....
Moderator: moderatorzy
Re: Czy F25 też jest schizofrenią?
Na ostatniej wizycie zapytałem lekarza o diagnozę "zaburzenia schizoafektywne", gdyż lekarz na komisji właśnie je u mnie podejrzewał. Mój lekarz prowadzący powiedział, że sama ta diagnoza jest w psychiatrii kontrowersyjna, że jest to kolejny "nie wiadomo jaki twór" i są głosy, że nie wiadomo, czy taka jednostka chorobowa w ogóle istnieje. Oczywiście uzasadnił to swoim psychiatrycznym bełkotem, jednak ni w ząb nic z tego nie zrozumiałem ;-)

A wiecie czym charakteryzuje się czyste F25? Bo to nie jest ani typ depresyjny ani maniakalny ani mieszany.

to z zasady jest psychoza mieszana, więc o jakiejkolwiek "czystości" chyba nie może być mowy

Mam F25 bez tych śmiesznych cyferek 0,1,2,3 

A ja mam pytanie : jak częste są zmiany nastroju przy zabużeniach schizoafektywnych . Ja mam schizofrenie paranoidalną , ale mam częste i dosyć silne zmiany nastroju , które przy jego pogorszeniu znacznie utrudniają życie . A po omamach pozostały tylko natrętne myśli . Więc jak to jest ? Jest jeszcze jedna kwestia: czy po powolnym schodzeniu z dawki neurotopu retard mogą sie pojawić takie objawy?
pozdrawiam .
marccus_g
marccus_g
trudno odpowiedzieć jak często występują zmiany nastroju przy F25 bo na to nie ma reguły F 25 to jak mi wytłumaczono to coś jakby połączenie chad ze schizofrenią i że jeszcze jeśli u pacjenta występowały okresy mani to stawia mu się diagnozę f25 a nie F20 dodatkowo o tym też gdzieś czytałam . przy chad też nie da się powiedzieć jak często następują zmiany nastroju bo są osoby co mają np:depresje przez 6 miesięcy i krótkie okresy mani inni odwrotnie lub częste zmiany nastroju , huśtawka nastroju jeśli przechodzi się szybko między depresją a manią może świadczyć o borderline . co do różnicy w leczeniu f25 a f20 to chyba tylko że przy f25 powinno się brać stabilizator nastroju . co do P na receptach to dużo zależy od lekarzy w szpitalu przy f 25 też otrzymałam recepty z P to samo w przychodni więc z P nie miałam problemu.Co do cyferek przy F25 to zależy w jakim stanie obecnie jest pacjent np: depresyjny , w mani
Tutaj wklejam znaczenie tych wszystkich cyferek:
F20-F29 Schizofrenia, zaburzenia typu schizofrenii [schizotypowe] i urojeniowe
F20 Schizofrenia
F20.0 Schizofrenia paranoidalna
F20.1 Schizofrenia hebefreniczna
F20.2 Schizofrenia katatoniczna
F20.3 Schizofrenia niezróżnicowana
F20.4 Depresja poschizofreniczna
F20.5 Schizofrenia rezydualna
F20.6 Schizofrenia prosta
F20.8 Schizofrenia innego rodzaju
F20.9 Schizofrenia, nie określona
F21 Zaburzenie typu schizofrenii (schizotypowe)
F22 Uporczywe zaburzenia urojeniowe
F22.0 Zaburzenie urojeniowe
F22.8 Inne uporczywe zaburzenia urojeniowe
F22.9 Uporczywe zaburzenie urojeniowe, nieokreślone
F23 Ostre i przemijające zaburzenia psychotyczne
F23.0 Ostre wielopostaciowe zaburzenie psychotyczne bez objawów schizofrenii
F23.1 Ostre wielopostaciowe zaburzenie psychotyczne z objawami schizofrenii
F23.2 Ostre zaburzenie psychotyczne podobne do schizofrenii
F23.3 Inne ostre zaburzenie psychotyczne z przewagą urojeń
F23.8 Inne ostre i przemijające zaburzenia psychotyczne
F23.9 Ostre i przemijające zaburzenia psychotyczne, nie określone
F24 Indukowane zaburzenie urojeniowe