jak długo przyjmujecie olanzapine?

zyprexa, zolafren, zalasta, zolaxa, velotab, zypadhera

Moderator: moderatorzy

swtern
zaufany użytkownik

Re: jak długo przyjmujecie olanzapine?

Post autor: swtern »

Oj bedzie juz z 15 lat.Na olanzapinie czas szybko plynie
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

I jak twój mózg po takiej kuracji. Robiłeś sobie tomografię A jak intelekt? Jesteś sprawny umysłowo? Czy jesteś inwalida umysłowym?
swtern
zaufany użytkownik

Leki nie maja tu wiele do rzeczy.Juz podczas pierwszej psychozy przestalem rozumiec matematyke w 6 klasie to bylo bodajze.
Niestey panie norweg schizofrenia to choroba neurologiczna a nie filozoficzna jak w ujeciu pana idoli
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Sokrates miał schizofrenie wcześniej niż ty i był wielkim filozofem Dlatego nie zwalaj nic na nią
swtern
zaufany użytkownik

...I rozmawiaj tu z takim..
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

To poczytaj Junga jak Sokrates ci obcy
swtern
zaufany użytkownik

Jesli chodzi a filozofie to preferuje Kanta
swtern
zaufany użytkownik

ale fakt nie jestem za bardzo oczytany wiec latwo mnie zagiac.Ale przynajmniej nie jestem monotematyczny :)
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Kant nie był schizofrenikiem a Jung był i jakoś inteligencji mu szereg psychoz nie odjął
swtern
zaufany użytkownik

Z tego co czytałem z ta schizofrenia Junga to podejrzana sprawa
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Tak ciąg psychoz halucynacji głosowych i wizualnych . Tylko on był psychiatra i nigdy nie wziąłby uszkadzającego mózg leku.
swtern
zaufany użytkownik

Moze i uszkadza mozg ale pacyfikuje pewne nagatywne zachowania,co jest bardziej szkodliwe?
darioos
zarejestrowany użytkownik

Post autor: darioos »

olanzapina uszkadza mózg? Jest jakiś neuroleptyk, który nie uszkadza?
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Ja biorę już sześć lat. Zamiast hydro o rispo.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

darioos pisze: śr sty 25, 2023 5:21 pm olanzapina uszkadza mózg? Jest jakiś neuroleptyk, który nie uszkadza?
Każdy . Co prawda bronią się ze nie wiadomo ponoć jakie to ma konsekwencje poza obniżeniem funkcji poznawczych i osłabieniem nawet bardzo znacznym pamięci. Gdzieś czytałem ze abilify jest tu najlepsze w sensie ze najmniej ale to może być marketing. Poszukaj w internecie.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

paulus318 pisze: śr sty 25, 2023 4:45 pm Moze i uszkadza mozg ale pacyfikuje pewne nagatywne zachowania,co jest bardziej szkodliwe?
Trudno jednoznacznie stwierdzić W Norwegii wprowadzili teraz ze nie dają żadnych leków na psychozy dla chętnych w szpitalach psychiatrycznych. To jest pozostawiono decyzje pacjentowi co woli lek i jego konsekwencje dobre i złe czy bez leku i tego konsekwencje dobre i złe. Jest też wiele wyników badań nad lekami które mówią jak leki na prawdę działają jak długo warto je brać i jakie są ich skutki uboczne również te niewyszczególnione w ulotkach. Opinie profesorów i doktorów psychiatrii i psychologi są różne . Są fani leków ich umiarkowani fani i zdarzają cię też ich całkowici przeciwnicy jak z jungcircle w Australi np., którzy twierdzą ze nie są one żadnym rozwiązaniem. Raczej krytyczny stosunek do leków a zwłaszcza ich długiego stosowania przejawiają też ludzie związani z otwartym dialogiem którzy chwalą się wysoka skutecznością w leczeniu schizofrenii. Zamiast na leki stawiają oni na psychoterapię w gronie rodzinnym tak w dużym skrócie.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Dużo zależy też w jakiej grupie się znajdziesz . Zgodnie z literatura do 40% schizofreników wyzdrowiałby całkowicie bez leku. Tylko nie wiadomo czy się w tym procencie mieścisz . A ponieważ nie ma tego jak sprawdzić psychiatrzy tłumacza się tym dlaczego dają lek każdemu.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Na każdego leki działają też inaczej. Są nieliczne osoby które na lekach pracują o ile nie oszukują one w tym ze je biorą jak np Katastrofa, Józef i Trikster i osoby całkowicie wykończone jak wielu innych użytkowników tego forum. Według statystyk tylko 5 % schizofreników na lekach ma stałą pracę. Ile osób bez leków pracuje nie wiadomo na forum jest to np Picolo. Według szacunków blisko połowa schizofreników się w Polsce nie leczy - jednak te szacunki mogą być nieprawidłowe zasadzają się one na regule ze 1% w każdym społeczeństwie ma być schizofreników . Są też osoby takie jak np Piotrek który pracuje i jeździ samochodem i które biorą śladowe ilości leków jak 2.5 olanzapiny.
swtern
zaufany użytkownik

Zrezygnowałem z roboty w wieku 40 lat.Pracowałem jako stolarz.ale objawila mi sie jeszcze choroba meniera i dałem sobie spokój.Dwukrotna psychoza do 35 roku.Czy jestem jeszcze chory nie wiem wole nie sprwdzac i rzucac pigulek-przy moich dolegliwosciach,bylbym klopotliwym pacjentem w szpitalu.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

To już musisz pytać swojego lekarza jak długo jeszcze możesz czy powinieneś brać leki. Zalecenia psychiatryczne mówią ze przy dwóch epizodach są to 2-5 lat . Czy można albo powinno się brać leki dłużej ocenia lekarz psychiatra np z uwagi na myśli samobójcze lub stany psychotyczne i mając ogląd całej twojej sytuacji. Przy tym kieruje się on wynikami badań nad lekami w tym zasadnością lub nie ich długotrwałego stosowania.

Pewnie jak czujesz się dobrze na lekach i jesteś na nich w pełni sprawny umysłowo i nie masz innych skutków ubocznych to jest u ciebie brak jednej z przesłanek za ich odstawieniem . Konkretnie jednak jak długo możesz przebywać na lekach bez poważnej szkody dla zdrowia psychicznego i fizycznego stwierdza lekarz, w tym ocenia ryzyko lub jego brak powstania u ciebie psychozy z nadwrażliwości dopaminowej spowodowanej długa ekspozycja na leki, co według jednego z artykułów ma być widoczne po dyskinezach. To jest ich brak miałby świadczyć ze takiej nadwrażliwości przynajmniej prima facie nie ma - ale doczytaj w szczegółach bo jest to dość skomplikowane.

https://www.karger.com/Article/FullText/477313
ODPOWIEDZ

Wróć do „olanzapina”