Olanzapina i tycie
Moderator: moderatorzy
Re: Olanzapina i tycie
ja jestem tez teraz na olanzapinie i tez przytylam
A waze juz ponad 70 kg:(

jak brałam olanzapinę też przytyłam 30 kg,
Ja miałem jakieś 72 kg gdy zacząłem brać olanzapine. Teraz powoli dobijam do 95 kg. Leczę się nią od początku marca
Lekarz ostatnio zmniejszył dawkę do 10 mg olzapinu i dał fluoksetynę żebym schudł 

Chciałam się podzielić swoim doświadczeniem. Od tygodnia biorę Zolafren 20mg.
Lekarka od razu uprzedziła mnie o efekcie tycia i zaleciła dietę tzw. "kęsową".
Znaczy się jeść co godzinę po kęsie.
Ja jem np. od rana pół kromki chleba co godzinę, tak że w 4 godziny zjem 2 kromki, potem rozkładam na raty obiad i kolacje. W ciągu tego tygodnia schudłam kilogram. Ogółem jej mniej niż jadłam i podoba mi się bo ciągle jem:) Warzywa i owoce można bez ograniczeń wiec po 19 zajadam się ogórkami z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Polecam tą dietę.
Malutkie ilości co godzinę.
Buziaki:)
Lekarka od razu uprzedziła mnie o efekcie tycia i zaleciła dietę tzw. "kęsową".
Znaczy się jeść co godzinę po kęsie.
Ja jem np. od rana pół kromki chleba co godzinę, tak że w 4 godziny zjem 2 kromki, potem rozkładam na raty obiad i kolacje. W ciągu tego tygodnia schudłam kilogram. Ogółem jej mniej niż jadłam i podoba mi się bo ciągle jem:) Warzywa i owoce można bez ograniczeń wiec po 19 zajadam się ogórkami z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Polecam tą dietę.
Malutkie ilości co godzinę.
Buziaki:)
m a
Chciałam napisać że po dwóch miesiącach brania leku i stosowania tej diety schudłam 5 kilo, co mi się nigdy wcześniej od kilku lat nie udało.
Fakt, nie zwracam uwagi na ochotę i głód, jem z rozsądku i często jestem głodna. Czuję się trochę jak wtedy gdy miałam anoreksję. Po prostu trzeba samodyscypliny. Schudnięcie nie było dla mnie wystarczającą motywacją. Jednak wizja przytycia 30 kilo podziałała.
Pozdrawiam głodnie;)
Fakt, nie zwracam uwagi na ochotę i głód, jem z rozsądku i często jestem głodna. Czuję się trochę jak wtedy gdy miałam anoreksję. Po prostu trzeba samodyscypliny. Schudnięcie nie było dla mnie wystarczającą motywacją. Jednak wizja przytycia 30 kilo podziałała.
Pozdrawiam głodnie;)
m a
Ja też, mimo że jestem teraz na maksymalnej dawce olanzapiny, chudnę w szybkim tempie bez wysiłku. Udało mi się poradzić sobie z kompulsywnym objadaniem parę miesięcy temu i schudłam już 10 kg. Jak się chce to się da:)
Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ja przytyłam na olzapinie okolo 20 kg.
Od czerwca tego roku do teraz schudłam 10 kg
Ale ta dieta kąskowa jest ciekawa
Wypróbuję ją od jutra
Dzięki za nowe pomysły
Od czerwca tego roku do teraz schudłam 10 kg

Ale ta dieta kąskowa jest ciekawa

Wypróbuję ją od jutra

Dzięki za nowe pomysły

Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia 

- amigo
- zaufany użytkownik
Z tego wynika ze wiekoszc osob tyje na olanzpinie, cos ma ten lek w sobie ze sprzyja tyciu.
- Necro
- zaufany użytkownik
U mnie też waga na olzie rosła szybko i ten wilczy apetyt na tym leku 

Śmierć Wrogom Ojczyzny
A mnie zostało 3 kg do zaplanowanej wagi, a jestem na 20 mg Zalasty 

Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
- amigo
- zaufany użytkownik
Biore dziennie 35 mg olanzapiny dziennie i nie zauwazylem wzrostu apetytu, zawsze na wieczor mialem wiekszy apetyt i nie sadze ze to moze byc spowodowana olnzapina.Uwazam to za bardzo dobry lek, ale nie na kazdego moze tak dzialac.
Chyba u wiekszosci powoduje tycie ? Ja jestem jakims wyjatkiem
Chyba u wiekszosci powoduje tycie ? Ja jestem jakims wyjatkiem

- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Jak się bierze Olanzapine to tak się tyje,ja biorę Olpinat na bazie Olanzapiny i też mam apetyt,taka to przypadłość naszych psychotropów.Przeważnie po każdym leku się tyje i jest duży apetyt.Mi to osobiście nieprzeszkadza.miszczu pisze:Jak radzicie sobie z tym koszmarnym skutkiem ubocznym podczas brania olanzapiny czyli tyciem?
Ja w ciagu 5 miesiecy brania tego leku przytylem 26 kg i mam juz dosyc:/.
Michal
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Nie zauważyłem czegoś takiego,ja po Olanzapinie czuje się dobrze.fizia pisze:Czy wy tez zauwazyliscie ze po olanzapinie wlosy sa tluste i cienkie a skora gruba i tlusta?
Michal
- seebek
- zaufany użytkownik
Kiedyś moim mottem życiowym było twierdzenie że jem po to aby żyć, a dziś żyję po to aby jeść, obrót o 180 stopni. 

"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Mi przybyło 15 kg, ale staram się odżywiać zdrowo, nie jem słodyczy i biegam.
- AleksandraK
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Przeczytałam ten wątek, jak dostałam olanzapinę i się trochę podłamałam, bo niedawno zaczęłam na diecie zrzucać to, co przytyłam przez zaburzenia hormonalne (które leczę od niedawna). Ale... udało się. Nie tylko nie przytyłam, ale powolutku chudnę. Głód jest, ale że nie chce się ruszyć tyłka po jedzenie, to jem tyle, ile trzeba. 

- AleksandraK
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Fakt na tym leku trzeba sie pilnowac.Robi faze glodu i to jest niebezpieczne gdy wtedy bierze sie to na noc.
Córka bierze olanzapine od 2 i pół miesiąca. Przytyła 8 kg. Szczególnie wydęty ma brzuszek. Ma napady głodu, zaczynam jej wydzielać jedzenie ( mniejsze porcje i zero podjadania wieczorem). Lekarka mówiła że po trzech miesiąca skutki uboczne leku mijają a jedynie pozostaje rozciągnięty żołądek, i w efekcie dalej je się więcej. Czy po dłuższym stosowanie olanzapine faktycznie mija apetyt? Nie mogę na razie zmusić ją do większego ruchu. Spanie, jedzenie, siedzenie, ociężałość. Bierze 20 mg anzorinu wieczorem oraz od niedawna solian 200 mg rano i 400 mg wieczorem. Jak by mogła to spała by na okrągło. Czy kiedyś mija to przymulenie?
Dogmatyczne wyrocznie lekarskie nie robią już na mnie żadnego wrażenia.