Myślenie magiczne - dar czy urojenia?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Re: Myślenie magiczne - dar czy urojenia?
Myślenie magiczne redukuje lęk. Bo lepszy już porządek urojony niż zupełny brak porządku. Na tym to wszystko polega.
- Francesco
- zaufany użytkownik
- Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
- Gadu-Gadu: Czarnokrwista
Evot jest magicznym pamiętnikiem.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
~ Amen ~
to ja rzucam zaklęcie z 3 kręgu magii- kula ognista
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
Dzisiaj przydarzył mi się dziwny przypadek.Kupiłem mojej mamie puding czekoladowy i wracając z zakupów w głowie wyobraziłem sobie scenkę że kłócę się ze sprzedawcą o to że była w nim pleśń na co on tłumaczył że to normalne i że ta pleśń jest jadalna.Ten deser naprawdę był lekko spleśniały ,na wierzchu była niewielka sina kropka mimo że termin ważności był jeszcze na prawie miesiąc.Mama oczywiście go wyrzuciła do kosza a mi zrobiło się dziwnie.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
Jak idę zrobić coś stresującego albo coś czego nie jestem pewien to często gdy o tym myślę w pobliżu nagle pojawiają się zwierzęta, które się nie płoszą. Uznaję to za potwierdzenie, że to co chcę zrobić jest słuszne. Czasem gdy siedzę i pojawi się obok jakieś zwierze to biorę to za znak, że wszystko co ostatnio robię jest w porządku. Zdarza się też, że myślę o czymś i nagle obok np. z radia słyszę słowo, które jest bardzo związane z moimi rozważaniami. Sytuacje pierwszego typu bardzo mnie uspokajają, natomiast drugiego typu działają negatywnie.
Nie wiem jak z tym walczyć, jak widzę takie sytuacje to nie potrafię wyzbyć się tych myśli. Stwierdziłem, że skoro mnie to uspokaja to niech sobie zostanie ale rzeczywiście nie powinienem tak myśleć, bo to nie jest normalne. Szczególnie, że czasem na siłę wypatruję takich "znaków".
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Ja podobno to mam, te myślenie. xd
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Ja jestem specjalistą od tego, co napiszę to przecież się dzieje
E ?= m + (*c²)