Nie chcę milczeć

Dział przeznaczony dla nowych użytkowników w celu przywitania się i uzyskanie wstępnych informacji co i jak.

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Jeśli przychodzisz od razu z konkretnym pytaniem lub problemem, użyj raczej działu "Kto pomoże", lub odpowiedniego działu tematycznego w ogólnej dyskusji.

Proszę też starszych użytkowników o nie rozpoczynanie tu dłuższych dyskusji, a raczej w dziale "nasze środowisko"
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Re: Nie chcę milczeć

Post autor: Jaskolka »

hej @Józef80 :D fajnie , że mogłam dołączyć. Ale ja z tą pokorą to tak na poważnie. Lubię, gdy z Tobą rozmawiam , ale przyznaję masz ogromną wiedzę i kilka razy czytam zanim całość zrozumiem. Potem jeszcze to rozważam. Fajne to jest bo lubię się ciągle uczyć i chłonąć. Mam trudności intelektualne ale chłonę sercem. Super sprawa. hehe nie wiem czy to zrozumiałe.
A wracając do tematu to niech tak zostanie, będzie mnie kosztować trochę zachodu zdobywanie zaufania ale to dla mnie będzie kształcące.
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Post autor: Józef80 »

@Jaskulka dziękuję, jesteś bardzo miła. Mam chyba podobnie, też wiedzę chłonę sercem. Zresztą skończyłem szkołę specjalną, czyli o obniżonym zakresie nauczania. Ale zawsze miałem ogromne zainteresowania i dzięki temu, zabrałem się za czytanie książek, bo jeszcze internetu nie było. Dzięki książką nauczyłem się czytać, bo po tej szkole specjalnej nie jest to takie oczywiste. Ale jak się bardzo chce, to można pokonać wiele ograniczeń.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.

(Wisława Szymborska)
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

@Józef80 hehe widzisz to u mnie podobnie. Bo uczyłam się w szkole krawieckiej a do biblioteki chodziłam po książki o psychologii. nawet takie fachowe. I to zdziwienie bibliotekarki kiedy uzupełniała moją kartę biblioteczną po pół roku i myślała że jestem ze szkoły o profilu jakimś bardziej ,,poważnym'' hehe/ :dance:
ciekawość świata czyni człowieka bogatym wewnętrznie nie samo wykształcenie. :angelic-cyan:
Black98
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Black98 »

Mam podobny problem z czytaniem. Kiedyś pochłaniałem książki jedna za drugą. Od kiedy stwierdzono u mnie schizofrenia prostą mam problem z przeczytaniem kilku zdań dowolnej książki i nie widzę perspektywy na poprawę. Także łączę się w bólu i choć nie napisałem nic pokrzepiającego to liczę że pomogłem dostrzec że więcej osób jest z tym problemem. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

witaj @Black98 dziękuje właśnie za to że mogę dzięki Twoim słowom poczuć się otwartość, uprzejmość, pokrzepienie, oraz ... zachęcenie aby zaakceptować to kim jestem. Dla miłośnika książek jest to strata nie móc już wniknąć do ich świata.
Wypisałam kilka emocji/uczuć bo znalazłam listę wachlarza całych emocji jakie przeżywamy. I nie mogę się nadziwić że można je wszystkie nazwać.
Dzięki książkom są one intensywne .
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

wpisuję je tu dla siebie a i może ktoś się zainspiruje.
• Kiedy nasze potrzeby są zaspokojone
• Radość Zadowolenie
• Rozbawienie Wesołość
• Śmiałość Zainspirowanie
• Szczęście Zachwycenie
• Spełnienie Satysfakcja
• Przyjemność Entuzjazm
• Rozkosz Uciecha
• Duma Uniesienie
• Euforia Ekstaza
• Mania (postać patologiczna) Spokój
• Wyciszenie Relaks
• Ulga Błogość
• Miłość Akceptacja
• Życzliwość Ufność,
• Uprzejmość Poczucie bliskości
• Oddanie Uwielbienie
• Zaślepienie Otwartość
• Czułość Przyjaźń
• Komfort Zaspokojenie
• Satysfakcja Rozluźnienie
• Bezpieczeństwo Beztroska
• Odpoczynek i energia Relaks
• Wypoczęcie Odświeżenie
• Energiczny Siła
• Pogoda Swoboda
• Pobudzenie Werwa
• Ożywienie Uskrzydlenie
• Pasja Wdzięczność
• Docenienie Szczęście
• Zbudowanie Zainspirowanie
• Wzruszenie Zachwyt
• Roztkliwienie Pokrzepienie
• Poruszenie Rozpromienienie
• Inspiracja Zainteresowanie
• Zaciekawienie Podniecenie
• Podekscytowanie Zafascynowanie
• Zaintrygowanie Zainspirowanie
• Zachęcenie
• Emocje neutralne
• (w zależności od kontekstu)
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

• Emocje neutralne
• (w zależności od kontekstu)
• Zaskoczenie Zdziwienie
• Oszołomienie Osłupienie
• Zdumienie
• Kiedy nasze potrzeby nie są zaspokojone
• Złość Furia
• Wściekłość Gniew
• Uraza Oburzenie
• Niechęć Frustracja
• Zirytowanie Niezadowolenie
• Podminowanie Rozdrażnienie
• Wzburzenie Rozdygotanie
• Zagniewanie Zgorzkniałość
• Wrogość Nienawiść i szał (postać patologiczna)
• Smutek Żal
• Przykrość Melancholia
• Zniechęcenie Przygnębienie
• Nieszczęście Osamotnienie
• Zatroskanie Rozgoryczenie
• Zawiedzenie Załamanie
• Depresja (postać patologiczna) Strach
• Niepokój Zaniepokojenie
• Obawa Zwątpienie
• Nerwowość Zatroskanie
• Konsternacja Zmieszanie
• Zaniepokojenie Onieśmielenie
• Zatrwożenie Roztrzęsienie
• Strachliwość Popłoch
• Zszokowanie Przerażenie
• Panika Fobie i ataki lękowe (postać psychopatologiczna)
• Wstręt i pogarda Lekceważenie
• Nieprzychylność Obrzydzenie
• Odraza Niesmak
• Awersja Wstyd
• Poczucie winy Zażenowanie
• Zakłopotanie Wyrzuty sumienia
• Upokorzenie Żal z powodu tego, co się zrobiło
• Hańba Zmęczenie
• Wyczerpanie Senność
• Otępienie Słabość
• Przytłoczenie Bez energii
• Apatia Markotność
• Odrętwienie Oklapnięcie
• Osowiałość Przybicie
• Przygaszenie Dyskomfort
• Zakłopotanie Speszenie
• Spięcie Spłoszenie
• Strapienie Zażenowanie
• Brak inspiracji Brak zainteresowania
• Znudzenie Pustka
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Wczoraj zaskoczyła mnie pewna sytuacja. Kiedy wracałam z pracy , mijałam pewnego człowieka dzierżącega na rowerze worki z metalowymi piszkami. Na mój widok zawołał, AAA !!! to pani !!! Czy może mi pani kupić coś do jedzenia. Jestem głodny. Zbieram puszki. Zaczęłam się jąkać, do jedzenia ? a co pan chce zjeść? Odpowiedział chleb i kiełbasę. Obok była Żabka więc zostawiłam chodzik pod sklepem poprosiłam tego pana o popilnowanie i poszłam. Kupiłam trochę więcej różnych zakupów. Wyszłam, dałam mu i bardzo mi dziękował. A ja poczułam się potrzebna. Było mi dobrze na sercu. Mówił że mnie zna, ale nie mogłam sobie przypomnieć skąd?
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Wiecie, jeśli ktoś śledzi trochę wpisy na Forum to wie że wczoraj napisałam o moim pomyśle napisania książki o schizofrenii i Bogu w niej.
Kiedy byłam w szpitalu, zastanawiałam się , gdzie jest Bóg pośród nas, i pośród tych którzy się nami opiekują. Ja tam widziałam poniżenie, brak szacunku i nie widziałam Boga. Widziałam chorobę, widziałam opętaną osobę (jedną) widziałam wolę przetrwania, ale gdzie w tym jest ten Jeden Najwyższy. :happy-sunny:
Rozmyślam o tym i gdy pójdę do szpitala, chcę go odszukać. :romance-heartsmiley:

Rozmyślam, rozważam.
Pierwszym takim impulsem spajającym moje rozważania było przeczytanie dzisiejszego postu @AcidHouse.
Opisywał ze szczegółami grę z kapturkami. I jest to jakby początek i koniec tego co mi wpadło do głowy.

Wczoraj pisząc o moim pomyśle napisałam i tak sądziłam, ze @Eden będzie miał dużo przeciw mojemu pomysłowi. Okazało się że wręcz przeciwnie. A ja się pomyliłam,. Podaje nawet swoje przykłady do roważenia.

Pomysłu pogratulował mi @Józef80 , a myślałam, że będzie neutralny, i nic nie napisze w związku z moim pomysłem.

Już nie pamiętam kto, ale odczytał moje słowa w związku z pożądaniem męskim ( jakoś tak) odczytał je jakbym się z jego słów nabijała, A tak nie było. Bardzo wrażliwi jesteśmy, a nawet ja jestem wrażliwa. To wspólna cecha schizofrenii. Zauważyłam to.

Niekoniecznie się rozumiemy, i niekoniecznie mamy jakiś wspólny język. Jakieś wspólne , grupowe, porozumienie. Popracuję nad tym, i mam prośbę , aby dojść do porozumienia, nie trzymajmy urazy tylko sobie rozmawiajmy.
Też tak zrobiłam z kimś z kim napisałam że będziemy na polu neutralnym, ale nie wykluczam poszukiwania porozumienia.

No a teraz ten pierwszy przykład a teraz zarazem ostatni , przykład gry z kapturkami. Czy to nie jest zaproszenie to wspólnie spędzonego czau, nawet wirtualnie, ale wnioski z gry można wyciągać wspólnie na Forum. :angelic-green:
Takie proste, prawda ? A jakie znaczące i dające nam wspólnotę. Bo jak można pisać o Bogu pośród osób wzajemnie się nie rozumiejących. :doh:
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

@Jaskolka, bo uważam że każda twórczość jest dobra a taka w tej tematyce Boga i schizofrenii, na pewno znajdzie swoich wielbicieli. Moje przekonania nie są tu istotne, zresztą o ile mam czas, to lubię wszystko czytać.

(Wisława Szymborska)
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Indiańska przypowieść o dwóch wilkach: dobrym i złym

Pewien stary Indianin Cherokee nauczał swoje wnuki. Powiedział im tak:
– Wewnątrz mnie odbywa się walka. To straszna walka.
Walczą dwa wilki: jeden reprezentuje strach, złość, zazdrość, smutek, żal, chciwość, arogancję, użalanie się nad sobą, poczucie winy, urazę, poczucie niższości, kłamstwa, fałszywą dumę i poczucie wyższości.
Drugi to radość, zadowolenie, zgoda, pokój, miłość, nadzieja, akceptacja, chęć zrozumienia, hojność, prawda, życzliwość, współczucie i wiara.
Taka sama walka odbywa się wewnątrz was i każdej innej osoby.
Dzieci myślały o tym przez chwilę, po czym jedno z nich zapytało:
– Dziadku, a który wilk wygra?
– Ten, którego nakarmisz – odpowiedział stary Indianin.
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

zapomniałam dodać, a nie ma już tej zakładki, że tą przypowieść dedykuje karunie , obiecałam i masz. :dance:
Awatar użytkownika
karuna
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: karuna »

Dziękuję, Jaskółko. :)
Offline is the way.
:auto-ambulance:
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Jaskolka pisze: sob sty 22, 2022 10:33 am ok Józef80 :angelic-cyan:
bądź dla siebie dobry jak się źle czujesz. Będę trzymała kciuki. :greetings-wavegreen:
Już się lepiej czuje i dziękuję zarazem.

(Wisława Szymborska)
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

To Forum przetrwa. będzie wsparciem dla innych, o ile Zbyszek sam go nie zamknie.
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Wczoraj pielęgniarka, która przychodzi opiekować się moją mamą, zadzwoniła i zapytała o stan zdrowia mamy. Zadała mi pytanie
-Czy mogę pani zadać prywatne pytanie?
-proszę -odpowiedziałam
-czy napisała pani książkę?
-Tak, odparłam zaskoczona-a czy mogla by mi ją pani sprzedać, czytałam o niej bardzo dobre recenzje i było by mi bardzo miło, gdyby pani mi ją sprzedała z autografem,
-Dobrze, z przyjemnością.

Dzisiaj napisałam maili do naszej miejscowej gazety z prośbą o publikację o książce. Dzisiaj teraz i tu chciała bym ją ponownie za promować.
Kto by chciał stać na środku rynku w centrum miasta , bezbronny i jedyne na co czekać to na pierwszy kamień.? Kto chciałby być Hiobem i po utracie wszystkiego co cenne uklęknąć a jedyne co mu pozostało to tylko Bóg. Albo nie mieć ani grosza przy duszy i być zmuszonym wyciągnąć drżącą rękę z prośbą o chleb? Jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.
Napisałam książkę pod tytułem ,,Buty nieco zdarte'' o działaniu Boga w moim życiu. Jestem od urodzenia mieszkanką xxx i jest to moje rodzinne miasto. To w nim się urodziłam, wyszłam za mąż i tutaj przyszły na świat moje dzieci.
Zostałam wychowana na osobę dumną i pewną siebie, z takim zapleczem mogłam zdobywać świat. Tyle było przede mną otwartych dróg. Jednak nie zdobyłam jakiejś konkretnej krainy geograficznej, ale wędrując w głąb siebie napotkałam śmiertelnego wroga i stoczyłam z nim bój.
Myślałam, że na zgliszczach, jakie mnie ogarnęły, powstanie coś trwałego, jednak to był dopiero początek drogi i uzyskując od Boga wolność, przekonałam się, jak daleko potrafię zajść w swojej nędzy i jak wiele znieść niedoli. Niedawno podczas modlitwy usłyszałam: „jesteś dobra”. To zupełnie coś innego, niż mówi mi świat. Pisząc tę książkę, chciałabym właśnie ukazać, jaka siła może być w człowieku wykluczonym. Książka jest swego rodzaju pamiętnikiem, spowiedzią, również prośbą o wybaczenie i dającą nadzieję ufnością, że nie ma przypadku, że wszystko jest po coś. W połowie książki oddaję Ci, Czytelniku, głos i poddaję się Twojej ocenie.
Czy warto nagim stać pośród świata?
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

od wczoraj dostałam status zaufanego, Ten tutaj dział służy tylko do powitań ale u mnie zrobiła się dosyć duża złożona z dwóch stron fajna forma poznania mnie bliżej i przedstawienia się. Na tym zakończę pisanie w tym dziale i z dalszą częścią przeniosę się do części która jest przeznaczony na bliższe poznanie. :angelic-whiteflying:
Wciąż dalej będę przeglądać całe forum. :whistle:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Gratuluję "zaufanego", Jaskółka :).
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: pn sty 31, 2022 7:04 am Gratuluję "zaufanego", Jaskółka :).
Dziękuję @Catastrophique :)
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowi użytkownicy”