3% podstawy wymiaru za każdy rok okresów składkowych, z uwzględnieniem pełnych miesięcy,
-

po 0,7% podstawy wymiaru za każdy rok okresów nieskładkowych, z uwzględnieniem pełnych miesięcy,
-

po 0,7% podstawy wymiaru za każdy rok okresu brakującego do pełnych 25 okresów składkowych i nieskładkowych, przypadających od dnia zgłoszenia wniosku o rentę do dnia ukończenia przez wnioskodawcę 60 lat, tzw. staż hipotetyczny,
2)

renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy - wynosi 75% renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy,
3)

renta szkoleniowa wynosi 75% podstawy jej wymiaru i jest niezależna od wymiaru stażu ubezpieczeniowego. Renta szkoleniowa nie może być niższa niż najniższa wysokość renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy.

Przykład
W marcu 2012 r. z wnioskiem o rentę z tytułu niezdolności do pracy wystąpiła kobieta legitymująca się 3 letnim okresem opieki nad dzieckiem (okres nieskładkowy) i 26 letnim okresem pracy (okres składkowy). Lekarz orzecznik stwierdził istnienie częściowej niezdolności do pracy. Pozostałe warunki, wymagane do przyznania renty, zostały również spełnione i świadczenie zostało przyznane. Do ustalenia podstawy wymiaru renty z tytułu niezdolności do pracy zainteresowana wskazała wynagrodzenie osiągane w okresie 10 kolejnych lat kalendarzowych, tj. w latach 1996 - 2005, które w porównaniu z przeciętnym wynagrodzeniem z tych samych lat wynosi 172,30%. Oddział do wyliczenia renty zastosował kwotę bazową wynoszącą 2974,69 zł. Podstawa wymiaru renty z tytułu niezdolności do pracy wynosi więc 5125,39 zł (172,30%x2974,69 zł). Wysokość renty wynosi:

24% x2974,69 zł = 713,93 zł

26 x 1,3% x 5125,39 zł=1732,38 zł

3 x 0,7% x 5125,39 zł=107,63 zł
2553,94 zł

W związku z tym, że zainteresowana jest częściowo niezdolna do pracy, renta przysługuje w wysokości 75% wyliczonej kwoty, a więc 1915,46 zł (75% x 2553,94 zł).
Przykład
W marcu 2012 r. z wnioskiem o rentę z tytułu niezdolności do pracy wystąpił mężczyzna legitymujący się 5 letnim okresem nauki w szkole wyższej (okres nieskładkowy) i 28 letnim okresem pracy (okres składkowy). Lekarz orzecznik stwierdził całkowitą niezdolności do pracy. Pozostałe warunki, wymagane do przyznania renty, zostały także spełnione i świadczenie zostało przyznane. Do ustalenia podstawy wymiaru renty z tytułu niezdolności do pracy zainteresowany wskazał wynagrodzenie osiągane w okresie 10 kolejnych lat kalendarzowych, tj. w latach 2002 - 2011, które w porównaniu z przeciętnym wynagrodzeniem z tych samych lat wynosi 128,73%. Oddział do wyliczenia renty zastosował kwotę bazową wynoszącą 2974,69 zł. Podstawa wymiaru renty z tytułu niezdolności do pracy wynosi więc 3829,32 zł (128,73%x2974,69 zł). Wysokość renty wynosi:

24% x 2974,69 zł= 713,93 zł

28 x 1,3% x3829,32 zł =1393,87 zł

5 x 0,7% x 3829,32 z= 134,03 zł

2241,83 zł

A tu kwoty najniższych rent i emerytur:
http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=52

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

Dzięki wielkie za info! tylko jest mały problem mało co z tego rozumiem...

Powiedzmy że mam umiarkowany stopień niepełnosprawności i 5 lat składkowych ile dostane ?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Musisz sobie pod te wzory podłożyć swoje kwoty zarobków brutto i netto.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

Słaby jestem mało co rozumiem sorry no :( powiedzmy że mam 5 lat składkowych za minimalną krajową
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

To dostaniesz najniższą rentę - skorzystaj z linku, który podałam w poście.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

czyli 613 zł z groszami tak?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jeżeli dostaniesz częściową niezdolność do pracy - to tak. Przy całkowitej niezdolności do pracy dostaniesz 799,18 zł. Do tych kwot możesz sobie dorobić - ile, to też możesz sprawdzić na stronach ZUS. Możesz też do nich zadzwonić po informację.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

Nie wiem czy dobrze rozumuję ale przy całkowitej niezdolności chyba nie można pracować czy jednak można ?
pogrzebany żywcem
bywalec

Post autor: pogrzebany żywcem »

Można.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Przy całkowitej niezdolności do pracy można też nie dostać renty! Moja znajoma miała taki właśnie przypadek! Po odwołaniu się przyznali jej jednak rentę socjalną. Nie wiem, jak będzie w Twoim przypadku.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
szymon1234
zaufany użytkownik

No różnie to bywa z tymi rentami mówisz dostała po odwołaniu rentę socjalną ale chyba może iść do pracy ?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Tak, pisałam CI już, że można dorobić pewną kwotę pieniędzy. Jaką - znajdziesz na stronach ZUS-u.

Tę informację można też z łatwością odnaleźć w internecie:
Ile można dorobić

Osoby na rencie z tytułu niezdolności do pracy (podobnie jak na rencie rodzinnej) mogą dorabiać, ale muszą uważać na ustawowe limity. Jeśli je przekroczą i zarobią więcej, mogą stracić część świadczenia lub może zostać im ono odebrane.

Zgodnie z prawem można dorobić do 70 proc. przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego (od 1 września 2012 r. to 2447,80 zł zł brutto).

Po przekroczeniu tego progu renta jest zmniejszana.

O ile? O kwotę, o jaką przekroczyliśmy limit. Jeżeli więc pani Agnieszka dorobiła na rencie 2547,80 zł brutto, to jej renta zostanie zmniejszona o 100 zł.

Ważne! ZUS może potrącić maksymalnie:

• 528,82 zł - z renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy,

• 396,03 zł - z renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy,

• 448,83 zł - z renty rodzinnej dla jednej osoby.

Ale uwaga! Jeśli limit dorabiania zostanie przekroczony o 130 proc. przeciętnego wynagrodzenia (od 1 września 2012 r. to 4545,90 zł brutto), ZUS wstrzyma wypłatę renty.

Uwaga!

Nie zmniejsza się ani nie zawiesza, niezależnie od wysokości dodatkowego przychodu, następujących świadczeń:

- rent inwalidy wojennego i rent rodzinnych po tym inwalidzie,

- rent inwalidy wojskowego, którego niezdolność do pracy powstała w związku ze służbą wojskową, i rent rodzinnych po tym inwalidzie.
http://wyborcza.biz/finanse/2029020,105 ... 56697.html

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”