Czy mam szanse na rente
Moderator: moderatorzy
Re: Czy mam szanse na rente
Czy przysługuje mi renta jeśli:
Zachorowałem będąc uczniem w wieku 16 lat.
Nigdy nie pracowałem.
Jestem zapisany w szkole jako uczeń.
?
Nigdy nie pracowałem.
?
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Nie jestem pewien ale chyba przysługuje ci renta socjalnafuKs pisze:Czy przysługuje mi renta jeśli:
Nigdy nie pracowałem.
?
Przede wszystkim zdrowia.. :-)
.
Ostatnio zmieniony wt cze 11, 2013 11:28 am przez ptk, łącznie zmieniany 1 raz.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Zasiłek pielęgnacyjny wypłacany w MOPS-ie lub CPR-ze wynosi obecnie 153 złote. Te 500 złotych, o których piszesz to już jakieś inne świadczenie i inaczej się nazywa.
W ZUS-ie wypłacane jest podobne świadczenie, które nazywa się "dodatek pielęgnacyjny". Wynosi chyba tyle samo. Nie można tych świadczeń pobierać równolegle.
Pozdrawiam.m.
W ZUS-ie wypłacane jest podobne świadczenie, które nazywa się "dodatek pielęgnacyjny". Wynosi chyba tyle samo. Nie można tych świadczeń pobierać równolegle.
Pozdrawiam.m.
W Zusie dodatek pielęgnacyjny wynosi 195,00 zł, aby go otrzymać trzeba mieć orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji. Pozdr.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Sąsiadka mi mówiła że żeby zrobić stopień niepełnosprawności muszę pobrać z urzędu miasta 2 wnioski jeden ja wypisuje a drugi mój lekarz zgadza się ? czy coś jeszcze jest potrzebne ?
- moi
- moderator
- Kontakt:
Te wnioski na pewno możesz ściągnąć przez internet. Dowiedz się tylko pod jakim linkiem ich szukać.
Do wniosków musisz dołączyć dokumentację medyczną. Przynosisz oryginały, a na miejscu robią kopie lub też sam zrób ksero (musisz jednak przy składaniu dokumentów pokazać oryginały).
Pozdrawiam.m.
Do wniosków musisz dołączyć dokumentację medyczną. Przynosisz oryginały, a na miejscu robią kopie lub też sam zrób ksero (musisz jednak przy składaniu dokumentów pokazać oryginały).
Pozdrawiam.m.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Tak. Symbole przypisane danemu schorzeniu są dostępne nawet w internecie:szymon1234 pisze:i czy pracodawca może sprawdzić jaka to niepełnosprawność
http://www.niepelnosprawny.cba.pl/index ... &Itemid=66
Pozdrawiam.m.
Niepełnosprawność to co innego, a renta to odrębny status. Można mieć rentę chorobową a nie ubiegać się o niepełnosprawność.szymon1234 pisze:Aha czyli teraz np się nie mówi mam 2 grupe tylko mam umiarkowany stopień niepełnosprawności
W rencie chorobowej można dostać całkowitą niezdolność do pracy lub częściową, lub st. znaczny.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Aby starać się o stopień niepełnosprawności z tego co do tej pory wiem muszę pobrać 2 wnioski z urzędu miasta jeden wypełniam ja drugi natomiast lekarz i co dalej mam wziąść od lekarza dokumentację lekarską ? tak po prostu mi ją da ? i co dalej jadę z tym wszystkim gdzieś czy wysyłam czy jak?
I jak długo się czeka na decyzję
I jak długo się czeka na decyzję
-
- bywalec
Z tej strony
http://www.mops.wroclaw.pl/Powiatowy-Ze ... ci-p65.php
Pobierasz wzory formularzy i drukujesz.
Zaświadczenie lekarskie wypełnia lekarz. Pokseruj sobie kartotekę od lekarza. To musisz załatwić sam. Dowiedzieć się czy jest możliwość pokserowania w przychodni czy nie.
Potem musisz się dowiedzieć gdzie u ciebie jest Zespół Orzekania o Niepełnosprawności i tam złożyć papiery.
Trochę samodzielności.
Zaświadczenie lekarskie wypełnia lekarz. Pokseruj sobie kartotekę od lekarza. To musisz załatwić sam. Dowiedzieć się czy jest możliwość pokserowania w przychodni czy nie.
Potem musisz się dowiedzieć gdzie u ciebie jest Zespół Orzekania o Niepełnosprawności i tam złożyć papiery.
Trochę samodzielności.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Wnioski z tej strony nadają się jedynie dla osób zwracających się do Zespołu ds. Orzekania do Niepełnosprawności we Wrocławiu (zawierają dane adresowe z Wrocławia). Osoby z innych miast, zwracające się do innych zespołów muszą tych wniosków poszukać na stronach swoich urzędów.pogrzebany żywcem pisze:Z tej strony
Pozdrawiam.m.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Jak już będę miał stopień niepełnosprawności to czy przysługują mi jakieś zniżki, przywileje czy coś ?
Zależy jaki dostaniesz stopień niepełnosprawności i czy dostaniesz ? byłeś hospitalizowany ? jaką masz diagnozę jeśli można zapytać ...
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Dzisiaj byłem po wnioski, diagnoza schizofrenia tyle wiem nawet nie dopytywałem
hospitalizowany czyli co czy byłem w szpitalu ?
hospitalizowany czyli co czy byłem w szpitalu ?
tak, czy byles w szpitalu
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Nie, nie byłem w szpitalu ale lecze sie od lat
Z taką diagnozą to powinieneś dostać st. umiarkowany.
Jeśli jest zapis odnośnie pracy w warunkach pracy chronionej, to nie jest to jednoznaczne, że tylko taką można podjąć pracę.
Jeśli jest zapis odnośnie pracy w warunkach pracy chronionej, to nie jest to jednoznaczne, że tylko taką można podjąć pracę.
- szymon1234
- zaufany użytkownik
Załóżmy że dostane stopień umiarkowany to nalezą mi się jakies zniżki czy przywileje ?
znalazłem coś takiego http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/3544
ale nie wiem czy to aktualne i mało co zrozumiałem
znalazłem coś takiego http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/3544
- moi
- moderator
- Kontakt:
Jak się wczytasz w te przepisy, to wyjdzie Ci, że ze stopniem umiarkowanym możesz mieć kartę parkingową i legitymację. W niektórych miastach są jeszcze zniżki na środki transportu miejskiego (w każdym mieście inne zniżki).szymon1234 pisze: znalazłem coś takiego http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/3544
Ja bym tego nie była taka pewna. Byłam trzykrotnie hospitalizowana z powodu zaburzeń psychicznych, leczę się od lat, miałam operację kręgosłupa, mam znaczny ubytek wzroku, a dostałam stopień lekki. Dopiero po odwołaniu się przyznali mi stopień umiarkowany.wini pisze:Z taką diagnozą to powinieneś dostać st. umiarkowany.
Pozdrawiam.m.