Na pewno.Piotrek007 pisze:To że jestem zatrudniony w zpch a nie w normalnym zakładzie pracy może być traktowane bardziej przychylnie przez komisję?
pytanie odnośnie komisji w zus
Moderator: moderatorzy
Re: pytanie odnośnie komisji w zus

A starałeś się ?karuna pisze:Dostałbym też rentę?
Byłem dziś u orzecznika. Dostałem całkowitą niezdolność do pracy na rok. Teraz czekam na decyzję ZUS o przyznaniu lub nie renty. Ile mniej więcej czekaliście na decyzję ZUS i od kiedy liczona jest renta od daty u orzecznika czy inaczej ?
Jak się nie mylę to mają 2 tygodnie na zatwierdzenie tej renty.
Siano możesz dostać dużo później tj miesiąc, albo dwa.
Ja np nie dostałem legitymacji rencisty i musiałem im się przypomnieć dostałem po 4 miesiącach.
Siano możesz dostać dużo później tj miesiąc, albo dwa.
Ja np nie dostałem legitymacji rencisty i musiałem im się przypomnieć dostałem po 4 miesiącach.
Ja się starałem o rentę z tytułu niezdolności do pracy więc orzeczenie niezdolności do pracy nie jest jednoznaczne z przyznaniem renty bo to zależy od lat pracy, czasu powstania niezdolności więc jeszcze nie jestem pewny ale z tego co się orientowałem w przepisach to na 99% powinienem dostać. A rentę od kiedy liczą od daty u orzecznika czy wydania decyzji o rencie ? Mi powiedziała dziś w zusie babka że ok. miesiąca się czeka. Dostałem nawet zwrot za bilety, też dostaliście ? 
To legitymacje rencisty funkcjonują jeszcze ? Przysyłają je pocztą czy się gdzieś odbiera i czemu na pieniądze tyle się czeka ?

To legitymacje rencisty funkcjonują jeszcze ? Przysyłają je pocztą czy się gdzieś odbiera i czemu na pieniądze tyle się czeka ?
- Petrus2
- zaufany użytkownik
Ja zwykle rowerem jeździłemteż dostaliście ?

76746f6c64406a6162626572706c2e6f7267
Ale oni chyba i tak wszystkim liczą koszty najtańszym środkiem transportu. Przy mnie był facet który przyjechał chyba samochodem też przyszedł po odbiór. Nawet biletów nie musiałem pokazywać tylko kobieta wyliczyła najtańsze bilety i wypłaciła gotówkę.
Na wezwaniu było i pewnie dalej jest całkiem konkretnie, że zwracają podróż drugą klasą i coś o komunikacji miejskiej chyba też. Od miejsca zamieszkania
do miejsca, w którym jest komisja.
do miejsca, w którym jest komisja.
Na moim było napisane że zwracają za przejazd najtańszym środkiem transportu lub coś takiego. Ja dostałem kilkanaście zł.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Jeszcze nie.pawel534 pisze:A starałeś się ?karuna pisze:Dostałbym też rentę?

Czemu się nie starałeś ?
- Petrus2
- zaufany użytkownik
To najwyżej dalej nie będziesz miał. A może dostaniesz?
76746f6c64406a6162626572706c2e6f7267
A potrzebujesz? Czy na zasadzie mogem to trzemu nie?karuna pisze:Boję się, że nie dostanę.
- Dobro
- zaufany użytkownik
Raczej tak, potrzebuję. Na zasadzie, żeby mieć coś dla siebie. Ale i tak, wolę pracę.
Najwyżej nadal nie będę miał, rzeczywiście.
W sierpniu mam wizytę u doca, to się chyba spytam, jak to by wygląda.
Najwyżej nadal nie będę miał, rzeczywiście.
W sierpniu mam wizytę u doca, to się chyba spytam, jak to by wygląda.

A myślisz o rencie z tytułu niezdolności do pracy czy socjalnej ? Ja myślałem wcześniej że z moimi latami pracy nie mam szans na rentę a poczytałem strony ZUS i podzwoniłem na infolinię zus i się okazało że mam szanse. Jak myślisz o rencie z tytułu niezdolności do pracy to już możesz załatwiać papiery z firm bo to trochę może trwać i zaświadczenie ze szkoły. Jak interesuje Cię renta z tytułu niezdolności do pracy a nie socjalna to mogę Ci doradzić co nieco bo sporo się dowiadywałem w trakcie załatwiania. Ja myślałem że dostanę co najwyżej częściową niezdolność do pracy a dostałem całkowitą.
A czy ktoś nie potrzebuje kto nie pracuje ? Przecież to pieniądze na utrzymanie i życie. Poza tym to i tak lekarz orzecznik lub komisja stwierdza czy ktoś jest zdolny do pracy czy nie i dalej zus czy należy się renta czy nie więc myślę że własnymi odczuciami czy mi potrzebna renta czy nie nie ma się co zbytnio kierować chyba że ktoś pracuje na etat i bez problemu radzi sobie w pracy to może taka osoba nie potrzebuje.A potrzebujesz? Czy na zasadzie mogem to trzemu nie?
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2015 5:34 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dobro
- zaufany użytkownik
No właśnie, chyba socjalna... Nie mam nic przepracowane, ale choruję ponad 15 lat, przed skończeniem szkoły zacząłem. Udokumentowane, mam orzeczenie umiarkowane od 1999roku. Może wtedy by mi dali. Nie wiem,. Miałem kiedyś socjalną, ale nie wiem jak teraz by to miało wyglądać. Nie chcę braku zdolności do pracy uzyskać, bo wolę pracować. Niby można i tak pracować, ale źle by to wygląda na jakiejś rozmowie o pracę.

O socjalnej Ci wiele nie powiem z tego co się orientuje to trzeba zachorować w trakcie nauki. Przynajmniej papierków nie miałbyś dużo do zbierania bo chyba tylko zaświadczenie ze szkoły i dokumentacja medyczna. Skoro nie pracowałeś to tym bardziej powinieneś się starać. Ja kompletnie nie byłem pewien czy mi da niezdolność do pracy bo swój stan oceniam na dobry , objawów prawie nie mam tylko mam kłopoty z pamięcią a jednak dostałem. I żeby dostać socjalną to trzeba chyba mieć orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy więc tu nic nie poradzisz. A skąd masz teraz ubezpieczenie jak nie pracujesz ? Jesteś zarejestrowany w urzędzie pracy ? Ja jak dostanę rentę to zbytnio nie będę się tym przejmował przy szukaniu pracy wierzę że prędzej czy później znajdę pracodawcę który mnie przyjmie z moją sytuacją do pracy.
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2015 5:44 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dobro
- zaufany użytkownik
Chyba rzeczywiście trzeba mieć niezdolność. Pamiętam, że coś takiego mi psychiatra pisał, ale to już dawno temu było.

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406
Z tego co tu piszą trzeba mieć całkowitą niezdolność do pracy ale to i tak lekarz orzecznik orzeka. A co się stało że miałeś rentę socjalną i już nie masz ?
Pod tym linkiem tez jest napisane że podstawą do przyznania renty jest posiadanie stopnia niepełnosprawności tylko nie wiem czy każdego.
Z tego co tu piszą trzeba mieć całkowitą niezdolność do pracy ale to i tak lekarz orzecznik orzeka. A co się stało że miałeś rentę socjalną i już nie masz ?
Pod tym linkiem tez jest napisane że podstawą do przyznania renty jest posiadanie stopnia niepełnosprawności tylko nie wiem czy każdego.