Nie chrzcij swoich dzieci

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Nie chrzcij swoich dzieci

Post autor: moi »

Przecież on robi "cuda". Materializuje jedzenie. Moim zdaniem ma wiele możliwości, by lepiej to wykorzystać, niż na pokazy.

Pozdrawiam.m.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

To sekta, ten Baba.
[youtube]0J0CFOdq09Q[/youtube]
nic
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Przede wszystkim to Sai Baba już nie żyje. Zmarł w 2011 r. A jego materializacji nie będę oceniał - może robił to dla wyższego celu - aby przyciągnąć ludzi, aby więcej osób dowiedziało się o jego naukach.

Założył trzy wysokiej klasy szpitale (dwa w Puttaparthi, jeden w Bangalore)[7][8][9]. Z jego inicjatywy powstało w Indiach kilka uniwersytetów oraz setki szkół (do 2000 także poza Indiami założył 22 szkoły). Jeden z tych uniwersytetów - Sri Sathya Sai Institute of Higher Learning otrzymał status "A++" (najwyższy możliwy w rankingu indyjskim)[10][11][12].

Sai Baba ufundował również w 1994 i 2004 roku dwa projekty polegająca na dostarczeniu wody pitnej setkom wiosek indyjskich, które były jej pozbawione
a jego naki można znaleź tutaj : http://pl.wikipedia.org/wiki/Sathya_Sai_Baba

Na jakiej podstawie twierdzisz Katuna że do sekta? Konkretne argumenty proszę. Sektą jest KK a jakoś o tym nie piszesz. W Polsce tylko KK dla własnego interesu może mówić co sektą jest a co nie jest.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Dla mnie to też rodzaj sekty. Wiele z rzeczy, które robił, było typowymi "pokazówkami" - dla sławy, dla blasku, uznania. Tak to odbieram.

Nie wiedziałam, że umarł. Nie śledziłam jego poczynań.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

moi pisze: Wiele z rzeczy, które robił, było typowymi "pokazówkami" - dla sławy, dla blasku, uznania. Tak to odbieram.

Pozdrawiam.m.
Być może masz rację ale to nie znaczy, że był założycielem destrukcyjnej sekty - w czym jego działalność była Twoim zdaniem destrukcyjna? Konkretne argumenty proszę.
Dla mnie to też rodzaj sekty.
Co to znaczy rodzaj? W ten sposób wszystko można nazwać sektą. Można powiedzieć "to taki rodzaj głupoty, to taki rodzaj nieuczciwości". Albo coś jest sektą albo nie jest, albo coś jest nieuczciwe albo nie jest - jak się używa takich stwierdzeń to trzeba argumenty podawać. Inaczej wyrażamy jedynie swoje antypatie, pomówienia.

the formless."

the end
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Na jakiej podstawie twierdzisz Katuna że do sekta? Konkretne argumenty proszę. Sektą jest KK a jakoś o tym nie piszesz. W Polsce tylko KK dla własnego interesu może mówić co sektą jest a co nie jest.
Już Katuna pisze. ;)

On rozdaje tam ludziom świecidełka... Co to za nauczyciel... Mówi o miłości, ale materializm w czystej postaci, nie jest mu obcy.
nic
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

To, że daje świecidełka to znaczy, że to sekta haha? Dobry żart. Sprawia im w ten sposób przyjemność, co tym złego widzisz. KK daje za to obrazki i inne rzeczy. Cóż złego, że daje swoim wyznawcą podarki? To nazywasz materializmem? Która nauka duchowa mówi o tym aby nie mieć dóbr materialnych? Żadna. Chodzi o to abyśmy żyli w równowadze i rzeczy materialne nie przysłaniały nam duchowych ale to nie znaczy abyśmy wyzbywali się rzeczy materialnych.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Sekta, bo wyznawcy skupiali się głównie na wielbieniu guru. I on, zamiast wykorzystać własną osobę do skierowania uwagi ludzi na ważniejsze sprawy, chciał być w tym centrum.

Dlatego napisałam, że to "rodzaj sekty". Bo uwielbienie guru było na pierwszym miejscu. To ograniczało percepcję i świadomość wyznawców.

Pozdrawiam.m.
the end
zaufany użytkownik

Materializm się nie przydaje to chyba jasne.
Zrobił sporo dobrego wydając w odpowiedni sposób pieniądze, które dostał i chwała mu za to. Ale dla mnie to on nie jest autorytetem.
nic
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Jakie masz Moi na to dowody? Że jego wyznawcy byli podekscytowani spotkaniem z nim? A gdybyś żyła parę tysięcy lat temu nie byłabyś podekscytowana spotkaniem z Buddą? A gdyby dał Ci jakiś prezent nazwałabyś go sekciarzem? W mistycymie ludzie też robią z Mistrza Boga, stawiają w domu jego zdjęcia chociaż on na każdym kroku powtarza, że jest tylko sługą Boga, jego narzędziem, sewadarem. Mówi aby nie robić z niego bożka. Ale ludzie robią swoje i nie słuchają Mistrza. Niestety na zachowania ludzkie nic sie nie poradzi.

Zadaje tylko pytanie - wcale nie wykluczam że tak było, ja po prostu tego nie wiem bo tam nie byłem. Przecież on miał swoje nauki, które przekazywał ludziom a Ty piszesz o jakimś wycinku całości.

@ Karuna - co to znaczy, że materializm się nie przydaje? Kto tak głosi? W życiu chodzi o to aby nie być chorobliwie przywiązanym do swoich dóbr materialnych ani o to aby ich nie mieć. Bardziej przywiązany do materii może być człowiek, który nie ma wiele na koncie niż bogacz, który ma miliony dolarów a działa z poczucia pasji i chęci tworzenia. Wszystko to kwestia indywidualna.
Ostatnio zmieniony sob sty 24, 2015 8:00 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.

the formless."

the end
zaufany użytkownik

Z chwilą śmierci tracisz wszystko...

Szczodrość, to jest podkreślane naukach buddyjskich. Ale nie jakichś wisiorków spod rękawa, na pewno. Jeśli chodzi o szpitale, jakie budował, to bardzo się cieszę.
nic
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Piszę to na podstawie tego, co ludzie pisali o nim w internecie. Na podstawie tego, co sama wyczytałam. Znam (czy raczej znałam, bo kontaktu już nie mam) jednego wyznawcę. Właśnie - wyznawcę Sai Baby. Nie wyzwolenia, czy poszerzenia świadomości, tylko wyznawcę człowieka.

Buddyści nie czczą Buddy, tylko jego nauki. Posążek jest jedynie metaforą tych nauk. A Sai Baba sprzedawał i rozdawał obrazki z samym sobą!

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

@ Karuna - gdybyśmy myśleli tylko o śmierci to nic byśmy w tym świecie nie zrobili. Nie chodzi o to aby nie działać w ogóle w tym świecie, nie zdobywać pozycji i dóbr materialnych - chodzi aby zrównoważyć duchowość z materializmem, o to aby działać bez pragnień. O to aby nie być próżnym i zadufanym. Nie słyszałem jednak aby wyzbywać się dóbr materialnych - tak powie guru, który chce wydoić swoich wyznawców z kasy.

Posążek jest jedynie metaforą nauk Buddy? Jaka jest różnica pomiędzy posążkiem a wisiorkiem? :)

Ale ja nie bronię Sai Baby - po prostu go nie oceniam go tak krytycznie bo nie wiem.

the formless."

the end
zaufany użytkownik

Ja tam nie wiem, dopiero o nim od Ciebie się dowiedziałem. To też chyba świadczy o tym, że zbytniej mocy sprawczej nie miał. No dobra, nie zrobił tego dla nas wszystkich...

A posążek nie ma żadnej wartości, zależy jak się z nim obchodzisz jednak.
nic
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Kamil Kończak pisze: Posążek jest jedynie metaforą nauk Buddy? Jaka jest różnica pomiędzy posążkiem a wisiorkiem? :)
We wszystkich szkołach buddyjskich podkreśla się, że Budda nie jest bóstwem i nie oddajemy czci posążkowi.
Wisiorek? Przecież wierni Sai Baby tylko na to czekali ;) Zobacz - czy na nagraniach na YT są jego mowy, nauki? Nie - jest rozdawnictwo wisiorków i materializowanie tej papki do jedzenia (na jednym z filmów on ją wymiotował - bueee).

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nie wiem - nie oglądałem wszystkich filmików. Ja Sai Baby nie bronię. Po prostu uważam, że jego działalność nie miała charakteru sekty. Do sekty bliżej katolicyzmowi.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Widzisz, Sai Baba jest jeden. A wśród katolików można znaleźć porządnych ludzi, którym daleko do sekty. Chociażby ks. Lemański.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

moi pisze:Widzisz, Sai Baba jest jeden. A wśród katolików można znaleźć porządnych ludzi, którym daleko do sekty. Chociażby ks. Lemański.

Pozdrawiam.m.
Nie rozumiem tego stwierdzenia. Przecież sama wiesz, że nie masz racji. Co ma Lemański do polityki hierarchów KK? Został odszczepieńcem, któremu dali kopa. Przez prawdziwych katolików uważany jest za zdrajcę.

Mnie nie interesuje to, że garstka księży jest normalna - co to ma do rzeczy? Boniecki, Lemański - wszyscy zostali uciszeni przez szefów sekty. Bo nie byli sekcie posłuszni - posłuszeństwo jest bardziej cenione niż szukanie prawdy. I to nie oni tworzą oblicze Kościoła, są wyjątkami które są tępione. To hierarchowie doją społeczeństwo i indoktrynują poprzez swoich podwładnych - takie pionki jak Lemański nie mają nic do gadania w polityce sekty.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Moim zdaniem to właśnie tacy ludzie jak Boniecki, Lemański, Węcławski tworzą podwaliny nowego KK. Odszczepieńców będzie więcej.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Wierzysz w bajki Moi - nie w polskim Kościele - może za 100 lat :)

Skoro Ziemkiewicz nazwał papieża idiotą i nie zostanie ukarany - chociaż Ewa Wójciak za papieża huja straciła swoją posadę. Jak widać katole mogą obrażać papieża a lewacy już nie. Polscy hierarchowie mają w dupie papieża Franciszka - Polska katolicka to zupełnie inny świat.

the formless."

ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”