Straszenie Bogiem
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Re: Straszenie Bogiem
Kiedyś święcie wierzyłem w świętego Mikołaja, ale wyrosłem z tej bredni.
Może żyłoby mi się lepiej, gdybym dalej wierzył, że ktoś taki istnieje i podrzuca prezenty pod choinkę, a kiedy tego nie robi, to znak, że czymś przewiniłem.
Może żyłoby mi się lepiej, gdybym dalej wierzył, że ktoś taki istnieje i podrzuca prezenty pod choinkę, a kiedy tego nie robi, to znak, że czymś przewiniłem.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Nie wiem bo ja w takiego Boga, złotą rybkę nie wierzę. Odwołujesz się do wierzeń katolickich.Wspaniale pisze:
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
Wierzący w reinkarnację i wschodnie nauki zostali nabrani. Odrzucają filozofię ewolucji i New Age, którymi wschodni mistycyzm jest przesiąknięty.
Przybliżę film "Megiddo New Age" który gorąco polecam, bo jest baaardzo wciągający. Nie sposób, nie zgodzić się z faktami i prawdą która wyłania się z tego filmu. Można wiele sobie poukładać w głowie, ale jeśli ktoś jest zniewolony doktryną wschodu albo oddanym ateistą, raczej zlekceważy ten materiał.
Filozofia New Age to tradycja gnostycka, poszerzona o filozofie zaczerpnięte z religii Wschodu. Dlatego to nie chrześcijanie dają się urobić, więc proszę przestać pałać pogardą i złośliwością do chrześcijaństwa, bo to ich wartości usuwa się ze szkół, są deptane, a ich samych prześladuję i morduję.
Nie dziwię się temu, bo sam Jezus to zapowiedział: "..Jeśli mnie prześladowali, to i was będą prześladować."(Jan 15.20) jednak czuję się wywołany do tablicy, gdy ktoś sieję dezinformację i wypisuje bzdury z którymi paradoksalnie nie utożsamia się, ale ślepo wierzy.
Niektórzy w sprawach i mechanizmach działania tego świata orientują się wyśmienicie, ale już w świecie duchowym dają wodzić się za nos i zatracają w otchłani zwiedzenia i kłamstwa, mam tylko nadzieję, że zdążą jeszcze ułożyć sobie to wszystko do kupy i uchować tym samym swoją duszę.
Zachęcam do obejrzenia filmu "Megiddo New Age" naprawdę warto.
część 1: https://www.youtube.com/watch?v=2a6dR-z0emY
część 2: https://www.youtube.com/watch?v=p5H4uQqNUqc
oraz filmu Caryl Matrisciany Bogowie New Age
Tutaj w pdf-ie filozofia New Age
ps. Ateiści nie wierząc w istnienie Boga z definicji, wierzą w jego nie istnienie czyli ich przekonanie jest wiarą, bo nie istnienia Boga nie udowodnisz
(pomijając już, że nie jest to prawdą) Taka ich religia i ateizmem się nazywa, bo inaczej jak na wiarę nie da się go zaakceptować.
Przybliżę film "Megiddo New Age" który gorąco polecam, bo jest baaardzo wciągający. Nie sposób, nie zgodzić się z faktami i prawdą która wyłania się z tego filmu. Można wiele sobie poukładać w głowie, ale jeśli ktoś jest zniewolony doktryną wschodu albo oddanym ateistą, raczej zlekceważy ten materiał.
.. Ewolucja jest chyba najbardziej widoczna w hinduistycznej doktrynie reinkarnacji. Umieranie i życie to nieskończony cykl reinkarnacji, to jest podstawa hinduistycznego myślenia mistycznego, ewolucja, śmierć weszła na świat. Bóg mówi, że stworzył doskonały świat w doskonałym świecie nie było śmierci. Według Biblii śmierć weszła na świat przez Adama gdy zgrzeszył wraz z Ewą w ogrodzie Eden. (Rz 5.12) Przed popełnieniem grzechu przez Adama śmierć nie istniała. Grzech ściągnął śmierć, Bóg prawdopodobnie zabił pierwszego baranka, ofiarę ze zwierzęcia, pierwsza ofiara zwierzęca została złożona przez samego Boga, który okrył grzeszników zakrywając ich grzech. Jest to pierwsza zapowiedź tego co miał później zrobić przez Jezusa Chrystusa, Jego śmierć, ofiara Jego krwi miała zakryć grzech. Zatem twierdzenie, że istniała śmierć zanim pojawiło się życie i że istniał nieskończony cykl życia i śmierci oraz ewolucji, a są to synonimy, bo w reinkarnacji jedno nie istnieje bez drugiego jest niebiblijne. W szkołach głosi się więc dzisiaj wiarę która sprzyja pogaństwu i wschodniemu mistycyzmowi w postaci ewolucji i to stanowi podstawę procesu kształcenia podczas gdy kreacjonizm został ze szkół usunięty, bo jest religijny i pochodzi z Biblii, czyli wiara w to jak powstał świat związana z kreacjonizmem została usunięta ze szkół jako nie naukowa, lecz w zamian wprowadzono do szkół inną wiarę propagującą wschodni mistycyzm, ewolucję i nazwano to nauką ..
.. Pisarka i producentka filmowa Caryl Matrisciana obnaża rzekomą boskość hinduskich guru w książce i filmie "Bogowie New Age" pokazując jak uczniowie z zachodu nawet osoby po których nigdy byśmy się tego nie spodziewali, oddają boską cześć zwykłym ludziom ... Ciekawą cechą New Age jest to, że gdybyśmy chcieli wyłuskać jakąś grupę ważniejszą od innych to nie ma takiej. 20 lat temu gdy zrobiłam film "Bogowie New Age" istniało ponad 10-tyś. organizacji New Age współpracujących ze sobą i jeśli ktokolwiek miałby im zaszkodzić jak np. Jim Jones który namówił do samobójstwa setki swych zwolenników, a przecież należał do tego ruchu, pracując na rzecz wykształcenia rasy nadludzi, ewolucji człowieka na drodze technik ludzkiego potencjału. Kiedy stał się niewygodny usunięto go w pewnym sensie z całej koncepcji sieciowej New Age ..
.. Cały wschodni pogański światopogląd teologiczny podważa boskość Chrystusa i podkreśla boskość człowieka, zatem wschodni mistycyzm, pogaństwo mówi o bogu wewnątrz nas chrystianizując to przez określenia chrystus jest we mnie, ja jestem chrystusem, albo twierdząc, że antychryst będzie chrystusem. Wszystko to umniejsza dziełu Chrystusa i wywyższa człowieka do Jego poziomu tak się dzieje w większości sekt, które odmawiają Chrystusowi Jego boskości ..
Biblia mówi: "..Nie ma sprawiedliwego, ani jednego;" (Rz 3.10) i " Wszyscy bowiem zgrzeszyli i są pozbawieni chwały Boga;" (Rz 3.23) dlatego, tylko święta krew Jezusa Chrystusa ma moc oczyścić nas z grzechu i uwolnić od niego, tylko On może dać prawdziwą wolność w tym życiu jak i w przyszłym... ONZ jest bardzo interesującym i złożonym systemem setek różnych grup wyznawców i Ci polityczni aktywiści poszukują scalenia w jedno różnych idei duchowych. Biblia ostrzega nas, że to się stanie w celu wyłonienia jednej osoby jako światowego przywódcy najpierw musza się pojawić duchowe idee które tę osobę wyniosą do takiej rangi, że ludzkość uzna ją za Chrystusa, za przywódcę świata. ONZ jest częścią tego procesu, celem zjednoczenia duchowego jest globalizacja i stworzenie jednej religii światowej. Postuluję się idee, że poprzez zjednoczenie umysłu przez jednomyślną świadomość ludzkość może wyewoluować do boskiej świadomości ..
Filozofia New Age to tradycja gnostycka, poszerzona o filozofie zaczerpnięte z religii Wschodu. Dlatego to nie chrześcijanie dają się urobić, więc proszę przestać pałać pogardą i złośliwością do chrześcijaństwa, bo to ich wartości usuwa się ze szkół, są deptane, a ich samych prześladuję i morduję.
Nie dziwię się temu, bo sam Jezus to zapowiedział: "..Jeśli mnie prześladowali, to i was będą prześladować."(Jan 15.20) jednak czuję się wywołany do tablicy, gdy ktoś sieję dezinformację i wypisuje bzdury z którymi paradoksalnie nie utożsamia się, ale ślepo wierzy.
Niektórzy w sprawach i mechanizmach działania tego świata orientują się wyśmienicie, ale już w świecie duchowym dają wodzić się za nos i zatracają w otchłani zwiedzenia i kłamstwa, mam tylko nadzieję, że zdążą jeszcze ułożyć sobie to wszystko do kupy i uchować tym samym swoją duszę.
Zachęcam do obejrzenia filmu "Megiddo New Age" naprawdę warto.
część 1: https://www.youtube.com/watch?v=2a6dR-z0emY
część 2: https://www.youtube.com/watch?v=p5H4uQqNUqc
oraz filmu Caryl Matrisciany Bogowie New Age
Tutaj w pdf-ie filozofia New Age
ps. Ateiści nie wierząc w istnienie Boga z definicji, wierzą w jego nie istnienie czyli ich przekonanie jest wiarą, bo nie istnienia Boga nie udowodnisz
(pomijając już, że nie jest to prawdą) Taka ich religia i ateizmem się nazywa, bo inaczej jak na wiarę nie da się go zaakceptować.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Wykazujesz się, nie pierwszy raz z resztą ignorancją. Mistycyzm nie ma nic wspólnego z new age. Naucza całkowicie przeciwnych rzeczy np. ograniczania i wyzbywania się pragnień, tak jak buddyzm a new age mówi o tym, że drogą do szczęścia jest taka komunikacja ze Wszechświatem, z własną podświadomością aby realizowała nasze pragnienia. Dlatego Twoje pojęcie o mistycyzmie, jak i New age jest żadne.
Poza tym wrzucanie wszystkich nauk duchowych do jednego worka co Ty robisz jest nieporozumieniem. Mistycyzm na jakim ja się opieram nie ma nic wspólnego z tym co piszesz, nie ma nic wspólnego ani z hinduizmem ani z innymi naukami które nazywają się mistycznymi. To pojedyncza organizacja.
Mistycyzm o którym ja piszę mówi o ewolucji świadomości a nie o ewolucji form jak u Darwina. Mistycyzm o którym ja piszę mówi o czymś przeciwnym do ewolucji czyli o dewolucji. Czyli o spadku z drabiny do formy zwierzęcej czy roślinnej. Mistrzowie na jakich ja się powołuję odrzucają teorię ewolucji Darwina, mówią o kreacjonizmie czyli o stworzeniu wszystkiego przez Boga, chociaż nie w taki sposób w jaki przedstawia to katolicyzm.
Ale i tak nie ma sensu rozmowa z Tobą bo posługujesz się propagandą katolicką.
Kolejne kłamstwo. Mistrzowie na jakich ja się opieram mówią, że Jezus czy Budda byli oświeceni, przebudzili w sobie boskość ale mówią także o potrzebie żyjącego Mistrza. To prawda, że mówią także że każdy z nas ma potencjał boskości i przebóstwienia ale uczą także że da się to tylko osiągnąć przy pomocy żyjącego Mistrza, takiego jakim był Jezus czy Budda. Żaden Mistrz nie twierdzi, że antychryst będzie chrystustem. Przypominam też słowa Jezusa "Bogami jesteście". Jezus wyraźnie powiedział, że każdy z nas ma potencjał złączenia się z Bogiem, przebudzenia boskiej świadomości. To tylko religia kłamliwie temu zaprzecza, zaniżąjąc w ten sposób możliwości duchowe człowieka, bo zależy jej na tym aby człowiek czuł się marny, niewiele warty i zagubiony.
Jak widać to co piszesz jest tylko i wyłącznie propagandą katolicką, która z prawdę ma niewiele wspólnego.
New Age o którym piszesz korzysta z mistycyzmu ale także z chrześcijaństwa. New age to miks wielu religii i nauk duchowych - jeden wielki śmietnik.
Przykładowo new age mówi o Demiurgu, budowniczym świata, o lucyferze czyli posłańcu światłości. Ale mistycyzm na którym ja się opieram mówi, że Demiurg którego new age uznaje za Boga bogiem nie jest tylko siłą negatywną zwaną w religii Szatanem. Dużo by wyjaśnać ale Ty i tak tego nie zrozumiesz- nie żebym odmawiał Ci inteligencji, po prostu jesteś za bardzo zindoktrynowany.
Poza tym wrzucanie wszystkich nauk duchowych do jednego worka co Ty robisz jest nieporozumieniem. Mistycyzm na jakim ja się opieram nie ma nic wspólnego z tym co piszesz, nie ma nic wspólnego ani z hinduizmem ani z innymi naukami które nazywają się mistycznymi. To pojedyncza organizacja.
Mistycyzm o którym ja piszę mówi o ewolucji świadomości a nie o ewolucji form jak u Darwina. Mistycyzm o którym ja piszę mówi o czymś przeciwnym do ewolucji czyli o dewolucji. Czyli o spadku z drabiny do formy zwierzęcej czy roślinnej. Mistrzowie na jakich ja się powołuję odrzucają teorię ewolucji Darwina, mówią o kreacjonizmie czyli o stworzeniu wszystkiego przez Boga, chociaż nie w taki sposób w jaki przedstawia to katolicyzm.
Ale i tak nie ma sensu rozmowa z Tobą bo posługujesz się propagandą katolicką.
Cały wschodni pogański światopogląd teologiczny podważa boskość Chrystusa i podkreśla boskość człowieka, zatem wschodni mistycyzm, pogaństwo mówi o bogu wewnątrz nas chrystianizując to przez określenia chrystus jest we mnie, ja jestem chrystusem, albo twierdząc, że antychryst będzie chrystusem. Wszystko to umniejsza dziełu Chrystusa i wywyższa człowieka do Jego poziomu tak się dzieje w większości sekt, które odmawiają Chrystusowi Jego boskości ..
Kolejne kłamstwo. Mistrzowie na jakich ja się opieram mówią, że Jezus czy Budda byli oświeceni, przebudzili w sobie boskość ale mówią także o potrzebie żyjącego Mistrza. To prawda, że mówią także że każdy z nas ma potencjał boskości i przebóstwienia ale uczą także że da się to tylko osiągnąć przy pomocy żyjącego Mistrza, takiego jakim był Jezus czy Budda. Żaden Mistrz nie twierdzi, że antychryst będzie chrystustem. Przypominam też słowa Jezusa "Bogami jesteście". Jezus wyraźnie powiedział, że każdy z nas ma potencjał złączenia się z Bogiem, przebudzenia boskiej świadomości. To tylko religia kłamliwie temu zaprzecza, zaniżąjąc w ten sposób możliwości duchowe człowieka, bo zależy jej na tym aby człowiek czuł się marny, niewiele warty i zagubiony.
Jak widać to co piszesz jest tylko i wyłącznie propagandą katolicką, która z prawdę ma niewiele wspólnego.
New Age o którym piszesz korzysta z mistycyzmu ale także z chrześcijaństwa. New age to miks wielu religii i nauk duchowych - jeden wielki śmietnik.
Przykładowo new age mówi o Demiurgu, budowniczym świata, o lucyferze czyli posłańcu światłości. Ale mistycyzm na którym ja się opieram mówi, że Demiurg którego new age uznaje za Boga bogiem nie jest tylko siłą negatywną zwaną w religii Szatanem. Dużo by wyjaśnać ale Ty i tak tego nie zrozumiesz- nie żebym odmawiał Ci inteligencji, po prostu jesteś za bardzo zindoktrynowany.
the formless."
the formless."
Czyli sekta.Kamil Kończak pisze:.. To pojedyncza organizacja ..
Żyjąc marnymi naukami ludzi nie można być bardziej zniewolonym i zindoktrynowanym. Pogrążasz się w czeluści wschodniego mistycyzmu, nie zdając sobie nawet sprawy, że stoją za nim ci sami bogowie co za New Age. Twierdzisz, że New Age to jeden wielki śmietnik duchowy, zapominając, że jest zwieńczeniem gnostyckiej wizji z mistyczną myślą wschodu. Szukasz Jezusa u grzeszników i śmiertelników, gdy On wszystkiego już dokonał i jedyne co pozostaję to uznać Jego dzieło. Diabelskim faktem Twojego duchowego "oświecenia" jest, że podważasz Boskość Chrystusa, i co gorsza w Twoim duchowym miksie, równasz się z Chrystusem.
Na myśl przychodzi mi Drugi List Św. Pawła do Tesaloniczan z którego słowami zostawiam Cię.
2Tes 2.8 A wtedy objawi się ów niegodziwiec, którego Pan Jezus zabije tchnieniem ust swoich i zniweczy blaskiem przyjścia swego.
2Tes 2.9 A ów niegodziwiec przyjdzie za sprawą szatana z wszelką mocą, wśród znaków i rzekomych cudów,
2Tes 2.10 i wśród wszelkich podstępnych oszustw wobec tych, którzy mają zginąć, ponieważ nie przyjęli miłości prawdy, która mogła ich zbawić.
2Tes 2.11 I dlatego zsyła Bóg na nich ostry obłęd, tak iż wierzą kłamstwu,
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Arq, Kościół Katolicki też jest pojedynczą organizacją.arq pisze:Czyli sekta.Kamil Kończak pisze:.. To pojedyncza organizacja ..
LaDopamina
Owszem, ale ja nie utożsamiam się z kk.
Ostatnio zmieniony wt cze 02, 2015 1:38 am przez Tal, łącznie zmieniany 2 razy.
Cezary ja bym chyba nie zakładał że inny plemnik to inna urodzona osoba. To Bóg tworzy duszę i kto wie czy dusza nie byłaby ta sama niezależnie od tego który plemnik zapłodniłby komórkę jajową. Zresztą jaki sens ma takie rozważanie. Urodziłeś się to się ciesz i bądź Bogu wdzięczny że Cię stworzył.
Kamil możesz podać źródło tych słów Jezusa o których piszesz "Bogami jesteście" bo nie przypominam ich sobie z Biblii ?
Arq jakie to niby znaki wskazują na to o czym piszesz ?
Kamil możesz podać źródło tych słów Jezusa o których piszesz "Bogami jesteście" bo nie przypominam ich sobie z Biblii ?
Arq jakie to niby znaki wskazują na to o czym piszesz ?
Unreal nie pisz jak kiedyś użytkowniczka Schizounreal pisze:Arq, Kościół Katolicki też jest pojedynczą organizacją.arq pisze:Czyli sekta.Kamil Kończak pisze:.. To pojedyncza organizacja ..

- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
"Odpowiedział im Jezus: "Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście? Jeżeli(Pismo) nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić - to jakżesz wy o Tym, ktorego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie : "Bluźnisz", dlatego że powiedziałem "Jestem Synem Bożym" ? Ew. Jana 10.34
"Ja rzekłem : Jesteście bogami i wszyscy synami Najwyższego". Psalm 82.6
Oczywiście przypominam, że jako katolik nie możesz wierzyć w to iż każdy człowiek potencjalnie jest bogiem bo ma możliwość przebudzenia w sobie boskiej świadomości. Katolik nie ma prawa także uważać, że jest synem Boga Ojca, jego dzieckiem. Katolik ma uważać, że jest odpadem działalności Boga bo zgodnie z katolickim dogmatem dusza powstała ex nihilo czyli z niczego.
@ Arq - wszystko co napisałeś to nieprawda, żeby nie powiedzieć brednie. Nigdzie nie porównałem się do Jezusa czy Buddy. Zastanawiające jest to, że z jednej strony wierzysz w zbawczą moc Jezusa która to wiara dała tak wielką władzę i nieomylność KK a z drugiej nazywasz KK wielką nieżądnicą.
Myślę że nie na miejscu jest ocenianie czegoś czego nigdy nie poznałeś. Kłamstwem jest także że new age jest zwieńczeniem mistycyzmu skoro new age mówi także o Jezusie i jego śmierci na krzyżu więc mógłbym napisać, że jest zwieńczeniem chrześcijaństwa. New age czerpie z religii Wschodu, z budddyzmu, z chrześcijaństwa.
"Ja rzekłem : Jesteście bogami i wszyscy synami Najwyższego". Psalm 82.6
Oczywiście przypominam, że jako katolik nie możesz wierzyć w to iż każdy człowiek potencjalnie jest bogiem bo ma możliwość przebudzenia w sobie boskiej świadomości. Katolik nie ma prawa także uważać, że jest synem Boga Ojca, jego dzieckiem. Katolik ma uważać, że jest odpadem działalności Boga bo zgodnie z katolickim dogmatem dusza powstała ex nihilo czyli z niczego.
@ Arq - wszystko co napisałeś to nieprawda, żeby nie powiedzieć brednie. Nigdzie nie porównałem się do Jezusa czy Buddy. Zastanawiające jest to, że z jednej strony wierzysz w zbawczą moc Jezusa która to wiara dała tak wielką władzę i nieomylność KK a z drugiej nazywasz KK wielką nieżądnicą.
Myślę że nie na miejscu jest ocenianie czegoś czego nigdy nie poznałeś. Kłamstwem jest także że new age jest zwieńczeniem mistycyzmu skoro new age mówi także o Jezusie i jego śmierci na krzyżu więc mógłbym napisać, że jest zwieńczeniem chrześcijaństwa. New age czerpie z religii Wschodu, z budddyzmu, z chrześcijaństwa.
Ostatnio zmieniony pt lut 27, 2015 9:11 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 3 razy.
the formless."
the formless."
Boże...pawel534 pisze:Cezary ja bym chyba nie zakładał że inny plemnik to inna urodzona osoba. To Bóg tworzy duszę i kto wie czy dusza nie byłaby ta sama niezależnie od tego który plemnik zapłodniłby komórkę jajową.
Musiałby mi wybić wszystkich braci i siostry.
No właśnie "kto" wie?
Nie wiem co masz na myśli mówiąc o przebudzeniu boskiej świadomości. Ja wierzę że jako człowiek mogę upodabniać się do Jezusa będąc coraz mniej grzesznym i dążąc do doskonałości i wierzę że Duch Święty może mnie prowadzić w życiu ale nie wierzę że nagle zrobi się pstryk i uzyskam jakąś boską świadomość i będę jak Bóg, wszechmocny czy wszechwiedzący bo jestem prawie pewien że to obudziłoby we mnie pychę a pycha to jeśli się nie mylę główny grzech szatana poza tym uważam że to niemożliwe a przynajmniej nie zaplanował tego dla nas Bóg chyba że coś innego uważasz przez przebudzenie boskiej świadomości. Ja nie uważam siebie za boga nawet jak takie określenia użyte są w Biblii, wolę być zależny od Boga bo samowystarczalność rozbudziłaby pychę moim zdaniem. Nie wiem kto Ci powiedział że katolik nie może się uważać za dziecko Boga, ja uważam się chyba za katolika i za dziecko Boga, synem Boga siebie nie określam bo syn Boga kojarzy mi się z Jezusem. Nawet jeśli dusza powstała z niczego to co w związku z tym. Nie wiem czy dusza powstała z niczego ale wierzę, że Bóg może wszystko to czy nie mógłby stworzyć duszy z niczego jeśli tak mu się podobało ?Kamil Kończak pisze: Oczywiście przypominam, że jako katolik nie możesz wierzyć w to iż każdy człowiek potencjalnie jest bogiem bo ma możliwość przebudzenia w sobie boskiej świadomości. Katolik nie ma prawa także uważać, że jest synem Boga Ojca, jego dzieckiem. Katolik ma uważać, że jest odpadem działalności Boga bo zgodnie z katolickim dogmatem dusza powstała ex nihilo czyli z niczego.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
pawel534 pisze:
nie wierzę że nagle zrobi się pstryk i uzyskam jakąś boską świadomość i będę jak Bóg
Nigdzie nie napisałem, że można zrobić pstryk i przebudzić boską świadomość. Dalej nie kontynuuję bo jest zbyt duża bariera i nie ma gruntu do prawdziwej, szczerej i otwartej rozmowy. Mógłbym pisać czym jest duchowa ścieżka i inicjacja przez doskonałego Mistrza w tu i teraz ale wiem że nikogo to i tak nie interesuje. Katolicy wierzą że zbawi ich nieżyjący Jezus więc cóż, niech tak pozostanie. Szkoda tylko, że indoktrynacja religijna wielu nie pozwala na obiektywną rozmowę.
Droga duchowa, droga do przebudzenia boskiej świadomości to droga wyrzeczenia się własnego ego, to droga pokory więc nie ma nic wspólnego z pychą.
the formless."
the formless."
To się nazywa New Age.Kamil Kończak pisze:.. iż każdy człowiek potencjalnie jest bogiem bo ma możliwość przebudzenia w sobie boskiej świadomości ..
Kamil Kończak pisze:.. Katolik nie ma prawa także uważać, że jest synem Boga Ojca, jego dzieckiem ..
Jednorodzonym Synem Boga jest tylko Jezus Chrystus, my wszyscy zaś jesteśmy Jego dziećmi.
Zgodnie z Twoim dogmatem dusza ewoluuje, dlatego również prawisz herezję.Kamil Kończak pisze:.. zgodnie z katolickim dogmatem dusza powstała ex nihilo czyli z niczego.
Kamil Kończak pisze:..Zastanawiające jest to, że z jednej strony wierzysz w zbawczą moc Jezusa która to wiara dała tak wielką władzę i nieomylność KK a z drugiej nazywasz KK wielką nieżądnicą.
Gdybyś pomodlił się o poznanie prawdy i nauki Biblii to wierzę, że byś zrozumiał.
Dla Pawla534 w skrócie CZY KOŚCIÓŁ KATOLICKI MIJA SIĘ Z BIBLIĄ (PRAWDĄ) ?
oraz Kobieta jadąca na bestii
Ostatnio zmieniony wt cze 02, 2015 1:42 am przez Tal, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ależ oczywiście, zgadzam się że wypaczam Biblię bo Biblia jest własnością KK i tylko KK ma prawo do właściwej interpretacji. Reszta to już Twoje brednie.
Przypinanie łatki new age, (które powstało całkiem niedawno i które czerpie z wielu źródeł), do wszystkiego co nie jest zgodne z Twoim poglądem czyli z katolickim - jest oznaką niskiego poziomu inteligencji.
Przypinanie łatki new age, (które powstało całkiem niedawno i które czerpie z wielu źródeł), do wszystkiego co nie jest zgodne z Twoim poglądem czyli z katolickim - jest oznaką niskiego poziomu inteligencji.
the formless."
the formless."
Pawel jeśli interesują Cię słowa Jezusa ".. Bogami jesteście? " w tym wątku starałem się to naświetlić.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Dlaczego piszesz że Ty starasz się wyjaśnić skoro jako wytłumaczenie skopiowałeś jakiś tekst ze strony katolickiej czyli wklepałeś nie Twoje własne a cudze przemyślenia i interpretacje?
the formless."
the formless."
Bo się z nimi zgadzam?
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ok. Każdy dzień czegoś uczy, dzisiejszy uświadomił mi, że rozmowa z fanatykiem religijnym to jak kopanie się z koniem. A z koniem przecież nikt nie wygra. W dodatku z fanatykiem który ma problemy z wyciąganiem wniosków - zamiast nich wstawia swoje wątpliwe tezy.
the formless."
the formless."
Oświeć mnie Kamil i napisz ile jest chrześcijaństwa w new age.Kamil Kończak pisze:.. new age mówi także o Jezusie i jego śmierci na krzyżu więc mógłbym napisać, że jest zwieńczeniem chrześcijaństwa.