Ciąża a leki?

Moderator: moderatorzy

Gosia1247
zaufany użytkownik

Re: Ciąża a leki?

Post autor: Gosia1247 »

bardzo nieelegancka odpowiedź . Ja się nie trułam. Leki przepisał lekarz leki, gwarantując pomyślny rozwój ciąży . Ciąża przebiegała idealnie. lekarz był zachwycony. Problem zaczął się w początkach dojrzewania. Cały czas myślę , czy słuchając lekarza postąpiłam dobrze. Nurtuje mnie pytanie ,czy zażywane przeze mnie leki miały wpływ na kształtowanie się mózgu. Proszę o udzielenie jakiejś wiedzy. pozdrawiam
Awatar użytkownika
maniek123
nadużywający
nadużywający
Gadu-Gadu: 560878

Post autor: maniek123 »

jezu to sa geny odziedziczyl po Tobie twój syn nieporadność i niezaradność zyciowa nie rozumiesz tego dziedziczymy geny po rodzicach i jesteśmy tacy sami jak oni dlatego chorujemy...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Mańku, na pewno nie dziedziczy się takich cech, jak nieporadność i niezaradność. A mówienie takich słów, do kogoś, kto jest w żałobie bardzo źle o Tobie świadczy.

Gosia, wybacz te off-topy - na forum piszą różni ludzie i czasami trzeba wykazać wiele cierpliwości i dobrej woli, by się porozumieć.

Na Twoje pytanie nie umiem odpowiedzieć. Osobiście bałabym się brać jakiekolwiek leki w czasie ciąży. Nie wiem, jaki wpływ na przebieg ciąży mają takie leki, jak clonozepam.
Na forum mamy przykłady szczęśliwie rozwiązanych ciąż, które były prowadzone na lekach - dzieci są zdrowe, dobrze się rozwijają. Może w wątku odezwie się ktoś, kto w czasie ciąży brał leki i ma już dorosłe dzieci - wtedy uzyskasz więcej informacji.

Pozdrawiam.m.
Gosia1247
zaufany użytkownik

Dziękuję Moi za miłą odpowiedź. Napisz mnie dlaczego bała byś się zażywać clonozepam w ciąży . Chcę znaleźć odpowiedź skąd wzięła się u mego syna schizofrenia prosta. Ja jestem osobą bardzo żywą, odważną, zawodowo odnoszę sukcesy a mój syn tak strasznie zachorował , pomimo ,że był bardzo kochany , rozpieszczany. Zabiegaliśmy z mężem o jego uczucia. Jedno co po mnie odziedziczył to wielką wrażliwość , która daje mi silę do ciągłej walki. Moim zdaniem mój syn miał dobry przykład w domu pod każdym względem. Zastanawia mnie fakt ,ze lekarz gwarantował w 100% ,ze clonoz. nie wpłynie na dziecko a jednak choroba odezwała się w okresie dojrzewania. Rozmawiałam z wieloma lekarzami , ale żadnej konkretnej informacji nie otrzymałam.
Chcę tylko dodać ,ze ciąża przebiegała prawidłowo ( choć zakończyła się cesarskim cięciem),lekarz był bardzo zadowolony. Dziecko urodziło się niezwykle silne, zdrowe oraz spokojne. Dopiero czas dojrzewania zniszczył moje życie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Gosia, każdy lek niesie ze sobą jakieś ryzyko skutków ubocznych. Wiadomo, że clonozepam ma dużo skutków ubocznych - dlatego nie brałabym tego leku w ciąży.
Zdałaś się na doświadczenie lekarzy, nie miej więc do siebie żalu. To oni powinni wiedzieć lepiej i Ci doradzić. Tak właśnie zrobili.
Trudno, naprawdę, powiedzieć, czy ten lek miał wpływ na rozwój choroby u Twojego syna. Wydaje mi się, że szukasz jednoznacznej przyczyny, a to jest trudne do ustalenia. Na forum jest wiele przykładów zachorowań u ludzi, którzy mieli idealne warunki do rozwoju, byli kochani, szanowani, lubiani, mieli swoje pasje, nie mieli problemów, a jednak zachorowali.
Myślę, że Twój syn był w tej grupie. Na pewno nie ponosisz winy za jego chorobę.

Pozdrawiam.m.
Gosia1247
zaufany użytkownik

dziękuję moi.
Mrai
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Mrai »

Hej!Gosiu ja chciałam Ci jeszcze napiasać, nie wiem , czy czytasz jeszcze forum, ale może, więc: obecnie jestem na etapie brania dość małych dawek leków i mam szansę zajść w ciążę. Wiadomo mi, że dzieci schizofrenika mogą mieć większą podatność na zachorowanie na schizofrenię (uaktywnić się ona może gdy mają jakieś mocne przeżycia w ciągu życia). Ale jakby moje dziecko w przyszłości zachorowało i zapytało mnie dlaczego je urodziłam i musi cierpieć - odpowiedziałabym - kochanie, tak bardzo Cię chciałam na tym świecie, tak bardzo Cię pragnęłam, że mimo przeciwności losu walczyłam o to, byś był na świecie. I myślę Gosiu, że Ty myślałaś podobnie. Nie obwiniaj się.
Maniek1234
zaufany użytkownik
Status: trener interpersonalny
Gadu-Gadu: 560878

Post autor: Maniek1234 »

wiele kobiet zapladnialem wiec moge sie wypowiedziec i z wieloma spalem.nie mysl w ten sposob ze twoje dziecko bedzie chore wtedy kiedy one bedzie beda juz takie leki ze Ci ludzie i dzieci beda jak zdrowe.
jestem urodzonym przywodca
"Kto nie wygra sam ze sobą, ten nie zwycięży nigdy"
bylem juz na piensku siedmiu piekiel ale teraz...chyba sie nawet nie spoce...
ODPOWIEDZ

Wróć do „ciąża, macierzyństwo”