Odstawienie leków

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Odstawienie leków

Post autor: hvp2 »

Mi się właśnie przytrafiło kilkadziesiąt minut przykrego samopoczucia i ten epizod przypisałem temu, że od około miesiąca brałem tylko 75 mg solianu. Już biorę z powrotem 100 mg :!: Zupełnie straciłem ochotę na eksperymenty :!: :!:
Awatar użytkownika
Buszra82
moderator
moderator

Post autor: Buszra82 »

miałam podobnie hvp2 niestety dawka podtrzymująca abilify nie jest dla mnie ...
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

A próbowałiście wziąć 1/3 tabletki trittico na noc? Mnie to pomaga w trudnych chwilach bardziej od neuroleptyków.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Jednak nie polecam trittico.
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

Jeżyk pisze: sob wrz 16, 2017 12:07 pm Czy jak JEST DOBRZE czy warto ryzykować by BYŁO JESZCZE LEPIEJ ?
Codziennie nad tym też zastanawiam się ale w kwestii nie odstawienia leków tylko podjęcia nowej pracy , pracuję za minimum krajowe plus renta 854zł, praca lekka , łatwa i właściwie bezstresowa CZY WARTO ryzykować stres związany z podjęciem nowej pracy by zarabiać więcej ???
Nie wiem Jeżyku... to zależy od tego jak długo jesteś w remisji, czy masz dobrze ustawione leczenie, jaki masz charakter - czy np. jesteś wytrwała itp. Można wiele zyskać ale też można wszystko stracić...

W ubiegłym roku znalazłam sobie dodatkową pracę i wywiązałam się z kontraktu, ale było bardzo ciężko. Wtedy nie ma "że boli" czy "że się nie chce". Dałam radę, zdobyłam doświadczenie i dobre referencje ale było momentami bardzo, bardzo ciężko... Wiedziałam jednak, że podpisałam kontrakt na rok i muszę ten rok jakoś wytrzymać.

Fundować sobie stały stres może być czymś wysoce ryzykownym.
Melisa
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

Lekarka przepisuje mi 400 mg kwetiapiny. (300 HR i 100 zwykłej). Od dawna łykam tylko zwykłą lub połówkę czyli 50 mg. Od dawna to około roku. Do tego hydroksyzyna na sen. Nic się nie dzieje, więc nie widzę potrzeby aby brać więcej leków. Teraz do następnej wizyty będę łykać setki z posiadanych zapasów, ale to dlatego, że nie miałam kasy na wykupienie recepty więc nie mam hydroksyzyny, a braku snu boję się najbardziej.
Awatar użytkownika
PanSerduszko
zaufany użytkownik

Post autor: PanSerduszko »

to bezsenność nasila psychozę.
wiem to, bo 3 razy to wałkowałem.

a tak na uboczu ile wynosi dawka podtrzymująca abilify ?
bierze ktoś z was tylko neuroleptyk w małych dawkach ?
a oto moja noga
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

Tylko 15mg Abilify jest refundowane w Polsce. Mniejsze dawki 10mg czy 5 mg nie są refundowane i zdaje się że są niedostępne w Polsce. Tabletka 15 mg jest bardzo malutka, kruszenie jej na pół lub na więcej kawałków to jest loteria jaką dawkę weźmiesz bo skąd wiadomo ile ta kruszynka ma miligram .

Znalazłam info w google że jest nawet dawka 2 mg.
U nas w aptece i hurtowniach najmniejszą dawkę mają 15 mg i ta jest refundowana.
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Awatar użytkownika
Buszra82
moderator
moderator

Post autor: Buszra82 »

abilify jest podzielne od lat mam zapisaną dawkę 22,5 mg abilify czyli 1,5 tabletki, wystarczy ostry nóż i spokojnie da się ją podzielić, oryginalna abilify wcale nie jest taka mała ....a dwa Gehenna !!!!! :angelic-grayflying: :angelic-grayflying: :angelic-grayflying: gdybyś potrzebowała opakowanie hydroksyzinum daj znać mam trochę na zbyciu bez problemu prześlę Ci jedno całe opakowanie za friko :) więc jak tylko potrzebujesz daj znać na priva :)
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

abilify dawka podtrzymujaca 15 mg na dobe maksymalna to 30 mg na dobe
https://bazalekow.mp.pl/lek/66814,Abili ... strzykiwan
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Próbowałem raz odstawić powoli, skończyło się ciężką psychozą i pobytem w szpitalu, nie polecam próbować.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Myślę że jak ktoś odstawia naprawdę bardzo powoli, a równocześnie starannie się obserwuie, to ma duże szanse wyłapać rozmaite objawy zwiastunowe psychozy i w porę podnieść dawkę neuroleptyku.

Poza tym pochorować się można nawet bez prób odstawiania, jeśli tylko w życiu osoby pojawi się dostatecznie silny bodziec...
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Może bym i nie popadł w psychozę lub wyłapał pierwsze symptomy, jednak miałem mocno stresującą sytuację i nie przyjemną która była zapłonem psychozy. Tak u mnie się ujawniła.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Powoli odstawiam leki i jak narazie nie widzę żadnych zmian.Odstawiłem już sulpiryd i teraz pora na zmniejszenie dawek zolaxy.Będę co miesiąc odejmował pół tabletki (obecnie biorę 2 tabletki na noc).Myślę,że w moim przypadku wszystko będzie pod kontrolą ponieważ moje dwie psychozy które miałem rozwijały się tygodniami tzn. zaczynało się od podejrzeń i doszukiwania się dowodów i dopiero po ok. miesiącu zaczynałem być bezkrytyczny do swoich urojeń więc teoretycznie mam dużo czasu aby reagować.Poza tym psychozy miałem tylko gdy nie brałem leków i wychodziłem z nich po kilku dniach ich zażywania.Nigdy nie miałem głosów,były to tylko urojenia i od kilkunastu lat nie miałem nawrotu.Nie chcę brać leków do końca życia i wciąż mam nadzieję że uda mi się je odstawić bez pogorszenia zdrowia.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
Alex1950
zaufany użytkownik

Post autor: Alex1950 »

Piotrek007 pisze: sob wrz 30, 2017 10:46 am Powoli odstawiam leki i jak narazie nie widzę żadnych zmian.Odstawiłem już sulpiryd i teraz pora na zmniejszenie dawek zolaxy.Będę co miesiąc odejmował pół tabletki (obecnie biorę 2 tabletki na noc).Myślę,że w moim przypadku wszystko będzie pod kontrolą ponieważ moje dwie psychozy które miałem rozwijały się tygodniami tzn. zaczynało się od podejrzeń i doszukiwania się dowodów i dopiero po ok. miesiącu zaczynałem być bezkrytyczny do swoich urojeń więc teoretycznie mam dużo czasu aby reagować.Poza tym psychozy miałem tylko gdy nie brałem leków i wychodziłem z nich po kilku dniach ich zażywania.Nigdy nie miałem głosów,były to tylko urojenia i od kilkunastu lat nie miałem nawrotu.Nie chcę brać leków do końca życia i wciąż mam nadzieję że uda mi się je odstawić bez pogorszenia zdrowia.
Powodzenia, oby Ci się udało. Daj znać co jakiś czas, jak tam samopoczucie ;)
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Mam nadzieję,że mi się uda.Nie będę robił nic na siłę i jeśli gorzej się poczuje to wróce do leków - ale chciał bym żeby tym razem się udało.Wcześniej próbowałem odstawiać z dnia na dzień i bezsenność powodowała powrót do leków.Tym razem wezmę się za to tak jak powinno się to robić - czyli stopniowo
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Od kilku dni byłem coraz bardziej pobudzony,dostawałem głupawki (gadałem od rzeczy,bez zastanowienia).Dzisiaj powróciłem do dawek leków przepisanych przez lekarza.Z początku to pobudzenie mi odpowiadało ale dzisiaj rano czułem,że to już zaszło za daleko.Wolę nie ryzykować.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Całkowite odstawienie sulpirydu nie zmieniło nic w moim samopoczuciu,dopiero zmniejszenie dawek zolaxy z 10mg na 7,5mg zaczęło mnie nakręcać.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

ja juz raczej nigdy nie odstawie tak szybko za pare lat slyszalem z forum o podtrzymujacych sladowych ze ktos bral prez 18 lat 50mg solianu na dobe pracowal
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

te 50 mg to chyba bardziej efekt placebo, nie wierzę że to jeszcze przeciwpsychotycznie działa, ja na 100 mg miałem już nasilone objawy
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”