czarna magia - znacie jakieś źródła?
Moderator: moderatorzy
Re: czarna magia - znacie jakieś źródła?
(30): Zaręczysz się z kobietą, a inny ją zdobędzie; zbudujesz dom, ale w nim nie zamieszkasz; posadzisz winnicę, ale nie będziesz z niej korzystał. [Biblia Poznańska, Pwt 28]
To najgorsze konsekwencje. Co tam świerzb, hemoroidy, wrogie narody czy insekty na polu.
(52): Osaczy cię we wszystkich twych miastach, aż w całym kraju padną mury, wysokie i warowne, w których pokładałeś swą ufność. A kiedy już osaczy cię we wszystkich miastach całego kraju, który dał ci Jahwe, twój Bóg, (53): wówczas będziesz zjadał płód własnego łona, ciało twoich synów i córek, (które ci dał Jahwe, twój Bóg) w udręce oblężenia, jakim cię ściśnie nieprzyjaciel. [Biblia Poznańska, Pwt 28]
A to mnie zawsze obrzydzało do granic możliwości, ale może taki był zamiar.
Przecież to jest właśnie myślenie magiczne i to w stylu czarnej magii, takie przekleństwa nadnaturalne. Tyle, że energią szkodzącą i zdarzeniami kieruje istota nadprzyrodzona. Dobrze, że nie może działać poza umysłem parającego się tym.
To najgorsze konsekwencje. Co tam świerzb, hemoroidy, wrogie narody czy insekty na polu.
(52): Osaczy cię we wszystkich twych miastach, aż w całym kraju padną mury, wysokie i warowne, w których pokładałeś swą ufność. A kiedy już osaczy cię we wszystkich miastach całego kraju, który dał ci Jahwe, twój Bóg, (53): wówczas będziesz zjadał płód własnego łona, ciało twoich synów i córek, (które ci dał Jahwe, twój Bóg) w udręce oblężenia, jakim cię ściśnie nieprzyjaciel. [Biblia Poznańska, Pwt 28]
A to mnie zawsze obrzydzało do granic możliwości, ale może taki był zamiar.
Przecież to jest właśnie myślenie magiczne i to w stylu czarnej magii, takie przekleństwa nadnaturalne. Tyle, że energią szkodzącą i zdarzeniami kieruje istota nadprzyrodzona. Dobrze, że nie może działać poza umysłem parającego się tym.
A nie lepiej iść w białą magię a nie czarną?
E ?= m + (*c²)
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Dobre pytanie, tak sobie myślałem niedawno o co tu biega...
W sumie to inspiracja jednym utworem muzycznym była u mnie, chciałem ogarnąć temat.
Czarna magia, czy biała, co tu ma w ogóle pożytek na dłuższą metę..? nie wiem, nie chcę czarować. hehe
Ale książkę ogarnę jeszcze może, i trochę ogarnę co zebrałem tutaj.
W sumie to inspiracja jednym utworem muzycznym była u mnie, chciałem ogarnąć temat.
Czarna magia, czy biała, co tu ma w ogóle pożytek na dłuższą metę..? nie wiem, nie chcę czarować. hehe
Ale książkę ogarnę jeszcze może, i trochę ogarnę co zebrałem tutaj.
Czytaj, czytaj, magia to w pewnym sensie przenoszenie schizy na otoczenie.
E ?= m + (*c²)
W "Rio Anaconda" Cejrowskiego na końcu książki jest trochę doświadczeń ze znajomości z jednym z ostatnich szamanów. Oni stosują magię na co dzień do różnych celów. Jak ci się nie chce czytać całej to możesz w księgarni obczaić końcówkę książki, bo niestety dosyć krótko o tym jest. Sporo mi dało do myślenia.
Ja się zainteresowałem magia ponieważ miałem nadzieję się dzięki niej wyleczyć.
Dostałem za to osobistego dajmona i dobrze się mną zaopiekował, chciałem go oddać właścicielowi ale go nie chciał.
Dobry dajmon się przydaje czasem, coś podpowie i zazwyczaj ma rację.
Dostałem za to osobistego dajmona i dobrze się mną zaopiekował, chciałem go oddać właścicielowi ale go nie chciał.
Dobry dajmon się przydaje czasem, coś podpowie i zazwyczaj ma rację.
E ?= m + (*c²)
Czytałam i polecam. Nie wydaje mi się, żeby Cejrowski ściemniał w tym temacie. Też zrobił na mnie duże wrażenie.BuffProof pisze: ↑sob sty 16, 2021 8:16 pm W "Rio Anaconda" Cejrowskiego na końcu książki jest trochę doświadczeń ze znajomości z jednym z ostatnich szamanów. Oni stosują magię na co dzień do różnych celów. Jak ci się nie chce czytać całej to możesz w księgarni obczaić końcówkę książki, bo niestety dosyć krótko o tym jest. Sporo mi dało do myślenia.
LaDopamina
Pozwala na osiągnięcie celów nie do osiągnięcia innymi metodami.
LaDopamina
Przejrzałem właśnie "Rio Anaconda" i nic nadzwyczajnego tam nie zauważyłem. Fantazja autora, który chciał napisać dobrze sprzedającą się książkę. (szczególnie znany chwyt ze słowami przenikającymi do świadomości bez gadania).
Naćpanych szamanów ktoś nie widział, najgorzej
Naćpanych szamanów ktoś nie widział, najgorzej
Było już to w "Ufo nad Brazylią" Rodolfo R. Casellato a nikt tego nie bierze poważnie. Ot taka egzotyka Amazonii. Może lepiej zająć się płonącymi lasami deszczowymi i nielegalnym wyrębem płuc Ziemi.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Jeśli chodzi tylko o czarną magię, to jakim kosztem?
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Jeżeli ktoś nie wie, co robi, to od wszystkiego może dostać schizy.
LaDopamina
- pycioslawa
- moderator
- Status: twój najgorszy koszmar
A mi mówili, że schizy się nie da wywołać, kiedy mówiłam, że umiem wywołać u siebie objawy. A to kuamcy.
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Myślenie magiczne jest charakterystyczne też dla zaburzeń schizotypowych.
Świat jest stanem umysłu.
Nie, to tylko magia.
Nie, to tylko magia.
E ?= m + (*c²)
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Miałem kiedyś na wypisie "myślenie magiczne".. jeje