Dokumentacja medyczna
Moderator: moderatorzy
Re: Dokumentacja medyczna
Ale moja schiza jest z przewagą negatywów. Dość łagodnie przechodzę. Zamulam od 18 lat na rencie. Urojenia mam co jakiś czas słabo nasilone. Raz są a po jakimś czasie się wycofują. Jak to u Was jest?
Bóg Cię kocha!!!
Mam długie remisje, ale co pewien czas chodzę na dzienny na korekty leczenia, leki mam w końcu dobrze dobrane i dobrze je też toleruję. Całe lato byłam zdrowa.
- piotrs
- zaufany użytkownik
jakie leki ile bierzesz
f 20 to coś strasznego
trzeba mieć papiery żeby dostawać rente zasiłki z mops
co 2 -3 miesiace wizyta u psychiatry z czsem sms i przedluzenie leków
f 20 to coś strasznego
trzeba mieć papiery żeby dostawać rente zasiłki z mops
co 2 -3 miesiace wizyta u psychiatry z czsem sms i przedluzenie leków
Mi lekarz napisał, że neguję ciążę, a byłam samiutka na wczasach tyle że po powrocie nie miałam okresu.
Od tego czasu nie czytam dokumentacji.
Od tego czasu nie czytam dokumentacji.
Od psychiatry nie wymaga się odróżniania prawdy od fałszu, a od pacjenta tak.
Lekarz ubierze słowa w żargon, pacjent nie wie nawet co mu lekarz zarzuca.
Lekarz ubierze słowa w żargon, pacjent nie wie nawet co mu lekarz zarzuca.
Tak, to prawda. Tym bardziej, że część leków jest refundowana tylko na F20...Karol87 pisze: ↑sob lis 11, 2023 8:12 pm Wiecie czemu schizofrenia jest tak naddiagnozowana? Bo oni od nfz mają za wpisanie kodu f20 więcej kasy niż za inne rozpoznanie. Znajoma lekarka mi tłumaczyła. Stąd w icd 10 takie kwiatki jak "schizofrenia innego rodzaju" czy tzw nieokreślona. Co to wgl jest? System zdechł po urodzeniu.

Według Google ICD-11 już oficjalnie funkcjonuje, kod schizofrenii to 6A20.
Jakbyście mieli stać się osobą opisaną w dokumentacji medycznej to kim byście byli?
Mi wypisywali takie głupoty których nie mówiłem jakby oni mieli coś z deklem. Lekarze mają to do siebie że im zwisa co my do nich mówimy. Byle zrobić dniówkę i wio do domu. Ja bym był denatem
Bóg Cię kocha!!!
Rozumiem, o co Ci chodzi. Dopóki miałem diagnozę schizofrenii, medycy wypisywali mi w epikryzach róźne dziwne treści ( np. urojenia wielkościowe, bo mówiłem im uczciwie, że skończyłem studia ). Od 2012 r. dopiero, kiedy odstapili od diagnozy schizofrenii u mnie, wpikryzy wyglądają normalnie ( a leczę się od 2002 r. ) .
Myślisz że oni se z nas jaja robią i piszą różne farmazony bez zastanowienia? Ja tak to widzę. Niektórzy z nich są w przychodni/szpitalu chyba za karę. Na jakiej podstawie Ci odwołali f20?
Bóg Cię kocha!!!
- FreshEscape
- bywalec
To znaczy moim zdaniem nie bardzo wiem o co wam chodzi ! Poniewąz od tych wpisów, opisów itd.. zależy prawie wszystko, jest to podstawa orzecznictwa rentowego, o niepełnossprawności czy w przypadku psychozy i napsocenie również podstawa przed np. sąsdem o chwilowej niepoczytalności !
Lekarze często jednak, po pierwszej dłuższej wizycie, coś tam napiszą, a potem to już tylko kopiu, wklej... Gdzie te wypisy i przyjecia szpitalne są podstawą, a są dzienne oddziały, gdzie nie dostaje sie na wypisie nawet epikryzy, a ludzie mają sprawy w sądach i nie mają jak sie wymigać np...
Także tego..
Lekarze często jednak, po pierwszej dłuższej wizycie, coś tam napiszą, a potem to już tylko kopiu, wklej... Gdzie te wypisy i przyjecia szpitalne są podstawą, a są dzienne oddziały, gdzie nie dostaje sie na wypisie nawet epikryzy, a ludzie mają sprawy w sądach i nie mają jak sie wymigać np...
Także tego..
Powinny być jakieś komisje weryfikujące bzdury z dokumentacji medycznych i wyjaśniające pacjentom żargon medyczny w prostych słowach powiedzmy co 5 lat.
Takie podsumowanie stanu zdrowia i tylko dla osób z niepełnosprawnością.
Takie podsumowanie stanu zdrowia i tylko dla osób z niepełnosprawnością.
Mi kiedyś wpisali że widzę trupy wychodzące z pod podłogi. Nic takiego nie widziałem ja raz w życiu miałem omam wzrokowy który trwał ze 2 sekundy i tyle. Byłem w psychozie a na wypisie napisali że nie byłem tylko że mam zab. osobowości. Następnym razem ta sama lekarka mówiła że " ostatnio jak u nas byłeś to miałeś psychozę" potem powiedziała że nie mam schizy. Patrz jeden człowiek a jaka ambiwalencja. O takie kwiatki chodzi.FreshEscape pisze: ↑ndz lis 12, 2023 8:22 am To znaczy moim zdaniem nie bardzo wiem o co wam chodzi ! Poniewąz od tych wpisów, opisów itd.. zależy prawie wszystko, jest to podstawa orzecznictwa rentowego, o niepełnossprawności czy w przypadku psychozy i napsocenie również podstawa przed np. sąsdem o chwilowej niepoczytalności !
Także tego..
Bóg Cię kocha!!!
Ja do tej pory przez to kopiuj wklej mam na wypisach wykształcenie podstawowe podczas gdy od dawna mam średnie. Tylko że kopiuj wklej u mnie trwa od początku leczenia czyli od dawna. Żal
Bóg Cię kocha!!!
Ja czytałam na początku leczenia, teraz się nie przejmuję co tam piszą.