Moje refleksje o PIS i PO.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Moje refleksje o PIS i PO.

Post autor: zbyszek »

irish24 pisze:... Kaczyński odwołuje się do ... lęku,strachu ...
Tak uważają jego przeciwnicy, lecz czy to rzeczywiście prawda ? Szukam przykładów i dobrych nie znajduję.

btw. Posty zawierające same obelgi polityczne będę w przyszłości przesuwał do niechcianych.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

zbyszek pisze:
Tak uważają jego przeciwnicy, lecz czy to rzeczywiście prawda ? Szukam przykładów i dobrych nie znajduję.

btw. Posty zawierające same obelgi polityczne będę w przyszłości przesuwał do niechcianych.

Jakie obelgi polityczne?Użyłem jednego przekleństwa,które przekleństwem nie jest użyte w danym kontekście i zostało wykropkowane.Nikogo nie obraziłem.Mam prawo wypowiedzieć się o ludziach,którzy mają wpływ na naszą sytuację.Mam prawo wyrazić swoje zdanie o ludziach,którzy jak mali chłopcy prowdząc swoje wojny.Nie będę przytaczał wielu wypowiedzi Kaczyńskiego bo są tak oczywiste.Choć każdy zna "My jesteśmy tu oni tak gdzie stało Zomo".Słowa Kurskiego,że ciemny lud to kupi.Słowa śp.Lecha Kaczyńskiego,że lud nie powinien interesować się polityką zagraniczną.Kaczyński prowadzi swoją własną wojnę bo nie zna innego życia,jest człowiekiem głęboko nieszczęsliwym i oderwanym od rzeczywistości.Był już taki przed śmiercią swojego brata.To,że prowadzi skromne życie nie znaczy,że jest społecznikiem z krwi i kości.Dla niego największą energią,którą się karmi jest jego własna wojna,która prowadzi od wielu lat.Być może przyświecają mu jakieś ideały ale w sposób w jaki to wykonuje jest niedopuszczalny.Cel nie uświęca środków.Sam staje się ofiarą swojej własnej retoryki.Ludzi,których napradwdę ceniłem wyrzucił z partii bądż teraz sami odeszli.To były osoby,którym zależało na zmianie wizerunku ,retoryki i polityki.To,że Kaczynski był na proszkach i to co prezentował w kampanii nie było zgodne z nim samym kompromituje go.Skoro ktoś nie wie co robi powinien odejśc z polityki.To nie jest miejsce dla ludzi z problemami psychicznymi.Jednocześnie podreślam,że nie jestem za żadną partią.Jak pan napisał wydaje się panu,że ludzie z Pisu są bardziej szczerzy.Mi się wydaje,że jedni i drudzy są tacy sami.Najbardziej smutno było mi kiedy w katastrofie zginął pan Maciej Płażynski.To był jedyny polityk na któgo z czystym sumieniem mógłbym oddać głos.Miał kandydować na prezydenta,niestety nie ma go już...
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

irish24 pisze:... Jakie obelgi polityczne?...
Spójrz wyżej na posty Bezpiecznego.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

irish24 pisze:... Kaczyński prowadzi swoją własną wojnę bo nie zna innego życia,jest człowiekiem głęboko nieszczęsliwym i oderwanym od rzeczywistości....
To typowa propaganda PO. Czy są jakiekolwiek przesłanki, które miałyby za tym świadczyć ? Raczej odwrotnie - te zwroty są tak charakterystyczne dla propagandystów PO, że należy podejrzewać, że nie ma w tym cienia prawdy.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Takie jest moje zdanie.Jak mówiłem cel nie uświęca środków.Nie jestem ani za Pisem ani PO.W Pisie jest naprawdę wielu porządnych ludzi w PO także się znajdą.Nie smuci pana,że Kaczyński wyrzucił z partii ludzi,którym rzeczywiście zależało na ludziach?Nikt mi nie wmówi,że ludziom typu Kurski,Ziobro,Brudziński itd zależy na dobru ludzi.Pana ulubionym słowem jest "propaganda".Takim stwierdzeniem gasi pan wszelkie dyskusje,zapędza do kąta.Lubi pan używać mocnych słów a kiedy pisze argumenty nie odpowiada pan na nie.Jeśli już to wyrywkowo,tam gdzie panu wygodnie.To nie jest żadna propaganda,ludzie,którzy odeszli z Pisu bądź zostali wyrzuceni nie zrobili tego bez powodu.Były to osoby w których widać było czyste intencje.Dlaczego zwykli ludzie muszą być ofiarą chorej wojny prowadzonej przez te partie?Na tym zyskuje tylko SLD co mnie bardzo smuci bo okaże się,że za parę lat odzyska ono swoją siłę i może nawet przejmie rządy,bądź będzie w opozycji.Kaczyński nie odnajduje się w normalnej polityce i nie jest to żadna propaganda tylko fakt.W sytuacji braku konfrontacji traci on swoje wszelkie "atuty".Dzielenie Polaków na lepszych i gorszych patriotów to jest fakt a nie żadna propaganda!Słucham wypowiedzi Kaczyńskiego i potrafię sam je interpretować.Szafowanie katolicyzmem wedle własnych potrzeb to inny przykład.Elektorat PO to w ogromnym uproszczeniu ludzie,którzy nie interesują się polityką,radzą sobie w miarę w życiu,zadowalają się pozorami.Elektorat Pis to ludzie,którzy mają poczucie krzywdy oczywiście w wielkim stopniu uzasadnionej.Kaczyński jednak wykorzystuje to typowo instrumentalnie.

the formless."

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Faktem niezaprzeczalnym jest jednak,że to właśnie polityka grubej kreski,nierozwiązanie zaszłości z Prlu,prywatyzacja, przyczyniły się do tego,że takie osoby jak Kaczyński mogą egzystować w polityce.Jak pisałem Kaczyńskiemu może przyświecają szczytne cele ale robi to okropnymi metodami.

the formless."

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

irish24 pisze:Nie smuci pana,że Kaczyński wyrzucił z partii ludzi,którym rzeczywiście zależało na ludziach?
Smuci. Mam dużo sympatii dla Kluzik i Poncyliusza. Dla innych mniej.
irish24 pisze:Nikt mi nie wmówi,że ludziom typu Kurski,Ziobro,Brudziński itd zależy na dobru ludzi.
Ja także z nimi nie przepadam.
irish24 pisze:Pana ulubionym słowem jest "propaganda".
Tyle osób jej ulega, że aż strach. Sam nie chcę siebie wykluczyć.
irish24 pisze:... ludzie,którzy odeszli z Pisu ... to osoby w których widać było czyste intencje.
Ja też tak to oceniam.
irish24 pisze:Dlaczego zwykli ludzie muszą być ofiarą chorej wojny
Tej wojny dawno nie byłoby, gdyby na ludzi nie działała propaganda.
______X
bywalec

Post autor: ______X »

.,
Ostatnio zmieniony ndz cze 10, 2012 5:17 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Twórcy i właściciele ITI to przecież Wejchert i Walter - znani propagandyści komunistyczni.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

zbyszek pisze:
To zastosuj negację.
"Kaczyński NIE odwołuje się do lęku i strachu".

I poszukaj dobrych przykładów.
PiS wydaje Ci się, Zbyszku, wiarygodny. To i przykłady będą się adekwatnie do tego wydawały.

Nie mam personalnych zajawek do nikogo w polityce, więc i fałszować nie mam jak. Podobnie środowisko akademickie, które jednak (wg. sondaży, bo o nich tu była mowa) w większości obstaje przeciw PiSowi.
Interesują mnie fakty a nie, za przeproszeniem, "solenie o rzyci maryni". Moja mama jest ekonomistką, w związku z czym i ja liznąłem pewnej elementarnej wiedzy w tym temacie. Sam studiuję psychologię, którą interesuję się już od dawna. Widząc, słysząc i ogólnie odbierając informacje o zamierzeniach i faktycznych dokonaniach partii politycznych, ich zafałszowań i środków socjotechnicznych doznaję ustawicznie szoku, że coś takiego, co robi PiS (PO zresztą też, lecz nie tak bezczelnie i mniej intensywnie ;) ) jeszcze w tych czasach, w narodzie doświadczonym w swej historii podobnymi technikami wpływu, jakie stosowały rządy totalitarne przechodzi, i są tacy, którzy się na to łapią.

Obniżyć podatki, mówicie, zwiększyć wydatki... To byśmy mieli wtedy faktycznie obecną Irlandię, albo Grecję.
A pragnę zauważyć, że w obecnej sytuacji, w jakiej znalazła się Europa, Polska jest stabilna gospodarczo. To jest fakt.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

dan pisze:...I poszukaj dobrych przykładów...
To dobry pomysł !
Wypowiedzi medialne można zawsze różnie interpretować, więc czytam program PIS-u, bo to jest oficjalnie, to co PIS chce zrealizować:
http://www.pis.org.pl/download.php?g=mm ... s_2009.pdf
... Nie da się zbudować demokratycznej Polski ze sprawnie działającą gospodarką rynkową bez zdecydowanego przezwyciężenia komunistycznej przeszłości. Niepodległa Polska po 1989 r powinna być kontynuatorką II Rzeczpospolitej, a nie PRL. ...
Nie widzę w tym podejściu grania na lękach. To jest zadania do wykonania, a nie groźba. Ten program może się komuś bardzo niepodobać, lecz brak w nim wzbudzania obaw. Raczej wzbudzają obawy ci, którym powyższe podejście jest solą w oku.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Tzn. nie wiem, jak autor wypowiedzi ("granie na lękach"), ja bym tego nie odnosił do programu ale do wizerunku, jaki tworzy (z pomocą specjalistów Public Relation) PiS, zwłaszcza prezes. Tzw. szarego człowieka, takiego Kowalskiego mało interesuje sam program. Opiera on swój wybór o wizerunek osoby (czy partii) i atmosferę oraz wizję rzeczywistości, które mu są podane. Trudno ukryć, że PiS kieruje swój "przekaz" głównie do osób niewykształconych, prostych, łatwowiernych. Ma w tym słuszność, bo to większość społeczeństwa.

Ogółem - nie oglądam telewizji, bo takowej nie posiadam, a stacji radiowej słucham jednej, takiej, która nie miesza się w politykę (a nawet prognozy pogody podawane są w sposób mocno okrojony np. "Dziś jest nieco cieplej, niż wczoraj." ;) ). Zanim pojawiły się jakiekolwiek komentarze nt. postawy prezesa PiS mnie samego odrzuciły, na podstawie wystąpień (przekaz z pierwszej ręki), czyny i słowa, których on się podejmuje. Cała reszta, czyli komentarze i reakcje, to dla mnie potwierdzenie słuszności swoich spostrzeżeń.
Przyznać jednak muszę, że Jarosław Kaczyński ma dobrych specjalistów od manipulacji.

Wypowiedź, którą zacytowałeś, Zbyszku, też odnosi się do osobistych przekonań a nie faktów. Bo to, czy coś się da zrobić, czy nie, to kwestia poglądu. Jednak takie zestawienie przyszłego z przeszłym, to znana od zarania metoda straszenia ;). Po co wspominać o PRL-u, jeśli mamy iść w kierunku jemu przeciwnym?
Pamiętać, to jedno. Koncentrować się, to drugie.
Ja mam zastrzeżenia co do konkretnych zamierzeń popartych doświadczeniem, na szczęście nieudanych, prób wprowadzenia w życie zmian partii brata śp. Lecha Kaczyńskiego.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

dan pisze:...Trudno ukryć, że PiS kieruje swój "przekaz" głównie do osób niewykształconych, prostych, łatwowiernych. ...
To nieprawda. Skąd to wziąłeś ? To ukryte poniżanie przeciwników politycznych.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

zbyszek pisze:To nieprawda. Skąd to wziąłeś ?
Wziąłem to z:

- sondaży i badań (takich, jak te, z których wynikałoby, że na PO głosuje sporo więźniów)
- własnych obserwacji i rozmów z ludźmi
- obserwacji i rozmów z ludźmi z różnych klas społecznych moich: znajomych, rodziny i ich znajomych
- języka, jakim propagują swe poglądy prezes PiS i członkowie tej partii
- alogicznej, nierealnej i szkodliwej wizji poprawy polskiej gospodarki, jaką rozpościera PiS
- kierowanych wypowiedzi w stronę "tych najbiedniejszych", którym należy podnieść renty i włożyć więcej pieniędzy z budżetu w opiekę zdrowotną (to odnosi się też do punktu powyżej); nie trzeba być geniuszem z zakresu ekonomii, żeby przewidzieć skutki takich działań /jeśli państwo zacznie dawać, choć samo nie ma wiele, przy czym nie zacznie na siebie zarabiać, to chyba oczywistym jest, że będzie miało jeszcze mniej i w końcu też dawać już nie będzie mogło - w dużym uproszczeniu/
- zabiegów socjotechnicznych czyli, kolokwialnie pisząc, mamideł o silnej barwie emocjonalnej (zamiast mówić o faktach - mowa o poglądach), które PiS kieruje w stronę swoich odbiorców
zbyszek pisze:To ukryte poniżanie przeciwników politycznych.
A to właśnie jeden z takich zabiegów, na które PiS złapał swoich wyborców. W atmosferze spisku i ukrytych intencji, on oto jaśnieje i daje nadzieje na lepsze jutro... To odwrócenie uwagi na zasadzie projekcji. Tym, kto skrywa/ł swoje emocje, intencje i przesłania jest od początku sam Jarosław Kaczyński. Pięknie wyszła intryga, ale niewybaczalnym jest, żeby do tego celu mieszać niedawno zmarłego brata. Zupełnie naturalnym ludzkim odruchem w obliczu śmierci bliskiej osoby jest żałoba i wycofanie, nie zaś "wykipienie" nienawiści.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

Alternatywa PIS - PO jest raczej dość smutna. W ogóle cała ta polityka jest dość smutna. Politycy robią wszystko by się utrzymać na stołkach i starają się nie robić nic co mogłoby uczynić ich niepopularnymi.
A tymczasem pewne rzeczy które byłyby dobre dla kraju z pewnością nie spodobałyby się tzw większości.
Nie w sensie, że większośc by na nich nie skorzystała :) Ale po prostu większość nie ma najmniejszego pojęcia o ekonomii i gospodarce. I tak dopóki jakoś się żyło PRL nie był taki zły, dopiero jak zabrakło żarcia ludzie zaczęli się buntować. I teraz tak samo, jeszcze się jakoś żyje ... Ciekawe tylko za co bedą żyć emeryci za 25 lat, bo raczej nie ze swych emerytur :)
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

boris pisze:... dopiero jak zabrakło żarcia ludzie zaczęli się buntować. ...
To nieprawda. Był RUCH, było PPN i wiele innych, o których nawet nie wiemy.

W moim przekonaniu zło pochodzi z manipulacji starych elit, które chcą się za wszelką cenę utrzymać przy władzy. Młodsi ludzie je nie zawsze dostrzegają i przywykli do pseudo-normalności.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

zbyszek pisze:
boris pisze:... dopiero jak zabrakło żarcia ludzie zaczęli się buntować. ...
To nieprawda. Był RUCH, było PPN i wiele innych, o których nawet nie wiemy.

W moim przekonaniu zło pochodzi z manipulacji starych elit, które chcą się za wszelką cenę utrzymać przy władzy. Młodsi ludzie je nie zawsze dostrzegają i przywykli do pseudo-normalności.
Nie miałem na myśli, że nikt się nie buntował a tylko, że większość wybierała "naszą małą stabilizację".
PS nowy pomysł ministra Boni -obligacje emerytalne- dobre bo:
„Obligacje emerytalne przekazywane do OFE nie generowałyby zadłużenia.”!!!!!

„Takie rozwiązanie rozłożone na parę lat dawałoby ulgę finansom publicznym i zdejmowało zagrożenie dla nadmiaru wzrostu długu” -
napisał Pan Minister Boni w artykule dla „Gazety Wyborczej”.

Pan Gwiazdowski jednak dociekliwie pyta:
Czy ja mógłbym bankowi w którym mam kredyt, a który jest akcjonariuszem jednego z Powszechnych Towarzystw Emerytalnych, które prowadzi OFE zamiast raty przekazać jakichś „specjalnych obligacji”???

Czy tych obligacji Skarb Państwa nie będzie musiał kiedyś wykupić??? Bo tylko wówczas „nie generowałyby one zadłużenia”!
Ktoś tu albo sam jest idiotą albo tylko traktuje ludzi jako idiotów :)
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Minister Boni wiele lat zaklinał się, że nie był żadnym współpracownikiem SB. Zapewniał o tym swoich przyjaciół, którzy za niego świadczyli. Gdy okazało się, że był TW dostał w niedługim czasie urząd ministra. Czy w Polsce nie ma lepszych ludzi na ministrów ?
Gdy Boni znalazł się jeszcze w 1992 r na tzw. liście Macierewicza nagonka była oczywiście nie na niego tylko ma Macierewicza !
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

I jak tu nie popaść w schizofrenię w takim kraju :)
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

boris pisze:I jak tu nie popaść w schizofrenię w takim kraju :)
No właśnie. Dlatego staram się ograniczać informacje, które docierają z mediów do suchych faktów.
Ta sytuacja jest niezdrowa.

Można najeżdżać na PO, można na PiS, a prawda taka, że nie ma w czym wybierać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „polityka”