Należy zlikwidować zasiłki dla bezrobotnych - debata

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: Należy zlikwidować zasiłki dla bezrobotnych - debata

Post autor: eN »

boris pisze:Rozkapryszonym dzieciom żądającym prezentów na które rodzinę nie stać tatuś może dać klapsa(...)
Już nie może, bo urzędnicy zabiorą mu dziecko ;)
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

Odpowiem tak: :) choć własciwie powinienem tak: :(
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Fajna dyskusja się wyłoniła naprawdę super ;) Ale jeśli moge was prosić róbcie to jak niektórzy wypisujcie wady i zalety od myślników - tak mi będzie łatwiej je przetworzyć i nad nimi podebatować :) Z góry dzięki mandrynka ;)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ponawiam prośbę jak wyżej - debata coraz bliżej bo 18 kwietnia - a ja nie mam pomysłwów ;(
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Możesz się powołać na Misesa i powiedzieć, że interwencjonizm rządowy - a rozdawanie zasiłków jest swoistą interwencją - zawsze na końcu przynosi skutki odwrotne do zamierzonych. Ale z tym argumentem to radziłbym uważać, bo egzaminatorzy mogą nie lubieć Misesa :) . Jeżeli zadasz to pytanie na forum http://mikke.fora.pl/ to na pewno ktoś Ci odpowie, co prawda będą to pewno argumenty przeciwko, ale zawsze możesz się też zapisać na jakieś forum dla socjalistów. :D Ale czy to musi być praca, tzw "obiektywna", skoro dojdziesz do wniosku, np że dawanie zasiłków jest złe, to czy nie możesz się w swej pracy trzymać tej tezy, ograniczając sie jedynie do stwierdzenia, że bez gruntownej przemiany systemu gospodarczego nie da się uniknąć zasiłków dla najbiedniejszych, bo to system prowadzi do ubożenia społeczeństwa?
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Debata polega na tym, że ja z koleżanką losujemy losy - i zależy która co wylosuje, to musimy być albo za albo przeciw - ma to być żywa dyskusja ;) Dlatego muszę mieć argumenty za i przeciw :)
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Napisałam na tamtym forum, ale narazie nikt mi nie odpowiedział :(

Podsumuwując tą dyskusję w tym temacie to mam:
Za:
* Zniesienie zasiłków bez zniesienia podatków i innych ograniczeń utrudniających przedsiębiorcom zatrudnienie ludzi może spowodować, żę pewni ludzie rzeczywiście mogą żyć w skrajnej nędzy bez perspektwyny poprawy swojego stanu
* Gdyby bezrobotny zamiast zasiłku dostawałby nagrodę, że znajdzie sobie pracę w krótkim okresie np. 3-6 miesięcy, to liczba bezrobotnych z pewnością by spadła
* Stymulacja do pracy przez roboty publiczne - zasiłek powinni otrzymywać tylko ci, którzy w takich pracach pracują (i to nie wiem czy ma być za czy przeciw)
* Zasiłek dla bezrobotnych jest dobry dla ludzi, którzy rzeczywiście chcą pracować i intensywnie szukają pracy

Przeciw:
* Zasiłki prowadzą do patologii, ludziom nie opłaca się pracować
* Zasiłki rozleniwiają - ludzie stają się bezradni, zapominają, jak to jest pracować i starać się o pracę
* Jeszcze większe wyzyskiwanie pracowników przez pracodawców
* Jeszcze większe wprowadzanie ludzi w skraj nędzy, poprzez wyzysk pracodawców
* Brak motywacji do szukania pracy

Potrzebuję jeszcze więcej właśnie w takiej formie od myślników proszę pomóżcie!!!
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

mandrynka pisze:Napisałam na tamtym forum, ale narazie nikt mi nie odpowiedział :(
A to przepraszam :( Może jeszcze coś napiszą ...
Dodaję przeciw - Zasiłki dla bezrobotnych tworzą bezrobocie http://korwin-mikke.pl/wazne/zobacz/zas ... ocie/15634
Być może coś ciekawego na ten temat znajdziesz też tu http://www.kurierplus.com/issues/2001/k355/kp355-07.htm
panpanpan
bywalec

Post autor: panpanpan »

mandrynka pisze:Za:

Przeciw:
* Zasiłki prowadzą do patologii, ludziom nie opłaca się pracować
* Zasiłki rozleniwiają - ludzie stają się bezradni, zapominają, jak to jest pracować i starać się o pracę
* Jeszcze większe wyzyskiwanie pracowników przez pracodawców
* Jeszcze większe wprowadzanie ludzi w skraj nędzy, poprzez wyzysk pracodawców
* Brak motywacji do szukania pracy
1) Brednie i kalumnie. Zasiłek jest przez 6 miesiecy w kwocie 500pln. Praca może być w jednym zakładzie przez całą karierę w znacznie większych kwotach. Zatem wniosek, ludziom opłaca się pracować, tylko pazernym pracodawcom nie opłaca się zatrudniać w sposób nie naruszający godności człowieka, chcącego pracować.
2) Kolejne brednie. Kwestia osobowości, a nie podejścia. Jednego motywuje brak, innego stałe, a jeszcze innego nadwaga ego.
3) Nieprawda i kolejne kalumnie. Wystarczy kontrolować złodziejskich pracodawców, ktorzy zatrudniają na czarno i łapanka. Wpadka? Pracownikowi zabrać zasiłek, mozliwosc rejestracji na 3 lata a pracodawcy dowalić 30 tys kary. I po czarnej strefie.
4) J.W.
5) Przeciwnie. Kwestia swiatopoglądu, wykształcenia, swiadomosci. Może dla pijaczka z ulicy zasiłek faktycznie jest dobijaniem go w skraj nędzy. Aczkolwiek dla świeżo upieczonego absolwenta uczelni wyższej, ktory jest nieudacznikiem, to czasem deska ratunku. A ciezko domyslac sie ze człowiek ktory skonczyl dzienną uczelnię ma brak motywacji.

Większosc osób, ktora wypowiada się tutaj to żydowski motłoch, ktory najchętniej pozamykałby ludzi w obozach pracy.

--------------- uwaga admina
uwaga, post zawiera obraźliwe sformułowania urągające czyjejś narodowości
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

to proste należy je zlikwidować wtedy kiedy nie będzie bezrobocia albo wtedy gdy ono będzie na poziomie 4 %
panpanpan
bywalec

Post autor: panpanpan »

piotr 84 pisze:to proste należy je zlikwidować wtedy kiedy nie będzie bezrobocia albo wtedy gdy ono będzie na poziomie 4 %
Hhaha . Brak bezrobocia w Polsce albo bezrobocie na poziomie 4 % , hahahaha. Jednak schizofrenicy to fantaści i nieźli pisarze. Tematyka 4% bezrobocia lub calkowitego braku bezrobocia w tym słowiańskim bagnie to dobry materiał na powieść science-fiction. Nawet sam sapkowski albo tolkien mogliby czyścic buty autorowi tej powiesci. Ja osobiście poznałem moc lęków w schizofrenii, poznałem moc lęków na detoksie benzodiazepinowym po dlugim rocznym ciągu i wiem co to jest lęk, kiedy człowiek sra pod siebie, nonstop czuje sie obserwowany, ma paranoje w kazdej tematyce, trzesie sie jak ktos puka do drzwi i wiem ze niektorym są potrzebne zasiłki, socjale, renty, itp. Oczywiscie są tez tacy, ktorzy są w miare zdrowi na umysle a nie chca pracować bo są leniami. Natomiast jest duza czesc ludzi powaznie zaburzonych, ktorzy po prostu w pracy w kontakcie z ludzmi zesraliby sie w galoty i zesztywnieli, lub stali na jednej nodze od skali lęków. W Polsce nie zniknie problem bezrobocia, nawet duzy jego spadek przynajmniej przez następne 20 lat. Dopóki Polska nie zacznie iść drogą jakiegos w miare rozsądnego nacjonalizmu i kochania swojego narodu, szacunku do swojego rodaka, dopóty bedzie problem bezrobocia. Oczywiscie bezrobocie jest wszędzie. Nawet w Norwegii. Natomiast w Polsce jest skandalicznie wysokie. A główne przyczyny polskiego bezrobocia??
Wcale nie spadek gospodarczy ostatniego czasu, kryzysy sryzysy gospodarcze. Owszem kryzys swiatowy wcale nie pomaga polskiemu bezrobociu. Natomiast w latach 90-tych o kryzysie swiatowym nic nie mowilo się a w miastach wojewodzkich jak Włocławek było bezrobocie rzędu 20%
Glowne przyczyny to:
- korupcja
-syf polityczny
-zydzi
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Jeśli piszesz, że za bezrobocie we Włocławku winni są m.i. żydzi, czyli wyznawcy judaizmu, to pewno wiesz, co to jest judaizm, czy tak ? Jeśli nie wiedziałbyś jakie są jego główne zasady wtedy można by pomyśleć, że sam nie wiesz, o czym mówisz. Przybliż nam więc proszę ten aspekt zagadnienia bezrobocia, bo ten domniemay związek nie wygląda na trywialny.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

zbyszek pisze: Przybliż nam więc proszę ten aspekt zagadnienia bezrobocia, bo ten domniemay związek nie wygląda na trywialny.
To po prostu przejaw antysemityzmu.

Pozdrawiam.m.
Mariii
zaufany użytkownik

Post autor: Mariii »

W moim rejonie jest pełno Ukraińców, połowa z nich handluje po bazarach, pracuje nielegalnie na budowie, czy przy pomocach domowych.
Wszystkie te prace są na lewo, a Ci z nich którzy mają załatwioną kartę pobytu, pobierają zasiłki z naszego budżetu... Byłam ostatnio świadkiem rozmowy, młoda dziewoćka chwaliła się, że co miesiąc wysyła do domu 2000 zł, które odkłada. To jakie ona ma zyski!?
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ale czy operatywność Ukraińców powinna być powodem do nienawiści i ksenofobii?
Poza tym, tam jest taka bieda, że te 2 tysiące mogą służyć nawet i sześciu, siedmiu osobom w rodzinie.

Pozdrawiam.m.
Mariii
zaufany użytkownik

moi pisze:Ale czy operatywność Ukraińców powinna być powodem do nienawiści i ksenofobii?
Oni mają zyski, a u nas rośnie bezrobocie...
Odbierają nam stanowiska pracy. Ich operatywność powoduje nasze upodlenie,
bo skoro Ukrainiec robi coś za grosze, to Polak też musi.
Tworzą nam niezdrową konkurencję. Poza tym kombinują i kradną.
Mam prawo do własnego zdania, a w tym przypadku to jednak będzie: Polska dla Polaków.
moi pisze:2 tysiące mogą służyć nawet i sześciu, siedmiu osobom w rodzinie.
Dla mnie zarobienie 2000 złotych w miesiąc to niezłe wyzwanie, a co dopiero zarobić ową 2 i jeszcze mieć na wynajem, jedzenie i życie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Moim zdaniem nic nie usprawiedliwia ksenofobii. Narodowych socjalistów i haseł "Polska dla Polaków" nie popieram, uważam je za szkodliwe dla wszystkich - i dla nas, Polaków i dla obcokrajowców, będących u nas.

Pozdrawiam.m.
Mariii
zaufany użytkownik

Ksenofobia to lęk przed obcymi, który akurat powinnaś rozumieć.
Mamy inne poglądy polityczne, ale przecież nie będziemy wchodziły, z tego powodu do kisielu. :mrgreen:
Piszecie o Żydach, Rumunach, Murzynach i innych mniejszościach, które powodują, że nasi rodacy wyjeżdżają szukać lepszego. Niedługo będzie ich u nas więcej, niż rodowitych krajanów.
Bronienie terytorium przed najazdem i zaborem obcych to fobia!? Nie wydaje mi się...
Awatar użytkownika
małomówiąca
zaufany użytkownik

Post autor: małomówiąca »

Ale czy to nie jest przypadkiem tak, że Ukraińcy pracują na takich stanowiskach i za takie pieniądze, za jakie Polakom zwyczajnie się NIE CHCE? Bo w moich rejonach tak właśnie jest. Pracują w polu u rolników za psie pieniądze, za które Polakom się nie chce nawet ręki podnieść...
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Też tak pomyślałem, jak Panna M.
mariii pisze:... Odbierają nam stanowiska pracy....
Ależ Mariii, pracuj jako pomoc domowa. Kto ci tego zabrania ? Ukrainki, które to robią ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”