Program STUDENT PFRON
Moderator: moderatorzy
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: Program STUDENT PFRON
Oczywiście, że nie masz obowiązku o tym informować. Czy mechanik-cukrzyk musi informować usługobiorców, że ma cukrzycę? Albo fryzjerka chora na celakię? Nie. Nie ma takiego obowiązku. Choroby są prywatną sprawą.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Moim ulubionym przedmiotem w podstawówce i liceum była MATEMATYKA. Może pójść na studia zaoczne z matematyki albo podyplomówkę z matematyki? Jednak nie chcę pracować w szkole jedynie mogłabym udzielać korepetycji, ale czy po to trzeba kończyć studia? nie można być "hobbystą"? Musiałabym przypomnieć sobie cały materiał z matematyki od podstaw, nie wiem czy to by mi się udało, ale może warto spróbować a nie tak ciągle palnować i marzyć i nic nie robić
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
-
- zarejestrowany użytkownik
Program STUDENT PFRON
Mam pytanie do forumowiczów ponieważ sam zastanawiam się nad programem pfron Student II. Czy jeżeli złożyłbym wypełnione już dokumenty wypełnione dobrze w PFROnie to czy przyznanie pieniędzy jest już tylko formalnością czy też Pfron ma prawo odmówić bo nie chciałbym wyłożyć swoich pieniędzy i nie dostać zwrotu za studia. Chodzi mi o studia podyplomowe wiem że dofinansowywanie w tym roku wynosi 75% kosztów czesnego.
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Są już nowe wnioski ze STUDENTA II - trochę się zmieniły Termin składania wniosków do 10 października
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
dziękuję, Marcelinko, za informację ja właśnie chciałam składać, bo zamierzam kontynuować studia na filozofii i psychologii.
- marek-sportowiec
- nadużywający
- Kontakt:
Na studia, można iśc kiedy się chce o ile zdrowie pozwala i w tym wszystkim to jest najśmieszniejsze! Całe życie studia, można robić i kilkanaście kierunków odbębnić . . .
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
a powiedzcie mi, jak sprawa się ma gdy mam już rozpoczęte studia - zostałem przyjęty na ten rok, jednak komisję mam dopiero początkiem listopada. Czy podpiszą ze mną umowę na dofinansowanie studiów, czy musiałbym czekać do kolejnego roku akademickiego?
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Jak nie masz orzeczenia to nie masz się co starać o stypendium. Ewentualnie jak ci przyznają stypendium, możesz złożyć podanie na semestr letni. Najlepiej zadzwonić i się dowiedzieć. Telefon jest w internecie.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
Na studia podyplomowe też PFRON daje dofinansowanie ??.
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Z tego co wiem, studia podyplomowe też mogą być dofinansowane.
Mam pytanie do osób, które już otrzymywały kiedyś dofinansowanie w ramach programu Student II. Czy jeśli zostałoby mi przyznane dofinansowanie, to wystarczą zwykłe paragony, czy muszą być faktury, np. za zakupione książki, materiały biurowe? Jak mam udokumentować to, że płacę za akademik? Czy te rachunki powinnam zbierać już od początku października czy od kiedy?
Mam pytanie do osób, które już otrzymywały kiedyś dofinansowanie w ramach programu Student II. Czy jeśli zostałoby mi przyznane dofinansowanie, to wystarczą zwykłe paragony, czy muszą być faktury, np. za zakupione książki, materiały biurowe? Jak mam udokumentować to, że płacę za akademik? Czy te rachunki powinnam zbierać już od początku października czy od kiedy?
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Haniu na wszystko muszą być faktury - rachunków nie przyjmują. A co do akademiku - to musisz się zapytać np. portiera gdzie urzęduje księgowa i do niej zgłosić się po fakturę albo zaświadczenie, że zapłaciłaś za akademik. Faktury można zbierać już od początku października - przez cały semestr - rozliczyć się musisz podjaże do połowy lutego za I semestr A później oni ci przysyłają pismo, czy musisz im jeszcze coś zwrócić czy nie. Mi w zeszłym tyg przysłali pismo, że muszę im zwrócić 12 zł za semestr letni i mam czas do 26 października Także głowa do góry - jak będziesz miała jakieś pytania to pisz Chętnie pomogę
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Dziękuję Ci Marcelinko ja dzisiaj byłam zawieźć wniosek i powiedzieli, że faktycznie muszą być faktury, ale też dopuszczalne są rachunki wypisane na moje nazwisko (nie faktury ale rachunki, ale musi być na nich wpisane moje imię i nazwisko). Dopytam jeszcze o fakturę za akademik, pewnie będą mogli mi to jakoś poświadczyć. Tylko się zastanawiam, czy zostanie mi to w ogóle przyznane? Czy oni to każdemu dają, kto ma niskie dochody? Czy nie dyskwalifikuje mnie to, że mam już tytuł magistra? Najbardziej się o to obawiam, że w ogóle mi nie dadzą kasy, chociaż dochody mam małe.
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Nie masz się czego bać - bo to ci się należy. Może nie przynadzą ci 4000 zł ale może choć 1000 zł dostaniesz - a to zawsze coś Ja jak składałam to wnioskowałam o 2000 zł na semestr, ale ile mi przyznają tego nie wiem Wiem jedno - że im wyższa wnioskowana kwota - tym więcej się dostaje
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Chociaż 1000 zł by się przydało... Boję się, że jest jak na studiach zgodnie z nową ustawą, czyli, że jak skończyłam jeden kierunek, to nie należą mi się już żadne stypendia, ani naukowe, ani specjalne, i boję się, że pfron może też tak postępuje...
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Haniu PFRON tak nie postępuje Ja robie 3 kierunki i na każdy z nich dostawałam stypendium (w zeszłym roku były to 2 kierunki ) Także nie masz się czego obawiać
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
A to mnie trochę podniosłaś na duchu, Mandrynko bo myślałam, że już wszędzie jestem przekreślona. Nawet za akademik u nas na uniwersytecie osoby z mgr płacą 50 zł więcej... Więc myślałam, że się zaczyna jakaś globalna dyskryminacja, a mi naprawdę zależałoby, żeby skończyć chociażby filozofię, nie wiem, czy się uda psychologię...
A jakbym się u siebie ( archeologia ), przeniósł ze studiów dziennych ( bezpłatnych ), na zaoczne, to dostałbym na nie dofinansowanie z PFRON- u ??.
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Jak będziesz chciała to napewno skończysz Mi też się marzą inne studia - które w chwili obecnej są poza moim zasięgiem, ale powiedizałam sobie, że zrobię wszystko, aby spełnić swoje marzenia Będzie to trochę trwało, zanim je zrealizuję, ale dopnę swego
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Tak bo zwracają czesne Tylko nie wiem, czy byś w całości dostał
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Trzymam kciuki za Twoje kolejne studia Marcelinko Widzę, że Ty też masz pasję studiowania i rozwijania się Co do studiowania psychologii, ja się tylko obawiam, że jeśli nie zostanę zatrudniona w przyszłym roku na uczelni (co jest moim największym marzeniem), to będę musiała poszukać jakieś pracy wykonywanej przez 8 godzin dziennie, a wtedy już raczej nie podołam ze studiowaniem... chyba że przeniosłabym się na zaoczną psychologię...
A Marcelinko, kiedy mogę się spodziewać odpowiedzi, czy mi przyznano jakieś środki? I kiedy oni to będą wypłacać? W lutym czy wcześniej?
A Marcelinko, kiedy mogę się spodziewać odpowiedzi, czy mi przyznano jakieś środki? I kiedy oni to będą wypłacać? W lutym czy wcześniej?