Koniec ubezwłasnowolnienia niepełnosprawnych. Nowe przepisy.
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Re: Koniec ubezwłasnowolnienia niepełnosprawnych. Nowe przepisy.
Znam kolegę który jest ubezwłasnowolniony i mieszka w DPSie.Co kilka lat sąd rozpatruje to czy mu przedłużyć decyzję o ubezwłasnowolnieniu i za każdym razem boi się że mu to zniosą.Nie wiem czy słuszne są jego obawy ale boi się że wtedy musiał by opuścić zakład i radzić sobie sam na wolności.Będąc ubezwłasnowolnionym ma przydzielonego prawnego opiekuna którym jest jedną z pań pracujących w DPSie .Musi mieć jej zezwolenie gdy chce wyjść z ośrodka chociażby na spacer.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Re: Koniec ubezwłasnowolnienia niepełnosprawnych. Nowe przepisy.
DPS to nie dps. A Zol to nie zol.Piotrek007 pisze: ↑czw sty 23, 2025 5:17 pm Znam kolegę który jest ubezwłasnowolniony i mieszka w DPSie.Co kilka lat sąd rozpatruje to czy mu przedłużyć decyzję o ubezwłasnowolnieniu i za każdym razem boi się że mu to zniosą.Nie wiem czy słuszne są jego obawy ale boi się że wtedy musiał by opuścić zakład i radzić sobie sam na wolności.Będąc ubezwłasnowolnionym ma przydzielonego prawnego opiekuna którym jest jedną z pań pracujących w DPSie .Musi mieć jej zezwolenie gdy chce wyjść z ośrodka chociażby na spacer.
sprawdzone adresy to:
DPS@
ZOL@
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.