LUDZIE !!! W CO WIERZYCIE ? ankieta

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".

LUDZIE !!! W CO WIERZYCIE ? ankieta

Chrześcijaństwo
16
24%
Judaizm
0
Brak głosów
Hinduizm
0
Brak głosów
Buddyzm
2
3%
Islam
1
1%
W Nic
4
6%
Katolik
17
25%
Ateista
11
16%
Satanista
3
4%
Inne
13
19%

Liczba głosów: 67

cezary123
zaufany użytkownik

Re: LUDZIE !!! W CO WIERZYCIE ? ankieta

Post autor: cezary123 »

Jak to Biblia nie pasuje do ewolucji? Przecież napisały ją istoty, które wyewoluowały jak najbardziej rzeczywiście i na własnej skórze ją odczuły. :)
Biblia jest dla człowieka a nie dla Boga. Z drugiej strony Bóg to nie Biblia. Biblia to prawda o nas samych.
Bóg jest ponad tym.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

jojo pisze:Ateista wie, że czasem sam ponosi winę za swe niepowodzenia, albo czasem serfuje mu je los.
Ja jestem wierzący, a uważam, że sam ponoszę winę za swoje niepowodzenia. Może "wina" to złe słowo. Po prostu jestem za nie odpowiedzialny.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

cezary123 pisze:Jak to Biblia nie pasuje do ewolucji?
Według Biblii człowiek został stworzony przez Boga na jego wzór i podobieństwo. Według teorii ewolucyjnej - człowiek pochodzi bezpośrednio od zwierząt- małp człekokształtnych lub też miał wspólnego z nimi przodka.
Biblia różni się więc zasadniczo od teorii ewolucji w sposobie ukazania antropogenezy.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
maniek123
nadużywający
nadużywający
Gadu-Gadu: 560878

Post autor: maniek123 »

ja wierze w Boga i w milosc ze swoja kobieta ktora co prawda jest odemnie o 7 lat mlodsza ale wiem ze Bog mnie poprowadzi
bylem juz na pieńku siedmiu piekieł ale teraz chyba nawet sie nie spoce...instruktor kulturystyki i fitnesu pozdrawiam. IMPOSSIBLE IS NOTHING. najsilniejsi przetrwają slabi się powoli wykruszają...
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

przegłosowany pisze:Agnostycyzm to dla mnie jedyny sensowny i możliwy do przyjęcia pogląd i nie jest równoznaczny z nie chodzeniem do kościoła. Agnostycyzm się ładnie składa w jeden spójny światopogląd z innymi poglądami, które wydają mi się słuszne, jak sceptycyzm, postmodernizm, pluralizm etyczny czy relatywizm. .
Czyli agnostycyzm jako akt wiary, że prawda nie może być poznana? Bo jeżeli dorzucimy do tego relatywizm moralny, to już będzie wiara w to, że w życiu nie obwiązują absolutne wartości moralne, które są niezmienne w czasie i przestrzeni. Taka wiara to już jakiś osąd i zachodzi w pewną sprzeczność z agnostycyzmem, jeżeli założymy, że jest on zawieszeniem osądu.
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:
cezary123 pisze:Jak to Biblia nie pasuje do ewolucji?
Według Biblii człowiek został stworzony przez Boga na jego wzór i podobieństwo. Według teorii ewolucyjnej - człowiek pochodzi bezpośrednio od zwierząt- małp człekokształtnych lub też miał wspólnego z nimi przodka.
Biblia różni się więc zasadniczo od teorii ewolucji w sposobie ukazania antropogenezy.

Pozdrawiam.m.
Tak się tylko wydaje jeżeli porównamy powierzchownie Biblię i naukę.
Biblia nie ukazuje antropogenezy tylko nas samych. Tak się akurat złożyło, że jesteśmy teraz takimi istotami jakimi jesteśmy, w takich ciałach, pochodzących z odwiecznego rozmnażania się istot żywych od nieskomplikowanych do coraz bardziej skomplikowanych. Dopiero teraz pierwszy raz od początku świata możemy w ogóle myśleć o "człowieku", jeżeli o to chodzi.
Biblia nie zajmuje się całym światem pozaludzkim, lecz pisana jest przez nas do nas.
Podobieństwo do Boga jest, jeżeli przyjmiemy, że nikim więcej nie będziemy w naszym jednorazowym życiu tylko sobą, a potem śmierć i wieczność nieziemska bezpowrotna. Takimi jednorazowymi istotami, bez poprzednich istnień i następnych jest każdy z nas w tej chwili. To się własnie dzieje dla nas teraz jedyny raz na żywo.
Na obraz i podobieństwo została stworzona nasza dusza w śmiertelnym ciele, czyli my sami.To wszystko.
To mi jak najbardziej wygląda na dzieło Boga.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Aha, czyli nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie, a opowiedziałeś znowu w co wierzysz. Tak myślałam ;)

Pozdrawiam.m.
Misanthrop
zaufany użytkownik

Post autor: Misanthrop »

Mnie ostatnio zastanawia Zoroastryzm
Pelikan
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Pelikan »

Jestem nawróconą katoliczką. Kiedyś byłam "niepraktykującą osoba". W kościele bywało mi słabo, ciemno przed oczami i nie byłam w stanie ani wejść ani się modlić, miałam awersję do wszystkiego co święte. Przed 1 wsza komunia zemdlałam nawet w kościele, i do tamtej pory nie chodziłam (rodzice też nie chodzili, więc nie było to nic nadzwyczajnego). Przez wiele lat miałam różne objawy, bóle fizyczne, depresje, głosy, natręctwa, poczucie wyizolowania,próby samobójcze, nałogi, uwikłanie w okultyzm (wróżby, tarot, czarna magia, bioenergoterapia, czarna magia, talizmany, muzyka hevy metalowa). Lekarze nie mogli nic stwierdzić, bo mimo że np. mdlałam to wszystkie badania były ok. Mimo ,że bolał mnie strasznie kręgosłup to na zdjęciach nic nie było. Miałam straszne bóle w klatce, ale kiedy pojechałam na pogotowie EKG nic nie pokazało.W końcu ktoś zasugerował że to może nie jest choroba psychiczna, ale potrzebny jest egzorcysta. Po modlitwach o uzdrowienie i uwolnienie, mogłam znów normalnie spać, i powoli moje życie nabierało kolorów. Bardzo polecam dla tych co nie wierzą pozycję napisana przez psychiatrę: http://sanctus.com.pl/szczegoly/6318/ps ... a_w_piekle
albo: http://sanctus.com.pl/szczegoly/219/egz ... sychiatrzy

Kiedy byłam na oddziale, jedyne co pomagało mi zasnąć to ta modlitwa:
http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/modlit ... uwolnienie

W minioną sobotę byłam znów na mszy z modlitwą o uwolnienie i uzdrowienie, i na moich oczach osoby padały na podłogę, i miały jakieś straszne ataki (jęki, krzyki, etc). Ja dostałam drgawek, i łzy same płynęły. Po tym wszystkim nikt mi nie powie, że chorobę "psychiczną" leczy psychiatra. Większość choruje na "zło", bo niby czemu główne objawy to agresja, egoizm, samookaleczanie, nałogi, złość, smutek, brak nadziei, brak miłości, gniew, głosy, złe słowa, bluźnierstwa ... Psychiatra tylko może "przytłumić" objawy, zrobić z człowieka roślinę, ale go nie wyleczy. Tylko i wyłącznie Bóg ma moc uzdrawiania, gdy ciało lub dusza cierpi. Chwała Panu.
cezary123
zaufany użytkownik

Pelikan pisze:Przez wiele lat miałam różne objawy, bóle fizyczne, depresje, głosy, natręctwa, poczucie wyizolowania,próby samobójcze, nałogi, uwikłanie w okultyzm (wróżby, tarot, czarna magia, bioenergoterapia, czarna magia, talizmany, muzyka hevy metalowa).
Ktoś mógłby stwierdzić, że ludzi na własne życzenie naiwnie pakują się w niepotrzebne lęki i mocne wrażenia wymykające się z pod kontroli i pozwalają aby bezsensowny strach zawładnął ich życiem i to też będzie poprawne wytłumaczenie chorobowych efektów takich zainteresowań w życiu.
Ale jak trwoga to do Boga. Nie przeczę, że Dobro pochodzące od Niego i znajdowane w modlitwie zmienia człowieka i przywraca mu spokój i zdrowie.
Pelikan pisze:W minioną sobotę byłam znów na mszy z modlitwą o uwolnienie i uzdrowienie, i na moich oczach osoby padały na podłogę, i miały jakieś straszne ataki (jęki, krzyki, etc).
Zawsze chciałem zobaczyć na żywo taką mszę. Sam chodzę do kościoła raz na rok i nie bardzo chce mi się wierzyć, że ludzie potrafią aż tak przeżywać. Zdrowi też pewnie mocno przeżywają różne radości i łaski na mszy.
Pelikan

Ktoś mógłby stwierdzić, że ludzi na własne życzenie naiwnie pakują się w niepotrzebne lęki i mocne wrażenia wymykające się z pod kontroli i pozwalają aby bezsensowny strach zawładnął ich życiem i to też będzie poprawne wytłumaczenie chorobowych efektów takich zainteresowań w życiu.
Ale jak trwoga to do Boga. Nie przeczę, że Dobro pochodzące od Niego i znajdowane w modlitwie zmienia człowieka i przywraca mu spokój i zdrowie.
Wiesz, ja sama to poszłam do psychologa a następnie psychiatry, bo całe swoje życie pojawiałam się w kościele "okazjonalnie", np. śluby, ale to i tak na koniec dopiero. Moja rodzina jest ateistyczna bardziej, a sakramenty to robili żeby nas "inne dzieci palcami nie pokazywały". A ja i tak czułam się "inna". To nie ja znalazłam Boga, ale on mnie.
Zawsze chciałem zobaczyć na żywo taką mszę. Sam chodzę do kościoła raz na rok i nie bardzo chce mi się wierzyć, że ludzie potrafią aż tak przeżywać. Zdrowi też pewnie mocno przeżywają różne radości i łaski na mszy.
Jesli chcesz to możesz pojechać i sam się przekonać. Lepiej się przekonać teraz niż za 20 lat, i żałować że się na w "wiezieniu choroby i cierpienia" je spędziło.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Pelikan pisze:uwikłanie w okultyzm (wróżby, tarot, czarna magia, bioenergoterapia, czarna magia, talizmany, muzyka hevy metalowa)
Nasłuchałaś się ks. Natanka czy co? :lol:
Pelikan pisze:Po modlitwach o uzdrowienie i uwolnienie, mogłam znów normalnie spać, i powoli moje życie nabierało kolorów
Placebo. Zobacz np. artykuły z tematu o egzorcyzmach: viewtopic.php?f=30&t=8696
Pelikan pisze:W minioną sobotę byłam znów na mszy z modlitwą o uwolnienie i uzdrowienie, i na moich oczach osoby padały na podłogę, i miały jakieś straszne ataki (jęki, krzyki, etc). Ja dostałam drgawek, i łzy same płynęły
Hipnoza...
Pelikan pisze:Tylko i wyłącznie Bóg ma moc uzdrawiania, gdy ciało lub dusza cierpi. Chwała Panu.
Ciekawe co na to psychiatra :D - ZWIĘKSZAMY DAWKĘ!
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
cezary123
zaufany użytkownik

Schizo pisze: Hipnoza...
Albo silne wzruszenie. Ludzie mają zdolność do odczuwania silnych emocji radosnych, wzniosłych itp. podobnie jak zdolność do przeżycia wstydu, przerażenia czy śmiertelnego lęku. Chyba to oczywiste.
Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Post autor: Clamo »

Też bym chciał taką mszę zobaczyć. Kto wie, może się nawrócę? :mrgreen:

Chociaż generalnie po pobycie w szpitalu raczej trudno uwierzyć w opętania ;)
"Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I."
-Oscar Levant
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Nie wszyscy są tak podatni na hipnozę, oglądałam też kilka takich "religijnych" występów i na osoby, które nie wierzą w "moce" tych szarlatanów (nie chcą być zahipnotyzowane) to po prostu nie zadziała. Na youtube jest sporo takich nagrań oraz filmy Derrena Browna i inne o "zniewalaniu umysłów". :)
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

Rozumiem, że inteligentni ludzie w dzisiejszych czasach mogą nie wierzyć w Boga. Ale nie wierzyć obecnie w istnienie Szatana, to już są szczyty naiwności :) Ktoś kto nie wyczuwa unoszącego się nad naszym światem zapachu siarki, ma kłopoty z powonieniem :)
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Pelikan

Ciekawe to co piszecie. :-) Nikt z Was nie był, może widział coś w internecie, ale jak najbardziej na wszystko ma "wytłumaczenie". Mogłabym napisać więcej szczegółów, ale nie ma to sensu. Osoby które jakkolwiek nie są przywiązane do swojej "choroby", serdecznie zapraszam aby się przekonały o sile "hipnozy" hahaha (Schizo, z płonącym S, to mnie już mega rozbawiło). Jednak aby nie spłycać tematu, jest pewien mega ważny warunek: osoba musi chcieć się nawrócić, tzn. zerwać z grzechem, nałogami, i innymi złymi rzeczami. Ja np.od spowiedzi i modlitwy, ( "spowiedź" to była ponad 1,5 godzinna rozmowa z modlitwą, po której przyjęłam komunię) przestałam "odczuwać" chęć zapalenia papierosa. To był dla mnie szok! i Cud. Każdego następnego dnia, wsłuchiwałam sie w siebie, czy mi sie chce chociaż trochę. Najbardziej w sytuacjach które nasilały chęć zapalenia! (Towarzystwo, alkohol, jazda samochodem, nocne siedzenie, musiałam mieć zawsze paczkę przy sobie). I tutaj mówię w skrócie, bo nie poszłam z chęcia rzucenia palenia, ale z chęcia i potrzebą odcięcia się od całego syfu jaki nosiłam.
Dodam: nigdy nie korzystałam z żadnych nikoretow, nigdy nie rzucałam, ( bo po co), jedyne co to czasem mówiłam sobie że to strasznie głupie, stać w piżamie na mrozie i jarać, i jaka jestem beznadziejna i słaba, żeby taki papieros mnie wystawiał na takie coś. ( Na oddziale paliłam jeszcze więcej, praktycznie od samego rana, koszmar!). A pro po oddziału, kiedy zobaczyłam że moja wiara w "lekarza" i pobyt na oddziale, mnie "wykańcza", biorę prochy które ze mnie robią bezwolną roślinę, jaram fajki, i jeszcze bardziej mam żal do wszystkich, do świata, rodziny, losu, że jestem w tym stanie beznadziejnej choroby z której nie wiadomo kiedy się wyrwę. i wpadam, w kolejne stany nic nie robienia, nie mocy, paraliżu emocjonalnego, uznałam że to nie ten kierunek! Więc się podniosłam, i poszłam do kościoła na mszę właśnie z modlitwą o uzdrowienie. Nie ważne że mi było słabo, źle i chciałam po tysiąc razy wyjść. podobnie przecież mamy u dentysty, ale cóż albo się będziemy męczyć albo wyleczymy zęba.

Więc z egzorcyzmem to nie jest tak że pójdziesz, ksiądz się pomodli a Ty dalej robisz co chcesz, bo UWAGA! jesli nie zmienisz swego życia i się nie nawrócisz, to może być gorzej: Mt12: 43-45 "A gdy nieczysty duch wyjdzie z człowieka, przechodzi przez bezwodne * miejsca szukając odpoczynku, ale nie znajduje. Wtedy mówi: Wrócę do mojej siedziby, skąd wyszedłem; więc przychodzi i znajduje ją niezajętą, wymiecioną i przygotowaną. Wtedy idzie i bierze ze sobą siedem innych, gorszych od siebie duchów, i wchodzą, i tam mieszkają; więc końcowy stan tego człowieka staje się gorszy niż początkowy." Więc nie ma co być zaskoczonym!

I jedna rzecz jest w tym ciekawa, że wszyscy egzorcyści mówia to samo i jeden drugiemu nie zaprzecza! No i wielkie rzeczy: Egzorcyzm jest wypowiadany na chrzcie, spowiedz jest egzorcyzmem, jak również jest wiele innych modlitw do prywatnego odmawiania które również maja moc, i nikt nie robi z tego wielkiego halo. W skrajnych (bardzo rzadkich przypadkach) potrzeby jest egzorcyzm tzw. Wielki, zarezerwowany tylko dla kapłanów.
A ilu psychiatrów tyle poglądów na leczenie! zmieniasz lekarza to od razu ci zmienia leki, albo nic nie robi, bo nie chce mieć kłopotów, i jak masz silny lek i jest spokój to jemu nawet na rękę. Kto ma uszy niech słucha.

Ale się rozpisałam ;-)
zonbi
bywalec

Post autor: zonbi »

Wierzę, ba ja to wiem ,że kiedyś umrę i nie będzie nic i to mnie cholernie cieszy.

Pozdrawiam.
cezary123
zaufany użytkownik

Jak to nic nie będzie? A każdy poza Tobą? Ja bym się nie łudził taką nadzieją. Będziesz sam istniał: albo żywy albo nieżywy w nieskończoność :wink:
zonbi
bywalec

Post autor: zonbi »

Fajnie to może i tak być, będę sobie istniał nieżywy też mi to pasuje 8)
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”