Sens życia

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Re: Sens życia

Post autor: Digital »

Catastrophique pisze: ndz paź 06, 2019 8:12 pm
Digital pisze: ndz paź 06, 2019 8:00 pm Racja, że trzeba czynić dobro, tylko należy do tego mieć odpowiednie predyspozycje i warunki. Trzeba to czynić umiejętnie by nie zrobić krzywdy sobie lub komuś.
To teraz jednak trzeba? Każdy ma. Odpowiadasz za swoje życie, podejmujesz decyzje. Uciekanie od odpowiedzialności sprawia, że uciekasz i od życia, częstując ludźmi potem podobnymi mądrościami jak wyżej.
Chyba sam pisałeś, że od tego są pewne organizacje charytatywne, fundacje itd.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Arakiel pisze: ndz paź 06, 2019 8:20 pm
Digital pisze: ndz paź 06, 2019 8:00 pm
Arakiel pisze: Tabletka nieśmiertelności zmotywowałaby ludzkość do pracy na rzecz elit, każdy by chciał ją mieć.
+100 do wzrostu gospodarczego
Błąd w założeniach. Motywuje ciebie do pracy na rzecz elit Mercedes, willa nad Adriatykiem, a może własna wyspa? Przecież to wszystko możesz mieć jeśli ciebie na to stać. Niektóre rzeczy są i będą nieosiągalne dla niektórych niezależnie od ilości wypracowanych godzin.
Te rzeczy mnie mało motywują.
Może masz misję? Mnie tam motywują. Marzy mi się przykładowo jacht, bo nigdy nie miałem. Powędkowałbym sobie na oceanie.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Digital pisze: ndz paź 06, 2019 8:24 pm
Digital pisze: ndz paź 06, 2019 8:00 pm Racja, że trzeba czynić dobro, tylko należy do tego mieć odpowiednie predyspozycje i warunki. Trzeba to czynić umiejętnie by nie zrobić krzywdy sobie lub komuś.
To teraz jednak trzeba? Każdy ma. Odpowiadasz za swoje życie, podejmujesz decyzje. Uciekanie od odpowiedzialności sprawia, że uciekasz i od życia, częstując ludźmi potem podobnymi mądrościami jak wyżej.
Od czego? Od życia? Za to głównie odpowiadasz Ty. Reszta może Cię wesprzeć lub nie.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Sensem życia pomoc innym. Ciekawa opcja ale ludzie wykorzystają taką osobę i gdy założy organizację, to zaczną prać przez nią brudne pieniądze.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: ndz paź 06, 2019 8:27 pm
Od czego? Od życia? Za to głównie odpowiadasz Ty. Reszta może Cię wesprzeć lub nie.
Nie od życia, tylko od czynienia dobra.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Digital pisze: ndz paź 06, 2019 8:29 pm

Czynienie dobra to czesc zycia. Miedzy innymi mojego.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Jakbym chciał czynić dobro to byłbym egoistą ponieważ narzucałbym drugiej osobie co jest dla niej dobre.
Dlatego lepiej być dobrym zamiast czynić dobro, przynajmniej na tym parszywym świecie nie być złym.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: ndz paź 06, 2019 8:32 pm
Digital pisze: ndz paź 06, 2019 8:29 pm
Czynienie dobra to czesc zycia. Miedzy innymi mojego.
Tylko czy to jest dobre dla ciebie? Czy nie powinieneś w pierwszym rzędzie zadbać o siebie, o swoje życie i swoje dobro? Skąd wiesz, że to nie jest kolejny objaw chorobowy? Skoro od czynienia dobra są pewne organizacje. Naszym podstawowym zadaniem jest zadbać o siebie w chorobie by nie przysparzać innym kłopotu.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Jak zdefiniować dobro?
Dla jednych złem jest głupi wisiorek a przymkną oko na gwałty na dzieciach, dla innych złem są gwałty na dzieciach a przymkną oko na głupi wisiorek.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Arakiel pisze: ndz paź 06, 2019 8:35 pm Jakbym chciał czynić dobro to byłbym egoistą ponieważ narzucałbym drugiej osobie co jest dla niej dobre.
Dlatego lepiej być dobrym zamiast czynić dobro, przynajmniej na tym parszywym świecie nie być złym.
Dobro jest jednoznacznym słowem, choć wiele ludzi dorabia do tego mnóstwo filozofii. Gdy jesteś dobry - czynisz dobro.
Tylko czy to jest dobre dla ciebie? Czy nie powinieneś w pierwszym rzędzie zadbać o siebie, o swoje życie i swoje dobro? Skąd wiesz, że to nie jest kolejny objaw chorobowy? Skoro od czynienia dobra są pewne organizacje. Naszym podstawowym zadaniem jest zadbać o siebie w chorobie by nie przysparzać innym kłopotu
Tak. Jestem szczęśliwym i spelnionym człowiekiem. Od kiedy tak myślę, jest coraz lepiej. Musiałem swoje przejsc aby to zrozumiec. Chorobowe insynuacje zlekceważę. Organizacje są też tworzone przez ludzi wlasnie. Pytałem jak się czujesz ze swoim podejściem w innym temacie, Twoja odpowiedź była jednoznaczna
Jak zdefiniować dobro?
Dla jednych złem jest głupi wisiorek a przymkną oko na gwałty na dzieciach, dla innych złem są gwałty na dzieciach a przymkną oko na głupi wisiorek.
Myślę, że każdy człowiek tak naprawdę odróżnia zło od dobra. Przymykanie oka nie oznacza, że oni naprawdę w to wierzą. Wielu robi to co dla nich wygodne, na pierwszy rzut oka.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Jak jesteś dobry to wykazujesz się postawą czynienia dobra, ale niekoeniecznie czynisz dobro, to jak z ratowaniem czyjegoś życia, w pierwszej kolejności sprawdzasz że tobie nie grozi niebezpieczeństwo aby nie dołączyć do poszkodowanego.

Myślę, że niektórzy fanatycy nie odróżniają dobra od zła, ponieważ bardziej się skupiają na autorytetach niż na własnym rozsądku.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Arakiel pisze: ndz paź 06, 2019 8:50 pm Jak jesteś dobry to wykazujesz się postawą czynienia dobra, ale niekoeniecznie czynisz dobro, to jak z ratowaniem czyjegoś życia, w pierwszej kolejności sprawdzasz że tobie nie grozi niebezpieczeństwo aby nie dołączyć do poszkodowanego.

Myślę, że niektórzy fanatycy nie odróżniają dobra od zła, ponieważ bardziej się skupiają na autorytetach niż na własnym rozsądku.
Myślę, że intencje mają spore znaczenie oraz koncowy efekt dzialan. Rozsądek bywa zawodny i ubarwiony cynizmem, egocentryzmem i masa innych rzeczy. Skomplikowane z nas istoty dosyc.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Zgadzam się, pojęcie dobra jest uniwersalne.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: ndz paź 06, 2019 8:55 pm
Arakiel pisze: ndz paź 06, 2019 8:50 pm Jak jesteś dobry to wykazujesz się postawą czynienia dobra, ale niekoeniecznie czynisz dobro, to jak z ratowaniem czyjegoś życia, w pierwszej kolejności sprawdzasz że tobie nie grozi niebezpieczeństwo aby nie dołączyć do poszkodowanego.

Myślę, że intencje mają spore znaczenie oraz koncowy efekt dzialan. Rozsądek bywa zawodny i ubarwiony cynizmem, egocentryzmem i masa innych rzeczy. Skomplikowane z nas istoty dosyc.
Rozsądek jest najlepszym moralnym kompasem, z autorytetami jest taki problem, że są nimi liderzy z różnych środowisk a wśród liderów jest największy odsetek psychopatów, którzy żyją poza moralnością i nie rozumieją dobra i zła.
Człowiek nie jest często przyczynowo-skutkowy, dlatego gdy masz dobre intencje, drugi człowiek może przefiltrować to przez emocje a wtedy efekt końcowy może się różnić od zakładanego. Dlatego czynienie dobra może się rozminąć z celem.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Dokładnie, bardzo często owi liderzy żyją daleko poza granicami moralności, tylko doskonale się maskują i kryją się z tym. Gdy to wychodzi na światło dzienne mamy afery podobne do tych jakie miały miejsce za poprzednich rządów. Z czynieniem dobra jest natomiast jak z częstowaniem cukierkiem obcych, jeden zje i mu posmakuje, a drugi zje i będzie miał zapaść bo akurat jest uczulony, albo ma cukrzycę i ty za to bekniesz. Bo żeś się przywalił ze swoimi cukierkami tam gdzie cię nikt nie prosił, nie chciał, ani nie zapraszał. Co innego jak masz własną cukiernię lub w takowej pracujesz i ludzie sami do ciebie przychodzą po cuksy i ciastka, albo zwracają się większe firmy w sprawach hurtowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”