Okazuje się jednak, że w Księdze Izajasza opisane są naprawdę niebiańskie upierzone istoty.
Był też niedawno werset o tym, jak Bóg bierze pod skrzydła swoje wierne istoty.
Widocznie starożytni kojarzyli podobnie jak ja.
(1): W roku śmierci króla Ozjasza ujrzałem Pana siedzącego na wysokim i wyniosłym tronie, a tren Jego szaty wypełniał świątynię. (2): Serafiny stały ponad Nim; każdy z nich miał po sześć skrzydeł; dwoma zakrywał swą twarz, dwoma okrywał swoje nogi, a dwoma latał. (3): I wołał jeden do drugiego: Święty, Święty, Święty jest Pan Zastępów. Cała ziemia pełna jest Jego chwały. (4): Od głosu tego, który wołał, zadrgały futryny drzwi, a świątynia napełniła się dymem. (5): I powiedziałem: Biada mi! Jestem zgubiony! Wszak jestem mężem o nieczystych wargach i mieszkam pośród ludu o nieczystych wargach, a oczy moje oglądały Króla, Pana Zastępów! (6): Wówczas przyleciał do mnie jeden z serafinów, trzymając w ręce węgiel, który kleszczami wziął z ołtarza. (7): Dotknął nim ust moich i rzekł: Oto dotknęło to twoich warg: twoja wina jest zmazana, zgładzony twój grzech. (8): I usłyszałem głos Pana mówiącego: Kogo mam posłać? Kto by Nam poszedł? Odpowiedziałem: Oto ja, poślij mnie! [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 6]

"Słowa, które wypowiadały serafiny, są częścią hymnu Sanctus śpiewanego podczas Eucharystii w wielu obrządkach chrześcijańskich".
https://pl.wikipedia.org/wiki/Serafin_(anio%C5%82)
Mniejsza o serafiny i inne senne majaki, ale oczyszczanie nieczystych warg wypalaniem rozżarzonym węglem, to dosyć ciekawy sposób. Symbolika snu jak trzeba. We śnie jesteśmy sami i tylko sobą, nikogo nie ma oprócz nas. Ale PAN ponoć realny. Inny przecież być nie może. I nadal wredny.
(9): I rzekł [mi]: Idź i mów do tego ludu: Słuchajcie pilnie, lecz bez zrozumienia, patrzcie uważnie, lecz bez rozeznania! (10): Zatwardź serce tego ludu, znieczul jego uszy, zaślep jego oczy, iżby oczami nie widział ani uszami nie słyszał, i serce jego by nie pojęło, żeby się nie nawrócił i nie był uzdrowiony. (11): Wtedy zapytałem: Jak długo, Panie? On odrzekł: Aż runą miasta wyludnione i domy bez ludzi, a pola pozostaną pustkowiem. (12): Pan wyrzuci ludzi daleko, tak że zwiększy się pustynia wewnątrz kraju. (13): A jeśli jeszcze dziesiąta część [ludności] zostanie, to i ona powtórnie ulegnie zniszczeniu jak terebint lub dąb, z których pień tylko zostaje po zwaleniu. Reszta jego [będzie] świętym nasieniem. [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 6]
Koniec wizji, PAN wraca do polityki, do walk plemion Izraela:
(1): Za czasów Achaza, syna Jotama, syna Ozjasza, króla Judy, wyruszył Resin, król Aramu, z Pekachem, synem Remaliasza, królem Izraela, przeciw Jerozolimie, aby z nią toczyć wojnę, ale nie mógł jej zdobyć. (2): I przyniesiono tę wiadomość do domu Dawida: Aram stanął obozem w Efraimie! Wówczas zadrżało serce króla i serce ludu jego, jak drżą od wichru drzewa w lesie. (3): Pan zaś rzekł do Izajasza: Wyjdźże naprzeciw Achaza, ty i twój synek, Szear-Jaszub, na koniec kanału Wyższej Sadzawki, na drogę Pola Folusznika, (4): i powiesz do niego: Uważaj, bądź spokojny, nie bój się!... Niech twoje serce nie słabnie z powodu tych dwóch oto niedopałków dymiących głowni, z powodu zaciekłości Resina, Aramejczyków i syna Remaliasza: (5): dlatego że Aramejczycy, Efraim i syn Remaliasza postanowili twą zgubę, mówiąc: (6): Wtargnijmy do Judei, przeraźmy ją i podbijmy dla siebie, a królem nad nią ustanowimy syna Tabeela! (7): Tak mówi Pan Bóg: Nic z tego - nie stanie się tak! [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 7]
A co się stanie?
(12): I znowu Pan przemówił do Achaza tymi słowami: (13): Proś dla siebie o znak od Pana, Boga twego, czy to głęboko w Szeolu, czy to wysoko w górze! (14): Lecz Achaz odpowiedział: Nie będę prosił i nie będę wystawiał Pana na próbę. (15): Wtedy rzekł [Izajasz]: Słuchajcie więc, domu Dawidowy: Czyż mało wam naprzykrzać się ludziom, iż naprzykrzacie się także mojemu Bogu? (16): Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel. (17): Śmietanę i miód spożywać będzie, aż się nauczy odrzucać zło, a wybierać dobro. (18): Bo zanim Chłopiec będzie umiał odrzucać zło, a wybierać dobro, zostanie opuszczona kraina, której dwóch królów ty się uląkłeś. [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 7]
(19): Pan sprowadzi na ciebie i na twój lud, i na dom twego ojca czasy, jakich nie było od chwili odpadnięcia Efraima od Judy. (20): W owym dniu zagwiżdże Pan na muchy przy końcu odnóg nilowych w Egipcie i na pszczoły w ziemi asyryjskiej. (21): I przylecą, i wszystkie razem obsiądą parowy potoków i rozpadliny skalne, każdy krzak kolczasty i wszystkie pastwiska. (22): W owym dniu ogoli Pan brzytwą, wynajętą za Rzeką, głowę i włosy na nogach, także i brodę obetnie. (23): W owym dniu każdy będzie hodował sztukę bydła i dwie owce, (24): a dzięki obfitemu udojowi mleka będzie jadł śmietanę. Zaiste, śmietanę i miód jeść będzie każdy pozostały w kraju. (25): W owym dniu wszelki obszar, tam gdzie jest tysiąc winnych szczepów wartości tysiąca syklów srebrnych, będzie pastwą głogu i cierni. (26): Ze strzałami i z łukiem wejdzie tam [myśliwy], bo cała ziemia będzie [pokryta] głogiem i cierniami. (27): A we wszystkie góry, które się uprawiało motyką, nikt się nie zapuści, bojąc się głogu i cierni; posłużą one na wygon dla wołów i do deptania przez trzodę. [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 7]
Głowa, broda i nogi to jakieś elementy systemu państwowego czy narodowego w przenośni. PAN się rozzłościł, bo wierni nie byli wierni i dlatego chwycił za brzytwę i eliminował byty (dobrze, że nie brzytwą Ockhama).
(1): Pan powiedział do mnie: Weź sobie wielką tabliczkę i napisz na niej zwykłymi literami: Maher-Szalal-Chasz-Baz. (2): Następnie znajdź mi świadków godnych zaufania: kapłana Uriasza i Zachariasza, syna Jeberekiasza! - (3): Zbliżyłem się też do prorokini. Ona poczęła i porodziła syna. I rzekł mi Pan: Nazwij go imieniem Maher-Szalal-Chasz-Baz, (4): bo zanim chłopiec nauczy się wymawiać "tata" i "mama", zaniosą bogactwa Damaszku i łupy z Samarii przed króla asyryjskiego. [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 8]
(6): Ponieważ lud ten wzgardził wodą Siloe, co płynie łagodnie, a drży przed Resinem i przed synem Remaliasza, (7): dlatego: Oto Pan sprawia, że wzbierają przeciw niemu wody Rzeki gwałtowne i obfite - król asyryjski i cała jego chwała - i wtargną do wszystkich jej łożysk, i przekroczą wszystkie jej strome brzegi; (8): i wedrą się do Judy, zatopią i przeleją się, aż sięgną po szyję. Jej skrzydła będą rozpostarte na całą szerokość twej ziemi, o Emmanuelu! (9): Dowiedzcie się, ludy, będziecie zgniecione! Wszystkie krańce ziemi, słuchajcie: Przypaszcie broń, będziecie zgniecione! Przypaszcie broń, będziecie zgniecione! (10): Opracujcie plan, a będzie udaremniony. Wydajcie rozkaz, a nie nabierze mocy, albowiem z nami Bóg. [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 8]
Ten Emmanuel to jakiś nowy Jozue, nowy wódz, który miał prowadzić wojny PANA, wyzwolić naród z niewoli i pewnie zjednoczyć plemiona a przy okazji podbić sąsiednie narody.
(1): Naród kroczący w ciemnościach ujrzał światłość wielką; nad mieszkańcami kraju mroków światło zabłysło. (2): Pomnożyłeś radość, zwiększyłeś wesele. Rozradowali się przed Tobą, jak się radują we żniwa, jak się weselą przy podziale łupu. (3): Bo złamałeś jego ciężkie jarzmo i drążek na jego ramieniu, pręt jego ciemięzcy jak w dniu porażki Madianitów. (4): Bo każdy but pieszego żołnierza, każdy płaszcz zbroczony krwią, pójdą na spalenie, na pastwę ognia. (5): Albowiem Dziecię nam się narodziło, Syn został nam dany, na Jego barkach spoczęła władza. Nazwano Go imieniem: Przedziwny Doradca, Bóg Mocny, Odwieczny Ojciec, Książę Pokoju. (6): Wielkie będzie Jego panowanie w pokoju bez granic na tronie Dawida i nad Jego królestwem, które On utwierdzi i umocni prawem i sprawiedliwością, odtąd i na wieki. Zazdrosna miłość Pana Zastępów tego dokona. [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 9]
Ale skoro prawem i sprawiedliwością, to widocznie inaczej być nie może.
(7): Wydał Pan wyrok na Jakuba, i spadł on na Izraela. (8): Pozna go cały naród: Efraimczycy i mieszkańcy Samarii, w dumie i w hardości swego serca mówiący: (9): Cegły się rozsypały - odbudujemy z kamienia; sykomory wycięte - cedrami je zastąpimy. (10): Lecz Pan wzbudził przeciw niemu wrogów i nieprzyjaciół jego uzbroił: (11): Aramejczyków od wschodu i Filistynów z zachodu, pożerających Izraela całą paszczą. Po tym wszystkim nie uśmierzył się gniew Jego i ręka Jego - nadal wyciągnięta. (12): Ale naród nie nawrócił się do swego Karciciela ani nie szukał Pana Zastępów. (13): Wówczas Pan odciął Izraelowi głowę i ogon, w jednym dniu, palmę i sitowie. (14): Starszy i dostojnik - to głowa; a ogon to prorok i nauczyciel kłamstwa. [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 9]
Aha, chciał zreformować rząd i religię, kapłanów. Najważniejsze organy w narodowym organizmie.
(15): Zwodzicielami się stali przywódcy tego narodu, a ci, którym przewodzą, zgubili się. (16): Dlatego Pan nie oszczędzi jego młodzieńców ani się zlituje nad jego sierotami i wdowami. Bo cały ten naród jest bezbożny i zły, każde usta mówią głupstwa. Po tym wszystkim nie uśmierzył się gniew Jego i ręka Jego - nadal wyciągnięta. (17): Zaiste, niegodziwość rozgorzała jak pożar, który trawi głogi i ciernie; wybucha w gąszczu leśnym, aż wzbijają się słupy dymu. (18): Od gniewu Pańskiego zapalił się kraj, i stał się naród pastwą ognia. Nikt nie ma litości nad bratem swoim. (19): Każdy pożera ciało bliźniego; odgryza na prawo, a przecież łaknie, zjada na lewo, lecz się nie nasyca. (20): Manasses [szarpie] Efraima, a Efraim Manassesa, obaj razem godzą na Judę. Po tym wszystkim nie uśmierzył się gniew Jego i ręka Jego - nadal wyciągnięta. [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 9]
Tak się tworzyła polityka i historia.
Właśnie wyobrażałem sobie jak to wyglądało w starożytności na dworach królewskich, u szczytu władzy i w ogóle.
Wszystko musiało mieć odpowiednią oprawę. Jeżeli sąsiedni naród wypowiedział drugiemu narodowi wojnę albo coś w tym rodzaju, to nie mówiono o tym w prosty i poczciwy sposób, lecz prorocy, kapłani, królowie tworzyli takie wzniosłe i dumne teksty, w których zawierała się treść wydarzeń, działań i interpretacji politycznych losów.
A wykonawcy i poddani już się nie przejmowali, tylko poczciwie wojowali, kochali, nienawidzili i żyli tym, co pochodziło od władzy.
Oczywiście pojęcie Boga, jako władcy najwyższego, Pana istnienia, czasów i losów, było pożyteczne niezmiernie. W "Stwórcę" można wrzucić wszystko a i tak się nie wyczerpie jego potencjalna przestrzeń. I cierpliwość.
(1): Biada prawodawcom ustaw bezbożnych i tym, co ustanowili przepisy krzywdzące, (2): aby słabych odepchnąć od sprawiedliwości i wyzuć z prawa biednych mego ludu; by wdowy uczynić swoim łupem i by móc ograbiać sieroty! (3): Lecz co zrobicie w dzień kary, kiedy zagłada nadejdzie z dala? Do kogo się uciekniecie o pomoc, i gdzie zostawicie wasze bogactwa? (4): Nic, tylko skulić się wam pomiędzy jeńcami albo paść wśród pomordowanych. Po tym wszystkim nie uśmierzył się gniew Jego i ręka Jego - nadal wyciągnięta. (5): Ach, ten Asyryjczyk, rózga mego gniewu i bicz w mocy mej zapalczywości! (6): Posyłam go przeciw narodowi bezbożnemu, przykazuję mu, aby lud, na który się zawziąłem, ograbił i złupił doszczętnie, by rzucił go na zdeptanie, jak błoto na ulicach. [Biblia Tysiąclecia IV, Iz 10]
A to wszystko przez bożki. PAN posłuży się wrogiem do ukarania swoich niewiernych dzieci, a potem go zniszczy. Oczywiście wtedy już swoje dzieci wywyższy.
(10): Jak moja ręka dosięgła królestw bożków, których posągi liczniejsze były niż w Jeruzalem i w Samarii, (11): jak uczyniłem Samarii i jej bożkom, czyż nie tak samo zrobię Jerozolimie i jej posągom? (12): Gdy Pan dokona całego dzieła swego na górze Syjon i w Jerozolimie, ukarze owoc pysznego serca króla Asyrii i bezczelność jego wyniosłych oczu. (13): Powiedział bowiem: Działałem siłą mej ręki i własnym sprytem, bom jest rozumny. Przesunąłem granice narodów i rozgrabiłem ich skarby, a mieszkańców powaliłem, jak mocarz. (14): Ręka moja odkryła jakby gniazdo bogactwa narodów. A jak zbierają porzucone jajka, tak ja zagarnąłem całą ziemię; i nie było, kto by zatrzepotał skrzydłem, nikt nie otworzył dzioba, nikt nie pisnął. (15): Czy się pyszni siekiera wobec drwala? Czy się wynosi piła ponad tracza? Jak gdyby bicz chciał wywijać tym, który go unosi, i jak gdyby pręt chciał podnosić tego, który nie jest z drewna. (16): Przeto Pan, Bóg Zastępów, ześle wycieńczenie na jego tuszę. Pod jego świetnym wyglądem rozpali się gorączka, jakby zapłonął ogień. (17): Światłość Izraela stanie się ogniem, a Święty jego - płomieniem, który pożre i pochłonie jego ciernie i jego głogi w jednym dniu,(18): bujne też zarośla jego lasu i zagajnika. Od duszy do ciała wszystko wyniszczy i będzie jak chory, który gaśnie. (19): Ostatek drzew w jego lesie da się policzyć, chłopiec je spisać potrafi.
[Biblia Tysiąclecia IV, Iz 10]