Ogólnopolski strajk kobiet 3.10

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Re: Ogólnopolski strajk kobiet 3.10

Post autor: cezary123 »

hvp2 pisze:
W cierpieniu jest tyle sensu co w rdzewiejącym samochodzie. Przejaw rozpadu (wzrost entropii?) i więcej nic.
Niekoniecznie. Wzrost entropii jest także w olśniewająco pięknym wybuchu supernowej. Może to nasze obecne atomy kiedyś tam fruwały...
Uczestniczymy w odwiecznym zakładzie o granice rzeczywistości. Cierpienie może wynikać z tego, że jesteśmy jak żywe komórki błądzące w nieświadomych od początku zwłokach. Ludzie cierpiący i ginący, inne istoty, też mogą cierpieć niezawinienie. Dotykamy tu straszliwej tajemnicy, którą tylko wiarą można pokonać i jeżeli mamy tę możliwość jako świadome osoby choć przez chwilę, to powinniśmy to docenić i solidaryzować się z wszelkimi istnieniami. Także z najwyższym. Nie wiemy nic o naszym i jego ostatecznym losie. Być może jedynym możliwym w ogóle.
Wielką niewiara i złem jest też zakładanie, że uśmiercając cierpiących przenosimy ich do lepszego życia u Boga. Nie wiemy nic o granicach rzeczywistości. Wiara powstaje o wiele wyżej niż się wielu wydaje.
cezary123
zaufany użytkownik

Solidaryzując się z cierpiącym z powodu zła innych wysepek zmniejszonej entropii najwyższym istnieniem i nie zakładając żadnego z dwóch możliwych scenariuszy ostatecznej prawdy o granicach rzeczywistości "w ogóle", i tak i tak postępujemy szlachetnie. Wyobrażasz sobie ostateczną prawdę, która polega na tym, że to coś poszło nie tak przed zaistnieniem jakiejkolwiek rzeczywistości i tak już będzie nieodwracalnie? Stąd pomyłki, kalectwa, błędy.. Wtedy każde, najmniejsze cierpienia nabierają dosyć złowieszczej głębi. I jak bardzo musimy się solidaryzować z najmniejszym nawet bytem.
Jeżeli kogoś w takiej sytuacji stać na wiarę, to zrozumie sens wszelkich cierpień, łącznie z cierpieniem nieistnienia.
marchewkowy
bywalec

Post autor: marchewkowy »

cezary123 pisze:Jeżeli kogoś w takiej sytuacji stać na wiarę, to zrozumie sens wszelkich cierpień, łącznie z cierpieniem nieistnienia.
Cezary wydaje mi się, że niektórzy nie rozumieją sensu czegokolwiek, zostali moralnie wykastrowani. Pochwalają mordowanie nawet niewinnych dzieci tylko i wyłącznie ze względu na własną wygodę, czy można niżej upaść?
Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Post autor: AMerei »

po pierwsze: dwunastotygodniowy płód to nie dziecko, po drugie: nigdy nie będziesz w ciąży więc zamilcz.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
marchewkowy
bywalec

AMerei pisze:po pierwsze: dwunastotygodniowy płód to nie dziecko, po drugie: nigdy nie będziesz w ciąży więc zamilcz.
Czym w takim razie jest dwunastotygodniowy płód? Kiedy płód zostaje dzieckiem według ciebie?
cezary123
zaufany użytkownik

marchewkowy pisze: Pochwalają mordowanie nawet niewinnych dzieci tylko i wyłącznie ze względu na własną wygodę, czy można niżej upaść?
Często bywa tak, że kobieta morduje nowe dziecko tylko dlatego, że najpierw tłucze się z jakimś mężczyzną, kombinuje czy dobrze jej z nim, czy można spędzić z nim życie a jak co do czego, to żal jej dupę ściska za wszystkimi innymi atrakcyjniejszymi, których już nie pozna, z którymi nie przeżyje życia, więc ze strachu ucieka i nie do pomyślenia dla niej jest, żeby z nim, więc zabija wspólnego potomka i zaczyna nowe zaloty z innymi samcami. Zresztą kobiety są irracjonalne, więc nawet nie przeprowadzają takiego rozumowania, tylko zadzierają kiecę i szukają szczęścia dalej. Po trupach.

Dobrze się zastanowię nad każdą, która zechce przede mną rozłożyć nogi. Nie pozwolę przeciąć linii życia nowego człowieka, pochodzącego też ode mnie, i nie wejdę w związek, jeżeli kobieta jest niepewna.
marchewkowy
bywalec

cezary123 pisze:Często bywa tak, że kobieta morduje nowe dziecko tylko dlatego, że najpierw tłucze się z jakimś mężczyzną, kombinuje czy dobrze jej z nim, czy można spędzić z nim życie a jak co do czego, to żal jej dupę ściska za wszystkimi innymi atrakcyjniejszymi, których już nie pozna, z którymi nie przeżyje życia, więc ze strachu ucieka i nie do pomyślenia dla niej jest, żeby z nim, więc zabija wspólnego potomka i zaczyna nowe zaloty z innymi samcami. Zresztą kobiety są irracjonalne, więc nawet nie przeprowadzają takiego rozumowania, tylko zadzierają kiecę i szukają szczęścia dalej. Po trupach.

Dobrze się zastanowię nad każdą, która zechce przede mną rozłożyć nogi. Nie pozwolę przeciąć linii życia nowego człowieka, pochodzącego też ode mnie, i nie wejdę w związek, jeżeli kobieta jest niepewna.
Niestety obecnie na świecie wpajany jest na siłę materializm, egoizm stał się podstawą postępowania, do tego stopnia iż tak zwani liberałowie zabraniają wypowiadać się na pewne tematy jak na przykład:
AMerei pisze:po pierwsze: dwunastotygodniowy płód to nie dziecko, po drugie: nigdy nie będziesz w ciąży więc zamilcz.
Mamy milczeć bo to nie my będziemy rodzić, a jednocześnie śmie określać kiedy płód staje się człowiekiem - zgodnie z tą logiką jedynie płód ma prawo określić kiedy będzie człowiekiem a zanim nauczy się mówić i rozumować niezależnie minie wiele wiele lat. Nic tylko czekać aż będzie tak jak w USA gdzie to można mordować nienarodzone dzieci aż do dnia poczęcia... a co następne - mordowanie dzieci które nie potrafią mówić? Co z Holandią - tam w chwili obecnej pozwala się na eutanazję dzieci, w Belgii pozwala się na eutanazję z powodu depresji... wszystko zaczęło się od malutkich ustępstw w kwestiach aborcji.

Belgia:
http://wyborcza.pl/1,75399,18293308,Bel ... resja.html

W psychologii jest taka prosta zasada która nazywa się stopa w drzwiach:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Technika_ ... h%E2%80%9D

W pewnym momencie właściciele tych co głoszą chęć do mordowania innych otworzą bramy, nie raz w historii takie wydarzenia miały miejsce, także w naszej Polsce gdy zostaliśmy napadnięci przez niemckie wojsko a chwilę później sowieckie...

Nie wiem jak zamknąć te drzwi czy jednym silnym trzaśnięciem, czy powoli lecz stanowczo - jednak muszą one zostać zamknięte.

Dno moralne dużej części społeczeństwa polega na braku znajomości, ba nawet braku chęci do poznania, zasad jakimi ten świat się rządzi. Osoba która widzi jedynie czubek swojego nosa nie jest w stanie krytycznie ocenić ludzi u władzy, będzie jedynie oceniać krytycznie tych którzy nie zgadzają się z nimi w stu procentach i nie przytakują im. Dodatkowo samotność mentalna takiej osoby ciągnie ją do grupy tych którzy będą się zgadzać z nią i potakiwać jej, że to właśnie ona jest najważniejsza...
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

Uogólnienia zawsze są złe. Ocenianie innych często zbyt proste.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

marchewkowy pisze:
Czym w takim razie jest dwunastotygodniowy płód? Kiedy płód zostaje dzieckiem według ciebie?
Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.. a w między czasie pokażę Tobie jak wygląda 12 tygodniowy płód i powiedz mi jeszcze Amerei na jakiej podstawie odbierasz temu zamordowanemu dziecku miano człowieka?

Obrazek

Dzisiejsza nowomowa:
Wolność, decydowanie o sobie = zabić własne dziecko.
Godność = zabić starszą osobę lub pozwolić jej na samobójstwo.

http://dzieci.pl/kat,1033939,title,Abor ... omosc.html
Myślę, że warto poczytać też komentarze.

Widać obecnie jak naturalistyczna teoria Darwina dając ludzkości wolność od chrześcijańskiej moralności, Boga stwórcy i Jego sądu ostatecznego zbiera żniwo. Ciekawe dlaczego pełny tytuł dzieła Karola D. jest powszechnie pomijany, a brzmi on: "O powstawaniu gatunków na drodze naturalnej selekcji i zachowaniu ras wyższych w walce o byt". W każdej normalnej i otwartej głowie mimowolnie nasuną się skojarzenia - eugenika, faszyzm...

Nic nie zmieni faktu, że człowiek nazwany podczłowiekiem albo zygotą wciąż jest człowiekiem i nie zmieni tego żaden wynajęty przez system urzędnik ani lekarz czy naukowiec. Naziści też mieli swoich naukowców udowadniających wszystko, co miało pasować im do ideologii.

ps. Aborcja jest złem i to wielkim, bo wykonywanym na kimś, kto nawet nie może się bronić.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

arq pisze:Widać obecnie jak naturalistyczna teoria Darwina dając ludzkości wolność od chrześcijańskiej moralności, Boga stwórcy i Jego sądu ostatecznego zbiera żniwo. Ciekawe dlaczego pełny tytuł dzieła Karola D. jest powszechnie pomijany, a brzmi on: "O powstawaniu gatunków na drodze naturalnej selekcji i zachowaniu ras wyższych w walce o byt". W każdej normalnej i otwartej głowie mimowolnie nasuną się skojarzenia - eugenika, faszyzm...
Tu chodzi o walkę o zdrowe przekazanie genów. Sorry, ale to tkwi w naszej nie powiem naturze, ale siedzi w nas.

Pomijany to Darwin nie jest, wszakże nieaktualny.
dając ludzkości wolność od chrześcijańskiej moralności, Boga stwórcy i Jego sądu ostatecznego zbiera żniwo.
faszyzm
To jest dobre, że obserwator, naukowiec z długą brodą miał być jakimś zbrodniarzem?
nic
marchewkowy
bywalec

karuna pisze:To jest dobre, że obserwator, naukowiec z długą brodą miał być jakimś zbrodniarzem?
A mało takich było w przeszłości i jest obecnie? Mam nadzieję, że nie muszę wymieniać... jeśli jednak nie pofatygujesz się aby poszukać to napisz a wymienię co ciekawsze osobniki.
the end
zaufany użytkownik

No tak, czy on komuś narzucał jakieś postępowanie.. Zaobserwował pewien mechanizm. Darwin był naukowcem i tyle.
nic
cezary123
zaufany użytkownik

arq pisze:Ciekawe dlaczego pełny tytuł dzieła Karola D. jest powszechnie pomijany, a brzmi on: "O powstawaniu gatunków na drodze naturalnej selekcji i zachowaniu ras wyższych w walce o byt". W każdej normalnej i otwartej głowie mimowolnie nasuną się skojarzenia - eugenika, faszyzm...
Mogą nasunąć się też jeszcze gorsze podejrzenia. Że Stwórca nie dał rady zaistnieć, świat jest niedoskonały sam z siebie i uniemożliwił powstanie czegoś wyższego i lepszego w ogóle raz i na wieki i teraz na nas ciąży największa "w ogóle" odpowiedzialność. Albo robimy co chcemy i spadając w studnię bez dna tej ruiny wypieramy, zabijamy słabszych, mających mniej szczęścia, świadomie lub nie, aby przynajmniej chwilę zaistnieć swoim bardziej skomplikowanym ustrojem, przypadkowo lepiej dostosowanym do tej martwej przestrzeni rzeczywistości albo zaczynamy szukać dobra. (Też jednocześnie z nimi lecąc nieuchronnie do wiadomego końca).
Sądzę, że tym sposobem zirytowałem i wierzących i niewierzących i wreszcie będzie spokój ;)
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

cezary123 pisze:..Stwórca nie dał rady zaistnieć..
Powtarzasz to zdanie jak zdartą płytę, ciekawe czy uwierzyłbyś, gdyby Jezus dzisiaj chodził po ziemi i czynił takie cuda jak 2000 lat temu.
Sądzę, że podobnie jak wtedy wielu nie wierzyłoby w Jego boską naturę. Cezary poczytaj i pochyl się nad 8 rozdziałem ewangelii Jana.

(...)Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli. (J 20:29)
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Ćma
zaufany użytkownik

Post autor: Ćma »

cezary123 pisze:
Ćma pisze:Szczytem hipokryzji jest, że ktoś, kto jest takim "obrońcą życia", jednocześnie przyklaskuje temu, aby zwierzęta cierpiały niewyobrażalne męki i były masowo zabijane jedynie dlatego, by mógł zaspokoić swoje kubki smakowe.
Jesteś blisko owej tajemnicy. Próbuj dalej.
Tzn. według Ciebie jestem blisko czegoś, co Ty uważasz za tajemnicę. To Twoja tajemnica, Twoja prawda. Skąd przeświadczenie, że jest prawdą uniwersalną.
marchewkowy pisze: ps. Aborcja jest złem i to wielkim, bo wykonywanym na kimś, kto nawet nie może się bronić.
[/quote]
A zabijanie zwierząt w rzeźniach, byś mógł zjeść sobie kotlecika? One mogą się bronić? Parafrazując twoje słowa i uciekając się do tego typu argumentacji, mogłabym napisać - czy można upaść niżej niż zjadacz takiego kotleta, po czym wrzucić kilka filmików pokazujących bestialskie mordowanie zwierząt lub też ich bolesne umieranie za życia, co nazywane jest chowem przemysłowym na jaja czy mleko.

Rozmowę uważam jednak za bezcelową, więc daruję sobie wrzucanie filmików, jak i dalsze w niej uczestnictwo.

Dodam tylko, że ta zaciekłość wasza i wam podobnym w narzucaniu innym tego, co uważacie za jedynie słuszną prawdę oraz pozbawiania ich prawa do stanowienia o sobie jest przerażająca. Tego typu postawy leżą u podstaw zbrodniczych systemów totalitarnych (hitleryzm, stalinizm, czy obecnie, że tak to pozwolę sobie luźno i niefachowo ująć, tworzący się wściekle islamizm).
cezary123
zaufany użytkownik

arq pisze:
cezary123 pisze:..Stwórca nie dał rady zaistnieć..
Powtarzasz to zdanie jak zdartą płytę, ciekawe czy uwierzyłbyś, gdyby Jezus dzisiaj chodził po ziemi i czynił takie cuda jak 2000 lat temu.
Sądzę, że podobnie jak wtedy wielu nie wierzyłoby w Jego boską naturę. Cezary poczytaj i pochyl się nad 8 rozdziałem ewangelii Jana.

(...)Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli. (J 20:29)
Bo w tym momencie krytycznym albo rodzi się wiara albo nie. Niewykluczone, że potem znowu brak dowodów przechyla szalę na stronę niewiary a następnie na jeszcze wyższym poziomie istota znajduje znowu jakiś punkt zaczepienia. Za dobrze by było, gdyby można było, ot tak uwierzyć sobie zakładając, że coś jest prawdą na podstawie jakiejś fajnej formuły czy wypowiedzi literackiej.
To nie rozwiąże realnych problemów żywego człowieka czy innych istot.
Im większe wątpliwości i rozeznanie w kwestii tego jaka jest ta rzeczywistość, w której egzystujemy, tym głębsza wiara może się wzbudzić.
To co ja napisałem, to najprostsza wątpliwość. Niektórzy zatrzymują się na niej i stają ateistami i nie szukają dalej, niektórzy pozostają wierzącymi z niewiadomego powodu mając nawet naoczne potwierdzenia tych śmiertelnych ruin i niedoskonałości konstrukcji rzeczywistości. Nie widziałem jeszcze szczęśliwej zmarłej istoty, którą rzeczywistość rozwaliła w najmniej oczekiwanym momencie i przecięła jej wszelkie plany, godność, marzenia. Mogę wierzyć, ale nie bezmyślnie i automatycznie. To wszystko jest piękne :)
cezary123
zaufany użytkownik

Ćma pisze: Tzn. według Ciebie jestem blisko czegoś, co Ty uważasz za tajemnicę. To Twoja tajemnica, Twoja prawda. Skąd przeświadczenie, że jest prawdą uniwersalną.
Nie moja, bo nie dotyczy mojego życia. Człowiek ma do czynienia w rzeczywistości z wszelkimi innymi bytami i ich też próbuje jakoś poprawnie umieścić w swoim rozumie, nie uważasz?
Twierdzę, że odczuwanie zgrozy na myśl o cierpieniach pożeranych bezmyślnie przez nas zwierząt zbliża Cię do zrozumienia tego jaka jest obiektywna rzeczywistość.
Napisałem już wyżej, jak to może pomóc zrozumieć sens niezawinionego cierpienia i ostatecznego losu nas, Stwórcy i czegokolwiek w naszej dziwnej rzeczywistości.
Musimy solidaryzować się też z niewiadomym twórcą tej całej konstrukcji rzeczywistości. Jeżeli go nie było, to tym bardziej. Wiara wcale nie polega na przytakiwaniu wszystkiemu co Bozia nam i światu zrobi.
A skąd przeświadczenie, że to co Ty uważasz za wytyczną swojego postępowania i światopoglądu jest na tyle doskonałe, że nie da się podważyć i ulepszyć?
cezary123
zaufany użytkownik

Ćma pisze:pozbawiania ich prawa do stanowienia o sobie
O jakim sobie? Są jeszcze co najmniej dwie osoby, które decydują o przebiegu zdarzeń. Nie podoba się, to nie łączysz się z nimi w żaden sposób, nie zawracasz dziecku i jego ojcu głowy i pozostajesz sama i wtedy możesz stanowić o sobie.
A jak Ty powstawałaś, to miałaś prawo stanowienia o sobie? O swoim istnieniu albo nieistnieniu? Zależy jakie przepisy wtedy obowiązywały w Polsce, tak?
the end
zaufany użytkownik

Sama zygota, czyli swieza swiadomosc to juz jest cudem. Tylko, ze tu wchodza problemy religijne, problemy wiary, przekonan i moze byc roznie. Sam zarodek w poczatkowej fazie rozwoju wyglada tak samo jak innych ssakow czy krokodyla. Ja jestem za tym zeby zylo. Ale nie jestem oczywiscie w skorze kobiet ktore maja urodzic chore bardzo dziecko, lub ryzykowac smiercia. ..

sorry za litery, cos mi sie zablokowalo
nic
Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Post autor: AMerei »

marchewkowy pisze:
moim zdaniem wtedy, kiedy zaczyna coś czuć.

dziewczyny ze stosunkowo zamożnych rodzin sobie jakoś poradzą, a co z tymi, których nie stać na wyjazd na Słowację do kliniki aborcyjnej? będą próbowały się wyskrobać szydełkiem? co z nastolatkami, które wpadły z kimś przez przypadek, bo nikt nie nauczył ich w szkole antykoncepcji, albo miały utrudniony dostęp do tabletek, bo farmaceuta zasłonił się "klauzulą sumienia"? przecież to jest chore. nie mówię już o pomyśle wprowadzenia kar za aborcję, zarówno dla matek jak i lekarzy. czy my żyjemy w średniowieczu? Kaczyński to przerażający człowiek, śmiało można go porównać do hitlera albo stalina.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „polityka”