Czy psychoterapia może pomóc w schizofrenii
Moderator: moderatorzy
- FreshEscape
- bywalec
Re: Czy psychoterapia może pomóc w schizofrenii
amigo wyobrazasz sobie lekarza psychiatre w polsce co dziennie przyjmuje 15 pacjentów i wsłuchuje się w każde urojenie pacjenta ? Przecież po miesiącu sam by sie znalazł na takim odddziale, psychiatrycznym. W postępowaniu z pacjentem wazne sa konkretne rzeczy i cechy, a nie to co sie pacjentowi roii. Zazwyczaj 15 minut wystarcza na wszystko. Jeśli pacjent jest szczery. Jeśłi jest nie szczery to i 100 wizyt nie pomoże.
- amigo
- zaufany użytkownik
Tak 15 minut jest w miarę jeśli idziemy państwowo.
Ale wyobraź sobie ze przychodzisz prywatnie i lekarz cię zbywa po krótkiej rozmowie i odsyła z lekami do domu. A w następnej wizycie kieruje do szpitala i bierze jeszcze za to kasę.
Ja nawet jak chodziłem państwowo to i lekarz gadał że mną więcej niż te 15 minut.
Wgłębial się we mnie i myślał jak tu ustawić leki żebym nie wrócili że tydzień do szpitala.
Ale wyobraź sobie ze przychodzisz prywatnie i lekarz cię zbywa po krótkiej rozmowie i odsyła z lekami do domu. A w następnej wizycie kieruje do szpitala i bierze jeszcze za to kasę.
Ja nawet jak chodziłem państwowo to i lekarz gadał że mną więcej niż te 15 minut.
Wgłębial się we mnie i myślał jak tu ustawić leki żebym nie wrócili że tydzień do szpitala.
- FreshEscape
- bywalec
Znam osobę co nie była w stanie po szpitalu pójść do psychiatry i wysłała matkę, lekarka jej powiedziała ze nie przepisze kontynuacji leków ze szpitala jak tej osoby nie zobaczy. Po jakimś czasie zobaczyła i z olanzapiny i tisercinu zapisała abilify i powiedziała ze leki ze szpitala sa do dupy, po 5 minutach. Dramat tak lekkich leków człowiekowi który powinien brać na prawdę poważne leki trwa do dziś.
Psychoterapia w chorobie schizofrenii niewiele pomoże ale schizofrenikowi jako osobie może dać wiele. Jak ktoś jest już zaleczony i chce się pozbyć lęków, nauczyć radzić sobie z życiem, itp. to myślę, że to dobra opcja. Jak ktoś jest świeżo po szpitalu i idzie do psychoterapeuty gadać o urojeniach i głosach to raczej nie za bardzo.
Sam niedługo zacznę chodzić na psychoterapię z wymienionych wyżej pozytywnych powodów, psychiatra mnie zachęcił. Jeszcze nie wiem dokładnie na jaki nurt pójdę ale jestem pełny nadziei.
Sam niedługo zacznę chodzić na psychoterapię z wymienionych wyżej pozytywnych powodów, psychiatra mnie zachęcił. Jeszcze nie wiem dokładnie na jaki nurt pójdę ale jestem pełny nadziei.
Mi osobiście pomogła, tyle że to była specyficzna terapia z racji pandemii.
Więcej też korzystałam w trakcie terapii z różnych kursów internetowych, teraz jak wyblakła postać życzliwego słuchacza już trudniej.
Więcej też korzystałam w trakcie terapii z różnych kursów internetowych, teraz jak wyblakła postać życzliwego słuchacza już trudniej.
Ostatnio zmieniony ndz sie 14, 2022 8:50 pm przez Pamal, łącznie zmieniany 1 raz.
- amigo
- zaufany użytkownik
https://www.psychiatria.pl/artykul/zesp ... eczy/17811
Właśnie o to mi chodzi. Taka forma jest dla mnie bardzo dobra.
Dzięki leczeniu środowiskowemu, otworzyłem się na ludzi, zyskałem czas który mogę przyjemnie spędzać, obniżyła się liczba hospitalizacji
W Polsce jak jest napisane taka forma "jest już od kilku dekad, wciąż wielu pacjentów i ich bliskich nie wie, że można skorzystać z takiej formy pomocy."
U mnie właśnie oddziały dzienne, kluby chorego funkcjonują na bardzo wysokim poziomie.
Właśnie o to mi chodzi. Taka forma jest dla mnie bardzo dobra.
Dzięki leczeniu środowiskowemu, otworzyłem się na ludzi, zyskałem czas który mogę przyjemnie spędzać, obniżyła się liczba hospitalizacji
W Polsce jak jest napisane taka forma "jest już od kilku dekad, wciąż wielu pacjentów i ich bliskich nie wie, że można skorzystać z takiej formy pomocy."
U mnie właśnie oddziały dzienne, kluby chorego funkcjonują na bardzo wysokim poziomie.
- amigo
- zaufany użytkownik
Nawet leki nie moga wyleczyc do konca.. Psychoterapia jest bardzo wazna przy chorobach psychicznych a tym bardziej schizofrenii.
Dzieki temu mozemy powoli wchodzic w normalne zycie.
Dzieki temu mozemy powoli wchodzic w normalne zycie.
Bardzo mi pomaga psycholog, mimo że ma krańcowo inne poglądy niż moja rodzina.
Przestanę chyba siebie nienawidzieć i zacznę stawiać przed sobą cele do osiągnięcia.
Poprawił się kontakt z ludźmi.
Za to z nową psychiatrą się nie dogaduję.
Przestanę chyba siebie nienawidzieć i zacznę stawiać przed sobą cele do osiągnięcia.
Poprawił się kontakt z ludźmi.
Za to z nową psychiatrą się nie dogaduję.
Z drugiej strony czuję się gorzej odkąd wróciłam do leczenia (przez rok brałam tylko leki) rozdrażniona źle śpiąca w złości na psychiatrę, ale może to też skutki menopauzy.
Pod wpływem terapii staję się nadmiernie nerwowa, szczera i wylewna.
Dobrze, że mam silniejsze ja, ale nie chciałabym tego za bardzo demonstrować na zewnątrz. Zastanawiam się nad przerwaniem terapii.
Dobrze, że mam silniejsze ja, ale nie chciałabym tego za bardzo demonstrować na zewnątrz. Zastanawiam się nad przerwaniem terapii.
Z drugiej strony coś zaskoczyło mi w mózgu ostatnio jeśli chodzi o rozumienie ludzi.
- Trener
- bywalec
- Status: F41.2
Szczerość i otwartość to zalety.
Chodź do psycholog. to ważniejsze od psychiatry (który Cię irytuje z resztą!)
Straciłam wiarę w "magiczną" moc terapeutki leczenia schizofrenii.
Moje pierwsze urojenia zaczęły się właśnie podczas terapii. Przechodziłem przez terapię schematów i dużo miałem żalu względem mojej rodziny. Psychoterapeutka powiedziała, że nie chcę się już ze mną widzieć i zaproponowała oddział dzienny na drugim końcu Polski. Więcej nie idę do żadnego psychologa.
W sumie mi terapia jednak pomogła.
Ale przeczytajcie, co wypisywała Sylwia Plath w dziennikach po tym jak terapeutka powiedziała "Pozwalam ci nienawidzieć twojej matki".
Moim zdaniem nakręciło ją to na chore, nieracjonalne myślenie.
Ale przeczytajcie, co wypisywała Sylwia Plath w dziennikach po tym jak terapeutka powiedziała "Pozwalam ci nienawidzieć twojej matki".
Moim zdaniem nakręciło ją to na chore, nieracjonalne myślenie.
Przykre.hidden92 pisze: ↑pn wrz 18, 2023 11:49 pm Moje pierwsze urojenia zaczęły się właśnie podczas terapii. Przechodziłem przez terapię schematów i dużo miałem żalu względem mojej rodziny. Psychoterapeutka powiedziała, że nie chcę się już ze mną widzieć i zaproponowała oddział dzienny na drugim końcu Polski. Więcej nie idę do żadnego psychologa.
Nom chyba też terapia schematów jest taka denna bo wszystkie niepowodzenia życiowe się zwala na rodziców.
I co, pewnie zaczęły się konflikty z rodzicami?
Moja pierwsza psycholog po zachorowaniu (mądrzejsza, bo z oddziału psychoz i mówiła o schizofrenii) mawiała
Kiedyś gdy ktoś powiedział wina biologii - DWÓJA!!!
Teraz gdy powie wina rodziców - DWÓJA!!!
Co oznaczało, że nie należy ulegać krańcowym modom.
Mój znajomy pod wpływem terapeutki (jakiejś nie z instytucji i chyba bez certifikatu) zaczął atakować matkę, że choroba (dwubiegunówka) to jej wina, co więcej obecne załamanie linii życiowej też.