zaburzenia schizotypowe

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
gold
zaufany użytkownik

Re: zaburzenia schizotypowe

Post autor: gold »

w tych wszystkich chorobach zab. schizotypowe ,schizofrenia chodzi o pewne upośledzenie w funkcjonowaniu społecznym.sam na początku miałem zdiagnozowane f21 trafiłem na abilify później odstawiłem miałem urojenia no i tak zdiagnozowano u mnie schizofrenie...
nie ważne jaką ma się diagnoze ważne jakim się jest człowiekiem...
Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.
Korat
zaufany użytkownik

Post autor: Korat »

gold , bardzo ciekawe bo od 2008 roku mam F21, niedawno brałem abilify i zadziało się coś, że prawdopodobnie zostanę przekwalifikowany na F20, ale o tym dowiem się dopiero jak dostanę wypis z oddziału. Aktualnie jestem na ketrelu i te "quasi-pozytywne" objawy o kilkadziesiąt procent się zmniejszyły, co ciekawe depresja też jest mniejsza. Jednak oczyszczony z tych objawów dostrzegam jak bardzo zżerają mnie objawy negatywne. Niestety przez nie nie mogę powiedzieć bym wychodził na prostą.
F21- insipid schizotypal
Awatar użytkownika
gold
zaufany użytkownik

Post autor: gold »

też brałem ketrel ale tylko 100mg ,u mnie powodował stan nadmiernego uspokojenia i źle się po nim czułem...na objawy negatywne poproś lekarzy o jakiś antydepresant np. wenlafaksyne bo ja ją biore...
ważne jest to żebyś miał włączony neuroleptyk przy antydepresancie.łykaj suplementy diety np. Iskial - tran który mi pomógł.Kwasy omega-3 i omega-6 wspomagają leczenie schizo.ale powiem ci że arypiprazol + wenlafaksyna + tran = mistrzostwo świata na objawy negatywne :)

pozdrawiam
Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.
Awatar użytkownika
pawel(29l.)
zaufany użytkownik

Post autor: pawel(29l.) »

postanowiłem dziś wrócić do sprawy 'schizotypowych'(chyba temu, że była to pierwsza diagnoza-wyrok, którą dla siebie usłyszałem i przyszło mi się z nią dość mocno zmierzyć, oraz; nie tylko ostatnio, nie daje mi ona względnego spokoju)
pewnie dokładnie nikt nie wie gdzie kończy się schizotypia a zaczyna schiza tyle że mnie ciągnie do rozpracowania schizotypowych zaburzeń osobowości :|
Nie jestem Bogiem, jestem człowiekiem.
lmp
zaufany użytkownik

Post autor: lmp »

pozwólcie że odgrzeję stary temat
chciałbym się zapytać schizotypowców jak sobie radzicie, co studiujecie, gdzie pracujecie, o ile w ogóle to robicie, jakie macie hobby, zainteresowania, cele, marzenia, wartości
Awatar użytkownika
pawel(29l.)
zaufany użytkownik

Powiem akurat krótko-nie pracuję ,nie studiuję, zero hobby(zainteresowań)
;co do celów marzeń wartości;- to to wszystko niestety :( kompletnie mi legło w gruzach...
lmp
zaufany użytkownik

pawel(29l.) pisze: sob mar 11, 2017 12:23 pm Powiem akurat krótko-nie pracuję ,nie studiuję, zero hobby(zainteresowań)
;co do celów marzeń wartości;- to to wszystko niestety :( kompletnie mi legło w gruzach...
smutne :( pewnie depresja Ci dojebała i to przez to? bo ja mam schizotypie zdiagnozowaną ale obecnie nie mam depresji (moze dlatego ze biore antydepresanty) i czuje sie dobrze, studiuje i dobrze mi to idzie, mam rozne hobby ktorych realizacje co prawda moj lek przed ludzmi utrudnia ale lubie tez czytac rozne rzeczy, nauka, i nie musze wychodzic z domu zeby to robic, wyklady tez sa na yt wiec mozna z domu sie rozwijac intelektualnie.
Awatar użytkownika
pawel(29l.)
zaufany użytkownik

Depresja jest dziś wg mnie pojęciem nadużywanym a nawet kontrowersyjnym...
Co do leków i Twoich hobby nic tylko w jak najbardziej pozytywnym świetle-pozazdrościć:)
lmp
zaufany użytkownik

pawel(29l.) pisze: ndz mar 12, 2017 10:52 am Depresja jest dziś wg mnie pojęciem nadużywanym a nawet kontrowersyjnym...
Co do leków i Twoich hobby nic tylko w jak najbardziej pozytywnym świetle-pozazdrościć:)
to czemu tak slabo u Ciebie skoro nie masz depresji? to przez anhedonie,apatie,abulie?
Awatar użytkownika
pawel(29l.)
zaufany użytkownik

Że nie mam depresji-to tego akurat nie powiedziałem:)(ani tu nie napisałem:):))
lmp
zaufany użytkownik

pawel(29l.) pisze: pn mar 13, 2017 12:34 pm Że nie mam depresji-to tego akurat nie powiedziałem:)(ani tu nie napisałem:):))
jak wyglada Twoj plan dnia? co robisz w swoim życiu?
Awatar użytkownika
pawel(29l.)
zaufany użytkownik

plan dnia to chaos, a w życiu 'improwizuję'
Awatar użytkownika
pawel(29l.)
zaufany użytkownik

lepiej nic nie pisać ale ta op-cja powyżej może się zmieni...
Awatar użytkownika
smutna kobieta
zaufany użytkownik

Post autor: smutna kobieta »

czym zaburzenia schizotopowe różnią się od schizofrenii?
zawsze jest ktoś kto Cię kocha, nawet możesz go nie znać...
AB
bywalec

Post autor: AB »

Schizotypowe zaburzenie osobowości nie ma dokładnie uchwytnego początku. Najczęściej trwa od dzieciństwa. W schizofrenii chyba nie ma reguły-bo początek choroby może być różny-nagły, stopniowy lub pseudonerwicowy. Osoby ze schizotypią np. widzą często wokół głów innych osób aurę, której inni nie dostrzegają- czyli "schizotypalowcy" mają iluzje. U osób ze schizofrenią częściej od iluzji występują omamy wzrokowe- chociaż podobno są one rzadkością. Epizody psychotyczne w schizotypii (czy quasi-psychotyczne) są rzadsze i trwają krócej-kilka godzin, dni. W epizodach psychotycznych są przynajmniej częściowo krytyczni wobec objawów- co nie zdarza się aż tak często w przypadku schizofrenii. Schizotypia w przebiegu bardziej przypomina zaburzenie osobowości niż chorobę schizofreniczną. Jeżeli w czymś się mylę, to proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam
AB
Awatar użytkownika
smutna kobieta
zaufany użytkownik

Post autor: smutna kobieta »

Niewiele z tego zrozumiała i przyswoiłam, ale dziękuję za odpowiedź :)
zawsze jest ktoś kto Cię kocha, nawet możesz go nie znać...
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”