Powrót do zdrowia :)
Moderator: moderatorzy
Re: Powrót do zdrowia :)
Mi też cieżko było zaakceptowac, ze zachorowalam. Mialam mysli rezygnacyjne lekko samobojcze po 1 psychozie, chociaz bylam w remisji wtedy przez 3 lata. Teraz akceptuje chorobe, ale nie akcpetuje braku remisji. Nie da sie chyba zaakceptowac choroby w jej ogniu.
Mi się też kiedyś wydawało że wyzdrowiałem ale to była tylko psychoza.
Podobno akceptacja choroby to pierwszy objaw zdrowienia. Może być też tak, że masz objawy utrwalone i takowe nigdy nie znikną ale, za pomocą lekarstw mogą zostać odsunięte w kąt i człowiek przestaje na nich się skupiać. Do tego warto dążyć. Skupiać się na tym co się lubi robić i zacząć to robić, a nie skupiać się na chorobie. Skupianie się na chorobie powoduje błędne koło z którego trudno jest się wydostać. Warto spotykać się z rówieśnikami. Jeżeli nie ma takiej możliwości, to przynajmniej rozmawiać telefonicznie. Warto dążyć do relacji społecznych, są bardzo dla nas ważne. Można zapisać się na oddział dzienny. Tam przebywa sporo młodych osób w podobnej sytuacji, są zajęcia terapeutyczne i można fajnie spędzić czas. Nawet sam dojazd jest ważny, trzeba ubrać się, doprowadzić do ładu, wyjść z domu, a i można popatrzeć na ludzi, porozmyślać. Wszystko to bardzo pomaga wyrwać się z rutyny choroby.urojona pisze: ↑pn maja 03, 2021 12:39 pm Mi też cieżko było zaakceptowac, ze zachorowalam. Mialam mysli rezygnacyjne lekko samobojcze po 1 psychozie, chociaz bylam w remisji wtedy przez 3 lata. Teraz akceptuje chorobe, ale nie akcpetuje braku remisji. Nie da sie chyba zaakceptowac choroby w jej ogniu.
Digital, boje sie iść na oddział dzienny 

- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Nowe tematy na Discord!
-
- zarejestrowany użytkownik
Co z tego że udało mi się wyjść ze schizofrenii po wielu latach to zaczęły pojawiać się inne problemy ze zdrowiem czeka mnie zrobienie wielu badań mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i nic złego w nich nie wyjdzie.
Jakie problemy?
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Digital kiedyś byłeś uprzedzony do przebywania z ludzmi,a teraz do tego namawiasz?
Tylko stół nie zmienia zdania
Byłem uprzedzony w swoim aspekcie gdyż jestem stary i nic już nie da się z tym zrobić ale dla osób młodych izolacja jest dosyć szkodliwa, a nawet destrukcyjna. Warto wychodzić do ludzi, bez tego człowiek zapada się do wewnątrz, a to nie jest ani zdrowe, ani dobre.

Byłem uprzedzony w swoim aspekcie gdyż jestem stary i nic już nie da się z tym zrobić ale dla osób młodych izolacja jest dosyć szkodliwa, a nawet destrukcyjna. Warto wychodzić do ludzi, bez tego człowiek zapada się do wewnątrz, a to nie jest ani zdrowe, ani dobre.
- wowo
- zaufany użytkownik
Hej jak tam u Was, postępy w zdrowieniu jakieś są?
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Ja to już zapominam że chorowałem.Fajnie się ogląda Twoje filmy. Bije od Ciebie pozytywna energia, widać od razu że po chorobie nic nie zostało.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
- wowo
- zaufany użytkownik
I tak ma być! Dzięki 
- wowo
- zaufany użytkownik
Mój czas w ciągu dnia jest aktywny, nie ważne czy to poniedziałek czy niedziela, zawsze aktywnie. Muzyka, spacer, ciekawi ludzie, zakupy, ulubiony serial, fajne turystyczne miejsca to wszystko i więcej tworzy mój dzień. Warto żyć aktywnie.