O reinkarnacji

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Re: O reinkarnacji

Post autor: unreal »

Oj tam, oj tam, nudzi mi się. :D
Na jakie fundamentalne pytanie Ci odpowiedzieć? :D

Aha, na takie pytanie.
Według chrześcijaństwa Bóg stworzył doskonały świat, człowiek przez nieposłuszeństwo zepsuł, i to, jak to wszystko teraz wygląda (śmierć, choroby, nędza, wojny itp) jest winą CZŁOWIEKA, a nie Boga.
Bóg chciał dobrze. :D
Ostatnio zmieniony wt kwie 14, 2015 7:22 pm przez unreal, łącznie zmieniany 1 raz.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

To wiele tlumaczy :) Fundamentalne pytanie zadałem w wielu postach, w ostatnim także.
unreal pisze:

Aha, na takie pytanie.
Według chrześcijaństwa Bóg stworzył doskonały świat, człowiek przez nieposłuszeństwo zepsuł, i to, jak to wszystko teraz wygląda (śmierć, choroby, nędza, wojny itp) jest winą CZŁOWIEKA, a nie Boga.
Bóg chciał dobrze. :D
Robisz za adwokata diabła jak Cezary? :) Jednak wg chrześcijańskiej teologii Bóg dalej ingeruje w losy świata, daje płodowi duszę, jednemy wybiera fajną rodzinkę drugiemu niekoniecznie. Bóg nie poszedł na emeryturkę wg chrześcijańskiej wiary :)

Aby więc to co mówisz miałoby nieco większy sens, gdyby wycofać pojęcie duszy, które Bóg każdorazowo daje danemu płodowi i wybiera daną rodzinę i lepsze życie. Ale wtedy trzeba by było przyjąć koncepcję deistyczną na którą chrześcijanie nie chcą się zgodzić bo wierzą np. w moc modlitwy do Boga o coś.

Jedynie deistyczna wiara nieco bardziej by wszystko tłumaczyła ale dalej mielibyśmy odpowiedzialność zbiorową a nie indywidualną, gdyby wycofać wiarę w duszę i przyjąć, że Bóg jej nie daje każdorazowo tylko nasze życie to skutek ewolucji oraz genów, które dostajemy - przypadkowo i rodziny, którą dostajemy przypadkowo oraz niezasłużonego cierpienia od dziecka, kalectwa, upośledzenia.

Ale to kłóci się z boskim przeznaczeniem, z istnieniem Boga w ogóle. Bóg jest tu już niepotrzebny. Jest ewolucja, geny i przypadki.

Jak widać jakby nie podejść chrześcijańska wiara niestety nie trzyma się kupy, jest niespójna, nie ma ma w niej żadnej sprawiedliwości doskonałego Boga.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Bóg jest tajemnicą.
Jest niepojęty.
Nikt nie pojmie Bożych planów i zamysłów, zwłaszcza przykładając ludzką, małą miarę.
:D
LaDopamina
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

unreal pisze:Bóg jest tajemnicą.
Jest niepojęty.
Nikt nie pojmie Bożych planów i zamysłów, zwłaszcza przykładając ludzką, małą miarę.
:D
Pewnie, że tak, skąd my znamy to stwierdzenie? :)

Ale...Jak pisał sam doktor Kościoła :
Ponieważ nie możemy stwierdzić, czym jest Bóg, lecz jedynie czym Bóg nie jest, a więc nie możemy rozważać, jaki Bóg jest, ale tylko, jaki nie jest. - św. Tomasz z Akwinu — Przebudzenie (Milczenie)
Jestem zgodny z Tomaszem z Akwinu - mamy wystarczająco wiele rozumu aby stwierdzić jaki Bóg na pewno nie jest i jakie dogmaty nie mogą być prawdą.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Kamil Kończak pisze:Jednak wg chrześcijańskiej teologii Bóg dalej ingeruje w losy świata, daje płodowi duszę, jednemy wybiera fajną rodzinkę drugiemu niekoniecznie. Bóg nie poszedł na emeryturkę wg chrześcijańskiej wiary
Jak by wyglądały pretensje Twoje po zamianie tych dusz nawzajem? "Ja" jest doskonale wymienialne.
Nie tędy droga.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nie rozumiem co czym piszesz i nie mam żadnych pretensji :)

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Nie rozumiem co czym piszesz i nie mam żadnych pretensji :)
Wyobraź sobie, że te dusze zamieniły się miejscami. Teraz ta druga dusza ma jakieś ale i pretensje.
Teraz będzie sprawiedliwie i po Bożemu?
Żaden mechanizm reinkarnacyjny też "nie wie" kto w kim jest, w tych losach ziemskich.
Nie tędy droga.
Każdy człowiek w każdym losie jest jednakowo umiłowany przez Boga.
Albo musi być jednakowo traktowany przez nas, jeżeli to jednorazowy efekt Natury kończący się w identyczny sposób dla wszystkich.
Nie możemy doszukiwać się wad moralnych dusz czy długów na podstawie różnic w losach organizmów na naszej planecie.
Inaczej nie da się tego wytłumaczyć.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:
Kamil Kończak pisze:
Nie tędy droga.
Każdy człowiek w każdym losie jest jednakowo umiłowany przez Boga.
Powiedz to dziecku które urodziło się kalekie, jego rodzicom. I powiedz, że wg wiary chrześcijańskiej to Bóg wybrał dla takiego dziecka taki los.

Niech w takim razie każdy z nas idzie swoją drogą. Mi Twoje poglądy nie przeszkadzają ale aby być traktowanym poważnie trzeba się zdobyć na pewną obiektywność w rozmowie, Tobie jej niestety brakuje.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Powiedz to dziecku które urodziło się kalekie, jego rodzicom. I powiedz, że wg wiary chrześcijańskiej to Bóg wybrał dla takiego dziecka taki los.
Rodzice po prostu staną się ateistami i będą walczyć o maksimum pozytywnych przeżyć dla tego człowieka pomiędzy narodzinami a śmiercią.

Ktokolwiek by się z nim nie zamienił duszami to będzie musiał przeżyć to samo. Albo zaakceptować albo śmierć i nicość.
Nie wiem, czy rozumiesz, o co mi chodzi.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Oczywiście, że nie rozumiem bo Ciebie czasami nie można zrozumieć, bo piszesz tak zawile, zamiast w sposób jasny i klarowny formułować swoje myśli :)

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Wyprowadzanie wiary w przeszłe i przyszłe życia z różnic w losach i niesprawiedliwości na świecie to nic innego jak zawiść ludzka, z drugiej strony litość, i więcej mówi o naszej naturze niż o Bogu i faktycznym stanie rzeczy.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:Wyprowadzanie wiary w przeszłe i przyszłe życia z różnic w losach i niesprawiedliwości na świecie to nic innego jak zawiść ludzka, z drugiej strony litość, i więcej mówi o naszej naturze niż o Bogu i faktycznym stanie rzeczy.
Oczywiście to co piszesz to nie są zbyt mądre rzeczy delikatnie mówiąc. To są odwieczene pytania ludzkości -skąd przychodzimy, kim jesteśmy, po co, dlaczego, dokąd zmierzamy, jaki mechanizm rządzi życiem, skąd się bierze cierpienie i nierówność - każdy zadaje sobie pytania na te tematy bo każdy żyje w tym świecie i dotyka go ból egzystencji.

Twierdzenie, że to ma jakiś związek z zawiścią jest niepoważne - a piszesz tak dlatego że masz inny pogląd. Czy ja uważam za niepoważne Twoje studia nad różnymi wyznanami w Polsce?

the formless."

Awatar użytkownika
imon
zaufany użytkownik

Post autor: imon »

oi le dobrze utożsamiam fakty to reinkarnacja to swego rodzaju wierzenie, które pozwala świadomości, duszy czy też umysłowiąbądz temu co zwie sięosobowością bąz jakoś nawet być może inaczej to określająć potraktować obecny żywot jako postać w związku z czym gdy ten żywot dobiegnie końca a jednkostka nie wywalczy w swoim żywocie możliwości powstrzymania procesów śmierci czy też starzenia zyskująć poczucie nastroju i poglądy umożliwiające inne bytowanie przeskoczyć w postaci kolejnego żywota do kolejnej postaci której zostanie zszczepiona dana osobowość...
Jeżeli chodzi o mnie to w tej chwili jeszcze nie wgłębiłem się w to wystarczająco intensywnie nie mniej jednak stwarzam sobie taką możliwość odnoście tego tematu, że mogę narodzićsię w Tajlandii.. bo tak jakoś pamiętam siebie jako sympatyka ciepłych krajów, aczkolwiek nie podjołem jeszcze ostatecznej dezycji odnośnie tego w jaki psoób bęe prosperował w tym żywocie ani jak długo będę w nim trwał...

Słyszałem natomiasto tym, żę Dalaj Lama jest postacią wyraziście reinkarnującą od tysiąclecie... jedna z jego wypowiedzi w moim mniemaniu względem sposobu w jaki sposób sięwysławia sprawia iż rzeczywiście w moim umyśle zachodzą spekulację iż jest to możliwe
cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:To są odwieczene pytania ludzkości -skąd przychodzimy, kim jesteśmy, po co, dlaczego, dokąd zmierzamy, jaki mechanizm rządzi życiem, skąd się bierze cierpienie i nierówność - każdy zadaje sobie pytania na te tematy bo każdy żyje w tym świecie i dotyka go ból egzystencji.
I dochodzą do różnych błędnych odpowiedzi.
Najmądrzej jest nie wykraczać poza swój los, na który mamy wpływ. Nie da się tego, co niepoznawalne wtłoczyć w ograniczone jednostkowe rozumienie.
Zwykłe statystyczne różnice losów nie mogą być brane za konsekwencje przeszłych żyć.
Już mówiłem, jak według mnie to wygląda.
Rozkład losów jest materialny, a dusza pojawia się zupełnie niezależnie i natrafia na ten przypadek bez żadnej winy ani zasługi.
Nie badaniem poprzednich żyć żebraka powinniśmy się zajmować a rzeczywistym usunięciem przyczyn takiego stanu rzeczy w materialnym świecie zanim dusza opuści ten jednokrotny szybko uciekający los.

Do zawiści i litości dorzuciłbym jeszcze pychę.
Ktoś chełpi się dobrą karmą i dziękuje sobie sprzed kary śmierci za to, że wypracował sobie znośniejszy kolejny los.
Oczywiście w świetle statystycznego rozrzutu dusz po ograniczonych prawami Natury ciałach jest to śmieszne i tragiczne.
Nawet gdyby cierpiący żebrak oddał swój los królowi i zamienił się z nim duszami, to i tak problemem byłoby zjawisko materialne żebraka w świecie a nie czyjaś dusza. O to mi chodziło.
Zwykle jednak dla wierzących w reinkarnację solą w oku są te lepsze losy, z niewiadomych przyczyn załatwione pozaśmiertnie i pytanie "dlaczego to nie ja?!".
Ktoś inny może tak pytać o nasz los.
Przecież równie dobrze każdy byłby dowolnym każdym.
Nie ma innej odpowiedzi niż w świecie materialnym.

Dusze są niewinne.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:[

Ktoś chełpi się dobrą karmą i dziękuje sobie sprzed kary śmierci za to, że wypracował sobie znośniejszy kolejny los.
Niestety na innych ludzi projektujesz swoje własne poglądy i piszesz o innych coś co jest Twoim własnym uczuciem, gdybyś wierzył w karmę. To właśnie byś się chełpił. Ja się nie chełpię, inne osoby, które znam też się nie chełpią- wręcz przeciwnie, są pokorne i odsuwają na bok swoje ego.

Nie ma sensu rozmawiać z kimś kto posługuje się takimi stereotypami i wyobrażeniami. Jak ktoś nie ma już argumentów to używa ad personam, pisze o emocjach i uczuciach ludzi o poglądach, których nie akceptuje ale to nie jest poważne. To wyraz bezsilności.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Jak ktoś nie ma już argumentów to używa ad personam, pisze o emocjach i uczuciach ludzi o poglądach, których nie akceptuje ale to nie jest poważne.
Ad personam nie było.
Mam argument, ale nikt go nie rozumie....
Nawet jeżeli w sferze teorii reinkarnacja świetnie by funkcjonowała, to realnie niemożliwa jest z pewnych względów związanych z równością naszych własnych dusz.
Pisałem tyle razy, ale to rzeczywiście trudne.
Nie możemy wcielić się więcej niż jeden raz, bo w każdym innym losie siedzi ktoś taki sam jak my. To nie są same losy do dyspozycji dla jednej, tej, czy tamtej duszy.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Niestety brakuje Ci uczciwości aby przyznać oczywistości - pisałeś o zawiści i wielu innych niskich cechach. Z ludźmi, którzy nieuczciwie prowadzą rozmowę, nie ma sensu jej prowadzić. Brakuje Ci samokrytyki niestety.

System reinkarnacji jest prosty, jednak nie potrafisz go zrozumieć bo masz inne poglądy. Za to bronisz nielogicznych dogmatów chrześcijańskich.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Niestety brakuje Ci uczciwości aby przyznać oczywistości - pisałeś o zawiści i wielu innych niskich cechach.
No bo stąd między innymi wynika wiara w lepsze i gorsze wcielenia.
Stąd cały ten fikcyjny teoretyczny system nie ogarniający najważniejszego - niemożliwości bycia kimś innym (wcześniej, póżniej, czy równocześnie - wszystko jedno) bez uśmiercenia jego gotowej, równej nam duszy.
Wierzący w reinkarnację nie chcą tak głęboko patrzeć na innych.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

cezary123 pisze:Wierzący w reinkarnację nie chcą tak głęboko patrzeć na innych.
A Ty patrzysz głęboko na innych?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Niestety piszesz niezbyt mądre rzeczy delikatnie mówiąc - cały czas ad personam z bezsilności i braku argumentów. Tak jest zawsze, kiedy ktoś nie ma nic do powiedzenie i zaczyna oceniać innych - brzydka cecha.

Nie ma sensu rozmawiać z kimś kto jest sfrustowany bo nie potrafi rozmawiać merotorycznie, to musi robić wycieczki osobiste.

the formless."

ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”